ID.nl logo
Zo maak je een back-up van al je Windows 10-onderdelen
© PXimport
Huis

Zo maak je een back-up van al je Windows 10-onderdelen

Bij een Windows 10 back-up denk je misschien meteen aan het veiligstellen van je persoonlijke documenten. Maar er zijn nog veel meer zaken die je niet graag verliest en waarvoor een je back-up kunt maken. Denk aan: het Windows-register, stuurprogramma’s, applicatie-instellingen, mobiele data en nog veel meer.

In dit artikel gaat het eens niet over het back-uppen van je data, je schijf of systeem. Mocht je daar toch mee aan de slag willen, dan kom je al een heel eind met het gratis EaseUS ToDo Backup Free of AOMEI Backupper Standard – en zo zijn er nog veel andere tools.

Nemen we EaseUS ToDo Backup Free even als voorbeeld. Hiermee kun je niet alleen specifieke datamappen back-uppen, maar ook een hele partitie of schijf. Of je maakt een complete systeemimage en zelfs een heuse schijfkloon. Je kunt daarnaast incrementele back-ups inplannen – handig, want ruimtebesparend en geen omkijken naar. En je kunt een willekeurige back-up als een virtuele schijf koppelen, wat selectief herstel mogelijk maakt. Maar dit keer gaan we niet met de ‘klassieke’ back-ups aan de slag, maar juist het back-uppen van minder voor de hand liggende zaken die je ook niet graag kwijt raakt.

©PXimport

01 Compleet register

Het Windows register bevat talloze configuratie-instellingen van het systeem, software en hardwarecomponenten. Nu wordt weliswaar een groot deel van het register telkens geback-upt wanneer je een systeemherstelpunt in Windows maakt: druk op de Windows-toets, tik herstelpunt in en kies Herstelpunt maken (om een herstelpunt terug te zetten druk je op Windows-toets+R en voer je rstrui uit).

Maar voor een complete back-up kun je beter andere tools inzetten zoals Registry Backup and Restore. Start de tool, druk op de knop New Backup en kies een geschikte back-uplocatie en een duidelijke beschrijving. Klik op Click here to view details en plaats bij voorkeur ook een vinkje bij Others en bij alle onderdelen van System. Bevestig met OK en met Start.

Via de knop Options stel je in hoeveel oudere back-ups je wil bewaren. RegBak behoudt standaard alle gemaakte back-ups. Deze back-ups verschijnen in chronologische volgorde in het programmavenster. Je hoeft zo’n back-up maar te selecteren en met de knop Restore en Start terug te zetten. Of je klikt hier eerst op Options en je geeft zelf aan welke registerdelen je precies wil herstellen.

Deze methode werkt natuurlijk alleen als Windows zelf nog opstart. Is dat niet het geval, dan kun je zo’n back-up nog terugzetten via de ingebouwde Windows herstelomgeving (zie kader ‘WinRE’).

©PXimport

WinRE

Windows beschikt over een ingebouwde herstelomgeving: WinRE (Windows Recovery Environment). Het is dan wel nodig het nukkige systeem met een bootmedium op te starten. Zo’n medium kun je (ook op een andere computer) aanmaken met de Media Creation Tool, waar je kiest voor Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken en een USB-flashstation selecteert (minimaal 8 GB). Plaats op deze stick ook de complete back-upmap van RegBak (zie paragraaf 1 ‘Compleet register’). Met deze stick start je dan je pc op en na het kiezen van de taal, land en toetsenbord druk je op Volgende en op Uw computer herstellen / Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Opdrachtprompt. Hier voer je dan het commando notepad uit en kies je Bestand / Openen. Bestandstypen stel je het beste in op Alle bestanden. Via Deze pc vogel je vervolgens de stationsletter van je systeemschijf uit (deze bevat de map \Windows). Vervolgens voer je het commando *cd

©PXimport

02 Registersleutels

Wanneer je zelf wat aan het register wilt sleutelen, vind je het wellicht overdreven om het complete register te back-uppen. Je kunt ook een back-up maken van individuele registersleutels. Druk daarvoor op de Windows-toets+R en voer regedit uit. Klik de gewenste (sub)sleutel met de rechtermuisknop aan en kies Exporteren. Onderaan, bij Geselecteerde subsleutel, zie je een verwijzing naar de gekozen sleutel. Geef het exportbestand een duidelijke naam. Dit bestand krijgt de extensie .reg mee en door op dit bestand te dubbelklikken zet je de originele sleutel terug. Dat kun je checken via regedit nadat je de weergave met F5 hebt ververst.

Let op: als je zelf een of meer nieuwe subsleutels had gemaakt, worden die op deze manier niet weer verwijderd. Is dat je bedoeling, dan kies je bij Opslaan als het type Registercomponentbestanden (*.*). Om dit binaire bestand terug te zetten, open je opnieuw regedit en kies je Bestand / Importeren. Kies ook hier het type Registercomponentbestanden (*.*) en selecteer je back-upbestand.

©PXimport

03 Dism

Al je hardwarecomponenten en randapparatuur werken naar behoren. Je doet je best om alle stuurprogramma’s correct te installeren en up-to-date te houden. Dan is het behoorlijk vervelend als zo’n driver corrupt is, of als je Windows moet herinstalleren en verschillende stuurprogramma’s blijken daarna te ontbreken. Je raadt het al: met een back-up voorkom je zulke ergernissen.

Er bestaan hiervoor wel back-uptools maar die zijn vaak verouderd, omslachtig of ze bevatten adware (of erger). Gelukkig kan het ook vanuit Windows zelf.

Druk op de Windows-toets, tik cmd in, klik met rechts op Opdrachtprompt en kies Als administrator uitvoeren. Vervolgens voer je het volgende commando uit, bevestig met de Enter-toets:

dism /online /export-driver /destination:<locatie-legemap>

Vervang <locatie-legemap> door een geschikte locatie op een extern medium, bijvoorbeeld /destination:d:\backups\drivers. Laat het exportproces rustig zijn gang gaan.

Om een stuurprogramma terug te zetten, druk je op de Windows-toets+R en voer je devmgmt.msc uit. In het apparaatbeheer klik je met rechts op het gewenste apparaat en kies je Stuurprogramma bijwerken. In het dialoogvenster kies je voor Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware en via Bladeren selecteer je de back-upmap. Laat het vinkje staan bij Inclusief onderliggende mappen. Druk op Volgende en volg de instructies. Als het goed is, staat de juiste driver even later weer op zijn plek.

©PXimport

04 CloneApp (selectie)

Ben je geïnstalleerde applicaties kwijt, dan kun je die meestal wel opnieuw downloaden (of je hebt de installatiebestanden nog ergens liggen), maar je instellingen … daar kun je naar fluiten. Die ben je waarschijnlijk kwijt wanneer zo’n app corrupt raakt of als je Windows opnieuw installeert.

Met het gratis en portable CloneApp kun je zulke instellingen back-uppen en terugzetten. Pak het zip-bestand uit, klik met rechts op CloneApp.exe en kies Als administrator uitvoeren. Op het tabblad Home vind je alle ondersteunde apps terug, dat zijn er bijna 250. Zet een vinkje bij alle op je systeem geïnstalleerde applicaties waarvan je de instellingen wilt back-uppen. Of klik op Select Installed en je laat CloneApp de apps op je systeem automatisch detecteren. Onderaan de lijst vind je heel wat Windows-onderdelen terug; houd er wel rekening mee dat sommige veel schijfruimte vereisen. Vanuit het contextmenu van een willekeurig item kun je desgewenst ook Unselect all selecteren.

Klik rechtsboven op Edit Plug-in om te weten te komen welke onderdelen van een geselecteerd item meegaan in de back-up. Die kun je desnoods nog aanpassen waarna je die met Save (as new Plug-in) vastlegt.

©PXimport

05 CloneApp (back-up)

Kijk ook nog even bij de knop Settings. Hier kun je namelijk het Clone Path aangeven, de doellocatie van de back-up. Is alles naar wens, klik dan op Backup en bevestig met Ja om de back-up te starten. Je zult merken dat CloneApp voor elke geselecteerde app een afzonderlijke map aanmaakt.

De instellingen herstellen gaat net zo gemakkelijk. Start opnieuw CloneApp als administrator op en klik op Restore. CloneApp gaat op zoek naar je back-up op de gekozen back-uplocatie en na je bevestiging met Ja, worden alle instellingen teruggezet. Het is daarnaast ook mogelijk één specifieke configuratie te herstellen. Rechtsklik op die app en kies Restore in het contextmenu.

Goed om weten: je kunt op de site van de makers ook terecht voor CloneApp for Universal Apps. Dat werkt op eenzelfde manier als CloneApp maar is bedoeld voor apps uit de Microsoft Store. Hier is trouwens ook de optie Repair beschikbaar waarmee je corrupte apps kunt resetten.

©PXimport

06 ImageUSB

Om de data van een usb-stick te kopiëren kun je uiteraard een klassieke back-uptool inzetten. Maar als lezer van Computer!Totaal heb je vast ook wel een of meer sticks als bootmedium met allerlei hersteltools klaargelegd voor het geval dat, en daar wil je vast een imagebestand van.

De gratis tool ImageUSB doet daar niet moeilijk over. Pak het gedownloade zip-bestand uit en start de tool. Steek je stick in de pc en klik op Refresh Drives. Plaats een vinkje bij de stick en selecteer de optie Create Image from USB drive. Klik op Browse en kies een geschikte locatie en naam voor het imagebestand, bevestig met Create / Yes / Ja.

Dit imagebestand kun je op elk moment weer naar de stick schrijven via de optie Write image to USB drive. Gemakkelijker kan haast niet!

©PXimport

E-mail

In veel gevallen neemt een klassiek databack-upprogramma ook je e-mailberichten mee. Zo niet, dan zijn er altijd nog gespecialiseerde tools. In Computer!Totaal 07-08/2019 zijn al dergelijke programma’s besproken, voor zowel Outlook als Gmail. We lichten er hier twee uit. Voor Outlook is er Safe PST Backup. De betaalde versie kost 29,95 euro, maar voor één Outlook-profiel voldoet de gratis variant. Zodra je een back-uplocatie hebt ingevoerd, worden de pst-bestanden gekopieerd die aan je Outlook-profiel zijn gekoppeld. Deze bestanden bevatten niet alleen de e-mails maar onder meer ook je agenda’s en contactpersonen. Via Options / Schedule bepaal je de frequentie van deze (incrementele) back-ups. Raakt je originele pst-bestand ooit corrupt dan vervang je het gewoon door het geback-upte exemplaar. Voor Gmail bestaan dezelfde soort oplossingen, zoals UpSafe Free Gmail Backup. Meld je aan met je Google-account en bevestig met Allow. Via Backup Options bepaal je aan de hand van diverse criteria welke berichten je mee wil nemen in je back-up. Op het tabblad Storage kies je een geschikte opslaglocatie. Na een gratis registratie komt de optie Create a schedule beschikbaar in het Tools-menu, zodat je het een en ander kunt automatiseren.

©PXimport

07 iOS en iPadOS

Je kunt ook een back-up maken van je iPhone, iPad of iPod Touch, handig voor het geval dat je toestel verloren of beschadigd is of vervangen wordt. Er zijn twee methodes: via iCloud (tot 2 TB opslagruimte waarvan de eerste 5 GB gratis) en een lokale back-up naar je pc. Hier vind je beide in het kort.

Om een back-up te maken met iCloud verbind je je apparaat eerst met een draadloos netwerk. Vervolgens ga je naar Instellingen / <je naam> en kies je iCloud / iCloud-reservekopie en selecteer je Maak nu reservekopie. Hier zie je de datum en de tijd van je laatste reservekopie. iCloud maakt ook dagelijkse back-ups, althans wanneer je apparaat is aangesloten op een stroombron, je via wifi bent verbonden en de schermvergrendeling actief is.

Voel je er weinig voor om je data in de cloud te bewaren, dan is een lokale back-up ook mogelijk. Dat kan door je apparaat aan te sluiten op een Mac met macOS Catalina 10.15 (via Finder) of op een pc of een Mac met macOS Mojave 10.14 of lager (via iTunes). Zorg dat je toestel via een usb-kabel is verbonden en laat je computer naar het apparaat zoeken (in Finder verschijnt dat in de navigatiekolom; in iTunes 12 klik je linksboven op het apparaatsymbool). Met een druk op de knop start je de reservekopie, waarbij je bij voorkeur ook de optie Codeer…-reservekopie activeert.

©PXimport

08 Android (cloud)

Ook bij Android zijn back-ups perfect mogelijk. Regelmatige back-ups voorkomen dat je belangrijke data kwijtraakt, zoals je contacten, geïnstalleerde apps en wachtwoorden. Zo’n back-upmogelijkheid zit standaard in Android ingebouwd en bewaart je gegevens in je Google-account. Bij de meeste smartphones vind je deze functie bij Instellingen, waar je dan Systeem / Back-up selecteert. Zorg dat de knop bij Back-up maken op Google Drive is ingeschakeld. Hierdoor gebeurt alles automatisch en wordt regelmatig een back-up gemaakt. Je kunt dit trouwens ook altijd forceren via de knop Nu back-up maken. Op ditzelfde scherm vind je ook meer details over de actieve back-ups terug.

Houd er wel rekening mee dat foto’s niet zomaar in deze back-ups worden meegenomen. Dat kun je wel automatiseren vanuit de app Google Foto’s. Start de app en open het menu. Tik op Instellingen, ga naar Back-up en synchronisatie en zorg dat de knop bovenaan is ingeschakeld.

Ook WhatsApp-berichten kun je afzonderlijk back-uppen. Start de app, tik op het knopje met de drie puntjes en kies Instellingen / Chats / Chat back-up en maak de back-up (via wifi). Tik op Back-up maken naar Google Drive om de back-upfrequentie in te stellen.

©CIDimport

09 Android (lokaal)

Het is ook mogelijk back-ups te maken naar je pc. Dat gaat het snelste door je apparaat via een usb-kabel met je pc te verbinden. Vervolgens check je of usb-debugging wel is geactiveerd op je Android-toestel. Ga naar Instellingen / Systeem / Ontwikkelaarsopties en activeer hier USB-foutopsporing. Vind je de ontwikkelaarsopties niet ga dan naar Over de telefoon / Build-nummer en tik minimaal zeven keer na elkaar op dit nummer. Bij Ontwikkelaarsopties selecteer je USB-foutopsporing.

Vervolgens tik je op de melding Dit apparaat wordt opgeladen via USB en bij USB gebruiken voor kies je Bestandsoverdracht. Als het goed is, vind je je Android-apparaat nu terug in de Verkenner en kun je je data kopiëren.

Een (min of) meer complete back-up gaat het gemakkelijkste met behulp van een app. Er zijn er verschillende beschikbaar, waaronder Dr. Fone, Syncios Android Manager of Syncios One-Click Data Transfer, SyncDroid en Helium – App Sync and Backup via de Google Play Store.

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.