Hoe werkt Albert Heijns virtual reality-bril?

© CIDimport

Hoe werkt Albert Heijns virtual reality-bril?

Geplaatst: 2 juni 2016 - 11:10

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:48

Redactie ID.nl

Albert Heijn gaat een eigen versie van Google Cardboard weggeven bij de boodschappen. Met de spaaractie kun je kaartjes winnen die je kunt gebruiken met een virtual reality-headset, maar ja, hoe werkt dat nou eigenlijk? De headsets zijn Google Cardboards, en we laten je in dit artikel zien hoe je dat moet gebruiken.

Wat is Cardboard?

De Cardboard is Googles eigen kijk op virtual reality. Je hebt vast wel eens gehoord van de grote, dure brillen zoals de Oculus Rift of de HTC Vive, maar die kosten zo'n € 1,000,- en zijn echt bedoeld voor serieuze gamers. Niet voor jan-en-alleman dus, maar virtual reality gaat zo groot worden dan het eigenlijk voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn, redeneerde Google.

Het bedrijf introduceerde de Cardboard dan ook in 2014 als goedkope tegenhanger van de dure headsets. Tijdens een conventie gaf het bedrijf een klein stukje karton mee aan journalisten, met daarin een paar stukjes plastic die als lenzen dienen.

Als je je telefoon in de Cardboard steekt, kun je video's en foto's in 360 graden bekijken. Dat is niet helemaal 'virtual reality', maar het komt wel heel erg in de buurt.
 

Hoe werkt de Cardboard?

Een Cardboard heeft een gleuf aan de voorkant waar je je telefoon in kunt stoppen. Als je dan bepaalde VR-apps opstart op je telefoon, wordt er een dubbel beeld weergegeven, dat precies door de beide lenzen te bekijken is. Hou je de Cardboard tegen je gezicht, komen de twee beelden samen tot één beeld.

Met de gyroscoop in je telefoon kun je om je heen kijken, waarbij het beeld ook meedraait. Je kunt zo ook zien wat er naast je of achter je gebeurt, mits iemand daar ook heeft gefilmd. Foto's en video's maken in 360 graden is steeds makkelijker.

Lees ook: Zo maak en kijk je zelf virtual reality-foto's.

Op die manier kun je makkelijk foto's of video's bekijken alsof je er zelf bij bent. Veel leuker dan een gewone vakantiefoto!

Sommige apps (zoals die van de Albert Heijn) hebben daarnaast een AR-component. AR staat voor 'augmented reality', wat in feite een extra laag boven over de 'echte wereld' is. Je ziet die echte wereld via de camera van je telefoon, maar daar wordt bijvoorbeeld een kleine dinosaurus overheen geprojecteerd.
 

Wat heb ik nodig om virtual reality te kijken?

Behalve een Cardboard heb je alleen nog een telefoon nodig. Het maakt niet uit of dat een Android- of iOS-toestel is, maar de grootte is wel belangrijk. De meeste Cardboards zijn gemaakt voor telefoons met een scherm van 5,2" of 5,5", dus als je een grotere telefoon hebt (zoals een Galaxy Note) of een kleinere (zoals een iPhone 5), dan werkt dat niet al te best. Let bij het kopen van de Cardboard dan ook op de maat van de bril als en van je telefoon.

Daarnaast moet je natuurlijk de juiste apps hebben. Virtual reality-apps staan gewoon in de Play en App Store, dus kun je ze daar vandaan downloaden. Als je niet zeker weet welke apps leuk zijn, dan kun je terecht bij de officiële Cardboard-app. Die kun je hier downloaden:

Voor Android:Voor iOS:

Hoe werkt Albert Heijns virtual reality-bril?-16022805

© CIDimport

Hoe werkt Albert Heijns virtual reality-bril?-16022806

© CIDimport


De meeste apps zijn gratis te downloaden, sommige kosten een euro. Tip: Download een app die simuleert alsof je in een achtbaan zit, dat is altijd leuk om te proberen.

Tegenwoordig worden er ook steeds meer grote apps geschikt voor virtual reality. Zo heeft YouTube een speciale modus om 360-graden-video's af te spelen (als de video dat ondersteunt), en kun je in de tijdlijn van Facebook ook VR-video's bekijken.

 

Waar kan ik dat kopen?

Het mooie van de Cardboard is dat het niet exclusief van Google is, maar dat iedereen met een schaar en een stuk karton er één kan maken.

Dat betekent dat er een groot aantal webwinkels is dat Cardboards verkoopt, meestal al voor een paar euro.

Daarnaast wordt de Cardboard ook steeds vaker gebruikt voor promotie en marketing. Zo kon je bij sommige bioscopen dit soort Cardboards krijgen als je naar de film Deadpool ging:

Hoe werkt Albert Heijns virtual reality-bril?-16022809

© CIDimport


Grote kans dat je dus ergens een Cardboard tegen het lijf loopt als je een evenement bezoekt, of zoals nu het geval is, bij de Albert Heijn.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten