4K-monitor kopen: Hier moet je op letten

Er komen steeds meer betaalbare 4K-monitoren in allerlei formaten op de markt. Overstappen wordt om die reden steeds interessanter. We zetten verschillende 4K-monitoren op een rij, zodat je weet waar de verschillen tussen de modellen precies in zitten.

Lees ook: Oled, Quantum Dots en microleds, de verdere evolutie van het beeldscherm

LG 27UD88-W

De 27UD88-W (bovenstaande afbeelding) heeft een gebogen voet, waarbij je het scherm kunt draaien en kantelen. Bovendien is deze 4K-monitor ook nog eens elf centimeter in hoogte verstelbaar, dus met de ergonomie zit het wel goed. Het schermoppervlak heeft een matte afwerking, waardoor er minder sprake is van hinderlijke lichtweerkaatsing.

Zoals zoveel producten in deze prijsklasse heeft ook dit exemplaar een schermdiagonaal van 27 inch met een beeldverhouding van 16:9. Het ingebouwde ips-paneel met led-achtergrondverlichting garandeert heldere kleuren en prima kijkhoeken van 178 graden. De keerzijde van deze schermtechniek is de relatief trage reactietijd. In dit geval is dat vijf milliseconden, wat voor kritische gamers wellicht aan de hoge kant is.

Voor deze groep is de ondersteuning van AMD’s optimalisatietechniek FreeSync wel weer een nuttige toevoeging, waardoor de verversingssnelheden van de videokaart en monitor beter op elkaar zijn afgestemd met soepelere graphics als resultaat. De helderheid van 350cd/m² en contrastratio van 1000:1 zijn voor ips-maatstaven normaal. Dankzij de aanwezigheid van tweemaal hdmi 2.0 en tweemaal displayport 1.2 lukt het om ultra hd-beelden in zestig frames per seconde weer te geven.

Verder valt de usb-c-aansluiting op, waarmee je via een enkele verbinding zowel beelden, stroom (aan bijvoorbeeld een laptop) als usb-data kunt doorgeven. De 27UD88-W beschikt daarnaast over een ‘picture-in-picture’-functie, zodat bijvoorbeeld een video in een apart kader altijd op de voorgrond zichtbaar is. Houd er rekening mee dat er geen luidsprekers in deze monitor zijn verwerkt.

Prijs: 599 euro

Philips Brilliance BDM4037UW

4k-monitor kopen

© PXimport

Wie een forse 4K-monitor wenst, kan de Philips BDM4037UW overwegen. Met een beelddiagonaal van 40 inch lijkt dit exemplaar meer op een televisie. Niets is minder waar, want een tv-tuner ontbreekt. Philips heeft gekozen voor een licht gebogen scherm dat voorzien is van een va-paneel met led-achtergrondverlichting.

Vergeleken met ips leveren va-panelen een betere contrastweergave met ‘diepere’ zwarttinten. Niet voor niets bedraagt de contrastratio 4000:1. De BDM4037UW biedt verder een helderheid van 300 cd/m² en een reactietijd van vier milliseconden. Hoewel va-panelen vergeleken met ips meestal mindere kijkhoeken hebben, haalt deze gigant evengoed nog op beide kijkhoeken 178 graden. Zeer acceptabel dus!

Qua connectiviteit is er aan de achterzijde eenmaal vga, tweemaal displayport en tweemaal hdmi (1.4 en 2.0) te vinden. Daarnaast beschikt het scherm over vier usb3.0-poorten. Via een mhl-verbinding kun je desgewenst beelden van mobiele toestellen in het groot bekijken op een maximale resolutie van 1080p. Handig is dat je via pbp-technologie de beelden van maximaal vier bronnen kunt combineren. Van iedere bron geeft de BDM4037UW dan full-hd-beeld weer, wat bijvoorbeeld bruikbaar is voor videobewaking.

Als je naast beeld ook geluid wilt afspelen, doe je hiervoor een beroep op twee speakertjes met een uitgangsvermogen van vijf watt. Deze monitor is overigens statisch, dus je kunt het scherm niet kantelen, draaien of in hoogte verstellen.

Prijs: 749 euro

AOC U2777PQU

4k-monitor kopen

© PXimport

AOC bewijst dat een degelijke 4K-monitor niet peperduur hoeft te zijn. De elegante U2777PQU is namelijk al vanaf 449 euro te koop, terwijl de specificaties prima in orde zijn. Het ips-paneel biedt een helderheid van 350 cd/m² en contrastverhouding van 1000:1.

Zoals we van ips-panelen gewend zijn, bedraagt zowel de horizontale als verticale kijkhoek 178 graden. De reactietijd bedraagt vier milliseconden, waardoor het twijfelachtig is of gamers te maken krijgen met het zogeheten ‘ghosting’-effect. Dat zal in de praktijk per titel verschillen. De fabrikant claimt honderd procent dekking van het sRGB-kleurenprofiel.

Ondanks de relatief lage prijs is het design modieus afgewerkt met een voet van geborsteld aluminium en uiterst dunne randen als omlijsting. Je kunt het 27inch-scherm negentig graden draaien en bovendien is de monitor ook nog eens in hoogte verstelbaar.

De U2777PQU laat zich op vier verschillende manieren met de computer verbinden, namelijk via vga, dvi-d, hdmi 2.0 en displayport 1.2. Dankzij mhl-ondersteuning kun je ook beelden van een geschikte smartphone of tablet op deze monitor weergeven. Aan de zijkant bevindt zich nog een usb-hub met vier poorten.

Weliswaar heeft de U2777PQU ingebouwde luidsprekers, maar met een uitgangsvermogen van drie watt hoef je daar niet zoveel van te verwachten. Netjes is dat AOC deze monitor met alle benodigde kabels levert, zodat je niet te maken krijgt met extra kosten voor een hdmi- of displayport-kabel.

Prijs: 449 euro

AOC U2879VF

4k-monitor kopen

© PXimport

De U2879VF is een andere betaalbare 4K-monitor uit de stal van AOC, al zijn er de nodige verschillen met de eerder besproken U2777PQU. Allereerst is dit exemplaar met een schermdiagonaal van 28 inch een maatje groter. Verder heeft het product een tn-paneel in huis. Nadelen van dit paneeltype ten opzichte van ips zijn de verminderde kleurweergave en mindere kijkhoeken. Dat laatste blijkt ook wel uit de horizontale en verticale kijkhoek van respectievelijk 170 en 160 graden.

Tn-panelen bieden echter ook voordelen. Zo is deze schermtechniek een stuk goedkoper om te fabriceren, waardoor de prijzen doorgaans meevallen. Een aanschafprijs van 369 euro is voor een 4K-monitor van 28 inch dan ook relatief goedkoop. Nog een voordeel is dat dit tn-paneel een zeer rappe reactietijd van slechts één milliseconde garandeert. Daarmee is deze monitor zeer geschikt voor gamers, omdat de kans op een hinderlijk ‘ghosting’-effect niet zo groot is. Niet voor niets heeft de fabrikant FreeSync-ondersteuning toegevoegd, waardoor deze monitor de verversingssnelheid van games optimaal interpreteert.

De helderheid en contrastverhouding hebben doorsnee waarden, namelijk respectievelijk 300 cd/m² en 1000:1. Voor de verbinding met een computer heb je keuze tussen vga, dvi, hdmi 2.0 en displayport 1.2. Opvallend is dat de U2879VF geen usb-poorten en ingebouwde luidsprekers bevat. Tot slot is deze monitor niet in hoogte verstelbaar, al is kantelen wel mogelijk.

Prijs: 369 euro

Lees verder op de volgende pagina.

BenQ PD3200U

4k-monitor kopen

© PXimport

Met de PD3200U richt BenQ zich met name op professionele gebruikers, zoals tekenaars en designers. Het Taiwanese merk heeft dan ook diverse tools toegevoegd om het beeld softwarematig te optimaliseren. Zo kun je in de darkroom-modus de helderheid en het contrast automatisch aanpassen. Verder zorgt de cad/cam-modus ervoor dat lijnen in technische illustraties nadrukkelijker te zien zijn.

In de behuizing is een kvm-switch ingebouwd, zodat je twee pc’s op de monitor kunt bedienen zonder van toetsenbord en muis te wisselen. BenQ claimt een honderd procent dekking van het sRGB-kleurenprofiel, zodat er een natuurgetrouwe kleurweergave mogelijk is. Ook aan een comfortabele werkhouding is gedacht, want de monitor is vijftien centimeter in hoogte verstelbaar. Verder kun je het scherm kantelen en draaien, waarbij de oriëntatiesensor het beeld automatisch voor je aanpast.

Het schermdiagonaal is met 32 inch behoorlijk fors, dus voor alledaags gebruik ligt dit product niet erg voor de hand. Voor ips-begrippen heeft de PD3200U een snelle reactietijd van vier milliseconden. De technische waarden laten verder geen opvallende zaken zien. De horizontale en verticale kijkhoek bedragen allebei 178 graden, terwijl de helderheid een waarde van 350 cd/m² heeft. Het contrast meet verder 1000:1.

Om ultra-hd-beelden op zestig frames per seconde te bekijken, heb je keuze tussen de aansluitingen hdmi 2.0 en tweemaal displayport 1.2. Verder heeft deze monitor een usb-hub met vier usb3.0-poorten en een sd-kaartlezer. Ten slotte zijn er twee compacte speakers met vijf watt aan uitgangsvermogen ingebouwd.

Prijs: 899 euro

Ilyama ProLite TH8667MIS-B1AG

4k-monitor kopen

© PXimport

Sommige bedrijven en scholen wensen voor promotiedoeleinden een enorme 4K-monitor. De TH8667MIS-B1AG uit de ProLite-reeks van Ilyama voorziet in deze behoefte, mits er een budget van ruim vijfduizend euro beschikbaar is.

Het ips-paneel met led-achtergrondverlichting heeft een schermdiagonaal van maar liefst 85,6 inch, waardoor de pixeldichtheid met 51 pixels per inch nogal laag uitvalt. Deze monitor is dan ook hoofdzakelijk bedoeld om op relatief grote afstand bijvoorbeeld reclameboodschappen uit te zenden.

Om te voorkomen dat je voor de bediening een toetsenbord en muis nodig hebt, bevat deze monitor een aanraakscherm met ondersteuning van twintig gelijktijdige touchpunten. Wanneer dit aanraakscherm is geactiveerd, gaat dat overigens wel ten koste van de helderheid. Die bedraagt dan namelijk 330 cd/m². Onder normale omstandigheden is er een helderheid haalbaar van 375 cd/m², waardoor de TH8667MIS-B1AG uitstekend geschikt is voor sterk verlichte omgevingen.

Vergeleken met de meeste andere ips-panelen is er een respectabel contrast aanwezig van 1200:1. Beide kijkhoeken zijn met 178 graden prima en dat is voor zo’n groot scherm natuurlijk geen overbodige luxe. Voor wat betreft de ingangen heb je keuze tussen tweemaal vga, tweemaal hdmi 1.3, eenmaal hdmi 2.0 en eenmaal displayport. Voor de overdracht van ultra hd-beelden op zestig frames per seconde is alleen de hdmi2.0-poort beschikbaar.

Leuk is dat je deze monitor ook zonder pc kunt gebruiken, namelijk als digitaal whiteboard. Voor de geluidsweergave doe je eventueel een beroep op de interne speakers. Houd er rekening mee dat Ilyama geen voet meelevert, dus ophangen aan een muur is noodzakelijk.

Prijs: 5299 euro

HP ENVY 27s

4k-monitor kopen

© PXimport

De HP Envy 27s heeft een minimalistisch design met een stijlvolle rechthoek als voet. Het 27inch-scherm leunt op een dunne buis van aluminium, waardoor het product een modieuze uitstraling heeft. Het ontwerp is nagenoeg statisch, waarbij je het scherm alleen wat kunt kantelen.

Als schermtechniek heeft HP gekozen voor ips met een led-lamp als achtergrondverlichting. Voor gamers lijkt dit product met een reactietijd van 5,4 milliseconden iets minder geschikt, hoewel de fabrikant wel ondersteuning biedt aan FreeSync-videokaarten van AMD.

De overige specificaties zijn erg netjes. Zo ligt het opgegeven contrastratio van 1300:1 hoger dan die van veel vergelijkbare 4K-monitoren in deze prijsklasse. Verder is de helderheid van 350 cd/m² prima geschikt voor weergave overdags. Vergeleken met veel andere monitorfabrikanten is HP iets voorzichtiger met de beloofde dekking van het sRGB-kleurenprofiel. Die bedraagt volgens het Amerikaanse merk namelijk 99 procent.

Net als nagenoeg alle overige monitoren met een ips-paneel is zowel de horizontale als verticale kijkhoek 178 graden. Via hdmi 1.4, hdmi 2.0 of displayport 1.2 laat de ENVY 27s zich met een computer verbinden. HP heeft het scherm ontspiegeld, zodat je de kamer niet per se hoeft te verduisteren om erop te werken.

Prijs: 529 euro

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten