ID.nl logo
Problemen met wifi op je laptop? Zo los je dat op
© chadchai
Huis

Problemen met wifi op je laptop? Zo los je dat op

Je zet je laptop aan en... geen internet! Gelukkig hoeft dat niet meteen reden tot paniek te zijn: je kunt namelijk zelf een aantal dingen doen om te kijken of je de verbinding weer kunt herstellen. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je problemen met wifi oplost en binnen no-time weer verbonden bent.

Weinig dingen zo vervelend als geen wifi op je laptop. In de meeste gevallen is dat gelukkig eenvoudig op te lossen door het volgen van de volgende stappen: • De basis controleren • Apparaten opnieuw opstarten • De netwerktools van Windows inzetten

Lees ook: 5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren

Beginnen bij de basis

Het is niet lastig om te controleren of het gebrek aan een verbinding aan de laptop zelf of iets anders ligt. Daarvoor controleer je gewoon de verbinding van andere apparaten. Heeft je smartphone wel een internetverbinding via wifi? Dan ligt het aan je laptop. Lees verder om te kijken wat je dan allemaal kunt proberen om de verbinding te herstellen.

©NicoElNino

Wifi is per ongeluk uitgeschakeld

Misschien een beetje een rare vraag: maar weet je zeker dat de wifi op je laptop aanstaat? Veel modellen hebben namelijk een schakelaar of toets om wifi aan of uit te zetten. Misschien heb je die per ongeluk omgezet. Check of dat bij jou het geval is en raadpleeg desnoods de handleiding.

Laptop opnieuw opstarten

Computers werken volgens logische principes, maar toch kan een herstart van je laptop soms wifi-problemen oplossen zonder een duidelijke oorzaak. Vaak komt dat doordat vastgelopen processen worden beëindigd, tijdelijke storingen verdwijnen of de verbinding met het netwerk opnieuw wordt opgebouwd. 

Modem herstarten

We hebben vastgesteld dat andere apparaten wel verbinding kunnen maken via wifi. Maar alsnog is het geen gek idee om je modem opnieuw te herstarten. Net zoals bij het opstarten van je laptop blijkt dat soms verrassend genoeg een oplossing. Vaak heeft het te maken met het resetten van de instellingen. De meeste routers herstart je door ze tijdelijk van de stroom te halen. Op de website van je internetprovider vind je de exacte stappen.

©BritCats Studio

Afstand tot het verbindingspunt

Moderne modems en wifi-versterkers zijn krachtig genoeg om door een muur en over een afstand van ruim 10 meter je laptop van een verbinding met degelijke snelheid en stabiliteit te voorzien. Heb je wel een signaal maar is het internet erg traag? Dan zit je misschien te ver weg, achter te veel (dikke) muren of wordt het wifi-signaal verstoord door interferentie van andere apparaten, zoals magnetrons en apparaten met bluetooth of een andere draadloze verbinding. Kijk eens wat er gebeurt wanneer je je modem verplaatst of – makkelijker – zelf met je laptop dichter in de buurt van je wifi-versterker of modem gaat zitten.

Internetinstellingen aanpassen

De voor de hand liggende stappen zijn nu achter de rug. Maar geen paniek, want voor de onderstaande tips hoef je absoluut geen IT-expert te zijn. We gaan eerst controleren of Windows het probleem kan vinden. Rechtsonder in je scherm zie je een wifi-icoon: een stip met 3 halfronde lijnen. Klik daarop met de rechtermuisknop en selecteer Problemen oplossen. Er volgt een diagnose van Windows. Wacht de stappen rustig af voor het resultaat.

Netwerkadapter resetten

Met een beetje geluk lost Windows de problemen voor je op. Als dat niet lukt, is het tijd om de netwerkadapter te resetten. Dat klinkt misschien imponerend, maar het stelt eigenlijk niet zo veel voor. Bij het opnieuw opstarten wordt de netwerkadapter automatisch opnieuw geïnstalleerd en de standaardinstellingen gebruikt. In Windows 10 ga je vanuit het Startmenu naar Instellingen en Netwerk en internet. Je zit automatisch in het tabblad Status en daarin zie je de optie Netwerk resetten. Klik daarop, wacht de stappen af en herstart je laptop. Voor Windows 11 zijn de stappen Netwerk & internet, dan Geavanceerde netwerkinstellingen, vervolgens Netwerk opnieuw instellen en als laatste Nu opnieuw instellen.

De netwerkadapter updaten

In sommige gevallen helpt het om je netwerkadapter van nieuwe updates te voorzien. Daarvoor ga je in Windows naar Apparaatbeheer en klap je Netwerkadapters uit door op het pijltje te klikken. Selecteer met de rechtermuisknop de netwerkadapter (er staan er doorgaans meer; kies als eerste de adapter die in zijn naam iets als Wi-Fi of Wireless heeft staan) en kies Stuurprogramma bijwerken en Automatisch zoeken naar stuurprogramma's.

Als het goed is ...

...Heb je met bovenstaande stappen de wifi op je laptop weer werkend gekregen. Niet? Dan zit er helaas niets anders op dan contact opnemen met de verkoper of een gespecialiseerde reparateur. Maar grote kans dat dat niet nodig is!


Goede wifi in heel je huis?

Kies dan voor een mesh-systeem
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 volautomatische koffiemachines tot 300 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema dan ook naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe koffiemachine? Wij hebben een selectie gemaakt van vijf moderne volautomatische machines voor bonen voor de het lekkerste kopje koffie en meer!

Disclaimer: de prijzen van de besproken producten waren ten tijde van schrijven onder de 300 euro, maar de prijzen kunnen schommelen.

De’Longhi ECAM20.110.B

De’Longhi ECAM20.110.B is een compacte volautomatische espressomachine die zowel koffiebonen als gemalen koffie gebruikt. Met één druk op de knop zet je een espresso of lungo, en dankzij de handmatige stoompijp maak je eenvoudig melkspecialiteiten zoals cappuccino. De machine beschikt over een 1,8 liter waterreservoir, een bonenreservoir van 250 gram en een pompdruk van 15 bar.

Met de draaiknop stel je de koffiesterkte en hoeveelheid naar wens in. De uitloop is in hoogte verstelbaar, zodat je kopjes tot 14,2 cm kunt gebruiken. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Deze machine is ideaal voor wie thuis wil genieten van verse koffie met een goede prijs-kwaliteitverhouding. ​

Krups EA8150

Deze Krups EA8150 heeft een geïntegreerde metalen kegelmaalwerk en een 15-bar pompdruk, waarmee je met één druk op de knop een espresso, lungo of dubbele koffie kunt zetten. De machine heeft een 1,7-liter waterreservoir en een bonenreservoir van 250 gram, waardoor je meerdere kopjes kunt zetten zonder bijvullen.

Dankzij het lcd-scherm en de eenvoudige bediening stel je gemakkelijk koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid in. Melk opschuimen voor cappuccino's en lattes doe je met de stoompijp. Automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's zorgen voor eenvoudig onderhoud en een langere levensduur van de machine.

Philips EP2225/10

Deze espressomachine zet versie koffie van hele bonen. Met één druk op de knop bereid je een espresso of gewone koffie, en met de klassieke stoompijp schuim je melk op voor cappuccino’s. Het maalwerk is keramisch en zorgt voor een consistente maling zonder de bonen te oververhitten. Je personaliseert je koffie via het touch display, waarbij je de sterkte en hoeveelheid instelt.

Het AquaClean waterfilter dat in deze machine is ingebouwd, vermindert kalkaanslag en verlengt de levensduur van de machine. De machine heeft een waterreservoir van 1,8 liter en een bonenreservoir van 275 gram, wat deze machine ideaal maakt voor dagelijks gebruik.

Krups EA8118

De Krups EA8118 is geschikt voor het zetten van espresso, lungo en cappuccino. De machine beschikt over een metalen conische koffiemolen met drie maalstanden en een 15-bar pompdruk. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,7 liter en in het bonenreservoir kun je 260 gram koffiebonen kwijt. Met de draaiknop en de drukknoppen op het bedieningspaneel stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

Dankzij de stoompijp is het mogelijk om melk op te schuimen voor cappuccino's en lattes. De machine heeft automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma's, maar de zetgroep is niet uitneembaar. De EA8118 is een instapmodel dat geschikt is voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige en betaalbare espressomachine voor thuisgebruik.​

De’Longhi ESAM3000.B

Deze volautomatische espressomachine kan zowel koffiebonen als gemalen koffie verwerken. De machine beschikt over een geïntegreerde koffiemolen met instelbare maalgraad en een pompdruk van 15 bar. Het waterreservoir heeft een capaciteit van 1,8 liter, en het bonenreservoir biedt plaats aan 200 gram koffiebonen. Met de draaiknoppen stel je eenvoudig de koffiesterkte en -hoeveelheid in.

De uitloop van deze machine is in hoogte verstelbaar, zodat je verschillende kopjesformaten kunt gebruiken. De machine heeft een handmatige stoompijp voor het opschuimen van melk. De zetgroep is uitneembaar en eenvoudig te reinigen. Er is geen digitaal display aanwezig; de bediening verloopt via knoppen en indicatorlampjes. De machine voert automatisch spoelcycli uit bij het in- en uitschakelen.

▼ Volgende artikel
Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo
© Asier
Gezond leven

Blij gebit? Je elektrische tandenborstel schoonmaken doe je zo

Dat frisse gevoel na het poetsen – heerlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met je elektrische tandenborstel zelf? Die krijgt elke dag wat te verduren en kan best wat aandacht gebruiken. In dit artikel lees je hoe je hem makkelijk schoon en fris houdt.

In dit artikel lees je hoe vaak en hoe je je tandenborstel schoonmaakt. 🪥 Dit doe je elke keer als je hem gebruikt hebt: afspoelen 🪥 Dit doe je wekelijks: borstelkop en handvat schoonmaken 🪥 Dit doe je maandelijks: desinfecteren

Lees ook: Roterend of sonisch: welke elektrische tandenborstel past bij jouw gebit?

We trappen af met een minder smakelijk onderwerp. Want als je je elektrische tandenborstel nooit schoonmaakt, verandert dat handige ding langzaam in een verzamelplek van bacteriën en ander vuil. Etensresten, tandplak en tandpasta hopen zich op tussen de borstelharen en in de kleine randjes en kiertjes van de handgreep. Je merkt het aan een muffe geur, maar het kan er ook voor zorgen dat je tanden minder goed schoon worden en je loopt meer risico op mondinfecties. Door je elektrische tandenborstel regelmatig schoon te maken, kun je dit allemaal voorkomen. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Na elk gebruik: afspoelen!

Spoel je tandenborstel elke keer dat je hem gebruikt hebt meteen goed af onder stromend water. Zo spoel je achtergebleven resten weg. Schud daarna het water er voorzichtig af en zet de borstel rechtop weg. Zo kan alles goed drogen en blijft de boel fris tot de volgende poetsbeurt.

Eens per week: borstelkop en handvat schoonmaken

Eén keer per week geef je je elektrische tandenborstel wat extra aandacht. Begin met het loshalen van de opzetborstel. Die reinig je eenvoudig met een beetje vloeibare zeep (hooguit een paar druppels, anders ga je zo schuimbekken 😉) en warm water. Wrijf zachtjes over de haren om opgedroogde resten los te maken en spoel alles goed na.

Neem daarna het handvat onder handen. Gebruik een vochtige doek met een beetje zeep en neem vooral de randjes, kiertjes en de oplaadcontacten goed af. Juist daar verzamelt zich ongemerkt vuil.

Klaar? Droog het geheel zorgvuldig met een schone doek, bijvoorbeeld een theedoek. Zet de borstelkop pas terug op het handvat als alles helemaal droog is. Zo voorkom je dat er opnieuw vocht achterblijft.

Schoonmaken kan met:

Schoonmaken met ...Hoe en watGeschikt voor
Vloeibare handzeepDit is een milde zeep die veilig is om mee schoon te maken. Kies een ongeparfumeerde variant.Opzetborstel en handvat
AfwasmiddelEen beetje vloeibaar afwasmiddel werkt goed. Gebruik niet te veel.Opzetborstel en handvat
Speciaal reinigingsmiddelEr zijn speciale reinigingsproducten te verkrijgbaar, meestal in de vorm van tabletten of ampullen. Je lost de inhoud op in water en zet daar de tandenborstel in.Opzetborstel
AzijnEen mengsel van water en witte azijn reinigt en desinfecteert. Let op: gebruik geen schoonmaakazijn. Dat is té agressief.Handvat

Elke maand: desinfecteren

Het is slim om je elektrische tandenborstel eens per maand te desinfecteren. Zet hem bijvoorbeeld 10 minuten ondersteboven in een beker met kokend water, zodat de borstelharen goed onder staan. Daarna even afspoelen en klaar.

Liever een andere aanpak? Meng wat water met citroensap en een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) en laat de borstel daarin tien minuten weken. Ook dan geldt: goed naspoelen.

Nog een optie: laat de borstelkop een paar uur in een beetje mondwater staan. Vier uur is ideaal. Daarna weer grondig afspoelen. Handige tip: een reinigingstablet voor kunstgebitten werkt ook prima. Los zo'n tablet op in een glas water en zet de borstel met de haren naar beneden in het sopje.

Extra grondig schoonmaken: ultrasoon of met UV-licht Wil je je opzetborstel écht grondig schoonmaken? Dan kun je een ultrasoon reinigingsapparaat gebruiken. Zo'n apparaat vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel, bijvoorbeeld een desinfecterende vloeistof of een oplostablet voor ultrasoon gebruik. De borstelkop gaat helemaal onder in het waterbad.

Tijdens het reinigen zendt het apparaat razendsnelle trillingen uit. Daardoor ontstaan er minuscule luchtbelletjes die uiteenspatten en vuil losmaken – ook op plekken waar je met de hand niet bij komt. Een reinigingscyclus duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten.

Ook UV-licht wordt soms ingezet om tandenborstels te ontsmetten. Daarbij worden bacteriën met behulp van ultraviolet licht uitgeschakeld. Een handige aanvulling, zeker als je je borstel gedeeld opbergt of extra hygiëne belangrijk vindt.

Opzetborstels tijdig vervangen

Controleer je tandenborstel regelmatig op slijtage. Als de borstelharen uit elkaar gaan staan of slap worden, is het tijd voor een nieuwe borstelkop. Idealiter doe je dit elke 3 tot 6 maanden. een handig ezelsbruggetje om het niet te vergeten is om het te doen op de dag dat een nieuw seizoen begint, dus 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december.

Lees ook: Hoe vaak moet je de opzetborstel van je elektrische tandenborstel vervangen?

Dus? Dus! ✨

Met wat extra aandacht blijft je elektrische tandenborstel in topvorm, en dat merk je elke keer als je poetst. Even schoonmaken kost weinig moeite, maar maakt wel verschil. Gun je borstel dus af en toe een kleine onderhoudsbeurt – je mond is je dankbaar.