ID.nl logo
Beste 14-inch laptop 2021: Vier merken vergeleken
© PXimport
Huis

Beste 14-inch laptop 2021: Vier merken vergeleken

In deze groepstest vergelijken we vijf slanke 14-inch laptops van ASUS, HP, Huawei en Lenovo. Dit schermformaat lijkt het ideale compromis tussen de ultra-draagbaarheid van een 13-inch laptop en de desktopvervangende capaciteit van een 15-inch exemplaar. Zoek je de beste 14-inch laptop van het moment, dan zit die hier misschien wel voor je tussen.

Lichte, maar stevige behuizingen, krimpende halfgeleiders, krachtigere accu’s in verhouding tot hun gewicht, nog meer integratie van onderdelen en energiezuinigere processors die minder warmte produceren: dankzij deze en andere technische ontwikkelingen slagen fabrikanten erin om relatief grote schermen te plaatsen in slankere, lichtere laptops. Moderne 15-inch laptops zien eruit als de 14-inch exemplaren van vroeger, net zoals 14-inch laptops van nu hetzelfde formaat en gewicht hebben als een 13-inch exemplaar van voorheen.

Miniaturisatie heeft zijn prijs, maar de tijd dat je voor dit soort slanke, krachtige laptops tweeduizend euro of meer betaalde, is voorbij. De goedkoopste geteste laptop (Huawei) duikt net onder de duizend euro; de duurste blijft nipt onder de 1.800 euro (HP). Dat zijn uiteraard geen budgetprijzen. Maar voor wie op zoek is naar een goed presterende laptop in een draagbare, stevige behuizing met de nieuwste technologie, vindt in dit middensegment van de laptopmarkt betere kwaliteit dan ooit tevoren. Als consument kun je er dan zeker van zijn dat je nieuwe laptop makkelijk enkele jaren meegaat.

Alle laptops in deze groepstest scoren vier sterren of meer; we durven ze allemaal aan te bevelen. De sterren hebben we er niet zomaar opgeplakt. We hanteren al meerdere jaren dezelfde testmethode (weliswaar met hier en daar een bijgewerkte benchmark) en kunnen dus over vele jaren de prestaties in verhouding tot de prijs vergelijken. We stellen vast dat deze laptops in verhouding tot hun prijs veel beter presteren dan alle vorige generaties in hetzelfde marktsegment.

Dat AMD met zijn Ryzen-processors de laatste tijd een voorsprong neemt op Intel met zijn Core-chips, lijkt in deze groepstest bevestigd te worden. De ene Ryzen-gebaseerde laptop van Lenovo steekt in alle tests met kop en schouders uit boven de Intel Core-gebaseerde concurrentie, en dit voor een vergelijkbare of zelfs lagere prijs.

De Intel-gebaseerde laptops gebruiken wel allemaal Core-processors van de tiende generatie. Of de elfde generatie Core, die in de loop van dit jaar in mobiele computers opduikt, iets kan uithalen tegen het Ryzen-geweld is nog even afwachten. Bekijk hieronder alle testresultaten. Daarna behandelen we elke geteste notebook individueel.

©PXimport

Lenovo Yoga Slim 7 (14 inch, AMD)

©PXimport

De Yoga-laptops van Lenovo zijn er met schermen van 15,6, 14 en 13,3 inch en naar keuze Intel- of AMD-processors. Gemeenschappelijke kenmerken zijn 16 GB intern geheugen gesoldeerd op het moederbord, snelle pcie-nvme-ssd’s van minimaal 512 GB, ondersteuning voor veilig inloggen bij Windows 10 via gezichtsherkenning, microfoons die geoptimaliseerd zijn voor Cortana-spraakherkenning, snelle wifi 6 en accu’s met een lange levensduur, die bovendien snel opgeladen worden met behulp van een standaard 65watt-usb-lader die ook op je smartphone past.

Wij testten de Lenovo Yoga Slim 7 van 14 inch in de AMD-uitvoering met AMD Radeon Graphics. Dezelfde laptop bestaat overigens ook in een Intel-versie met Intel Iris Plus Graphics. Het ontspiegelde scherm is niet aanraakgevoelig, maar klapt wel tot 180 graden open. De stevige, strakke aluminium behuizing is net geen anderhalve centimeter dik. Lenovo heeft een reputatie hoog te houden rondom toetsenbordkwaliteit, maar dit keyboard is niet te vergelijken met dat van een Lenovo ThinkPad. De toetsen zijn voldoende groot en staan ver genoeg uit elkaar, maar buigen lichtjes door als je er snel op typt. 

In de specificaties op de Nederlandse Lenovo-site lezen we dat de Li-Po-accu van de Yoga Slim 7 het tot veertien uur uithoudt op een volle lading. Mogelijk is dit gekopieerd van de productinformatie van de Intel-variant, want de AMD-versie doet het véél beter. In de benchmark noteerden we een recordautonomie van achttien uur! Deze laptop presteert uitstekend, ook op grafisch gebied.

Lenovo Yoga Slim 7 (14 inch, AMD)

9Score90

  • Pluspunten

  • Uitstekende prestaties

  • Slank

  • Lange accuduur

  • Minpunten

  • Toetsenbord kan beter

Huawei MateBook 14 2020

©PXimport

Op de processor na zijn er weinig verschillen tussen de twee verkrijgbare modellen van de Huawei MateBook 14. Wij testten het Intel Core i7-model, maar er is ook een honderd euro goedkopere variant met Intel Core i5-processor en een scherm zonder aanraakfunctie. Het 2K-aanraakscherm met een beeldverhouding van 3:2 van het geteste model loopt tot tegen de randen van de stevig aanvoelende behuizing. Het scherm beslaat 90 procent van de behuizing, waardoor deze laptop ondanks het relatief grote scherm toch slank oogt. Zijn gewicht van anderhalve kilo en de hoogte van 1,6 centimeter dragen hieraan bij. 

De bescherming van het scherm aan de boven- en onderkant is gemaakt van metalen materialen. Het scharnier en de zijafdekkingen (waar de poorten zich bevinden) zijn van niet-metalen materialen. De geïntegreerde Intel-gpu is aangevuld met een grafische chip van Nvidia, de GeForce MX350. De webcam bevindt zich niet in de schermrand, maar is een pop-upmodel dat onzichtbaar verborgen zit in de bovenste rij functietoetsen tussen de F6- en F7-toets. 

De camera springt naar boven als je erop drukt en is dan pas actief. Dit slimme ontwerp beschermt je privacy: er is geen beeld als de cameratoets gesloten is. Nog een handig snufje is dat de vingerafdruksensor in de ronde stroomknop zit, die zich rechtsboven naast het toetsenbord bevindt. Je schakelt deze laptop met één druk op deze knop veilig in. In de benchmark houdt de accu het ruim twaalf uur uit. De algemene prestaties zijn goed, ook grafisch.

Huawei MateBook 14 2020

8Score80

  • Pluspunten

  • Zeer draagbaar

  • Goede prestaties

  • Privacy webcam

  • Minpunten

  • Geen wifi 6

  • Hoorbare ventilator bij belasting

ASUS ZenBook 13 UX325

©PXimport

De ASUS ZenBook Classic-serie is verkrijgbaar met 13- en 14inch-schermen, met maximaal 32 GB intern geheugen en tot 2 TB opslagruimte (UX325/UX425). Voor deze review was alleen het 13,3inch-model beschikbaar. Dankzij de smalle schermranden en de scherm-behuizingratio van 88 procent oogt het scherm groter dan het in werkelijkheid is. Uiterlijk is het onderscheid met een minder slanke laptop met 14inch-scherm moeilijk te maken; hetzelfde geldt overigens voor het verder identieke 14inch-model (beschikbaar wanneer deze test verschijnt): ook dat lijkt op het eerste gezicht op een laptop met 15inch-scherm, in een kleinere behuizing. 

De lichte aluminium behuizing is getest op hoogtewerking, vrije val, hoge temperatuur en lage temperatuur volgens de mil-std-810g-normen voor betrouwbaarheid en duurzaamheid. Het scherm kantelt maximaal 150 graden. De onderste schermrand is breder dan de rest en wordt pas helemaal zichtbaar als je het scherm kantelt. Bij die handeling komt het verlichte chiclet-type toetsenbord drie graden naar omhoog (ErgoLift), voor een comfortabelere typehouding. 

Het ruim bemeten aanraakvlak is optioneel tegelijk ook een aanraakgevoelig numeriek toetsenbord (ASUS NumberPad 2.0). Bij ons testexemplaar ontbrak deze voorziening, maar wat ons betreft is het een interessante optie om erbij te nemen, zeker als je vaak met cijfers werkt. De accu houdt het volgens ASUS tot 22 uur uit met het optionele 450nits-scherm (1 watt) en tot zestien uur met het gewone 300nits-scherm. Met dit laatste scherm noteerden we een benchmarkresultaat van twaalf uur.

ASUS ZenBook 13 UX325

8Score80

  • Pluspunten

  • Slanke, stevige behuizing

  • Wifi 6

  • NumberPad

  • Minpunten

  • Niet de goedkoopste

Huawei MateBook X Pro Notebook

©PXimport

De Huawei MateBook X Pro Notebook heeft veel gemeenschappelijk met de MateBook 14. Er zijn twee belangrijke verschillen die de hogere prijs verklaren: een volledig van aluminium gemaakte, en daardoor lichtere, behuizing en een zeer scherp 3:2-aanraakscherm, met een voor een laptop enorme scherpte van 260 ppi. De scherm-behuizingratio bedraagt 91 procent. Keerzijde van de medaille is dat er geen HDMI-poort in de behuizing past. Maar de dubbele usb-c-poorten ondersteunen ook videoweergave via een adapter, net als opladen en data-overdrachten. 

Huawei levert een kleine usb-c-hub mee met extra usb-c-, usb-a-, HDMI- en VGA-poorten. Het goedkopere Core i5-model heeft een ssd van 512 GB en is voor de rest identiek aan het door ons geteste Core i7-model met 1 TB ssd. In plaats van een Nvidia GeForce MX350 GPU zoals bij de MateBook 14 heeft de MateBook X Pro een iets minder krachtige Nvidia GeForce MX250-gpu. De vingerafdruksensor is net als bij de MateBook 14 geïntegreerd in de ronde stroomknop rechtsboven naast het toetsenbord. Je schakelt deze laptops met één druk op de knop veilig in. 

Het verlichte toetsenbord met chiclet-stijl toetsen heeft volwaardige navigatietoetsen en typt comfortabel met tien vingers. De accu houdt het in de batterijtests negen uur uit. Het 3K-scherm vergt duidelijk meer van de accu dan het 2K-scherm van de MateBook 14, maar een volledige werkdag zul je met deze laptop wel nipt doorkomen. De algemene prestaties zijn goed tot uitstekend, vooral op grafisch gebied.

Huawei MateBook X Pro Notebook

  • Pluspunten

  • Slank

  • Uitstekend scherm

  • Privacy webcam

  • Minpunten

  • Geen wifi 6

  • Prijzig

HP EliteBook x360 1040 G7

©PXimport

De zevende generatie van de HP EliteBook x360 1040 is voorzien van Intel Core-processors van de tiende generatie, aangevuld met maximaal 32 GB ram, vast gesoldeerd op het moederbord. Deze stijlvolle Windows-laptop met bijna randloos, 360-graden scharnierend 14inch-aanraakscherm weegt maar 1,32 kilo. Dankzij een actieve pen met 4.096 drukniveaus (HP Active Pen 3), die magnetisch vastklikt aan de zijkant van de uit één stuk aluminium vervaardigde behuizing, schrijf en teken je op het aanraakgevoelige scherm. Deze slanke, robuuste laptop doorstond negentien MIL-STD-810H-duurzaamheidstests. 

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, sommige online bij HP, andere bij retailers. De door ons geteste versie heeft een Intel Core i5, 16 GB intern geheugen, 512 GB ssd en een fhd-aanraakscherm met privacyfunctie: druk op de F2-toets en andere mensen zien niet wat er op je scherm verschijnt. De webcam heeft een elektronische privacysluiter die je activeert met een functietoets. Vingerafdruksensor en stroomtoets zijn in het verlichte, morsbestendige, stille toetsenbord opgenomen, maar wel apart.

Volgens HP gaat de accu in ons testmodel tot 21 uur mee. (Er is ook grotere en zwaardere 78,5Wh-accu verkrijgbaar, die volgens HP tot dertig uur meegaat; deze grotere accu ondersteunt niet de snellaadfunctie die de kleinere accu wel heeft.) De vermelde accuduur is duidelijk gemeten onder ideale omstandigheden en met de minst energiehongerige hardware-uitrusting. In accuduurbenchmarks noteerden wij bij ons testexemplaar een autonomie van rond de 11,5 uur.

HP EliteBook x360 1040 G7

8Score80

Conclusie

Deze slanke, lichte draagbare computers leveren de 13inch-laptopervaring van even terug met een groter 14inch-scherm en combineren dit met recente chipsets, die zowel beter presteren als energiezuiniger zijn. Is je laptop meer dan een paar jaar oud, dan wordt het misschien langzamerhand tijd om na te denken over een upgrade. De laptoptechniek staat immers duidelijk niet stil. 

Opvallend zijn de uitstekende prestaties van het enige AMD Ryzen-gebaseerde model in deze groepstest. De Lenovo Yoga Slim 7 is daarmee een onverslaanbare winnaar van ons keurmerk Best Getest en een uitblinker voor zowel de accuduur als de grafische prestaties. Voor honderd euro minder is er onze Slimme Koop, de Huawei MateBook 14, met als kloppend hart een mobiele Intel Core-cpu van de tiende generatie.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube