ID.nl logo
Huis

HDR foto's maken met je iPhone

Voor de meeste iPhone-foto's kun je de belichting en focus aanpassen door op het scherm te drukken; maar het kan zijn dat dat op fel verlichte of erg donkere locaties niet voldoende is. En dan komt de HDR-functie (HDR staat voor high dynamic range) van je iPhone goed van pas.

Waarom in HDR fotograferen?

Zonder HDR krijg je met één van de volgende twee dingen te maken: je onderwerp is perfect belicht maar de rest van de foto is uitgewassen, of de achtergrond van je foto is goed belicht maar de voorgrond is donkerder en enigszins onscherp.

Wanneer je HDR op je iPhone inschakelt en vervolgens een foto maakt, neemt je apparaat meerdere foto's met verschillende belichtingen voor elk onderwerp in de frame. Vervolgens worden ze gecombineerd om een foto te creëren die op alle plekken goed belicht is.

©PXimport

Een HDR-foto maken

Om een foto te maken met de HDR-instelling, open de Camera app op je iPhone of iPad. In het midden bovenaan het scherm zie je een knop staan met de titel HDR Off. Druk erop, en de tekst wordt geel en verandert in HDR On. (De iPhone 5s heeft ook een HDR Auto optie, waarover we het straks zullen hebben.) Opmerking: Als je net als ik dikke duimen hebt, kan het zijn dat je per ongeluk ook de camera van de iPhone scherpstelt op de bovenkant van het scherm. Zorg dat je je scherpstelling opnieuw instelt voordat je een foto maakt, en alles zou in orde moeten zijn.

©PXimport

Wanneer je je klaar maakt om een HDR-foto te maken, moet je je onderwerp als je brandpunt kiezen. Hiermee zorg je ervoor dat het grootste gedeelte van je afbeelding juist belicht is, zodat je iPhone meer heeft om mee te werken bij het creëren van je HDR-foto. Dat gezegd hebbende, ik raad aan om verschillende brandpunten te kiezen wanneer je voor het eerst HDR-foto's maakt, zodat je je ideale resultaat kunt creëren.

HDR is een coole functie, maar lost niet alles op. De functie kan geen helderheid creëren waar er geen is, zoals in gedimd licht in een restaurant of bij zonsondergang. De flitser van je apparaat wordt uitgeschakeld wanneer je HDR gebruikt, maar je kunt het scherm of de flitser van een ander apparaat gebruiken om het omgevingslicht te versterken. Hierdoor heeft je iPhone meer data om mee te werken zodat hij meer detail aan de schaduwen kan toevoegen.

Automatische HDR (alleen iPhone 5s)

Als je een iPhone 5s (review) hebt, biedt Apple een extra optie in het HDR-menu van je Camera app: Automatic HDR. Wanneer je dit inschakelt, controleert de camera van je apparaat of er voldoende licht op het onderwerp dat je geselecteerd hebt valt, en op de achtergrond. Zo ja, dan wordt er een normale foto gemaakt. Zo niet, dan wordt de HDR-modus automatische ingeschakeld.

HDR-afbeeldingen bekijken in je Camera Roll

Standaard bewaart je apparaat beide foto's wanneer je een foto maakt met HDR ingeschakeld - de onbewerkte foto, en de gecombineerde HDR-foto. Als je de bewerkte foto liever niet bewaart, ga dan naar de Settings app en kies Photos & Camera > Keep Normal Photo. Schakel de knop uit, en wanneer je daarna een HDR-foto maakt zal alleen de aangepaste versie in je Camera Roll bewaard worden. Zelf houd ik deze optie liever ingeschakeld, omdat ik dan de twee afbeeldingen kan vergelijken om te zien of ik de foto beter opnieuw kan maken.

Om het verschil te zien tussen je normale en HDR-afbeeldingen in de Camera Roll, let op de HDR markering - wanneer je op een aangepaste afbeelding drukt, zie je een enigszins doorschijnend icoon in de linkerbovenhoek van de afbeelding staan met de tekst "HDR".

▼ Volgende artikel
Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad
© danielkosh - stock.adobe.com
Huis

Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad

Je hebt een systeemklokje in de rechterbenedenhoek van je computerscherm, maar leuker is je bureaublad een persoonlijke toets te geven met een stijlvolle klok en eventueel de datum. En wie nog verder wil gaan, vindt in dezelfde oplossing nog meer widgets en mini-toepassingen.

In drie snelle stappen laten we zien hoe je een stijlvolle klok aan je bureaublad toevoegt met Rainmeter:

  • Download en installeer Rainmeter
  • Voeg een skin toe
  • Configureer de positie, transparantie van de klok naar jouw smaak.

Lees ook: Bewegende bureaubladachtergrond: een kijkbuis op je computer

Stap 1: Installeren

Om je bureaublad te pimpen is Rainmeter een van de beste oplossingen zowel voor Windows 10 en 11. Rainmeter is een gratis programma om je bureaublad aan te passen. Download de laatste release, versie 4.5.20, via www.rainmeter.net. Je kunt een standaard of draagbare versie installeren. Wij gaan voor de standaardversie. Geef bij de set-up aan dat Rainmeter mag draaien nadat de computer is opgestart. Voltooi de installatie. Wanneer je nu naar het bureaublad gaat, met Windows-toets+D, zul je merken dat er al een aantal technische widgets op het bureaublad zijn geplaatst. Die zijn misschien wel nuttig, maar verre van mooi. Wat je hier ziet, is de skin Illustro, het allereerste basispakket van Rainmeter.

De standaardversie van Rainmeter is misschien wel nuttig, maar niet mooi.

Stap 2: Skin toevoegen

Open de internetbrowser en surf naar https://visualskins.com. Daar kun je door de verschillende thema’s bladeren. Wij vinden bijvoorbeeld ClockWorld, NeoClock en Elegant Clock erg stijlvol. Selecteer een klokwidget die je mooi vindt en scrol naar beneden tot je de blauwe download-knop ziet. Het is telkens een heel klein bestand. Het rmskin-bestand vind je in de map Downloads. Open deze map en dubbelklik op dit bestand. Hierdoor opent de Rainmeter Skin Installer. Klik dan op de knop Install.

Er is een ruime keuze aan klok-widgets.

Liever een fysieke klok op je bureau?

De keuze is reuze!

Stap 3: Parameters

Vervolgens open je het systeemvak, rechts van de taakbalk. Daar vind je het pictogram om Rainmeter te beheren. In het eerste vak kun je de skins selecteren. Als je bijvoorbeeld de skin Elegant Clock selecteert en dan op de knop Laden klikt, zal die op het bureaublad verschijnen. Heb je genoeg van een skin, dan selecteer je hem in het linkervak en klik je op Uitladen. Onderaan kies je het beeldscherm waarop de widget te zien moet zijn. Dit is handig als je met meerdere beeldschermen werkt. Bovendien kun je een aantal parameters instellen. Je kunt de widget sleepbaar maken, de positie opslaan, de transparantie instellen en het is mogelijk om aan te geven wat er met de skin gebeurt wanneer je hem aanwijst. Wil je hem bijvoorbeeld laten infaden, uitfaden of verbergen?

Je kunt de parameters van iedere widget aanpassen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch
Huis

Nieuwe Miele koel- en vrieskasten zijn energiezuinig en ergonomisch

Miele heeft een nieuwe generatie koel- en vrieskasten geïntroduceerd die speciaal zijn ontworpen voor inbouw onder het werkblad. Deze zijn ideaal voor kleine huishoudens en komen met verbeterde energiezuinigheid, meer gebruiksgemak en ergonomische details. Klanten kunnen kiezen uit vier koelkasten en twee vrieskasten.

Bij deze onderbouwapparaten is bukken onvermijdelijk, maar slimme oplossingen maken het gebruik aangenamer. De lades in alle apparaten zijn gemakkelijk uitneembaar, waardoor ze rechtopstaand gevuld, gesorteerd of schoongemaakt kunnen worden. De deurvakken van de koelkasten zijn in hoogte verstelbaar voor meer flexibiliteit.

Het deelbare 'FlexiBoard' glazen plateau biedt variabiliteit, waardoor hoge containers of verpakkingen rechtop en binnen handbereik kunnen worden geplaatst.Bijzonder praktisch in een relatief kleine koelkast is het dynamische koelsysteem 'DynaCool'. Dit zorgt voor een constante temperatuur in het hele interieur, zodat het niet nodig is om de inhoud na het boodschappen doen te herschikken.

De nieuwe generatie wordt compleet gemaakt door uitgebreide, vaatwasserbestendige accessoires, zachte deursluiting dankzij 'SoftClose', de handige 'NoFrost'-functie voor vriezers (geen handmatig ontdooien meer) en netwerkfunctionaliteit.Om een consistent keukenontwerp te garanderen, biedt Miele apparaten met de standaard nishoogte van 82 centimeter, evenals één model per categorie voor de nieuwe comforthoogte van 86 tot 92 centimeter. Dit betekent dat een extra paneel in deze nissen niet langer nodig is. Er is ook een model met uittrekbare trolleys beschikbaar. Hier vervangen uittrekbare elementen de gebruikelijke lades en worden ze direct van bovenaf bediend.

Energiezuiniger

Alle apparaten van de nieuwe generatie zijn aanzienlijk energiezuiniger. De modellen vallen in energieklasse C of D, waardoor ze één klasse zuiniger zijn dan hun voorgangers."We hebben bij de ontwikkeling van deze nieuwe generatie koelkasten bijzondere aandacht besteed aan de combinatie van ergonomie en duurzaamheid," zegt Ursula Wilms van Miele.

Beschikbaarheid en prijzen

Alle modellen uit de nieuwe generatie Miele koel- en vrieskasten zijn per direct verkrijgbaar in de winkels. Exacte adviesprijzen zijn niet bekend gemaakt.

Bekijk hier andere Miele-koelkasten op Kieskeurig.nl: