ID.nl logo
Huis

Bouw je eigen website met Wix en Impress.ly

In één avond een professionele website bouwen die ook goed oogt op mobiele toestellen? Het kan, en je hebt er niet eens technische kennis voor nodig. We bekijken twee online tools waarmee je in een handomdraai je eigen, complete (!) website publiceert – inclusief multimedia, formulieren en zelfs een eigen webwinkel.

Wix: gratis bouwen, beheren en publiceren

-

Tip 01: Verkennen

Wix was al een populaire online webeditor, en met de recente update heeft deze tool zijn voorsprong op de concurrentie nog vergroot. De tool creëert responsieve designs waardoor de inhoud zich automatisch aanpast aan het scherm waarmee een bezoeker de site bekijkt. Aanmelden bij Wix is simpel: e-mailadres en een zelf gekozen wachtwoord opgeven zijn voldoende. Je kunt zelfs inloggen via je Facebook- of Google-account. Om het gemakkelijk te maken, werkt deze websitemaker met html5-templates volgens tien hoofdcategorieën die telkens nog subcategorieën hebben. Kies je bijvoorbeeld Portfolio en cv, dan krijg je als volgende keuze Portfolio, Cv’s of Persoonlijk. Voor elke keuze zijn er een hoop mooi uitgewerkte voorstellen. Om echt aan de slag te gaan, klik je op Bewerken. Lees ook: Gratis een website bouwen met Wix.

©PXimport

Tip 02: Achtergrond

Werken met sjablonen is waarschijnlijk de meest laagdrempelige manier om aan een eigen site te beginnen, maar natuurlijk wil je dat jouw project er anders uitziet dan de voorbeeld-ontwerpen. In de editor pas je het uiterlijk van je website aan tot in de details. Begin met de homepage. Daar kun je als achtergrond een kleur selecteren maar ook een foto of een video. Die laatste zijn sobere geanimeerde achtergronden. Ieder element laat zich trouwens verregaand aanpassen. Kies je bijvoorbeeld voor een video-achtergrond, dan kun je de afspeelsnelheid aanpassen, je kunt de video bedekken met een patroon of kleur en je kunt de animatie in een lus laten draaien. Wil je de gekozen wallpaper ook op de volgende webpagina’s plaatsen, dan klik je onderaan op de functie Toepassen op andere pagina’s.

©PXimport

Opslaan en publiceren

Terwijl je werkt, krijg je plots de boodschap dat het slim is je project regelmatig op te slaan. De websitemaker vraagt of je genoeg hebt aan een gratis domein bij Wix.com. In dat geval krijgt je een internetadres als http://jeinlognaam.wixsite.com/naamvanjewebsite. Heb je ooit een domeinnaam geregistreerd dan mag je in dit venster je eigen domeinnaam koppelen aan het Wix-project, maar daarvoor moet je wel overschakelen naar de betaalde variant. Vervolgens klik je op Nu publiceren en vanaf dat moment is je website bereikbaar voor de wereld. Voortaan gebruik je de knop Opslaan rechtsboven om je werk veilig te stellen. Het is trouwens ook mogelijk om eerst alles veilig op te slaan en de website pas te publiceren wanneer alles klaar is.

©PXimport

Tip 03: Tekst

Verrassend voor een online editor is dat Wix de rechtermuisknop ondersteunt. Wil je bijvoorbeeld de titel van de homepage wijzigen, dan klik je er met rechts op zodat je de tekst kunt bewerken. En weer is het mogelijk een animatie toe te passen op zo’n titel. Zulke effecten mogen dan spectaculair ogen, maar om te vermijden dat je site op een kermis gaat lijken, spring je bij voorkeur zuinig om met dergelijke animaties. Wanneer je dubbelklikt op een tekstblok van de webpagina kom je bij de instellingen. Hiermee kun je de tekstgrootte, de tekstkleur, het lettertype, de uitlijning, de afstand en enkele grafische instellingen aanpassen. Op dezelfde manier plaats je ook de hyperlinks die doorschakelen naar andere webpagina’s. De set lettertypes waarover je beschikt, is trouwens bijzonder uitgebreid.

©PXimport

Tip 04: Afbeeldingen

Op dezelfde manier wijzig je de inhoud en vorm van de knoppen en uiteraard wil je de webpagina’s van eigen foto’s voorzien. Klik op een afbeelding in het sjabloon en gebruik de knop Afbeelding wijzigen. Op die manier kom je bij de fotobibliotheek die aanvankelijk leeg is. Met de functie Afbeelding kiezen selecteer je de afbeeldingbestanden op de harde schijf die je in dit project wil gebruiken. Of nog makkelijker, je sleept de afbeeldingen vanaf je harde schijf rechtstreeks in het mediavak van de bibliotheek. Wanneer de lijst afbeeldingen groeit, doe je er verstandig aan deze te ordenen in mappen. Het mogen bestanden zijn van het jpg-, png- of gif-formaat met een bestandsgrootte van maximum 15 MB per afbeelding. In de bibliotheek heb je trouwens ook toegang tot de collectie gratis afbeeldingen van Wix. Via de knoppen kun je de afbeelding verschuiven, uitsnijden, aanklikbaar maken en voorzien van effecten. Met de gereedschapsbalk wijzig je de grootte en positie van de elementen en om te vermijden dat je bepaalde elementen per abuis verplaatst, kun je hun positie vastzetten.

©PXimport

Prijskaartje

Neem je het Wix-internetadres er voor lief bij, dan is het mogelijk om je website helemaal gratis te publiceren. Uiteraard zijn de opties in deze gratis formule beperkt. Wil je een eigen url gebruiken, dan zul je moeten kiezen voor een van de betaalde premiumpakketten, zelfs al heb je al een domein geregistreerd. In het goedkoopste pakket kun je een eigen domeinnaam koppelen en krijg je 500 MB opslagruimte; met het duurste pakket krijg je onder meer 20 GB aan opslag en een onbeperkte bandbreedte. Bovendien beschik je dan over de mogelijkheden een webshop te plaatsen en krijg je premium ondersteuning.

©PXimport

Tip 05: Twee weergaven

Hoewel de editor in WYSIWYG (what you see is what you get) werkt, kun je beter de knop Voorbeeld gebruiken om de voorvertoning van je werk te bewonderen: een geanimeerde achtergrond werkt namelijk uitsluitend in deze modus. Interessant is dat je kunt schakelen tussen de mobiele versie en desktopversie, zodat je zeker weet dat je website er op beide schermweergaven goed uitziet. Alle knoppen en menu-items werken in voorvertoning. Je zult merken dat in de gratis formule het Wix-logo op iedere pagina verschijnt. Om dit te verwijderen, zul je voor een premium-pakket moeten gaan.

Geschiedenis

Soms zou je de klok willen terugdraaien. De versie van vandaag ziet er bijvoorbeeld minder goed uit dan die van gisteren. Onder de knop Opslaan vind je de functie om de sitegeschiedenis op te vragen en op die manier kun je gelukkig steeds teruggaan in de tijd.

©PXimport

Tip 06: Structuur

Ondertussen heb je een idee van wat er op de overige pagina’s moet komen. Je doet er trouwens goed aan om een plan op papier te zetten. Bovendien is een website een project waarbij je voortdurend nieuwe webpagina’s wilt toevoegen (of verwijderen). Klik bovenaan links op de knop Pagina’s. Afhankelijk van het sjabloon dat je hebt gekozen, zullen hier al een reeks pagina’s klaar staan. Met de knop Toevoegen plaats je nieuwe webpagina’s. Achter de naam van iedere pagina staat een knop met drie puntjes. Die gebruik je om de pagina-indeling en de pagina-eigenschappen te wijzigen. Dit is bijvoorbeeld de plaats om de toegang van een webpagina te beveiligen met een wachtwoord. Je kunt de webpagina’s van volgorde veranderen door ze in de linkerkolom naar een andere plaats te slepen.

©PXimport

Tip 07: Extra’s toevoegen

Terwijl je nieuwe webpagina’s toevoegt, wil je iedere pagina uiteraard ook van specifieke inhoud voorzien. Daarvoor dient de plusknop aan de linkerkant. Hier haal je de bouwstenen om inhoud te plaatsen die niet in een sjabloon vervat zitten. Dat kan gaan om een tekstvak of een afbeelding, een vorm of een strook, maar ook om een extra menu, muziekbestanden, een lijst, een videofilmpje of een koppeling naar sociale media. Van hieruit kun je ook een online winkel aan je website toevoegen als je bij aanvang nog niet hebt gekozen voor de template van een online shop.

Tip 08: Appmarkt

Helemaal mooi is de Wix-appmarkt in de linker marge. Hier vind je veel populaire webtoepassingen en tools die je selecteert en toevoegt zonder enig programmeerwerk. Heel makkelijk dus! Voor de meeste e-commerce-toevoegingen heb je het duurste abonnement nodig, maar er zit voldoende leuk materiaal bij de gratis aanbiedingen. Je betaalt bijvoorbeeld niets voor de Pro-fotogalerij, de formuliergenerator, de evenementenkalender of een eigen chatkanaal. Ten slotte beschikt Wix over een generator om een nieuwsbrief te produceren, waarmee je de geboorte van je website aan de wereld bekend maakt.

©PXimport

Impress.ly: bijna volautomatisch, maar niet gratis

-

Tip 01: Impress.wie?

Een website maken in minder tijd dan het duurt om dit artikel te lezen? Het kan, als je tenminste al een (oude) website hebt en/of beschikt over een Facebook Business-pagina. Maar zelfs al heb je geen van beide, dan nog bouw je zonder software te installeren stijlvolle, moderne websites met deze online editor. Impress.ly scant informatie van online bronnen en gebruikt die gegevens om – binnen 120 seconden – een responsieve website samen te stellen. Wil je weten of Impress.ly iets voor je is? Bekijk dan eerst wat voorbeelden, zoals die van de band Ruth. Op die manier krijg je een goede indruk van de mogelijkheden.

©PXimport

Prijskaartje

Het is met Impress.ly niet mogelijk een website gratis te publiceren. Zelfs al ben je tevreden met de Impress.ly domeinnaam, dan nog zul je moet betalen voordat de wereld je creatie kan zien.

Tip 02: Bronnen

De editor draait net zo vlot op een mobiel toestel als op de computer. Je kunt dus heel makkelijk met de computer aan je site werken en later bijvoorbeeld via een tablet of smartphone nieuwe items aan je webshop toevoegen.

Om te starten surf je naar my.impress.ly en maak je een account aan. Vervolgens vraagt Impress.ly je Facebook Business-pagina of het webadres van je bestaande website. De editor laat je kiezen uit vier basisstijlen: Restaurant, Musician, Health&Beauty of Personal. In het volgende venster wil Impress.ly weten of je producten wilt verkopen op je website. Een venster verder zie je hoe de verschillende elementen van je website één voor één binnenlopen.

©PXimport

Tip 03: Preview

Het is prettig te zien hoe de voorgestelde stijlen en achtergronden al zijn aangepast aan de geselecteerde doelgroep. Impress.ly laat je in de volgende stop kiezen uit nog eens tien frisse stijlen die binnen de geselecteerde doelgroep passen. Een muisklik verder verschijnt de weergave van een iPhone waarin je door automatisch gegenereerde de inhoud kunt navigeren. Rechtsbovenaan staan de knoppen om je creatie te bekijken op een smartphone, op een tablet of op een computerscherm.

©PXimport

Tip 04: Inhoud aanpassen

De 120 seconden zijn voorbij en je beschikt dus al over een responsieve website die vlot navigeert. Nu kun je de inhoud en lay-out tot in detail aanpassen. En dit valt natuurlijk niet binnen twee minuten, zoals je zult snappen. Om extra basiselementen toe te voegen, klik je op de knop Customize Now of Continue building. Op die manier kom je bij de editor. In het tabblad Edit Content voeg je de inhoud toe die Impress.ly zelf nog niet heeft opgehaald, of je past de automatisch ingevoerde inhoud aan. Via de knop Add more content voeg je extra webpagina’s toe. Denk daarbij aan een mailformulier, een FAQ-lijst, een contactpagina, een evenementenagenda, een kaart met Points of Interest, een menukaart …

©PXimport

Tip 05: Skins

Wat je ook kiest, de combinaties blijven stijlvast. Dat is vooral te danken aan het feit dat Impress.ly geen ruimte laat voor blunders. Aan de hand van verschillende skins bepaal je de weergave. Terwijl je meer vertrouwd raakt met de editor, kun je je website steeds verder personaliseren, zodat jouw site er straks helemaal anders uitziet dan de sites van andere Impress.ly-gebruikers.

©PXimport

Tip 06: Webwinkel

Via de optie Yes, include a store of via het tabblad Manage Store creëer en beheer je zonder veel gedoe een eigen webshop. Gaat het om een restaurant of een artiest dan kun je dit koppelen aan een reserveringssysteem. Gaat het om de online verkoop van producten dan krijgt ieder item een pagina waarin je de info, afbeelding, prijs, beschikbaarheid en munteenheid invult. Het is zelfs mogelijk de voorraad weer te geven, zodat de klant weet hoeveel stuks van ieder item er nog beschikbaar zijn.

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube