ID.nl logo
Geld verdienen in virtual reality gebeurt telkens meer
© PXimport
Huis

Geld verdienen in virtual reality gebeurt telkens meer

Werken en je geld verdienen doe je van oudsher met noeste arbeid binnen een bedrijf met een duidelijke hiërarchie. Maar dankzij internet is er al het een en ander veranderd in de manier waarop wij met z’n allen werken. En het lijkt misschien een idee uit een film als The Matrix of een boek als Ready Player One, maar ook een carrière binnen virtuele werelden wordt steeds realistischer.

Op 11 maart 2020 werd COVID-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie bestempeld als een pandemie. De anderhalvemetersamenleving deed zijn intrede en zette de wereld op zijn kop. Bedrijven gingen dicht en evenementen werden geschrapt. Vergaderingen en zakelijke bijeenkomsten vonden steeds vaker plaats via videoconferenties.

Rutger Bremer is de medeoprichter van Momice, een aanbieder van digitale diensten rondom zakelijke evenementen. “Ze zijn effectiever als je kijkt naar de kosten”, zegt hij over online bijeenkomsten. “En de schaalbaarheid is enorm.” Hij denkt dat veel eventorganisatoren inmiddels wel doorhebben dat niet iedereen op dezelfde locatie hoeft te zijn om een bepaald zakelijk doel te bereiken.

Toch is volgens hem het opzetten van een geslaagd online evenement nog niet zo gemakkelijk. “Bij online evenementen wordt het programma dat normaal een gehele dag duurt, nu in maximaal een uur gestopt”, constateert hij. Kijkers kunnen immers wegklikken wanneer een presentatie eventjes te saai wordt en komen dan vaak niet meer terug.

Fysieke evenementen zullen in de toekomst niet verdwijnen, want het zijn ook sociale uitstapjes. Toch zitten er voordelen aan een online event. “Vooral de capaciteit is fantastisch”, meent Bremer. Hij zag dat zijn eigen evenement met vijftig deelnemers online groeide naar 620 bezoekers.

Evenementen via videoconferenties zijn dus een oplossing, maar virtuele werelden bieden meer interactiviteit en functionaliteit. Denk hierbij aan de simulatie van fysieke interactie, het gebruik van interactieve tools zoals een whiteboard, en de mogelijkheid om videobestanden, livestreams en andere media te tonen.

©PXimport

Bovendien is het speelser dan kijken naar een video. Zeker jongere gebruikers zijn gewend om binnen een virtuele wereld sociaal te zijn. Media als CNBC, Forbes, Coindesk en LA Times schonken aandacht aan de mogelijkheden die virtual reality brengt in deze tijden.

Deze trend richting virtuele werelden wordt onderstreept in de jongerencultuur. In april hield de Amerikaanse rapper Travis Scott een concert in de online wereld van het schietspel Fortnite. Het evenement trok 12,3 miljoen live kijkers. Deze cijfers zijn tekenend voor de populariteit van virtuele omgevingen. Deze blijken steeds geliefder en geschikter te zijn voor entertainment, sociale interacties, maar ook zakelijke oplossingen.

Virtuele werelden

Een virtuele wereld is een computergegenereerde omgeving waarbinnen gebruikers een rol kunnen aannemen. Deze werelden kunnen vormgegeven zijn als games, waarbij alle rolverdelingen voorgekauwd zijn door de spelmakers. Maar ze kunnen ook juist zeer open zijn. Dan is het aan de deelnemers om te bepalen wat zij met die grotere mate van vrijheid doen.

De meeste virtuele werelden bezoek je nog altijd via een gewoon beeldscherm, maar in de laatste vijf jaar zijn vr-headsets erg in opkomst. Hierbij kunnen ook fysieke bewegingen worden omgezet naar bewegingen van een digitaal personage in een game. Sony gaf in januari 2020 aan dat er meer dan 5 miljoen exemplaren van de Playstation VR zijn verkocht. Hiermee is Sony het grootste bedrijf in de markt, gevolgd door duurdere alternatieven als de HTC Vive, Oculus Rift en Oculus Quest.

De verwachting is dat de sales van virtual reality-brillen de komende jaren alleen maar toeneemt:

©PXimport

Virtuele omgevingen kunnen gebruikt worden voor entertainment, maar ook voor bijvoorbeeld educatieve doeleinden. Zo gebruikt een ziekenhuis in het Amerikaanse Newport Beach vr-technologie om patiënten het plan voor hun eigen hersenoperatie uit te leggen. Daarnaast wordt vr gebruikt om bijvoorbeeld dure trainingen, zoals een brandweertraining, te simuleren. Virtual reality is dus erg breed inzetbaar.

De techniek maakt het ervaren van een virtuele wereld steeds meeslepender, maar deze computergegenereerde ruimtes worden ook steeds meer dan alleen een spelwereld. De opkomst van blockchain-technologie zorgt voor de intrede van een open economie, waarbinnen iedereen een bijdrage kan leveren aan een ecosysteem.

Geld verdienen aan / met games

Met de intrede van het internet zijn games veel meer een dienst dan een eenmalig gekocht product geworden. Gebruikers kunnen online spelen, tegen betaling extra content downloaden of middels een abonnement toegang krijgen tot alles wat een virtuele wereld te bieden heeft. Met deze diversiteit aan verdienmodellen worden veel spellen tegenwoordig gratis aangeboden, om vervolgens geld te verdienen met in-app-aankopen en andere commerciële oplossingen.

Veel online games hebben hun eigen virtuele economie waar spelers bijvoorbeeld goudstukken verdienen om vervolgens nieuwe levels, wapens of kledingstukken vrij te spelen. Ze kunnen tegen betaling gamemunten kopen, maar niet verkopen. Er is sprake van een gesloten economie, waarin uiteindelijk één bedrijf profiteert.

In de afgelopen jaren heeft Linden Lab, het bedrijf achter de online wereld Second Life, dat roer al een beetje omgegooid. Het laat gamers virtuele voorwerpen maken, denk aan meubels en kledingstukken. Deze kunnen vervolgens verkocht worden in een speciale digitale winkel. Jaarlijks betaalt Linden Lab zo’n 60 miljoen dollar uit aan zijn gebruikers, terwijl het bedrijf ruim een half miljard omzet draait.

©PXimport

Gamers kunnen hun virtuele objecten alleen via de winkel van Linden Lab verkopen, dus van een open economie is geen sprake. Zo’n open economie zou betekenen dat spelers zelf content kunnen maken, daar zelf een prijskaartje aan kunnen hangen en die content bovendien overal kunnen aanbieden, zowel binnen als buiten de virtuele wereld. Het gebruik van blockchain-technologie is hierbij noodzakelijk, want alleen dan is een speler echt eigenaar van een digitaal object.

Een recent onderzoeksrapport van BNP Paribas onderschrijft dat dit een trend is die nog wel even aan zal houden. Het door BNP ingehuurde onderzoeksbureau L’Atelier verwacht dat mensen in de komende jaren op zoek zullen gaan naar meer manieren om in virtuele werelden geld te verdienen. Volgens de onderzoekers zullen bepaalde traditioneel fysieke ervaringen juist meer online plaats gaan vinden. Zij zien blockchain-technologie als de grote drager van dit concept, omdat op die manier de handel in digitale items plaats kan vinden zonder dat een bedrijf of platformhouder commerciële restricties oplegt.

De tijd van de passieve consument lijkt dan ook voorbij. Spellen als Minecraft en Roblox zijn nu nog mateloos populair, maar als het aan Sebastien Borget van TSB Gaming ligt, gaat dat veranderen. “Centrale macht over de handel in virtuele goederen gemaakt door spelers is iets dat beperkend werkt. Makers hebben dan vaak weinig rechten”, aldus de Fransman. Zijn studio werkt aan The Sandbox, een virtuele wereld waar spelers, makers, landeigenaren en curatoren samenwerken en gezamenlijk beloond worden.

©PXimport

Het voordeel van blockchain-technologie is dat digitale voorwerpen persoonsgebonden zijn. Een token op bijvoorbeeld de Ethereum-blockchain is gekoppeld aan een bepaald digitaal voorwerp, denk aan een stuk land of een kledingstuk. Degene die de token in zijn cryptoportemonnee heeft, is de eigenaar. Een token is dus in feite een contract dat eigendom over een digitaal object aangeeft. De eigenaar kan het voorwerp verhuren, verkopen, ruilen, weggeven, bewaren of gebruiken.

Zo’n token wordt ook wel een non-fungible token genoemd, afgekort als NFT. De waarde van deze tokens loopt uiteen van een paar cent tot en met duizenden euro’s. Interessant is de notie dat een token ook gekoppeld kan zijn aan meerdere objecten. Zo kan één token in de ene wereld een zwaard zijn, maar in een ander spel een shirt. Welke tokens gekoppeld worden aan welke gamevoorwerpen, is aan de makers.

Non-fungible token (NFT) als basis

Het concept van de non-fungible token is nog niet zo oud. In juni 2017 lanceerde het bedrijf Larva Labs als eerste een artistiek project genaamd Cryptopunks. Het ontwikkelde een programma dat op basis van input tienduizend unieke karakters genereerde. De zeldzaamheid van deze karakters wordt bepaald door hun uiterlijke eigenschappen. Enthousiastelingen konden deze Cryptopunks kopen voor een paar dollar per stuk. Het was een baanbrekend concept. Inmiddels, drie jaar later, kost een zogenaamde punk meer dan 150 dollar, terwijl de duurste in mei 2020 voor meer dan twintigduizend dollar van hand verwisselde.

Daar staat de werkwijze van bijvoorbeeld het mobiele spelletje Knight Story tegenover. In dit spel kunnen spelers tegen een kleine betaling een non-fungible token aanmaken. Hierbij wordt een gamevoorwerp gekoppeld aan een token. De gebruiker kan deze vervolgens verkopen op een openbare marktplaats, zoals Opensea. Zonder limiet en schaarste is er ontzettend veel aanbod, en dalen de prijzen van deze digitale voorwerpen ontzettend hard.

Blockchain-technologie maakt het mogelijk om de schaarste en eigendom van een digitaal voorwerp vast te leggen. Het is bovendien voor iedereen inzichtelijk. Zo is ook virtueel landgoed in beperkte mate verkrijgbaar, terwijl eigendom, de eigendomshistorie en transacties allemaal worden opgeslagen op de blockchain. Nu al wordt er online voor duizenden dollars per dag gehandeld in virtueel land. En ondertussen blijft de vraag toenemen.

©PXimport

Of je nu een kijkje neemt in bijvoorbeeld Decentraland, Somnium Space of Cryptovoxels, er zijn allerlei zakelijke en kunstzinnige initiatieven te vinden. Denk hierbij aan clubs, casino’s, musea, winkels, spellen en conferenties. Sommige zijn vrij toegankelijk, andere vragen een kleine bijdrage. Ondanks dat deze virtuele werelden maximaal een paar duizend actieve gebruikers per dag hebben, wordt er nu al geld verdiend.

Zo is het in virtuele clubs niet ongebruikelijk dat er een toegangskaartje gekocht moet worden om de dj te betalen. Dit kaartje is een NFT en zonder die betreffende NFT in je cryptoportemonnee kom je de club niet in. In musea kunnen bezoekers digitale kunstwerken direct kopen, terwijl bezoekers in casino’s kunnen gokken met cryptomunten en in virtuele winkels kledingstukken kunnen kopen voor hun avatars.

Het bedrijf Metazone ontwikkelt interactieve omgevingen binnen Decentraland. Toen deze virtuele wereld in februari werd gelanceerd, draaide Metazone binnen zeven dagen zo’n 7500 dollar omzet. Het bedrijf verdient geld door zijn spelomgeving in een beperkte oplage aan derden te verkopen als NFT. Voor een speelsessie betaalt een speler ongeveer 50 cent.

Inkomsten worden verdeeld tussen een prijzenpot, de makers en de landgoedeigenaar. Dit alles is vastgelegd in zogeheten smart contracts. Deze digitale contracten zijn openbaar. Hierdoor hoeft niemand te twijfelen aan de echtheid ervan en is valsspelen onmogelijk.

Virtueel landgoed

“Als er genoeg bezoekers zijn, is er een mogelijkheid om geld te verdienen”, stelt de in Australië gevestigde Matty Soudagar. Hij investeert in virtueel landgoed binnen Decentraland. Daarnaast organiseert hij onder de naam DCLBlogger wekelijks virtuele conferenties waar sprekers een publiek van tachtig tot honderd geïnteresseerden kunnen toespreken.

Middels sponsoring verdient hij hiermee rond de honderdvijftig euro per keer. Maar Soudagar heeft nog veel grotere verwachtingen van virtuele werelden. “Het is allemaal nog vrij nieuw, maar toch zijn er nu al eventorganisatoren, gametoernooien, ontwerpers en handelaren”, geeft hij aan.

Het soort werk dat binnen een virtuele wereld beoefend kan worden, is vooralsnog beperkt. Maar deze markt is wel groeiende. “Ik verwacht geen nieuwe banen, maar eerder alternatieve versies van banen die al bestaan”, meent de Britse softwareontwikkelaar Alex Ansel. Hij werkt aan meerdere blockchain-projecten, waaronder Mule en Metaboss. Voor de toekomst van banen binnen virtuele werelden kijkt hij vooral naar degenen die content produceren.

Toch sluit hij een gekkere toekomst niet uit. “Wellicht zijn er straks makelaars voor virtueel landgoed en investeren we daarin. En misschien kunnen virtuele werelden helpen om bijvoorbeeld ouderen meer betrokken te laten zijn”, aldus Ansel.

©PXimport

Sebastien Borget van TSB Gaming, het bedrijf achter The Sandbox, gelooft stellig in virtuele werelden en het concept van een ‘metaverse’. Binnen zo’n metaverse zijn meerdere virtuele werelden met elkaar verbonden, zowel economisch en sociaal als technisch. Zo zou een gebruiker met een digitaal paspoort naadloos tussen de verschillende virtuele werelden kunnen reizen.

Er zijn al tests geweest om gebruikers via een portaal van Somnium Space naar Cryptovoxels te transporteren en andersom. Borget ziet deze ontwikkeling als een onderdeel van de vierde industriële revolutie, waarbij een grote groep arbeiders content, diensten en ervaringen produceert voor gebruik binnen verschillende virtuele werelden.

Vierde industriële revolutie

Veel insiders trekken een vergelijking tussen de ontwikkeling van virtuele werelden en die van het vroege internet. Toen was er enkel een webmaster, maar tegenwoordig worden websites onderhouden door een technische afdeling, een redactie, een marketingteam en ga zo maar door. Borget verwacht dat er in de toekomst flink wat banen zullen ontstaan binnen virtuele werelden. En dan denkt hij niet alleen aan programmeurs en designers, maar ook aan gidsen die spelers bij de hand nemen, verkopers van virtuele objecten en handelaren.

Boven alles gelooft Borget in de potentie van samenwerkingen binnen virtuele werelden. “De schaal waarop dit mogelijk is, is ongeëvenaard. Voor het eerst is de economische waarde binnen virtuele werelden niet langer gebonden aan een centrale, commerciële platformbeheerder”, stelt de Franse studiobaas. Spellen als Minecraft en Roblox trekken honderd miljoen gamers per maand. Zij maken content of consumeren die, maar uiteindelijk blijft de creatie eigendom van het bedrijf achter die spellen.

Virtuele werelden waarbij eigendom op de blockchain geregistreerd wordt, hebben wat dat betreft een streepje voor. “Open economieën zullen groeien binnen virtuele werelden. Daarmee wordt ruimte geboden aan het play-to-earn verdienmodel, waarbij gebruikers beloond worden voor hun bijdrage aan het ecosysteem”, aldus Borget. Het wachten is alleen op het moment dat niet tientallen, maar miljoenen spelers hun weg naar dergelijke werelden weten te vinden.

Virtuele werelden bestaan al jaren, maar pas sinds kort is het mogelijk om van een open economie te spreken. Blockchain-technologie zorgt ervoor dat transacties kunnen plaatsvinden tussen gebruikers, creatievelingen, organisatoren, kennisdelers en landeigenaren. Dit brengt allerlei nieuw werk met zich mee. Soms is dit werk gericht op de virtuele wereld zelf en de gebruikers, en in andere gevallen is het een verlengstuk van bestaande zakelijke interacties. Borget, Ansel en Soudagar zien de toekomst rooskleurig in. “Het zal sneller gebeuren dan je verwacht”, verwijst Borget naar zijn idee over de vierde industriële revolutie.

Tekst: Robert Hoogendoorn

▼ Volgende artikel
Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone
© iDoPixBox - stock.adobe.com
Huis

Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone

Nederlanders besteden elke dag gemiddeld bijna 3,5 uur aan hun telefoon. Daarmee kun je gerust stellen dat smartphones een heel belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven. Door meer taken te automatiseren kun je jezelf mogelijk wat tijd besparen.

In dit artikel laten we zien hoe je veelgebruikte handelingen op je smartphone automatiseert, zodat je tijd en moeite bespaart:

  • Gebruik Google Assistent-routines om meerdere acties met één commando uit te voeren
  • Automatiseer taken op specifieke locaties of tijden met Google Pixel-regels of Bixby-routines
  • Stel Snelle instellingen en focusmodi in voor directe toegang en minder afleiding
  • Automatiseer handelingen op iPhone met de Opdrachten-app en eigen workflows
  • Stel meldingen, herinneringen of acties in met triggers zoals spraak, locatie of netwerken

Lees ook: Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

Als je merkt dat je veel tijd op je telefoon doorbrengt en minder afhankelijk wilt zijn, kun je schermtijd beperken, pushmeldingen verminderen en bewust telefoonvrije momenten in je routine inplannen. Gratis apps als StayFree kunnen je hierbij ondersteunen. In dit artikel focussen we op een andere aanpak: het automatiseren van taken met ingebouwde functies en tools, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent. We bekijken de belangrijkste mogelijkheden binnen Android en iOS (iPhone).

Google Assistent instellen

In afwachting van het moment waarop Google Gemini alle functies van Google Assistent overneemt, laten we zien hoe je met Google Assistent meerdere acties kunt koppelen en deze met een stemcommando of op een bepaald tijdstip activeert. Google Assistent is beschikbaar voor Android en iOS en apparaten als Google Nest (Hub).

Open de app (de eerste keer) en spreek Assistent instellingen in, of ga naar Instellingen / Apps / Assistent. Bij Voice Match kun je de app trainen op je stem en de functie Hey Google inschakelen, zodat de app reageert zodra je Hey Google zegt. Bij Languages kun je meerdere talen selecteren die assistent moet ondersteunen. Met Lock Screen zorg je dat de app ook bij een vergrendeld scherm reageert op je stem. Je kunt bij deze instellingen trouwens ook altijd schakelen tussen Gemini en Google Assistent. Test de werking met instructies als Welk weer wordt het morgen, Speel mijn afspeellijst op Spotify of Wat staat er op mijn agenda.

Ga na of alle opties van Google Assistent optimaal zijn ingesteld.

Specifieke apparaten

Afhankelijk van het merk en model van je Android-telefoon zijn er vaak extra automatiseringsopties beschikbaar. Op de meeste Samsung Galaxy-modellen vind je Bixby-routines (via Instellingen / Geavanceerde functies). Hiermee kun je triggers koppelen aan locatie, tijd of apparaatstatus, zodat bijvoorbeeld Spotify automatisch start zodra je telefoon via bluetooth aan de autoradio is gekoppeld. Op Google Pixel-toestellen kun je instellingen aanpassen op basis van locatie of een wifi-netwerk (via Instellingen / Systeem / Regels). Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je telefoon stil wordt zodra je verbinding maakt met het wifi-netwerk van kantoor.

Google Pixel bevat een eigen functie voor het instellen van regels.

Krachtige routines

Een krachtige functie van Google Assistent zijn routines, waarmee je met één gesproken instructie meerdere acties achter elkaar kunt activeren. Open de app, ga naar Instellingen en kies Routines. Hier vind je suggesties om direct uit te proberen. Wil je een eigen routine maken, tik dan op +Nieuw en selecteer Persoonlijk (alleen jij kunt details beheren) of Huishouden (gezinsleden kunnen details bekijken en aanpassen). Kies Huishouden bijvoorbeeld voor acties waar ook huisgenoten mee te maken hebben, zoals het inschakelen van de lamp bij de voordeur bij beweging of het aanpassen van de helderheid en kleur van smartlampen wanneer de televisie aangaat. Geef daarna je routine een naam, bijvoorbeeld Thuiskomen.

Geef je nieuwe routine een zinvolle naam.

Start … en actie

Tik op +Starter toevoegen en kies uit vier opties: Als ik het de Google Assistent vraag, Op een specifieke tijd, Bij zonsopkomst of zonsondergang, of Als ik aankom op een locatie of deze verlaat. Voor dit voorbeeld selecteren we de laatste optie. Je moet hierbij de voorgestelde machtigingen aan de Google-app geven, zoals Locatie: Altijd toestaan en Exacte locatie gebruiken. We beantwoorden de vraag Wil je een Hele dag-routine plannen met Ja. Tik vervolgens op Selecteer een locatie en kies een bestaande locatie uit Mijn plaatsen of voeg er een toe via +Nieuwe plaats toevoegen. Stel de Straal in (in meters) en bevestig met Starter toevoegen.

Ga daarna naar het tweede deel: +Actie toevoegen. Kies uit opties zoals Informatie en herinneringen, Media afspelen en bedienen, Telefooninstellingen aanpassen, Smarthome-apparaten beheren (zoals lampen, stekkers, thermostaten of Google Chromecast) en Je eigen opdrachten uitvoeren. Voeg één of meerdere acties toe, bevestig met Klaar en vervolgens Opslaan. De routine verschijnt nu bij Je routines, waar je deze kunt (de)activeren en bewerken. Let op dat routines beperkt kunnen worden door Digitaal welzijn, bijvoorbeeld via filters of via de functie Time-out of Niet storen.

Je kunt ook slimme apparaten aansturen met een Google Assistent-routine.

Andere automatiseringen

Android biedt nog wel enkele standaardfuncties om taken te automatiseren of minstens te versnellen. Zo kun je via Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht (Android 15) specifieke apps blokkeren binnen bepaalde tijdstippen. Selecteer Focusmodus, kies de storende apps die je wilt verbergen en tik op +Een schema instellen om de modus automatisch te starten en te stoppen.

Via Snelle instellingen (veeg naar beneden en tik op het potloodicoon) kun je tegels voor specifieke acties toevoegen en positioneren voor directe toegang. Voorbeelden zijn Zaklamp, Niet storen, QR-code scannen, Batterijbesparing en andere circa vijftig opties.

Een kleine greep uit het beschikbare arsenaal aan snelle tegels in Android.

Externe apps

Zoek je krachtiger automatiseringsopties, dan is een dienst als IFTTT geschikt (te vinden in de officiële appstores voor Android en iOS). We geven een eenvoudig voorbeeld in Android: je wilt een melding ontvangen zodra je apparaat verbinding maakt met een specifiek wifi-netwerk.

Meld je aan via de app. Tik op de plusknop Create en kies Add bij If this. Selecteer Android Device en Connects to a specific WiFi network. Vul de exacte Network name in en tik op Continue. Tik daarna op Add bij Then That, kies Notifications en selecteer Send a notification from the IFTTT app. Vul bij Message bijvoorbeeld Verbonden met {{SSID}} in. Bevestig met Continue (2x) en Finish. Verleen de nodige toestemmingen en zorg dat Verbonden is ingeschakeld.

Voor Android kun je ook de app Tasker gebruiken. Hiermee kun je uiteenlopende, complexere taken automatiseren, al vereisen sommige acties wel extra machtigingen.

Ook met IFTTT kun je (met behulp van je smartphone) heel wat taken automatiseren.

Voorbeelden van opdrachten

Vanaf iOS 12, iPadOS 13, macOS Monterey en watchOS 7 is de app Opdrachten (Shortcuts) beschikbaar. Hiermee kun je meerdere stappen in één taak automatiseren, vergelijkbaar met Google Assistent Routines. De app is standaard geïnstalleerd, maar indien nodig te downloaden via de App Store.

Bij het opstarten vind je al enkele voorbeeldopdrachten. Tik op de drie puntjes bij een voorbeeld om de onderliggende taakopbouw te bekijken. Elke opdracht bestaat namelijk uit een of meer taken. Zo bestaat de opdracht Stuur laatste afbeelding als tekstbericht uit: Haal nieuwste [1 foto] op, Inclusief schermafbeeldingen, Stuur [Laatste foto] naar [Ontvangers] en Toon bij Uitvoeren (om de ontvangers direct in te voeren).

De opdracht Neem een pauze is complexer. Deze vraagt invoer van een getal voor de minuten dat de niet-storen-functie actief moet blijven. Een als-dan-regel controleert of het getal kleiner is dan één. In dat geval vraagt de app opnieuw om invoer. Deze kennis komt wellicht goed van pas bij het maken van je eigen opdrachten.

De logica achter de standaardopdracht ‘Neem een pauze’, inclusief een voorwaardelijke actie.

Nieuwe opdrachten

Stel, je wilt een ingegeven tekst opslaan als herinnering en tevens naar jezelf sturen als bericht, bijvoorbeeld om een taak of idee niet te vergeten. Open de app Opdrachten en tik op het plusteken bij Starteropdrachten. Typ Vraag om invoer in de zoekbalk Zoek taken en selecteer deze actie. Tik op instructie en typ een tekst als Wat wil je opslaan en versturen? Het onderdeel Tekst kun je laten staan, omdat je geen specifiek type invoer nodig hebt, zoals getal, url, datum of tijd.

Zoek vervolgens Herinneringen in Zoek taken en kies Voeg nieuwe herinnering toe. Tik op Herinnering en veeg de optiebalk boven het toetsenbord naar links tot je Vraag om invoer ziet. Selecteer deze en tik op Gereed. Via het pijlknopje bij de taak kun je nog extra opties instellen, zoals de Prioriteit of een Vlag.

Typ daarna Berichten in de zoekbalk Zoek taken en kies Verstuur bericht. Pas indien nodig de inhoud aan door Vraag om invoer te selecteren. Tik op Ontvangers en zoek naar je eigen telefoonnummer of een andere gewenste ontvanger. Tik op Gereed en vervolgens op het pijlknopje bij deze taak. Schakel desgewenst Toon bij uitvoeren uit.

Tik op Gereed om de opdracht af te ronden. Wil je de taak hernoemen, tik dan op de drie puntjes, gevolgd door het pijlknopje naast de opdrachtnaam. Kies in het menu Wijzig naam of selecteer (ook) andere opties, zoals Kies symbool of Zet op beginscherm. Je kunt de opdracht ook starten via Siri door de naam uit te spreken, bijvoorbeeld: Hé Siri, onthoud dit!

Controleer de logica achter je opdrachten.

Focus-modi

Net als Android biedt Apple een flexibele focusfunctie. Ga naar Instellingen en open Focus. Kies een bestaande focus, zoals Werk, of tik op de plusknop om een eigen modus te maken. Bij een aangepaste focus kun je aangeven waarop je wilt focussen, zoals Lezen of Gamen, en deze een naam en kleur geven.

Stel vervolgens de focus naar wens in. Bepaal bijvoorbeeld van welke personen of apps je geen meldingen wilt ontvangen, hoe je toegangsscherm of beginscherm eruit moet zien en hoe specifieke apps of je systeem zich moeten gedragen. Zo kun je instellen welke inkomende mails je wilt zien in Mail, of je de energiebesparingsmodus wilt activeren enzovoort. Tot slot kun je een tijdsschema instellen voor automatische activering van de focusmodus.

Je kunt diverse focusfilters inschakelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: