ID.nl logo
Zo maak je een adblocker met Raspberry Pi en Pi-hole
© PXimport
Huis

Zo maak je een adblocker met Raspberry Pi en Pi-hole

Het is één van de grootste irritaties op internet: advertenties. Je kunt natuurlijk voor elk apparaat een ad-blocker in je browser installeren, maar als je ook je smartphone, slimme televisie en spelcomputer tegen reclames wilt beschermen, dan is een centrale ad-blocker veel handiger. Er zijn dure commerciële oplossingen beschikbaar, maar met een Raspberry Pi van een paar tientjes en Pi-hole bereik je exact hetzelfde. In dit artikel laten we je zien hoe makkelijk dit is.

01 Raspberry Pi aanschaffen

Voor de workshop heb je een Raspberry Pi nodig, het maakt niet uit welke versie je gebruikt. De meest recente versie is Raspberry Pi 3 Model B, die zo’n veertig euro kost. Naast de minicomputer heb je een microSD-kaartje nodig waar je de software op plaatst. Als je computer geen kaartlezer heeft, heb je ook nog een kaartlezer nodig. Daarnaast heb je een micro-usb-kabel en een usb-voeding van 2 ampère nodig. Een behuizing is optioneel, maar wel handig als je het apparaat voor langere tijd wilt inzetten.

©PXimport

02 Raspbian downloaden

Voor Pi-hole kun je het standaard besturingssysteem Raspbian installeren. Ga naar www.raspberrypi.org, klik op Downloads en vervolgens op Raspbian. Pi-hole heeft aan een gestripte versie genoeg, je kunt daarom eventueel onder Raspbian Jessie Lite op Download ZIP klikken. Als je voor de eerste keer met Raspbian aan de slag gaat, is het echter handiger om de normale versie te downloaden omdat je dan de beschikking over een desktopomgeving hebt. Na het downloaden pak je het bestand uit. In deze workshop werken we met de standaardversie van Raspbian met desktopomgeving.

03 DiskImager downloaden

Download het programma Win32DiskImager, installeer het en open het programma. Sluit de SD-kaart aan op je pc en controleer welke schijfletter de SD-kaart krijgt toegewezen. In DiskImager kijk je of de juiste letter wordt getoond en open je het Raspbian disk-image door op het mapje naast de letter te klikken. Klik op Write om het image naar de SD-kaart te kopiëren. Bevestig de actie door op Yes te klikken. Het schrijven van het besturingssysteem kan een paar minuten duren. Als het bericht Write Successful verschijnt, klik je op OK en haal je de SD-kaart uit je pc.

©PXimport

04 Raspbian installeren

Voor de eerste installatie en configuratie van Raspbian moet je een toetsenbord en monitor op je Raspberry Pi aansluiten. De monitor verbind je via een HDMI-kabel aan de aansluiting van de Raspberry Pi. Schuif vervolgens de microSD-kaart in de sleuf van je Raspberry Pi. Om de Raspberry Pi van stroom te voorzien, kun je een stroomadapter aansluiten of eventueel een usb-kabel tussen je Raspberry Pi en je pc aansluiten. Raspbian wordt gestart en regels met code verschijnen op je beeldscherm, wacht totdat het besturingssysteem zich automatisch opent.

05 Raspbian configureren

Voordat je de software Pi-hole op je Raspberry Pi zet, is het handig om even een paar instellingen in Raspbian te wijzigen. Ga naar Menu / Preferences / Raspberry Pi Configuration en geef bijvoorbeeld je locatie, tijdzone en toetsenbordindeling aan. Het is ook handig om je netwerkinstelling alvast even te configureren. Ga naar het netwerk-icoontje bovenin en kies je draadloze netwerk. Meld je aan en je hebt de Raspberry Pi met het internet verbonden. Uiteraard kun je ook een bekabelde netwerkaansluiting gebruiken.

©PXimport

SSH

Je kunt de verdere installatie van Pi-hole middels een SSH-verbinding vanaf je computer doen. Voordat je de monitor, muis en het toetsenbord ontkoppelt, ga je eerst nog even naar de Terminal bovenin. Typ hostname -I om het IP-adres van je Raspberry Pi te weten te komen. Voor Windows moet je een SSH-client downloaden, PuTTY is een bekende. In het veld Host Name typ je het IP-adres, klik vervolgens op Open. In macOS ga je naar de terminal en typ je ssh pi@ip-adres waarbij je natuurlijk je ip-adres invult. De accountnaam is pi en het wachtwoord is raspberry.

06 Bestandssysteem uitbreiden

Om ervoor te zorgen dat je alle beschikbare ruimte op je SD-kaart kunt gebruiken, kun je in de terminal op de Raspberry Pi of in je SSH-client op je pc of Mac het commando sudo raspi-config typen. Selecteer Expand Filesystem en kies vervolgens voor Finish. Je moet hierna je Raspberry Pi opnieuw opstarten, kies daarom voor Yes als je gevraagd wordt dit te doen. Deze stap helpt ook vaak als je problemen tijdens de installatie van Pi-hole ondervindt.

©PXimport

07 Pi-hole installeren

Geef in de terminal de volgende code in: curl -L https://install.pi-hole.net | bash. Klik twee keer op OK en als je bij het venster over de statische IP aankomt, klik je nogmaals op OK. Pi-hole werkt namelijk alleen als de Raspberry Pi over een statisch IP-adres beschikt. Selecteer in het volgende venster of je de Raspberry Pi via ethernet of wifi hebt aangesloten, een selectie maak je door op de spatiebalk te drukken. Wil je naar het volgende venster, dan navigeer je met de pijltjestoetsen en bevestig je een actie met Enter.

©PXimport

08 Statisch IP-adres

Als het venster met de optie Select Protocols verschijnt, kies je voor IPv4, op dit moment werkt de ad-blocker via IPv4 namelijk het beste. Daarna krijg je de vraag of het aangeboden statische IP-adres voor jou oké is. In de meeste gevallen is dit prima en klik je op Yes. Mocht het IP-adres in het bereik vallen van de adressen die je router willekeurig aan apparaten toewijst, dan kan dit een conflict opleveren. In dat geval kies je voor No en voer je zelf een IP-adres in. Als je voor Yes kiest, zal Pi-hole je sowieso nog even waarschuwen voor dit eventuele conflict.

©PXimport

09 Upstream provider

De installatie is bijna klaar, op het einde vraagt Pi-hole of je de Upstream DNS Provider wilt wijzigen. Google is de standaardkeuze en dit is in de meeste gevallen prima, maar je kunt ook de upstream van OpenDNS, Level3, Comodo of Norton gebruiken. Als de tekst Make it so in beeld verschijnt, is de installatie klaar. Noteer het IP-adres van je Pi-hole, dit is het adres wat je apparaten voortaan moeten gebruiken, daarmee gaan we aan de slag in de volgende stappen. Sluit af met OK, er verschijnen nog een paar regels code en dan is het echt gedaan met de installatie.

©PXimport

10 Router of losse apparaten

Om reclames te blokkeren, moet je nu al je internetverkeer via de Pi-hole laten lopen. Dit kan op twee manieren. De eerste manier is dat je op al je apparaten naar je Pi-hole verwijst. Dit heeft als nadeel dat je dit op elk apparaat apart moet instellen. Een andere optie is om je router zo in te stellen dat elke verbinding door de Pi-hole gaat voordat het naar apparaten in je netwerk wordt doorgelaten. We leggen beide opties in de volgende stappen uit.

11 Windows configureren

In Windows 10 ga je naar het configuratiescherm en klik je op Netwerk en Internet / Netwerkcentrum. Klik op Adapterinstellingen wijzigen. Klik met je rechtermuisknop op de verbinding die je wilt wijzigen en selecteer Eigenschappen. Zorg dat je in het tabblad Netwerken bent en selecteer Internet Protocol versie 4. Klik op Eigenschappen / Geavanceerd. Kies het tabblad DNS en voeg het IP-adres van je Pi-hole toe door op Toevoegen te klikken. Sluit af met OK en vergeet deze stappen niet ook bij je eventuele andere netwerkverbindingen te doen.

©PXimport

Macs en smartphones

Op de Mac ga je naar Systeemvoorkeuren / Netwerk. Selecteer je verbinding en klik op Geavanceerd. Kies het tabblad DNS en vul hier het IP-adres in. Op een iPhone vind je de instelling bij Instellingen / Wi-Fi. Klik op de i achter je netwerknaam en verander het adres achter DNS. In Android ga je naar Instellingen en houd je je vinger even op de naam van je netwerk. Tik op Netwerk aanpassen en zet een vinkje voor Geavanceerde opties. Scrol naar beneden en verander DHCP naar Statisch. Onderaan bij DNS 1 geef je je Pi-hole adres in. Bij DNS 2 geef je 8.8.8.8 aan, de DNS-dienst van Google.

12 Administratiepaneel

Ga in je browser naar het IP-adres van je Pi-hole en typ achter het IP-adres /admin. Dit is de configuratiepagina van je Pi-hole. Je ziet hoeveel reclame vandaag al is tegengehouden, hoeveel domeinen geblokkeerd zijn en welke apparaten welke aanvragen hebben gedaan. Onder Top Advertisers zie je van welke domeinen de meeste reclames worden geblokkeerd. Bij Query Log vind je een overzicht van al je internetverkeer, helaas kun je dit niet uitschakelen of bepaalde entries verwijderen.

©PXimport

13 Lokale DNS in je router

De handigste manier is om al het verkeer vanuit je router naar je Pi-hole om te leiden. Ga naar de instellingen van je router en zoek naar het instellingenscherm waar je DHCP-opties kunt wijzigen of waar je instellingen voor IPv4-adressen vindt. Hier vind je dan waarschijnlijk ook de optie om een lokale DNS-server aan te geven. Of deze optie in jouw router wordt aangeboden en of dit überhaupt mogelijk is, kun je alleen ervaren door in de handleiding van je router te kijken of je provider even een mailtje te sturen.

14 DHCP vernieuwen

Het kan zijn dat je op je apparaat nog even de DHCP-lease moet vernieuwen voordat het verkeer via de Pi-hole wordt geleid. In Windows open je de Opdrachtprompt door in de zoek-balk cmd in te toetsen. Typ ipconfig /release en druk op de Entertoets. Als dit succesvol is, typ je vervolgens nog eens het commando ipconfig /renew en sluit je af door op Enter te drukken. Op je Mac vind je deze optie bij Systeemvoorkeuren / Netwerk. Klik op je netwerkverbinding en kies voor Geavanceerd. Klik op TCP/IP en selecteer Vernieuw DHCP-lease.

©PXimport

15 Blacklist en whitelist

Als je bepaalde domeinen wilt whitelisten of blacklisten, dan kun je dat doen in het administratiepanel van je Pi-hole. Websites ‘leven’ van advertentie-inkomsten, dus het is ‘aardig’ om sites die je graag bezoekt te whitelisten. Klik op Whitelist of Blacklist om een domein toe te voegen. Omdat de Pi-hole op DNS-niveau reclames filtert, heeft het geen zin om gewoon een url toe te voegen. Op de website van Pi-block vind je een heldere uitleg hoe je een whitelist of blacklist toepast op je Pi-hole. Hier leggen we uit hoe je onze sites kunt whitelisten.

©PXimport

IPv4 en IPv6

Een heleboel advertenties worden door Pi-hole geblokkeerd, maar er glipt er wel eens eentje tussendoor. In de meeste gevallen gaat het hier dan om advertenties via IPv6. Advertentienetwerken leveren recentelijk steeds meer reclame via IPv6, maar op dit moment werkt de filtering met Pi-hole via IPv4 nog steeds het beste. Het is aan te raden de meldingen op de website www.pi-hole.net af te wachten en in de toekomst je Pi-hole te upgraden naar IPv6-filtering.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de beste plekken om een tracker in jouw e-bike te verstoppen
© Sebastian Rothe
Mobiliteit

Dit zijn de beste plekken om een tracker in jouw e-bike te verstoppen

Elektrische fietsen worden steeds populairder, ook om gestolen te worden. Daarom zijn trackers in de e-bikes normaler aan het worden. Maar waar kun je ze het best verstoppen in je fiets en welke trackers geeft de beste beveiliging?

Dit artikel in het kort:

  • Bluetooth-trackers: goedkoop, maar vaak beperkte batterijduur en minder nauwkeurig buiten stedelijke gebieden.
  • Apple AirTag: handig voor kleine spullen, maar minder geschikt voor fietsen door waarschuwingen aan dieven.
  • Populaire verstopplekken: onder het zadel, in bidonhouders of fietsbellen; metalen inkapseling verzwakt het signaal.
  • Geavanceerde trackers gebruiken bluetooth, gps én internet voor constante tracering.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Een bluetooth-tracker kun je tegenwoordig bij iedere elektronicazaak kopen. Een hoogwaardige tracker is de Apple AirTag, maar ook supermarkten bieden vaak interessante aanbiedingen. De meeste goedkopere trackers gebruiken bluetooth om hun positie te bepalen. Dat doen ze door bijvoorbeeld met iPhones in de omgeving te koppelen en de internetverbinding of gps binnen in die apparaten te gebruiken voor positiebepaling.

Waarom een AirTag je fiets niet goed beveiligt

Rene Bolt is Chief Technology Officer bij Conneqtech, een bedrijf dat trackingsystemen voor e-bikes ontwikkelt. Zijn zoon kocht een voordelige tracker. "Op zich niets mis mee, maar vaak is na een maand de batterij al leeg bij zo'n goedkoop model, of zijn ze minder goed te traceren dan de meer hoogwaardige varianten", aldus Rene.

Er zit volgens hem veel verschil in waar sommige trackingsystemen voor gemaakt zijn en waar consumenten ze voor gebruiken. "De AirTag van Apple is bijvoorbeeld bedoeld voor vermiste spullen, zoals een sleutelbos of een tas die je even niet kunt vinden. Die vind je dan via de Find My-app op je iPhone. Handig voor jou, maar een fietsendief wordt ook genotificeerd als er een onbekende AirTag meereist. Als hij een iPhone heeft, geeft die een alarm af en kan hij of zij de AirTag zelf traceren."

🚲Lees ook: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering

©Tada Images - stock.adobe.com

Populaire opbergplekken voor e-bike-trackers

Toch groeit de populariteit van trackers in je e-bike verstoppen en er zijn zelfs speciale accessoires waarmee je de technologie kunt camoufleren. Dit zijn de populairste opbergplekken:

  • Gespecialiseerde opbergvakjes onder het zadel

  • In de bidonhouders

  • Binnen in een fietsbel

  • In de fietstas

  • In de fietsmand of bak

  • Tussen de band en velg (vooral met dikke banden zoals bij fatbikes)

De meeste trackers functioneren prima achter kunststof onderdelen van je fiets. Maar het signaal wordt zwakker of werkt helemaal niet meer als het systeem omringd wordt door bepaalde materialen. "Wat je vooral niet moet doen, is de tracker inkapselen in metaal", legt Rene uit. "Het klinkt slim om een tracker binnenin het fietsframe te stoppen, maar waarschijnlijk kun je hem dan helemaal niet traceren."

Meer weten? Check dan: Zo vind je de beste gps-tracker voor je e-bike

De kwaliteit van het netwerk

De meeste trackers die je zo in de winkel koopt, zijn niet altijd perfect vindbaar, legt Rene verder uit. "Om nog even naar de AirTag terug te keren; dat doet Apple best slim, door de positionering te bepalen aan de hand van iPhones in de omgeving. Dat gaat heel goed als je in de bebouwde kom fietst of op het vliegveld bent." De trackerontwikkelaar heeft zelf ook AirTags en weet wanneer het traceren minder goed werkt. "Zodra ik buiten de stedelijke omgeving kom, zie ik dat het signaal achter begint te lopen door een gebrek aan signaal."

©A. TAMBOLY

Gespecialiseerd e-bike-trackers

Rene Bolt raadt e-bike-eigenaren aan om voor een gespecialiseerde e-bike-tracker te gaan. Dat zijn trackers die niet alleen bluetoothverbinding hebben, maar ook een eigen internetverbinding en gps. Een drievoudig systeem dus voor locatietracking.

De Tracefy Bike Tracker of de AXA-IN Smart Guard (die laatste ontwikkelde Conneqtech), zijn zulke traceersystemen die meerdere manieren voor positiebepaling inzetten. De Smart Guard kan daardoor bijvoorbeeld bijna constant een sterk signaal leveren aan de eigenaar, ongeacht waar hij staat. Dat gebeurt via de smartphone app ontwikkeld door het technische team onder leiding van Rene.

Keurmerk

Deze gespecialiseerde e-bike trackers kosten wel aanzienlijk meer: gemiddeld ben je zo’n 200 euro kwijt aan het installeren en dan komt er ook een abonnement bovenop dat een paar tientjes per jaar kost. “Toch biedt het wel een hoop waar voor je geld”, verdedigt de ontwikkelaar. "We hebben een keurmerk elektronische e-bikebeveiliging van Kiwa en werken ook met verzekeraars samen die bij de duurdere e-bikes een tracker van deze kwaliteit verplichten. "

Bescherm je e-bike tegen diefstal met een stevig fietsslot

En maak het dieven niet te gemakkelijk!

Aangifte doen

Het is altijd nodig om aangifte te doen bij een eventuele diefstal. Dat is verplicht voor je bij je verzekeraar kunt aankloppen. Die maatschappijen werken met particuliere beveiligingsorganisaties die een gespecialiseerde eenheid voor het traceren van gestolen fietsen hebben. "Je hebt dan een goede kans dat ze je e-bike terugvinden, maakt niet uit waar hij naartoe is vervoerd", aldus Rene.

Dergelijke beveiligingsorganisaties werken ook niet met trackers zoals de AirTag, omdat het delen van die locatiegegevens veel moeilijker is dan bij een gespecialiseerde biketracker. Omdat deze e-bikes zo zwaar gemonitord worden, zie je ze steeds vaker met een waarschuwingssticker op het frame komen. Zo weten dieven dat er een trackingsysteem ergens in de e-bike verstopt zit.

©Rostislav Ageev

E-bike-tracker voor minder dan tien euro

Maar wie niet de hoofdprijs wil betalen voor fietsbeveiliging, kan voor minder dan tien euro al een (bluetooth)tracker (online) kopen. Sommige worden standaard geleverd met slimme opbergplekken voor je e-bike, maar er kleeft dus wel een risico aan deze oplossing, omdat fietsendieven soms ook een iPhone hebben en dan zelf de melding over de gestolen fiets zien.

Zoek je een nieuwe e-bike? Hier zijn vijf redenen om er nu een te kopen.


▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 slimme thermostaten van max 260 euro
© Tado
Energie

Waar voor je geld: 5 slimme thermostaten van max 260 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een thermostaat waarmee je de temperatuur in huis (op afstand) kunt reguleren? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken slimme thermostaten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 260 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Tado Slimme Thermostaat X Startpakket

Met dit Tado-pakket kun je meteen aan de slag! Naast de Slimme Thermostaat X zit er namelijk een draadloze ontvanger in de productdoos. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de bestaande bedrading. Stop de bijgesloten penlites in de thermostaat en hang hem op de gewenste plek in de hal of woonkamer. Het product is compatibel met nagenoeg elke cv-ketel en warmtepomp. De Slimme Thermostaat X ondersteunt een hele reeks aan protocollen, waardoor hij met allerlei smarthome-apparaten kan samenwerken. Zo kan de thermostaat overweg met de universele standaard Matter (Thread), terwijl er ook ondersteuning voor Google Home en Apple HomeKit is ingebakken.

Je gebruikt de pijltjes onder het display om een aangename temperatuur te kiezen. Je kunt hiervoor ook de Tado-app op een smartphone gebruiken. Ben je op een koude dag bijna thuis, dan verwarm je de woning desgewenst alvast voor. Dat werkt met behulp van de geofencing-functie zelfs automatisch! Je kunt ook tijdschema's instellen. Wil je de temperatuur in verschillende kamers reguleren? In dat geval is de Tado Slimme Radiatorknop X (4-pack) een zinvolle toevoeging. Lees voor meer informatie deze uitgebreide review op ID.nl.

Bosch EasyControl CT200

De Bosch EasyControl CT200 was op Kieskeurig.nl niet eerder zo goedkoop. Kies tussen een witte en zwarte uitvoering. Dit product is geschikt voor cv-ketels die het ems-protocol ondersteunen, zoals modellen van Nefit, Bosch en Buderus. Met deze betaalbare adapter kun je trouwens ook verwarmingstoestellen van andere merken koppelen. Op die manier sluit je zelfs een (stok)oude cv-ketel aan. Zie vervolgens in de app hoeveel gas je verbruikt.

Zodra deze slimme thermostaat eenmaal is aangesloten, selecteer je op het ruime aanraakscherm de gewenste temperatuur. Je maakt daar op den duur waarschijnlijk weinig gebruik van, want de zelflerende EasyControl CT200 stemt de temperatuur automatisch af op jouw ritme. Ga je bijvoorbeeld weg, dan schakelt de verwarming een tandje terug. Je verspilt zo niet onnodig energie. Als alternatief kun je ook gedetailleerde tijdschema's instellen. Deze thermostaat ondersteunt diverse platformen, zoals Google Home en IFTTT. Wil je voor verschillende ruimtes de temperatuur reguleren? Schaf de Bosch EasyControl CT200 dan aan inclusief drie slimme radiatorknoppen (wit/zwart).

Honeywell Lyric T6

Wil je een eenvoudige slimme thermostaat kopen, dan is de Honeywell Lyric T6 een interessante kandidaat. Omdat deze thermostaat het veelgebruikte OpenTherm-communicatieprotocol ondersteunt, kun je hem met elke cv-ketel combineren. Denk onder andere aan ketels van Intergas, Remeha, Ltho Daalderop en Atag. Zodra je de Lyric T6 op de huidige bedrading hebt aangesloten, kies je met een app de gewenste temperatuur. Uiteraard kun je hiervoor ook het verlichte aanraakscherm gebruiken.

Deze thermostaat is zelflerend en weet op den duur precies hoeveel tijd er nodig is om een ruimte te verwarmen. Ben je na een lange werkdag over een halfuur thuis? Het verwarmingstoestel begint zo nodig alvast met verwarmen. Je komt zo in een warm huis zonder dat het veel energie heeft gekost. Als je een iPhone of ander Apple-apparaat hebt, kun je deze thermostaat eventueel met je stem bedienen. Dat werkt via Siri. De Honeywell Lyric T6 is in een zwarte en witte behuizing verkrijgbaar.

Lees ook: Koopgids: zo vind je de beste slimme thermostaat!

Remeha eTwist

Remeha is op het gebied van cv-ketels en warmtepompen een gerenommeerde naam. De bekende fabrikant levert bij deze slimme thermostaat een zogeheten Gateway mee. Dankzij dit apparaatje kun je de eTwist óók op oudere cv-ketels aansluiten. Koppel de thermostaat vervolgens aan jouw draadloze netwerk en selecteer in een app op je smartphone de temperatuur. Even geen smartphone bij de hand of is de wifi-verbinding plotseling uitgevallen? Onder het duidelijke display zit een draai-/drukknop waarmee je altijd de temperatuur kunt instellen.

In de app tref je diverse interessante opties. Zo kun je het energieverbruik monitoren, een tijdschema instellen en de verwarming met je stem bedienen. Laatstgenoemde functie werkt via Amazon Alexa of Google Assistent. Naast verwarmingstoestellen van Remeha gebruik je de eTwist eventueel ook voor een ander merk verwarmingsapparaat. Het product is namelijk compatibel met het universele OpenTherm-protocol. Deze thermostaat is tegen een lager bedrag ook zonder Gateway te koop.

Tado Slimme Thermostaat Starterskit V3+ (incl. 2 radiatorknoppen)

Wil je tegen relatief lage kosten de temperatuur in verschillende kamers reguleren? Dit starterspakket is een goed begin, want er zijn twee slimme radiatorknoppen bijgesloten. Volgens de Duitse fabrikant kun je de V3+ op bijna elk verwarmingstoestel aansluiten. Gebruik hiervoor de huidige bedrading van de thermostaat. Vanuit de Nederlandstalige Tado-app kun je zowel thuis als buitenshuis de gewenste temperatuur kiezen.

Vergeleken met veel andere slimme thermostaten gaat dit exemplaar van Tado een stapje verder. Zo houdt de V3+ rekening met de lokale weersverwachting. Wordt het een zonnige dag, dan zal de cv-ketel of warmtepomp vooraf niet onnodig gaan verwarmen. Verder kan de thermostaat met zo'n beetje elk gangbaar smarthomeplatform uit te voeten, zoals Apple HomeKit, Google Home, Homey en IFTTT. Momenteel verkoopt een enkele webshop dit starterspakket met een aantrekkelijke korting.