ID.nl logo
Huis

Snapseed - Gemakkelijke foto's bewerken op de iPad

Er staan talloze apps in de App Store om plaatjes te bewerken. Wij probeerden er al een heleboel uit, maar grijpen bijna altijd terug naar Snapseed. Deze fotobewerker is namelijk niet enkel gebruiksvriendelijk maar ook ontzettend uitgebreid. Met deze workshop kun jij ook aan de slag.

Snapseed is niet zomaar een app. Er zit een bedrijfje met flink wat ervaring op vlak van fotobewerking achter: Nik Software. Dit bedrijf maakt onder andere plug-ins voor populaire programma's zoals Photoshop, Lightroom en Aperture. In 2011 bracht Nik Software zijn eigen fotobewerkingsapp uit en doopten het Snapseed. De app kreeg snel succes, werd vaak geüpdatet en verbeterd en dat viel ook Google op. De internetgigant heeft Nik Software in september 2012 gekocht.

Ontzettend uitgebreid

Het succes is ongetwijfeld te wijten aan de gigantische rits mogelijkheden. Je kunt je foto's namelijk niet enkel retoucheren en verbeteren, maar ook van een heleboel filters of kaders voorzien. Zodra je tevreden bent met het resultaat, kun je je plaat delen met vrienden via e-mail of sociale netwerken. We leggen je stap voor stap uit hoe je van een gewone foto een prachtplaat maakt.

Plaatje kiezen

Wanneer je Snapseed voor het eerst opent, krijg je een standaardfoto te zien waarmee je volop kunt experimenteren. Dat kan trouwens zowel met je iPad horizontaal als verticaal. Om een eigen plaatje te openen, tik je op de knop met het camera-icoontje in de linkerbovenhoek. Hier kun je je bron kiezen.

Tik op Camera als je nu een foto wilt maken om te bewerken, kies Photo Library om een foto uit de filmrol te kiezen of gebruik Paste Image als je een foto op je klembord hebt.

©PXimport

Via de knop met de camera en het plustekentje kun je de bron selecteren.

Automatische correcties

De gemakkelijkste manier om je foto te verbeteren? Via automatische correcties. Open een foto en kies vervolgens de knop boven Auto Correct. Snapseed neemt nu het contrast en de kleuren onder handen. Via de knop Compare in de linkeronderhoek kun je de originele foto opnieuw bekijken.

Veeg op de foto naar links of rechts om respectievelijk minder of meer contrast te geven. Veeg naar boven om te switchen naar Color Correction. Bevestig met Apply of keer terug met Back.

©PXimport

Je kunt de automatische correcties nog manueel aanpassen.

Manueel

Via de knop Tune Image op het startscherm kun je de foto handmatig bewerken. Door naar boven of beneden te vegen in de foto, krijg je vijf keuzemenu's: Brightness, Ambiance, Contrast, Saturation en White Balance. Zodra je gekozen hebt welke parameter je onder handen wilt nemen, moet je enkel nog naar links of rechts vegen. Onderaan in het midden van het scherm zie je een schuifbalk van -100 tot +100.

©PXimport

Neem je het heft liever zelf in handen? Dan kies je voor Tune Image.

Recht, rechter, rechtst!

Bij landschapsfoto's is het belangrijk dat je horizon recht staat. Gelukkig is dat met Snapseed eenvoudig te realiseren. Kies in het hoofdmenu voor Straighten & Rotate. Je krijgt nu een raster op je foto te zien dat je helpt om rechte lijnen te herkennen.

Tik in de foto tot je het gewenste resultaat bereikt hebt. Moet je foto 90 graden draaien? Dan gebruik je de knoppen Rotate Left en Rotate Right centraal onderaan in beeld.

©PXimport

Dankzij het raster is het een fluitje van een cent om je foto's recht te trekken.

Cut the crap

Is de uitsnede van je foto niet zoals je het wilt? Een overbodige toerist op de rand van je foto? Dan snijd je je plaatje toch gewoon wat bij. Kies in het hoofdmenu voor Crop en versleep een zijde of hoek om het kader aan te passen.

Via de knop Ratio onderaan in beeld krijg je een hele reeks standaardformaten zoals 1:1, 3:2 en 16:9. Klik op de Apply-knop om verder te gaan.

©PXimport

Bijsnijden? Fluitje van een cent.

Verscherpen

Ontbreekt er toch nog iets aan je foto? Probeer 'm dan eens wat te verscherpen. Dat maakt je beeld meestal een stuk krachtiger. Met de tool Details kun je je foto in zijn geheel wat verscherpen. Veeg gewoon naar rechts om de hoeveelheid scherpte op te hogen.

Gebruik de Loupe om even te vergroten en te bekijken wat er precies met je foto gebeurt. Veeg in je foto naar onderen om Structure op te roepen en je foto iets meer textuur te geven.

©PXimport

Ietwat verscherpen kan geen kwaad, maar probeer niet te overdrijven.

Selectief bewerken

In de vorige stappen leerden we je voornamelijk om een bewerking toe te passen op de volledige foto. Wil je echter maar een deel van de foto iets meer contrast geven? Dan heb je Selective Adjust nodig. Dankzij deze tool kun je bepaalde delen van je foto selecteren om vervolgens de helderheid, het contrast en de verzadiging aan te passen.

Tik op de Add-knop en geef aan welk deel van de foto je wilt selecteren. Zoom en pinch om de selectie kleiner of groter te maken en kies daarna Brightness, Contrast of Saturation door naar beneden te vegen in de foto.

©PXimport

Dankzij Selective Adjust kun je slechts een bepaald deel van je foto bewerken.

Zwart-wit

Wil je je foto omzetten naar zwart-wit? Ook dat kan met Snapseed. Kies Black & White en tik op Presets om één van de voorinstellingen te gebruiken. Heb jij alles liever zelf in de hand? Tik dan in de foto en veeg omlaag om Brightness, Contrast of Grain te kiezen.

Veeg vervolgens naar links of rechts om respectievelijk minder of meer helderheid, contrast of ruis aan je foto te geven.

©PXimport

Voeg ruis (Grain) toe om je foto ouder te doen lijken.

Vintage filters

Apps zoals Instagram en Hipstamatic hebben ervoor gezorgd dat foto's met een vintage jasje helemaal ingeburgerd zijn. Uiteraard springt ook Snapseed op die kar, dus brengt de app een heleboel vintage effectjes. Kies Vintage Films en tik op de Style-knop om een voorinstelling te gebruiken.

Vervolgens kun je het effect nog wat afstellen en onder andere de Brightness, Saturation, Texture Strength, Center Size en Style Strength aanpassen. Via de Texture-knop krijg je nog wat krassen toevoegen.

©PXimport

Ook Snapseed springt op de vintage-kar.

Focus verleggen

Is de scherpstelling niet zoals je het graag zou hebben? Dankzij de tools Center Focus en Tilt-Shift bepaal jij waar het scherpe gebied moet liggen. Via Center Focus kun je onder andere je foto wazig maken of vignettering toevoegen. Via Tilt-Shift kun je een lineair of centraal focuspunt instellen. Kies eerst welke focus je verkiest via Style. Vervolgens kun je nog de Transition en Blur Strength eenvoudig onder handen nemen.

©PXimport

Dankzij Tilt-Shift geef je je foto's een miniatuurlook.

Ingekaderd

Helemaal klaar met het bewerken van je foto? Dan rest alleen nog de finishing touch: een kader rond je werk. Kies in het hoofdmenu voor Frames en tik daarna helemaal onderaan op Frame.

Je krijgt 23 verschillende kadersoorten ter beschikking. Nadat je je keuze gemaakt hebt, tik je op Options. Via Format kun je eventueel nog switchen naar een vierkant formaat.

©PXimport

Elke mooie foto verdient een stijlvol kader.

Opslaan en delen

In het hoofdscherm krijg je vier knoppen onder je foto te zien. Met Compare kun je de bewerkte foto vergelijken met het originele beeld. Revert brengt je terug naar af en via Save kun je de afbeelding opslaan. Eén tik volstaat om de foto op te slaan in je filmrol. Indien je dit vergeet en een andere foto wilt openen, krijg je een melding van Snapseed dat je foto nog niet opgeslagen is.

Wil je de plaat delen met vrienden? Dan kies je Share. Delen kan via sociale netwerken of e-mail.

©PXimport

Snapseed kan onder andere overweg met Google+, Twitter en Facebook.

▼ Volgende artikel
Review Philips OneUp – Elektrische dweil maakt sneller schoon
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips OneUp – Elektrische dweil maakt sneller schoon

In hoeverre kun je een simpele dweil eigenlijk nog verbeteren? Die vraag stelden we onszelf hardop – tot we opeens de Philips OneUp in handen kregen: een elektronische dweil die verrassend goed weet mee te draaien in een wereld vol dweilende robots en nat-droogstofzuigers. Wat vinden wij van deze opvallende nieuwkomer?

Uitstekend
Conclusie

De Philips OneUp is wat ons betreft een ideaal apparaat voor wie geen interesse of budget heeft voor een robotstofzuiger of een geavanceerde nat-droogstofzuiger. De vloer wordt mooi schoon, zonder strepen, en het dweilen en drogen kost nauwelijks tijd. Even snel door het huis is daardoor geen gedoe meer. Nadelen zijn er ook: het bijbehorende schoonmaakmiddel is aan de prijzige kant en mist een frisse geur, en de dweilpad droogt traag op als de zon niet meewerkt. Maar verder staat er niets in de weg om dit apparaat warm aan te bevelen.

Plus- en minpunten
  • Dweilen zonder strepen
  • Flexibele kop
  • Afneembare dweilpad
  • Goed voor minimaal 50 vierkante meter
  • Meegeleverd schoonmaakmiddel
  • Geen extra dweilpad
  • Schoonmaakmiddel is duur
  • Schoonmaakmiddel heeft geen lekkere geur

Dankzij robots en andere slimme apparaten wordt het steeds makkelijker om het huishouden uit handen te geven of de vervelende taken te láten uitvoeren. De Dreame H15 Pro en anders wel de X50 Ultra zijn daar goede voorbeelden van. Maar Philips laat met de OneUp zien dat regelmatig dweilen helemaal geen vervelende taak hoeft te zijn. Dit is namelijk een elektrische dweil die je in staat stelt de taak sneller uit te voeren. Hij is er in twee uitvoeringen, namelijk eentje van 109 en eentje van 159 euro. Het enige verschil is de accu: die gaat respectievelijk 50 of 70 minuten mee.

Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen die je allemaal aan de steel bevestigt. Om te beginnen zijn dat een schoonwaterreservoir (van 280 ml) en een vuilwaterbak (van 180 ml), die je aan de onderkant van het midden aantreft. In de bak met schoon water klik je daarnaast een speciaal ontwikkelde module met daarin het schoonmaakmiddel. Dat is een door Philips ontwikkeld middel, dat naar verluidt drie maanden moet meegaan. De kantelbare kop kan 360 graden draaien en is voorzien van afneembare dweilpads, die ook los te koop zijn (voor 23 euro).

©Wesley Akkerman

Evenredig nat en schoon

Bij dit soort apparaten is het gewicht en flexibiliteit in de bediening erg belangrijk. De Philips OneUp weegt 1,75 kilo en is dus niet bepaald zwaar, zeker niet in vergelijking met draadloze steelstofzuigers. Wij hebben er in elk geval moeiteloos mee door het huis gelopen. En dankzij die draaibare kop kom je heel makkelijk in verschillende hoeken, onder tafels en stoelen en langs poten en ander meubilair. De knoppen voor de bediening zitten daarnaast helemaal boven op de dikke steel, waardoor die eveneens goed bereikbaar zijn.

In de basis lijkt er dus goed nagedacht te zijn over de werking en praktische inzetbaarheid van de Philips OneUp. Maar hoe maakt-ie schoon? Dankzij een gemotoriseerde aandrijving kan het systeem de dweilpad continu voorzien van een schone stroom water met zeep. Ondertussen zuigt de dweil het vieze water op, waardoor de grond niet lang nat blijft en het droogproces drastisch verkort. Je moet de dweilpad van tevoren nog wel eerst natmaken, dus de eerste vloeraanraking kan wat te vochtig zijn. Maar daarna wordt de harde vloer evenredig nat en schoon.

©Wesley Akkerman

Voordelen ten opzichte van gewoon dweilen

Het gebruik van de Philips OneUp brengt een aantal duidelijke voordelen met zich mee. Vergelijk je het met traditioneel dweilen, dan vallen er meteen een paar dingen op. Je hoeft geen grote emmer water klaar te zetten, laat staan ermee door het huis te slepen. Je verbruikt minder water en schoonmaakmiddel, en je voorkomt dat je halverwege met een vieze dweil over de vloer gaat. Ook het schoon- en droogmaken van de dweilkop is een stuk eenvoudiger – daar heeft Philips slim over nagedacht.

De dweilpad is afneembaar en kun je simpelweg te drogen leggen, bijvoorbeeld in de zon. Is die er even niet, dan duurt het ongeveer twee à drie dagen voordat hij helemaal droog is. Je kunt de pad bovendien in de wasmachine gooien om hem weer fris en schoon te krijgen. Omdat het drogen soms wat tijd kost, is een extra dweilpad geen overbodige luxe – maar die moet je wel los aanschaffen. Het apparaat wordt geleverd met één pad, maar verder zit alles wat je nodig hebt gewoon in de doos. De basis is dus goed op orde.

©Wesley Akkerman

Meegeleverd schoonmaakmiddel

Philips raadt natuurlijk aan om het speciaal voor dit systeem ontwikkelde schoonmaakmiddel te gebruiken. Twee flesjes kosten 20 euro en zijn volgens de fabrikant goed voor evenveel sessies als drie flessen gewone vloerreiniger. Per schoonmaakbeurt druk je één keer op de knop om het schoonwaterreservoir van de juiste hoeveelheid zeep te voorzien, zodat je altijd de optimale verhouding hebt. Toch vragen we ons af of je echt aan die Philips-flesjes vastzit. In de praktijk werkt het systeem ook prima met je eigen schoonmaakmiddel.

Wat wel opvalt aan het meegeleverde reinigingsmiddel, is dat het nauwelijks geur afgeeft. Het ruikt niet vies, maar er zit ook geen fris of aangenaam geurtje aan. Wel zorgt het voor een streeploos resultaat, en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait. Heb je echter zelf een goede vloerreiniger die speciaal geschikt is voor jouw type vloer, dan kun je die ook prima gebruiken. Het enige wat je dan even moet uitzoeken, is de juiste verhouding met het schoonwaterreservoir van 280 ml. De elektrische dweil presteert er in elk geval niet minder door als je de (best prijzige) Philips-flesjes links laat liggen.

©Wesley Akkerman

Philips OneUp kopen?

Ook goed om te weten: met de variant die 50 minuten meegaat, kun je ongeveer 50 vierkante meter dweilen. De versie met een accuduur van 70 minuten komt tot 70 vierkante meter. Daarmee is de OneUp een ideaal product voor kleinere huishoudens, zoals een appartement of flat. In ons testhuishouden hield de OneUp het zelfs vol om op een volle accu 56 vierkante meter schoon te maken – ruim boven de beloofde prestatie. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat accu's na verloop van tijd wat capaciteit verliezen, maar daar was in dit geval nog geen sprake van.

De Philips OneUp is wat ons betreft een ideaal apparaat voor wie geen interesse of budget heeft voor een robotstofzuiger of een geavanceerde nat-droogstofzuiger. De vloer wordt mooi schoon, zonder strepen, en het dweilen en drogen kost nauwelijks tijd. Even snel door het huis is daardoor geen gedoe meer. Nadelen zijn er ook: het bijbehorende schoonmaakmiddel is aan de prijzige kant en mist een frisse geur, en de dweilpad droogt traag op als de zon niet meewerkt. Maar verder staat er niets in de weg om dit apparaat warm aan te bevelen.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger
© Miele
Huis

Ontdek de Miele Guard-serie: voor elk huishouden een stofzuiger

Maak kennis met de Miele Guard-serie: drie stofzuigers die elk uitblinken in hun eigen klasse. Van de lichtgewicht en wendbare S1 tot de veelzijdige M1 en de luxe L1 met geavanceerde filtersystemen – Miele combineert innovatieve technologie met doordacht design. Ontdek hieronder welke Guard-stofzuiger het best bij jou past!

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Of je nu dagelijks door een druk gezinshuis beweegt of in alle rust een minimalistische studio onderhoudt, een goede stofzuiger maakt het verschil. Met de Guard-serie biedt Miele drie modellen die elk op hun eigen manier uitblinken in comfort, gebruiksgemak en duurzaamheid. De compacte Guard S1, de veelzijdige M1 en de luxe L1 zijn stuk voor stuk uitgerust met doordachte technologie en hoogwaardige materialen. Wat ze met elkaar delen? De kwaliteit en betrouwbaarheid die je van Miele mag verwachten.

Guard S1: verrassend sterk, opvallend compact

De Guard S1 is het instapmodel binnen de serie, maar zeker geen lichtgewicht als het op prestaties aankomt. Met een krachtige 890 watt-motor, vier zuigstanden en een universele zuigmond reinigt hij moeiteloos diverse vloertypen. Dankzij het lichte gewicht en het compacte ontwerp is hij ideaal voor kleinere woningen of mensen die op zoek zijn naar een wendbare stofzuiger. De bediening is intuïtief via twee knoppen en een centrale draaischakelaar, en met zijn grijs gemarkeerde elementen is hij zelfs zonder handleiding volledig logisch in gebruik.

©Miele

De S1 maakt gebruik van de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem zorgt voor een hygiënisch klikmechanisme: geen ontsnappend stof, wel een gerust gevoel. En met standaard accessoires zoals een meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel (bevestigd via de VarioClip) heb je alles bij de hand.

Waarom de sledestofzuiger nog altijd onverslaanbaar is

Hoewel draadloze steelstofzuigers tegenwoordig de toon lijken te zetten, bewijst de klassieke sledestofzuiger keer op keer zijn waarde. Niet alleen bieden sledemodellen doorgaans een krachtigere en constantere zuigkracht, ze hebben ook een aanzienlijk grotere stofcapaciteit. Je hoeft dus minder vaak te legen of zakken te vervangen. Bovendien zijn ze stiller, ergonomischer in gebruik en betrouwbaarder op de lange termijn. En waar steelstofzuigers vaak na een paar jaar al kuren vertonen, gaan sledestofzuigers zoals die van Miele gerust twintig jaar mee. Soms is klassiek gewoon beter.

Guard M1: veelzijdige krachtpatser met slimme opbergruimte

Een stapje luxer is de Guard M1, ontworpen voor elk type ondergrond en elk type huishouden. Deze stofzuiger beschikt over een verstelbare zuigkracht met vier vermogensniveaus, die je met de voet bedient – handig als je tussendoor niet wilt bukken. De 4,5 liter-stofzak (HyClean Pure CO) gaat extra lang mee en het ComfortFit-systeem garandeert maximale hygiëne én prestaties, zelfs bij een lagere zuigkracht.

©Miele

Ook het design spreekt aan: fris, modern en met een geïntegreerd accessoirevak waarin je de meegeleverde meubelzuigmond, kierenborstel en reliëfborstel netjes opbergt. De universele draaibare zuigmond is geschikt voor tapijt, hout en tegels, en volgt soepel elke beweging.

Guard L1: comfort, stilte en duurzaamheid in één

De Guard L1 is het topmodel binnen de serie en is ontworpen voor mensen die geen concessies willen doen aan comfort, prestaties of uitstraling. Met een fluisterstil geluidsniveau van slechts 75 dB en een royale actieradius van 12 meter is dit model klaar voor elke schoonmaakklus, hoe groot of klein ook. Het robuuste ontwerp is niet alleen stijlvol, maar ook uitzonderlijk duurzaam: de L1 is getest op een levensduur van maar liefst 20 jaar.

©Miele

Net als de M1 beschikt ook de L1 over de draaibare universele zuigmond, maar onderscheidt zich met slimme details. Zo is de 2-in-1-zuigmond (voor meubels en kieren) geïntegreerd in de achterkant van het toestel en is de reliëfborstel ingebouwd in de ergonomische handgreep. Ook deze L1 werkt met de HyClean Pure TU-stofzak en het ComfortFit-systeem, waardoor hygiëne en gebruiksgemak gegarandeerd zijn.

Voor wie nóg een stap verder wil gaan, is er de Guard L1 Comfort. Deze luxere uitvoering voegt enkele premium extra's toe. Het geïntegreerde LCD-kleurendisplay toont in één oogopslag de reinigingsmodus, de vullingsgraad van de stofzak en de status van het uitblaasfilter. Zo heb je altijd direct inzicht in de prestaties van je stofzuiger. Daarnaast ondersteunt de L1 Comfort Miele@home, waarmee je het apparaat via wifi kunt verbinden met je smarthome-netwerk. Bediening via app, spraak of slimme automatisering? Met Miele is het slechts een kwestie van instellen.

Ga voor meer witgoeddeals naar Bemmel & Kroon!