ID.nl logo
Ouderlijk toezicht instellen op consoles: Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One
© dannyburn - stock.adobe.com
Huis

Ouderlijk toezicht instellen op consoles: Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One

Op de drie grote spelcomputers van dit moment is het mogelijk limieten en beperkingen in te stellen voor de profielen en accounts van je kinderen. Ben je benieuwd hoe dat precies werkt op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch? In dit artikel vind je alle informatie.

Mogelijk ben je bekend met deze situatie: er staat een spelcomputer in huis en je merkt dat je kind, of bijvoorbeeld je neefje, nichtje of kleinkind, niets liever doet dan gamen. Op zich niets mis mee, want gamen is een toffe hobby waarmee fantasie geprikkeld kan worden en vriendschappen onderhouden kunnen worden. Toch moet er opgelet worden dat er spellen worden gespeeld die bij iemands leeftijd passen en dat er niet de hele dag achter die console wordt gezeten. Daar komt ouderlijk toezicht om de hoek kijken.

Ouderlijk toezicht op spelcomputers is een verzameling mogelijkheden waarmee je profielen en accounts van kinderen kunt beperken. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdslimiet instellen als de oude, vertrouwde wekker niet meer werkt, aangeven hoeveel geld kids mogen uitgeven en een leeftijdskeuring instellen, zodat ze geen games spelen die voor oudere spelers bedoeld zijn. De opties verschillen echter per spelcomputer en daarom behandelen we die hieronder één voor één.

PlayStation 4

Eén van de belangrijkste opties die de PlayStation 4 aanbiedt in het kader van ouderlijk toezicht, is de speeltijd beperken. Voordat je die kunt instellen, dien je het hoofd van een familie te worden en dus een eigen account te hebben. Je kunt dit meteen regelen bij het aanmaken van je eerste account op een gloednieuwe PS4, maar ook achteraf. Je vindt de beschikbare opties door naar Instellingen / Ouder toezicht / gezinsbeheer te gaan.

Kies onder dit kopje voor Gezinsbeheer. Vervolgens helpt de PlayStation 4 je bij het aanmaken en koppelen van een account. Als je kind te jong is, heb je sowieso een gezinsbeheerder nodig op de PS4. Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar mogen zelf geen accounts aanmaken; is je kind dertien tot zeventien jaar, dan kan het wel, mits je als beheerder toestemming geeft. Je kunt er ook altijd voor kiezen volwassen leden toe te voegen, mensen van achttien of ouder dus.

Nu kun je de speeltijd instellen. Je gaat hiervoor naar Instellingen / Ouderlijk toezicht / Familiebeheer / Familiebeheer. Kies vervolgens het account van je kind uit en selecteer Tijdszone / Speeltijdinstellingen. Hier kun je kiezen uit verschillende opties, zoals bijvoorbeeld een bepaald aantal speeluren of een maximale eindtijd. Ook kun je meteen instellen of het profiel uitgelogd wordt na het behalen van de beperking of dat de ouder of verzorger daarvan op de hoogte gebracht wordt.

©PXimport

Verder kun je onder het kopje Familiebeheer een aantal andere zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse bestedingslimiet. In het gedeelte van ouderlijk toezicht kies je de optie Toepassingen / Apparaten / Netwerkfuncties, waar je vervolgens het gewenste bedrag invult. Ook kun je hier instellen of een minderjarige online met andere kan communiceren en of ze content gemaakt door anderen mogen bekijken. Wil je niet dat je kind met anderen praat, dan stel je dat hier in.

Onder ditzelfde kopje vind je ook de beperkingen voor leeftijdsrestricties. Als je kind nog te jong is voor Call of Duty, dan kan de PlayStation zo ingesteld worden dat die game niet opgestart kan worden. Onder Toepassingen / Apparaten /Netwerkfuncties stel je het leeftijdsniveau in. Dit gaat hand in hand met de PEGI-leeftijdskeuring die bijna alle games – zowel fysiek als digitaal – voor release toebedeeld krijgen. Onderop staan ook de opties Gebruik van PlayStation VR en Gebruik van internetbrowser. Hier kun je instellen of het gebruik ervan toestaat of niet; andere mogelijkheden zijn er niet.

©PXimport

Zorg er trouwens wel voor dat de instellingen niet gemakkelijk te wijzigen zijn door je eigen profiel goed te beveiligen. Onder Instellingen / Ouderlijk toezicht / Familiebeheer / PS4-systeembeperkingen kun je tevens instellen dat er geen nieuwe of gastprofielen aangemaakt kunnen worden zonder jouw toestemming, zodat je kinderen niet zomaar je blokkades kunnen omzeilen. Neem dus even de tijd hiervoor te gaan zitten, want het kan een hoop discussies voorkomen.

©PXimport

Xbox One

Staat er thuis een Xbox One? Ook hierop kun je alles via de console zelf regelen. Je hebt hiervoor een eigen Microsoft-account nodig dat je kunt instellen als beheerder van het gezin. Die kun je op de console aanmaken. Druk op de grote, lichtgevende X-knop in het midden van de controller en ga helemaal naar links in het verschenen menu. Onder het kopje Aanmelden kun je een nieuw profiel aanmaken. Vervolgens neemt de Xbox je langs allerlei belangrijke dingen, dus let goed op bij het instellen.

Je maakt op eenzelfde manier een account voor je kind aan. Als je dat gedaan hebt druk je wederom op die grote knop en ga je dit keer naar rechts. Onder het kopje Systeem druk je op Instellingen en vervolgens op Account. Rechts in het menu tref je Gezinsinstellingen aan. Door op Gezinsleden beheren te drukken, kun je het account van je kind aan je eigen profiel koppelen. Vervolgens kies je voor dit account onder hetzelfde kopje en kun je beginnen met instellingen wijzingen.

Zo kun je bijvoorbeeld een leeftijdsgrens instellen voor je kind, waardoor ze geen games spelen die niet voor hen bedoeld zijn – wederom afhankelijk van de PEGI-keuring van een spel. Onder Privacy en onlineveiligheid / Xbox Live-privacy / Details bekijken en aanpassen / Kopen en downloaden kun je instellen dat je kind eerst toestemming moet vragen voor het aanschaffen van digitale software. Je kunt dit ook standaard instellen door de optie Standaardinstellingen voor kinderen of Standaardinstellingen voor tieners te selecteren.

©PXimport

Onder het kopje Privacy en online veiligheid kun je tevens alles instellen met betrekking tot communicatie met andere mensen op Xbox Live, het online netwerk van de Xbox One, inclusief de type berichten die kinderen kunnen ontvangen. Microsoft heeft daarvoor verschillende berichtenfilters klaarstaan. Wil je echter tijdslimieten instellen voor je kinderen, dan zul je van de Xbox naar de computer moeten gaan, want dit regelen we namelijk via de website van Microsoft.

©PXimport

Ga voor het regelen van de schermtijd naar deze pagina. Als je inlogt met het Microsoft-account dat je gebruikt op de Xbox, staan hier de profielen van jezelf en van je kind(eren). Zoek nu de naam van je kind op en druk op de optie Schermtijd. Selecteer vervolgens de optie Aan. Hier kun je nu een tijd instellen, bijvoorbeeld van acht uur in de ochtend tot acht uur in de avond. Vanaf acht uur in de avond is het dan niet meer mogelijk om games en apps op te starten op een Xbox One.

Je kunt ook per dag instellen hoeveel tijd een kind op de console kan doorbrengen, dat gaat via dezelfde pagina. Per dag selecteer je een bepaald aantal uur. Help je kind herinneren dat hij of zij dan ook moet uitloggen als er even niet gespeeld wordt, want de klok tikt zolang het profiel actief is. Via Systeem / Instellingen / Voorkeuren / Meldingen / Xbox-meldingen / Systeem / Systeemmeldingen aan stel je in dat je kind op tijd een bericht krijgt, voor het aflopen van de limiet.

Nintendo Switch

Als je ouderlijk toezicht wil instellen op Nintendo Switch, dan heb je ook een app nodig die je kunt downloaden voor Android of iOS. Heb je geen (geschikte) smartphone of tablet, dan kun je dit ook via de console regelen. Echter, dan zorg je er alleen voor dat je een leeftijdsbeperking instelt, zodat kinderen niet spelen wat ze niet horen te spelen. Via de app genaamd ‘Ouderlijk Toezicht voor Nintendo Switch’ krijg je toegang tot veel meer opties voor de hybride spelcomputer.

Als de gratis app eenmaal op je smartphone staat, dan dien je in te loggen met een Nintendo-account. Heb je die nog niet, zorg er dan voor dat je er eentje aanmaakt. Je moet als ouder of verzorger tenminste 18 jaar of ouder zijn om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden. Ga nu naar de Nintendo Switch die je wil instellen, verbind hem met het internet en ga naar Instellingen. Druk links in het menu op Ouderlijk toezicht. Rechts vind je nu de knop voor de koppeling met de applicatie.

©PXimport

Vervolgens legt Nintendo heel uitgebreid uit wat de mogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdslimiet voor profielen instellen, zodat kinderen niet te lang gamen. Zodra de limiet behaald is, ziet het spelende kind dat in beeld staan. Houdt een kind zich niet aan de afgesproken tijden, dan kun je ervoor zorgen dat de software – de game die gespeeld wordt – automatisch onderbroken wordt. Jij bepaalt dan vervolgens of het kind na dat moment nog verder mag spelen, of niet.

©PXimport

De applicatie van Nintendo geeft ook een gemakkelijk overzicht van wat je kind speelt en hoe lang er gespeeld wordt. Je kunt dat op zowel dagelijkse als maandelijkse basis bekijken, waardoor je dus een goede indruk krijgt van de tijd die je kind spendeert aan videogames. Verder stelt de app voor smartphones en tablets je in staat aspecten te beperken, zoals games spelen waar ze te jong voor zijn, communicatie met anderen en het delen van posts op sociale media, zoals Twitter of Facebook.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam

▼ Volgende artikel
Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus Pad 3 - Grote Android-tablet met laptop-ambities

De OnePlus Pad 3 is een enorme tablet met laptopaspiraties. OnePlus verkoopt dan ook een aparte toetsenbordhoes, zodat je de tablet productiever kunt gebruiken. Voor wie is de OnePlus Pad 3 de moeite waard? Je leest het in deze review.

Uitstekend
Conclusie

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.

Plus- en minpunten
  • Erg krachtige specificaties
  • Heel lange accuduur
  • Productief door software en losse toetsenbordhoes
  • Prijzig i.c.m. toetsenbordhoes
  • Sommige softwarefuncties werken (nog?) niet goed
  • Geen vingerafdrukscanner

Tablet of laptop?

Met zijn 13,2inch-scherm is de OnePlus Pad even groot als de grootste iPad én heel wat compactere laptops. Het apparaat weegt 675 gram en is net geen 6 millimeter dik. Door het grote scherm is de tablet nauwelijks met één hand te gebruiken. Het lcd-scherm oogt wat minder fraai dan een oledscherm, maar is op alle aspecten wel erg goed. Zo oogt het beeld flink scherp dankzij de resolutie van 3392 x 2400 pixels.

OnePlus verkoopt voor 169 euro een speciale toetsenbordhoes die je aan de tablet kunt klikken. De toetsen tikken erg prettig en het trackpad werkt ook aardig. Zo productief als op een laptop zijn we niet, maar in het vliegtuig en de trein kunnen we zeker goed aan de slag.

©Rens Blom

Dat je toch een tablet voor je neus hebt, merk je bijvoorbeeld aan de beperkte selectie van poorten. De OnePlus Pad 3 heeft één usb-c-poort, en daarmee houdt het op. Je kunt wel een geschikte usb-c-hub aansluiten om meer aansluitingen te creëren, bijvoorbeeld voor een bedrade muis of HDMI-kabel richting je televisie.

©Rens Blom

Uitstekende specificaties

De specificaties van de tablet zijn ruimschoots in orde, wat je gezien de prijs ook mag verwachten. De tablet is razendsnel dankzij de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, die ook in veel dure smartphones zit. OnePlus verkoopt de Pad 3 in twee configuraties: de ene heeft 12 GB werkgeheugen met 256 GB opslag en in de andere variant zit 16/512 GB. De completere versie kost 100 euro meer, een meerprijs die we gerechtvaardigd vinden, al kunnen we ons voorstellen dat veel mensen (meer dan) genoeg hebben aan de instapversie.

De tablet heeft camera's op de voor- en achterkant. Die zijn kwalitatief niet bijzonder. Een iets betere selfiecamera was op zijn plaats geweest – vooral voor videogesprekken. Ook missen we een vingerafdrukscanner op de tablet.

©Rens Blom

OnePlus stopt een lekker grote accu in de tablet. Dankzij die stevige batterij lukt het ons om de Pad 3, inclusief toetsenbordhoes, langer dan een hele kantoordag te gebruiken voor werkgerelateerde apps, aangevuld met wat sociale media en het kijken van een YouTube-video. Een score waar wij blij van worden. Opladen gaat via de eerder genoemde usb-c-poort. In de doos zit, vanwege EU-wetgeving om consumentenelektronica duurzamer te maken, geen oplaadadapter. Je dient er zelf een te regelen. Kies dan een 100W-OnePlus-adapter voor snelladen of neem genoegen met langzamer opladen met een niet-OnePlus-adapter.

Software-ervaring

De Android 15-software op de tablet is door OnePlus geoptimaliseerd voor het enorme scherm. Zo kun je gebruiksvriendelijk twee apps naast elkaar gebruiken en is het ook mogelijk om een app als zwevend venster boven andere apps te blijven bekijken.

©Rens Blom

Interessant is dat OnePlus zijn OxygenOS-softwareschil heeft uitgebreid met ondersteuning voor macOS – van Apple inderdaad. Je kunt eenvoudig bestanden overdragen en je MacBook vanaf de tablet bedienen, zo is het idee. In de praktijk blijkt de deel-software van OnePlus om wel heel veel machtigingen te vragen, zien we soms Chinese tekst in beeld en werken de deel-functies uiteindelijk matig. We worden er dus (nog) niet zo vrolijk van.

©Rens Blom

©Rens Blom

Grote kans dat de Pad 3 in de nabije toekomst comfortabeler als laptopvervanger zal werken. In Android 16 komt namelijk een volwaardige desktopmodus, speciaal bedoeld voor tablets. Deze software-update komt later dit jaar, ook via OnePlus. Het is in elk geval goed om te zien dat het merk nu al serieus werk heeft gemaakt van software om de Pad 3 productief te gebruiken.

De Pad 3 krijgt drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Een prima updatebeleid, als je het ons vraagt.

Alternatieven

Hoewel onze ervaringen met de OnePlus Pad 3 op veel vlakken positief zijn, heeft deze tablet ook de nodige concurrentie. Samsung biedt met zijn Tab S10-serie ook grote tablets inclusief toetsenbordhoezen aan. Voor Apple geldt hetzelfde: de iPad is met zijn iPadOS-software weliswaar anders in gebruik dan een Android-tablet, maar is in combinatie met een toetsenbordhoes even productief als de OnePlus Pad 3.

Ook het overwegen waard is een laptop met Chrome OS of Windows. Zeker een model met een touchscreen kan een goed alternatief zijn voor de OnePlus Pad 3 als je écht productief wil zijn op het apparaat. Een dergelijke laptop hoeft bovendien niet meer te kosten dan de Pad 3 (tablet + toetsenbordhoes). Wil je echt een tablet en hecht je meer waarde aan entertainment, dan is de Pad 3 jouw apparaat. Ook zonder toetsenbordhoes.

Conclusie: OnePlus Pad 3 kopen?

De OnePlus Pad 3 is een grote en premium tablet die ons goed bevalt, zeker in combinatie met de apart verkrijgbare toetsenbordhoes. Het loont wel om een vergelijking met de concurrentie te maken, met name door de stevige adviesprijs en sommige technische keuzes.