Manjaro InfinityBook S 14 v5 review - Laptop met Linux

© PXimport

Manjaro InfinityBook S 14 v5 review - Laptop met Linux

Geplaatst: 16 december 2020 - 08:33

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Koen Vervloesem

Als je een laptop met Linux wilt, is het bij de grote merken vaak zoeken welke modellen goede ondersteuning hebben. Het Duitse bedrijf Tuxedo Computers verkoopt een hele reeks laptops met Linux al voorgeïnstalleerd. Wij testten de Manjaro InfinityBook S 14 v5, een compacte laptop met uitstekende accuduur.

Tuxedo Computers is een Duits bedrijf dat laptops aanbiedt met Linux voorgeïnstalleerd. Eerder dit jaar hebben ze een samenwerking met de Linux-distributie Manjaro opgezet. Daaruit kwamen twee met Manjaro uitgeruste laptops voort: de compacte lichtgewichtlaptop Manjaro InfinityBook S 14 v5 en de grotere en zwaarder uitgeruste Manjaro InfinityBook Pro 15. Wij testten het eerste model.

De eerste indruk van de laptop is dat het toestel een goede bouwkwaliteit heeft: de laptop is licht, maar voelt toch niet goedkoop aan. Als we de aansluitingen bekijken, zien we al een klein minpuntje: naast de twee usb-a-aansluitingen (usb 3), is er maar één usb-c-aansluiting. Het volgende minpunt ontdekken we wanneer we de laptop willen opladen: de meegeleverde voedingskabel (die je niet via usb-c aansluit, hoewel opladen via usb-c ook mogelijk is) is wel heel kort.

Linux Manjaro

Hoewel je op de meeste hedendaagse laptops perfect Linux kunt installeren en kunt verwachten dat de meeste hardware werkt, heeft een model met Linux voorgeïnstalleerd een belangrijk voordeel: de ondersteuning. De fabrikant heeft er normaal gezien alles aan gedaan om kleine onvolkomenheden weg te werken.

De Manjaro InfinityBook S 14 v5 wordt geleverd met Manjaro, een op Arch Linux gebaseerde Linux-distributie die sterk configureerbaar is. Tuxedo Computers installeert standaard de desktopomgevingen Xfce en KDE Plasma. Die eerste is een heel lichtgewicht desktopomgeving, die tweede een met alle mogelijke toeters en bellen. Vanaf dat je de laptop opstart, is er dus voor elk wat wils.

Waarom geen Ubuntu? Tuxedo Computers verkoopt ook laptops met Ubuntu voorgeïnstalleerd en de populaire Linux-distributie (evenals openSUSE trouwens) is ook op deze Manjaro InfinityBook S 14 v5 ondersteund. Ben je dus geen liefhebber van Manjaro, dan kun je perfect een andere distributie installeren.

Voor de hardwareondersteuning zal dat niet veel uitmaken: de meeste componenten zijn gewoon standaard in de Linux-kernel ondersteund. Maar zelfs als je een fan van Ubuntu of openSUSE bent, raden we je aan om eerst eens de voorgeïnstalleerde Manjaro uit te proberen: Manjaro is heel configureerbaar en flexibel en de onderliggende Arch Linux-basis is bekend om zijn uitstekende documentatie.

 

© PXimport

Na het opstarten en even het logo van Tuxedo te zien worden we begroet door … een commandline-inlog! Dat lijkt ons niet de bedoeling voor een laptop die gelijk vanuit de doos een goede indruk wil maken. We konden inloggen met gebruiker oem en wachtwoord oem, wat op een meegeleverd A4’tje werd vermeld, maar daarna wisten we niet wat we moesten doen. Manjaro bleek geïnstalleerd te zijn, maar zonder enige configuratie daarna. De oem-gebruiker had zelfs geen sudo-rechten, waardoor we niet veel konden oplossen. En de ingestelde Duitse toetsenbordindeling bemoeilijkte onze verkenning.

Gelukkig levert Tuxedo Computers een usb-stick mee waarop het WebFAI heeft staan, het netwerkinstallatieproces dat het bedrijf zelf gebruikt om zijn Linux-installaties uit te voeren. Dat voerden we dus zelf uit, na eerst een externe usb-naar-ethernetadapter aan te sluiten. Uit de uitgebreide lijst van mogelijke besturingssystemen kozen we Manjaro KDE. Na een tiental minuten was het besturingssysteem geïnstalleerd en herstartten we.

In de praktijk

Zo kregen we te zien wat we eigenlijk de eerste keer al hadden moeten zien: het configuratieprogramma van Manjaro Linux 20.1, dat zowaar zelfs in het Nederlands staat. In enkele stappen wordt de taal, locatie, toetsenbordindeling en gebruiker ingesteld. Na de volgende herstart is je systeem klaar voor gebruik.

De laptop is aangenaam in gebruik, hoewel de pijltjestoetsen wat klein uitgevallen zijn en het gebrek aan ledje bij de Shift Lock ons stoorde (Manjaro toont wel een indicator naast de klok onderaan). De linkerkant van het toetsenbord (waar de aansluiting voor de voedingsadapter zit) wordt ook vrij heet tijdens het opladen. Bij normaal gebruik haalden we overigens probleemloos een accuduur van ruim vijftien uur.

 

© PXimport

Aan de standaard softwareconfiguratie zijn nog verbeteringen mogelijk. Zo vonden we dat de ventilator nogal snel aanslaat en dan vrij luidruchtig is. In het Tuxedo Control Center is dat in te stellen, maar de software is alleen nog maar voor Ubuntu en openSUSE in de repository van Tuxedo Computers beschikbaar.

Gelukkig heeft iemand uit de community een pakket in de Arch User Repository geplaatst. Na de installatie zei het programma dat het op ons model de ventilator niet kon instellen, maar na een reboot kwam de optie wel beschikbaar. En toen bleken we niet eens iets te hoeven instellen: Tuxedo Control Center had zelf op de achtergrond de systeemconfiguratie al ingesteld zodat we de ventilator nu nog maar zelden hoorden blazen.

Conclusie

De configuratie van de Manjaro InfinityBook S 14 v5 is tijdens het bestellen vrij goed naar je wens aan te passen. De basisprijs is niet de goedkoopste, maar de meerprijs van de diverse opties valt mee. Het door ons geteste model had een Intel Core i7-processor, 16 GB geheugen en een ssd van 250 GB en daarmee kom je voor veel gebruiksscenario’s jaren toe. Zoek je een compacte Linux-laptop met uitstekende autonomie, dan zal de Manjaro InfinityBook S 14 v5 je zeker niet teleurstellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten