Zo kom je in het BIOS terecht in Windows 11

© PXimport

Zo kom je in het BIOS terecht in Windows 11

Geplaatst: 5 oktober 2021 - 02:05

Aangepast: 14 december 2022 - 10:13

Justin Doornekamp

Het BIOS, dat staat voor Basic Input/Output System, is verantwoordelijk voor het opstarten van je computer en biedt een menu waarin je systeeminstellingen kunt configureren. Als je belangrijke wijzigingen wilt doorvoeren in de instellingen van je computer, dan moet je dus hier zijn. Maar hoe kom je in Windows 11 in het BIOS terecht?

Er zijn veel redenen te noemen waarom het handig is om toegang te krijgen tot het BIOS. Zo kun je de temperatuur van je CPU controleren, de snelheid van de ventilatoren aanpassen of de systeemtijd of opstartvolgorde (cd-rom, usb, schijf, etc.) veranderen. Kortom: allemaal instellingen die je niet kunt aanpassen vanuit het besturingssysteem. In het BIOS vind je eigenlijk de ziel van je systeem, dus het is belangrijk dat je weet waar je naar zoekt als je het BIOS induikt. 

Zo kom je in het BIOS terecht op je Windows 10-computer

Tijdens het opstarten

Als je je pc (opnieuw) opstart, dan kun je direct drukken op F2, F4, F8 of DEL om toegang te krijgen tot de systeeminstellingen. Tegenwoordig start je pc echter zo snel op, dat de kans groot is dat je te laat bent om nog in het BIOS terecht te komen. Gelukkig is er in Windows 11 een manier om in te stellen dat je meteen naar het BIOS gaat als je je pc opnieuw opstart. Deze manier verschilt overigens niet heel veel van de methode waarmee je in Windows 10 naar het BIOS gaat.  

Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer

Na het opstarten

Ga naar de Instellingen-app en klik in het menu links op Systeem. Scrol naar beneden en ga naar Systeemherstel. Daar vind je de optie Geavanceerde opstartopties. Zodra je hier kiest voor Nu opnieuw opstarten dan wordt je pc opnieuw gestart en kom je direct in het blauwe opstartmenu van Windows 11. Kies hier voor de optie Problemen oplossen en daarna voor Geavanceerde opties en Instellingen voor UEFI-firmware. UEFI is eigenlijk de opvolger van BIOS, maar beide termen worden vaak door elkaar gebruikt. Klik op Opnieuw opstarten om je computer opnieuw op te starten en direct naar het BIOS te gaan.

 

© PXimport

Vervolgens kun je in het BIOS allerlei aanpassingen doen. Ben je klaar? Ga dan naar Save & Exit om de wijzigingen al dan niet op te slaan en de pc opnieuw te laten opstarten.

Ben je op zoek naar wat meer wegwijs in het BIOS, dan kun je dit artikel er eens op naslaan. Daarin leggen we enkele typische opstartproblemen onder de loep met bijhorende oplossingen.  

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten