ID.nl logo
Borderlands: The Handsome Collection
© PXimport
Huis

Borderlands: The Handsome Collection

Borderlands is een first-person shooter met een flinke dosis actie-rpg. De Borderlands-spellen worden wel eens vergeleken met Diablo. Dat is niet zo gek, want het verzamelen van willekeurig gegenereerde buit is een van de drijvende krachten achter het spel. Daarnaast is elke klasse (gekoppeld aan een van de vier personages) ook nog eens helemaal op te tuigen aan de hand van drie skilltrees plus een ‘Badass Rank’. Al die upgrades zijn bedoeld om je constant een wortel voor de neus te houden, waardoor je verder blijft spelen. Gelukkig is dat niet alles wat je voortstuwt.

Pandora

De wereld bijvoorbeeld. De planeet Pandora is geïnspireerd door westernfilms en Mad Max. Pandora is het toneel voor een hilarische orgie van geweld, waarin bizarre personages louter bizarre opdrachten voor je hebben. Zo moeten we in één missie sekteleden in brand steken. Sekteleden die graag willen dat we ze in brand steken. En natuurlijk rijdt de robot Claptrap nog steeds in de weg, met zijn niet aflatende stroom aan veel te opgewekte oneliners.

©PXimport

Borderlands heeft een unieke sfeer en dankzij het uitstekende schrijfwerk voelt het alsof je steeds frisse opdrachten uitvoert. Terwijl je (als je goed kijkt) uiteindelijk niet meer dan een boel punk-vijanden afknalt. Dat herhalen van zetten is echter niet erg dankzij de grote afwisseling in de beschikbare wapens en de eerder genoemde skill tree. Die zorgt ervoor dat missies toch net een tikkie anders aanvoelen. Het is, kortom, een nagenoeg perfecte lus van actie, risico, vaardigheid en beloning.

Borderlands is een nagenoeg perfecte lus van actie, risico, vaardigheid en beloning

-

Dat wil echter niet zeggen dat er niets op deze collectie valt aan te merken. Om te beginnen is er de import-functie voor het overzetten van een bestaand personage. Dat is juist voor een spel als Borderlands, waar mensen vaak ettelijke honderden uren in hebben gestoken, uitermate belangrijk. En je kunt gelukkig je save van je oude versie uploaden (dat moet je wel handmatig doen) en vervolgens op de PlayStation 4 of Xbox One inladen.

Problemen

Helaas is het importeren alleen mogelijk binnen dezelfde ‘console-familie’. Met andere woorden: Xbox One bezitters kunnen alleen saves van de 360-editie importeren. PS4 spelers mogen alleen saves van de Vita of PlayStation3 inladen. Aangezien wij de meeste tijd hadden doorgebracht met de 360-versie en nu een PlayStation 4-editie speelden, konden we weer helemaal opnieuw beginnen.

©PXimport

Om nog maar te zwijgen over het volkomen ontbreken van de optie om een PC-save te importeren. En dat terwijl we cross-platform-import wel eerder hebben gezien: Diablo 3 op PlayStation 4 deed helemaal niet moeilijk over het overzetten van een PC- of 360-save. Het kán dus wel. Waarom Gearbox het niet doet is ons dan ook een raadsel.

De remaster is in elk geval grafisch netjes opgepoetst. Borderlands 2 draait bijzonder soepel op 1080p. Toch verschijnen de textures soms net iets te laat, al is het stukken beter met die pop-up gesteld dan op de vorige consolesgeneratie. Verder zitten er nog steeds vreemde glitches in het landschap, waardoor je plots blijkt plakken achter hele lage obstakels. Dat soort kleine schoonheidsfoutjes zouden in een remaster weggepoetst moeten worden. The Pre-Sequel is iets minder soepel, met momenten waarop de framerate even omlaag duikt. Hoewel dit zeker merkbaar is, stoorde het ons niet. De framedrops hebben geen invloed op de speelbaarheid.

The Pre-Sequel heeft behoorlijk last van opstartproblemen

-

En dan is er de gameplay zelf. Hoewel Borderlands 2 en de Pre-Sequel fantastische ervaringen bieden, zijn er te vaak dode spelmomenten. Die worden vooral veroorzaakt door een gebrekkig waypoint-systeem. We hebben ettelijke uren rondgedwaald in sommige gebieden, enkel omdat we een kleine afslag misten en daarom de volgende etappe van de missie niet konden bereiken. Ook gebeurt het te vaak dat je na het voltooien van een missie geen teleport-mogelijkheid hebt. Je moet dan de hele dungeon weer doorrennen. Een dungeon die gelukkig meestal leeg is omdat je alle vijanden al hebt verslagen op de heenweg.

Verder recyclet Borderlands 2 bepaalde zones meerdere malen voor nieuwe zijmissies. Het vreemde is dat in dat geval oude eindbazen weer opnieuw verschijnen. Ze worden dan niet opgeschaald naar je nieuwe level. Dat betekent dat monsters die een paar uur eerder nog uitermate dodelijk waren, nu met een of twee schoten zijn uitgeschakeld. Hoewel het op zich wel fijn is om te zien hoeveel sterker je bent geworden, voelen zulke momenten als nodeloze opvulling.

©PXimport

Over zinloze vulling gesproken: The Pre-Sequel heeft zeker aan het begin behoorlijk last van opstartproblemen. Hoewel het idee van lagere zwaartekracht nieuwe gameplay oplevert, bestaan de eerste uren uit lange, langzame tochten over de oppervlakte, waarbij grote sprongen alleen maar als snelheidsdrempels voelen. Gelukkig krijgt de game na die paar uur wat meer peper in het achterste, maar toch kent ook de Pre-Sequel te veel dode momenten. Daarnaast voelt de game eerder aan als extra lange Borderlands 2-DLC dan een op zichzelf staande titel.

Meer is beter

Laat al deze kleine ergernissen je niet het idee geven dat The Handsome Collection een slecht product is. In tegendeel. Er zit zo ontzettend veel in deze twee spellen, die uiteraard ook nog eens online én in split-screen co-op speelbaar zijn. Het is al een genot om de games in singleplayer te voltooien, en het plezier wordt alleen maar groter als je kan samenwerken met vrienden. De hogere scherpte en betere framerate voegen bovendien echt wat toe. De combinatie van enorm sterke gameplay, een hoge verslavingsfactor en de uitgebreide co-op maakt van The Handsome Collection een onweerstaanbare remaster. Zeker als je Borderlands 2 tot nu toe nog niet hebt gespeeld is dit de beste versie van de game. Meer is in dit geval gewoon beter.

Door Harry Hol

Uitstekend
Conclusie

Wat een rijkdom. Borderlands 2 en The Pre-Sequel met alle DLC tot nu toe. Met deze verzameling wil je na honderd uur spelen zonder twijfel wéér een ‘new game plus’ beginnen. Helaas bevat deze remaster ook alle (kleine) minpunten van beide titels. Die mankementen springen anno 2015 nog meer in het oog. Verdwalen is bijvoorbeeld onvermijdelijk en het spel doet geen moeite om je na het voltooien van een missie snel weer naar de volgende lol te brengen. Maar als je eenmaal bij de lol bent: wauw.

Plus- en minpunten
  • Grafisch strak, enorm veel te doen, een van de beste actie-rpg’s ooit
  • Cross-save niet cross-platform, veel dode spelmomenten, kleine glitches
▼ Volgende artikel
Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit
Huis

Dreame brengt de H15 Pro Heat nat- en droogstofzuiger uit

Dreame Technology heeft de H15 Pro Heat uitgebracht, een nieuwe nat- en droogstofzuiger die AI-technologie combineert met het gebruik van heet water. Deze stofzuiger is ontworpen om hardnekkig vuil zoals vetvlekken in de keuken gemakkelijker aan te kunnen pakken.

De H15 Pro Heat is de eerste steelstofzuiger van Dreame die reinigt met heet water. In combinatie met een zuigkracht van 22.000Pa en het TangleCut-systeem dat voorkomt dat haren zich ophopen op de borstel, zorgt dit voor een grondige reiniging van hoek tot hoek.

Dit nieuwe model beschikt over een RGB-sensor voor vuildetectie, een AI-gestuurde DescendReach-robotarm en kan handsfree worden bediend via een app. Het automatische reinigingssysteem zorgt ervoor dat de borstel na gebruik grondig wordt schoongemaakt door middel van een wascyclus van 100 graden en droging met hete lucht van 90 graden.

Handsfree bediening

Om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen, is het mogelijk om de H15 Pro Heat via een app te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als er onder stoelen of lage tafels schoongemaakt moet worden, en je daar met het met de hand bedienen van de nat-droogstofzuiger niet bij kunt komen. Het slanke ontwerp zorgt ervoor dat de stofzuiger onder meubels met een hoogte vanaf 8,9 centimeter past.

De H15 Pro Heat is uitgerust met een slimme GapFree AI-robotarm die automatisch naar beneden beweegt om ook de ruimte aan de voorkant te reinigen. Deze arm zakt in slechts 0,2 seconden om stof en vuil op te nemen, zonder muren te beschadigen. Bij het terugtrekken zorgt een stevige trekker ervoor dat er nauwelijks waterresten achterblijven.

LEES OOK: Review Dreame H15 Pro – Innovatie op detailniveau

De stofzuiger maakt gebruik van water van 85 graden om de borstelrol te reinigen en biedt een vloerreiniging met water van 55 graden. Door de combinatie van heet water en een speciale oliereinigingsoplossing wordt zelfs het meest hardnekkige vuil in één beweging verwijderd.

RGB-vuilherkenning

De ingebouwde RGB-vuilherkenning is volgens het bedrijf vijf keer gevoeliger dan die van eerdere modellen. De camera herkent verschillende soorten vuil en vlekken en past de zuigkracht automatisch aan. Of het nu gaat om kruimels of vloeistoffen, de stofzuiger detecteert het type vuil direct.

De H15 Pro Heat heeft een gebruiksduur tot 72 minuten in de stille modus en 20 minuten bij gebruik van heet water. Na gebruik wordt de borstel automatisch gereinigd in het oplaadstation, waarbij deze volledig wordt ondergedompeld in heet water.

Beschikbaarheid en prijzen

De Dreame H15 Pro Heat is verkrijgbaar vanaf 19 mei voor een adviesprijs van 699 euro via de officiële website van Dreame, Bol.com, Coolblue, MediaMarkt en Amazon. Tot 26 mei geldt bovendien een introductiekorting van 100 euro.

Bekijk het vorige model - de Dreame H15 Pro - op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak
Huis

Zo poets je de plaat: weg met stof, vet en gekraak

Kaarsvet, kattenharen, nicotinevlekken, vette vingers… Wie graag tussen tweedehands lp’s snuffelt, weet dat niet elke plaat even fris uit de hoes komt. En zelfs spiksplinternieuwe exemplaren zijn niet altijd vrij van stofjes en minuscule restjes uit de perserij. Gelukkig hoef je geen labjas aan te trekken om je vinyl weer glanzend en schoon te krijgen — er zijn genoeg simpele manieren om je platen in topconditie te houden.

In dit artikel vertellen we je:

💿 Waarom het belangrijk is om schone lp’s te draaien 💿 Op welke manieren je platen kunt reinigen 💿 Welke schoonmaakproducten je voor vinyl kunt kopen

Ook lezen: 7 onmisbare onderhoudstips voor plaatjesdraaiers

Als er veel stof op de plaat ligt, hoor je tijdens het luisteren om de haverklap tikken en kraken. Bij hardnekkiger vuil kan de plaat zelfs overslaan. Hierbij springt de naald van de platenspeler uit de groef. Kortom, je doet er goed aan om een vuile lp voorafgaand aan de luistersessie altijd schoon te maken.

💡 Vegen met vinylborstel Ligt er op de plaat alleen een beetje stof? Met een eenvoudige platenborstel veeg je dat eenvoudig weg. In dat geval is het grondig reinigen van de lp niet nodig.

©Maikel Dijkhuizen

Als je een lp goed in het licht houdt, zie je of die erg vies is.

Platen handmatig wassen

Het is belangrijk om een lp zorgvuldig te reinigen. Ga je te ruw met het vinyl om, dan kun je hem namelijk onherstelbaar beschadigen. Ben je bereid om platen handmatig te wassen, dan kost het je alleen een beetje afwasmiddel en wat water. Een voorwaarde is dat het afwasmiddel geen residu achterlaat. Doe eerst een beetje sop in een volledig schone afwasteil en vul die met gedestilleerd water. In kraanwater zit doorgaans te veel kalk, dus gebruik dat beslist niet. Wil je liever geen afwasmiddel gebruiken? Er zijn als alternatief ook speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar. Verder heb je nog een pluisvrije doek nodig. Hiermee ga je de plaat schoonmaken.

Leg de plaat voorzichtig op een schone theedoek of vergelijkbare ondergrond. Je doopt nu een punt van het schoonmaakdoekje in het sop en veegt daarna met de groeven mee over de lp. Gebruik zo weinig mogelijk water en maak het middelste label niet nat. Zodra je alle groeven hebt gehad, draai je de plaat voorzichtig om. Herhaal vervolgens de poetsbeurt. Na afloop laat je de plaat volledig opdrogen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een druiprek.

Lees ook: Lp’s luisteren? Zo vind je de beste platenspeler

Speciaal afwassysteem kopen

Als je regelmatig meerdere platen reinigt, is de aanschaf van een speciaal afwassysteem geen overbodige luxe. De Knosti Disco Antistat, Knosti Disco Antistat Generation 2 en Pro-Ject Spin Clean Record Washer zijn hiervan bekende voorbeelden. Hierbij draai je de lp rond in een smalle spoelbak met reinigingsvloeistof. Aan de binnenzijde van het reservoir zitten borstels die het vuil uit de groeven verwijderen. Goed om te weten is dat de geïntegreerde houders de kwetsbare platenlabels tegen het vocht beschermen.

Na afloop laat je de gewassen platen in de bijgesloten afdruiprek drogen. Deze methode gaat een stuk sneller dan handmatig wassen. De aanschafprijzen vallen bovendien mee. Afhankelijk van welk product je koopt, ben je tussen de 65 en 110 euro kwijt. Een bijkomend voordeel is dat deze afwassystemen de statische elektriciteit van platen verminderen. Het vinyl trekt hierdoor minder stof aan.

Dit afwassysteem van Knosti is een effectieve methode om snel meerdere platen achter elkaar te wassen.

Gemotoriseerde platenwasser

Voor de serieuze vinylfan is een gemotoriseerde platenwasser een waardevolle investering. Hiermee maak je je lp’s grondig schoon en kun je ze daarna direct weer afspelen. De meeste modellen draaien de plaat automatisch in beide richtingen. Je begint door de lp stevig vast te zetten met de meegeleverde klem. Vervolgens breng je met een klein flesje reinigingsvloeistof aan op het oppervlak.

Meestal zit er een speciale borstel van geitenhaar bij. Daarmee druk je voorzichtig op de draaiende plaat, zodat de vloeistof goed in de groeven komt. Daarna zuigt een krachtige afzuigarm het vuil en de vloeistof weg. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir, waardoor je lp na afloop vrijwel direct droog is dankzij het ingebouwde ‘stofzuigersysteem’.

Handig om te weten: lang niet elke platenwasser kan overweg met alle vinylformaten. Voor 12-inch lp's zit je meestal goed, maar 10- en 7-inch platen zijn niet altijd compatibel. Controleer dus goed welk apparaat je koopt. Voor kleinere formaten heb je mogelijk een speciale zuigarm nodig. Dat geldt soms ook voor platen die afwijken van het standaard toerental, zoals 45 of 78 toeren.

Bekende merken op dit gebied zijn Okki Nokki, Watson's, Tonar en Pro-Ject. De prijzen liggen gemiddeld tussen de 400 en 600 euro. Er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar die beide kanten van de plaat tegelijk kunnen reinigen.

©Maikel Dijkhuizen

Deze populaire platenwasmachine van Okki Nokki bedien je via twee knoppen aan de voorzijde.

Gewassen lp's opbergen

Zodra jouw vuile lp's eenmaal zijn gewassen, stop je ze bij voorkeur in een nieuwe antistatische binnenhoes. Daarmee voorkom je dat het schone vinyl weer stof aantrekt. Verder bewaar je de platen rechtop in de originele kartonnen buitenhoes. Veel luisterplezier!