ID.nl logo
Black Friday: zo vind je de ideale laptop met hoge korting
© Acer
Huis

Black Friday: zo vind je de ideale laptop met hoge korting

November staat in het teken van Black Friday. Als je op zoek bent naar nieuwe gear, dan is Black Friday de ideale dag om te gaan shoppen. En dat is helemaal het geval als je een nieuwe laptop nodig hebt, want die zijn dan juist vaak in de aanbieding. Met deze gids weet je precies waar je op moet letten als je tijdens Black Friday een nieuwe laptop gaat kopen.

In samenwerking met Acer


De ene laptop is de andere niet. Ben je net klaar om te gaan werken, studeren of gamen, kom je erachter dat je accu alweer halfleeg is, dat de kabel van je tweede scherm niet past of dat je je koptelefoon helemaal niet kunt aansluiten. Die problemen kun je gelukkig vooraf al oplossen. Hoe? Door de tips in dit artikel ter hand te nemen. Dan weet je precies waar je op moet letten als je een nieuwe laptop gaat kopen. Als je goed op deze punten let, hengel je tijdens Black Friday de ideale laptop binnen.

Prestaties

De prestaties zijn natuurlijk het allerbelangrijkst, want je wil niet met een vastloper komen te zitten tijdens die grote opdracht of je potje gamen. Vooral als je veel met beeld werkt, moet je goed nadenken over de hardware. De processor speelt een grote rol: Intel is het bekendste merk, en een Core i5 of i7 is voor zware taken wel aan te raden – al kunnen velen het ook prima met een i3 af. Concurrent AMD maakt ook zeer goede en snelle chips.

Vergeet ook het werkgeheugen niet: als je foto's en video's gaat bewerken heb je minstens 16 GB toch wel nodig, voor andere taken is vaak 8GB voldoende. En waar sla je je bestanden op? Een ssd is stukken sneller én veiliger dan een traditionele harde schijf, en tegenwoordig is het prijsverschil lang niet meer zo groot. Bij veel Black Friday-deals, zoals in de Acer Aspire 3 en 5 serie, kun je zélf kiezen hoe groot je ssd moet zijn. En over grootte gesproken: ga je voor een handzaam scherm van 14 inch, of wil je juist liever wat groter, zoals een 17 inch scherm?

©Acer

Batterijduur

Je neemt je laptop natuurlijk overal mee naartoe. Wel zo handig dus als hij een beetje een flinke accu heeft. De batterijduur van laptops is de laatste jaren flink verbeterd, maar er zijn toch nog grote verschillen. Er zijn genoeg laptops met een accuduur van minstens 8 uur, toch wel het minimum dat je nodig hebt om een werkdag mee door te kunnen. Denk er ook over na om een usb-c-oplader te kiezen, want dan laadt je laptop tussendoor een stuk sneller op en overweeg een powerbank voor die extra late uurtjes in de UB of onderweg.

Gewicht en draagbaarheid

De tijd dat we kilo's en kilo's aan hardware moesten meezeulen, is gelukkig wel voorbij. Een laptop hoeft helemaal niet meer zo zwaar te zijn. Veel laptops wegen tegenwoordig rond de 2 kilo, maar er zijn ook nog lichtere modellen op de markt. Los van het gewicht is ook de accuduur belangrijk: wil je een hele dag kunnen werken, of vind je het prima om hem af en toe even aan de lader te hangen? Ook voor gamers is er goed nieuws: gaminglaptops kun je tegenwoordig ook prima meenemen, zoals de Acer Nitro V 15 ANV15-51-51MR en Acer Nitro V 15 ANV15-51-71NF bewijzen.

©Acer

Besturingssysteem

Wat de besturingssystemen betreft, zijn er drie voor de hand liggende opties: Windows, macOS en ChromeOS. Windows kent een grote gebruikersschare wereldwijd, kan met ongeveer elk programma overweg en is onmisbaar voor gamers. macOS draait op alle Apple-laptops en werkt extra goed samen met iCloud en iPhones.

Als je vooral online bezig bent, kun je ook overwegen om voor een Chomebook met ChromeOS te gaan, bijvoorbeeld deze Acer Chromebook 514. En ben je de hele dag onderweg? Dan is een Chromebook Spin perfect voor jou: die kun je namelijk omklappen tot een handige tablet!

©Acer

Aansluitmogelijkheden

Even je telefoon opladen, een externe schijf aan je laptop hangen, een presentatie op een stick zetten, een tweede scherm gebruiken en je koptelefoon aansluiten, je propt je laptop al snel vol met externe apparatuur en kabels. Check dus goed welke aansluitingen er allemaal te vinden zijn: het traditionele usb wordt steeds vaker vervangen door usb-c-poorten en er is lang niet altijd een koptelefooningang of HDMI-poort meer aanwezig. Lukt het niet helemaal? Overweeg dan een externe usb-hub met alle aansluitingen die je nodig hebt.

©Acer

Prijs

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar de prijs bepaalt wel voor een groot deel je mogelijkheden. Windows-laptops zijn er in letterlijk alle prijsklassen, en ook bij Chromebooks heb je tegenwoordig veel keuze. Voor MacBooks betaal je gemiddeld wat meer. Bepaal vooraf wat je ongeveer aan je nieuwe laptop wilt uitgeven, en probeer daar ook weer niet al te veel vanaf te wijken. Dikke kans dat jouw favoriete laptop tijdens Black Friday ineens een stuk goedkoper is!

Black Friday

Black Friday is het ideale moment om een nieuwe laptop te kopen. De keuze is enorm en er wordt vaak gesmeten met grote kortingen. En staar je niet blind op Black Friday zelf: de hele week vooraf – en zelfs de hele maand november – zijn er al flinke prijsverschillen te vinden. Houd dus je favoriete merken in de gaten en wie weet ben jij binnenkort de trotse eigenaar van een gloednieuwe laptop.

Op zoek naar een nieuwe laptop?

Bekijk alle laptops van Acer op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk