Update: SanDisk mp3-speler toch te zien op IFA-beurs
SanDisk kondigde op de IFA de nieuwe Sansa e280 mp3-speler aan. Maar na een paar beursdagen was op de beursvloer geen Sansa meer te bekennen: ze waren in beslaggenomen wegens een geschil om mp3-patenten.
SanDisk kondigde op de IFA de nieuwe Sansa e280 mp3-speler aan. Maar na een paar beursdagen was op de beursvloer geen Sansa meer te bekennen: ze waren in beslaggenomen wegens een geschil om mp3-patenten. Sandisk heeft echter op de laatste dag van de IFA de Sansa-mp3-speler toch getoond.Met de Sansa e280 biedt SanDisk een mp3-speler die net zo klein is als de Nano, maar die goedkoper is en veel meer opslagruimte biedt: standaard 8 GB, dat met miniSD-kaarten kann worden uitgebreid naar 10 GB. De Sansa e280 gaat 209 euro kosten en is gemaakt van krasbestendig materiaal. SanDisk kondigde afgelopen zaterdag op een persconferentie ook aan dat bekende fabrikanten zoals DLO, Griffin en Altec Lansing accessoires voor de Sansa gaan maken.
Het Italiaanse bedrijf Sisvel, dat namens Philips handelt in MPEG1- en MPEG2-patenten (Level I, II en III) bleek echter een groot probleem te hebben met SanDisk's mp3-speler. Sisvel heeft al vaker bedrijven aangeklaagd omdat ze niet voor mp3-licenties hadden betaalt. Ook heeft Sisvel wel vaker op beurzen onder het oog van pers en publiek producten in beslag genomen. Advocaten van SanDisk wisten echter de actie van Sisvel terug te draaien, waardoor op de laatste dag van de Duitse technologiebeurs de Sansa e280 mp3-speler alsnog te zien is.
Wie mp3-spelers op de markt wil brengen moet dubbel betalen. Veel mensen denken dat het Fraunhofer Instituut de patenteigenaar van het mp3-formaat is, maar het populaire muziekformaat blijkt gebaseerd op twee codecs en een hele reeks subpatenten: Musicam van een aantal bedrijven rond Philips en Aspect van Fraunhofer en Thomson. Philips heeft het beheer van de patenten uitbesteed aan een extern bedrijf, Sisvel. Bedrijven die mp3-producten maken moeten aan Thomson én Sisvel licentiekosten betalen. Zo’n 600 bedrijven doen dat inmiddels. Volgens directeur Roberto Dini van Sisvel zijn ze al maanden in gesprek met SanDisk, maar heeft een vriendelijke aanpak niet geholpen zodat ze nu voor een drastische aanpak kennen. SanDisk claimt echter dat ze een andere technologie gebruiken om mp3-bestanden af te spelen waardoor ze geen licenties hoeven te betalen aan Sisvel.