Review LG Gram 16 2022 - Lichtgewicht met groot scherm

Review LG Gram 16 2022 - Lichtgewicht met groot scherm

Geplaatst: 11 december 2022 - 18:30

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:46

Jeroen Boer

Bij een laptop die je de hele dag meezeult, telt zeker na een lange dag iedere gram. LG snapt dat en richt zich met de LG Gram-laptops op een zo laag mogelijk gewicht. De geteste LG Gram 16 is voorzien van een groot 16inch-scherm, maar weegt minder dan 13inch-laptops van andere fabrikanten. Hoe bevalt deze lichtgewicht?

6,0

LG Gram 16 2022 (16Z90Q)

Pluspunten

Licht van gewicht

Veel aansluitingen

Prima accuduur

Leeg M.2-slot

Groot scherm

Minpunten

Erg hoge prijs

Voelt kwetsbaar aan

Koeling remt prestaties

Koeling slaat snel aan

Conclusie

De LG Gram 16 is een handige laptop als je behoefte heb aan een groot scherm en veel onderweg bent. De Gram weegt slechts 1199 gram, maar is toch voorzien van een 16inch-scherm. De keerzijde is dat dit met een prijs van 1699 euro een heel dure laptop is en je dus duidelijk betaalt voor dit gemak. Daar komt bij dat de gekozen hardware wel snel is, maar de koeling niet toereikend is om al die kracht ook echt te benutten. Ondanks de hoge prijs is dit dus geen laptop voor creatieve professionals die veel onderweg werken....
Lees meer

LG verkoopt zijn laptops niet voor niets onder de Gram-naam: de laptop valt direct op door zijn lage gewicht. Met een gewicht van 1199 gram is de LG Gram 16 voor het 16inch-formaat zelfs vederlicht te noemen. De laptop is zelfs lichter dan veel 13inch-modellen van andere fabrikanten. Positief, want je voelt hem niet zitten als je hem in je rugzak meeneemt. Om dat mogelijk te maken gebruikt LG een magnesiumlegering voor de behuizing. Het materiaal oogt door een lichte structuur plastic-achtig en wat minder fraai dan aluminium, maar is toch echt metaal.

De LG Gram 16 heeft een magnesium behuizing in een fraaie donkergrijze kleur.

De LG Gram 16 heeft een magnesium behuizing in een fraaie donkergrijze kleur.

De lichte behuizing voelt helaas wel wat kwetsbaar aan. Het materiaal geeft een beetje mee en de laptop kraakt net iets teveel als je hem oppakt. Vooral het scherm laat zich te ver buigen. Het lijkt dus geen laptop voor de zwaarste omstandigheden. De reviewsample is geheel volgens de huidige trend uitgevoerd in antraciet waardoor de laptop er fraai uitziet. De matte afwerking is bovendien niet gevoelig voor vingerafdrukken.

 

De achterkant van de LG Gram 16 is netjes afgewerkt.

Ook de achterkant is netjes afgewerkt.

Veel aansluitingen

Ondanks dat dit een lichte en dunne laptop is, is LG er toch in geslaagd om de Gram 16 van behoorlijk wat aansluitingen te voorzien. Met tweemaal usb 3.2, tweemaal Thunderbolt/usb 4, hdmi en zelfs een kaartlezer komt je echt niks tekort. De aansluitingen zijn snel en omdat er zowel is voorzien in usb-a als usb-c hoef je waarschijnlijk niet met adapters te werken. 

De LG Gram 16 is voorzien van lekker veel aansluitingen.

De LG Gram 16 is voorzien van lekker veel aansluitingen.

Bloatware

De laptop draait op Windows 11. Opvallend is de best wel grote hoeveelheid meegeleverde bloatware waaronder programma’s van Cyberlink voor het afspelen en bewerken van media. Ook McAfee ontbreekt niet. De meest opvallende applicatie is LG Glance. Dit is een programma dat altijd naar je kijkt via de webcam en je zo juist zou helpen om je privacy te beschermen. Dat klinkt wat raadselachtig. LG Glance detecteert of je daadwerkelijk achter je laptop zit en kan je scherm wazig maken als dat niet het geval is. Ook kan het programma je waarschuwen als iemand anders ook naar je scherm kijkt. Vast handig, maar ik voel me toch bespiedt als het webcamlampje de hele tijd brandt. Ik heb LG Glance dat gebruik maakt van technologie van Mirametrix dan ook snel helemaal uitgeschakeld. 

Specificaties

LG verkoopt de Gram 16 in verschillende uitvoeringen voorzien van een twaalfde generatie Core-processor met de keuze uit de Core i5-1240P of Core i7-1260P. Het Core i5-model is voorzien van een 512 GB ssd, het Core i7-model is leverbaar met een ssd van 512 GB of 1 TB. Alle uitvoeringen zijn verder identiek en voorzien van 16 GB RAM. Voor de grafische mogelijkheden wordt op de geïntegreerde gpu vertrouwt, er is geen extra gpu aanwezig.

Let er op dat je wel daadwerkelijk kijkt naar de 2022-modellen, te herkennen aan de Q in het typenummer 16Z90Q. De 2021-modellen met elfde generatie Core-processsors hebben een P in het typenummer 16Z90P.

Opvallend zijn dat de laptops voor de specificaties erg duur zijn. De Core i5-uitvoering kost 1549 euro terwijl de Core i7-modellen op 1699 en 1799 euro komen. Wij hebben de Core i7-variant met 512 GB opslag getest.

Een blik in de laptop laat zien dat alleen de opslag is uit te breiden, er is zelfs voorzien in een tweede leeg M.2-slot. Het upgraden van RAM zit er echter niet in, dat is op het bord gesoldeerd. Hetzelfde geldt voor het draadloze netwerkkaartje dat gelukkig wel een wifi 6E-variant is. 

De LG Gram 16 heeft een M.2-slot vrij voor een tweede ssd, verder kun je niks upgraden.

Er is een M.2-slot vrij voor een tweede ssd, verder kun je niks upgraden.

Comfortabel werken

LG heeft de LG Gram 16 voorzien van een 16inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Het scherm heeft een beeldverhouding van 16:10, prettig voor kantoorwerkzaamheden. Het ontspiegelde scherm ziet er op zich prima uit en biedt een goede inkijkhoek en helderheid. Wel is de kleurweergave zichtbaar wat te blauw afgesteld.

Het toetsenbord tikt lekker en combineert een duidelijke klik met genoeg. Wel geeft de behuizing wat mee als je net wat te enthousiast tikt. Ook het scherm blijkt licht te bewegen als je lekker aan het tikken bent, de scharnier had net wat strakker gekund. Handig voor Excel-gebruikers is dat het toetsenbord is voorzien van een numeriek veld. De aanwezige toetsverlichting kun je in twee standen instellen. De aan/uit-knop voelt anders dan de rest van de toetsen, maar is niet voorzien van een vingerafdrukscanner. De glazen touchpad is ruim genoeg en werkt goed.

Biometrisch inloggen via Windows Hello kan wel met gezichtsherkenning. De Full HD-camera levert scherpe beelden, maar heeft wel de neiging om de belichting te overdrijven. Daardoor ben je altijd goed in beeld, maar zien ramen en lichte delen in je kamer er al snel overbelicht uit.

De LG Gram 16 heeft een toetsenbord met numeriek veld.

Het toetsenbord heeft een numeriek veld, handig voor cijfervreters.

Tegenvallende prestaties

Voor alledaagse werkzaamheden is de LG Gram 16 een moderne en snelle laptop die een heel nette 5311 punten scoort in PC Mark 10. Toch is geen laptop voor heel veeleisende gebruikers. De koeling blijkt namelijk duidelijk niet toereikend te zijn voor de gekozen chip. De laptop scoort in Cinebench R23 een heel fraaie 8759 punten in de multi-core-test als je deze één keer uitvoert. Bij de langere test van 10 minuten blijven daar nog maar 6681 punten van over. Een teken dat de processor duidelijk zijn warmte niet kwijt kan en gaat throttlen. Daarbij is de koeling van de LG Gram toch meer dan duidelijk hoorbaar, dit is geen stille laptop als je hem aan het werk zet. Ook tijdens normale werkzaamheden slaat de koeling relatief snel aan en dat is toch jammer bij een verder stijlvolle laptop.

De ssd van Samsung presteert uitstekend en kent lees- en schrijfsnelheden van 6830,56 en 4900,15 MB/s. Ook in de PCMark Quick System Drive Benchmark presteert de ssd met 245,78 MB/s uitstekend. Ook de accuduur is erg goed en je kunt met gemak een dag werken op de accu. In de PC Mark 10 batterijtest zet de laptop een tijd van 12 uur en 9 minuten neer. 

Conclusie

De LG Gram 16 is een handige laptop voor wie de behoefte heeft aan een groot scherm en veel onderweg is. De Gram weegt slechts 1199 gram, maar is toch voorzien van een 16inch-scherm. De keerzijde is dat dit met een prijs van 1699 euro een heel dure laptop is en je dus duidelijk betaalt voor dit gemak. Daar komt bij dat de gekozen hardware wel snel is, maar de koeling niet toereikend is om al die kracht ook echt te benutten. Ondanks de hoge prijs is dit dus geen laptop voor creatieve professionals die veel onderweg werken.

0

Powered by

logo

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten