Microsoft: Illegale software kost $114 miljard
Een internationaal onderzoek door IDC en BSA in opdracht van Microsoft toont aan dat 33% van alle software illegaal is maar als legaal wordt verkocht. Deze software kost het bedrijfsleven 114 miljard dollar aan directe kosten en als 1 op de 1000 pc's data verliest dan kan kunnen de kosten werelwijd daarvoor oplopen naar 349 miljard dollar.
©CIDimport
IDC ondervroeg 1104 consumenten, 973 zakelijke gebruikers en 268 CIO/IT-managers in 10 landen over het gebruik van software. 78% van de illegale software zou spyware bevatten en consumenten zouden 1,5 miljard uren verdoen met problemen die counterfeit software en malware met zich meebrengen.
©CIDimport
Pirated software vs counterfeit software
Een groot deel van de illegale software blijkt al standaard meegeleverd te worden op computers. Deze software wordt in het onderzoek aangemerkt als counterfeit software; illegale software die als legaal wordt verkocht/geleverd. Pirated software is software waar een onrechtmatige activatiecode voor is gebruikt of helemaal niet is geactiveerd. Counterfeit software is een vorm van pirated software en volgens IDC is 80% van alle pirated software een vorm van counterfeit software. Aangezien 42% van alle software pirated software is volgens IDC, is minstens 33% counterfeit software.
Dataverlies grootste vrees
Volgens IDC zijn veel gebruikers vaak niet bewust dat ze met illegale (counterfeit) software werken. 48% van de consumenten vreest het meest om data te verliezen door het installeren van illegale software. 29% vreest identiteitsdiefstal het meest. Slechts 2% had helemaal geen zorgen. Wat wel zorgelijk is, is het percentage van 46% van de consumenten uit het onderzoek dat aangaf geen software-updates te installeren en 10% van de CIO’s en IT-managers, hadden de automatische programma-updates zelfs uitgezet. In 45% van de gevallen zouden gebruikers ook een nieuwe installatie hebben gedaan omdat de pc te traag werd door illegale software.
©CIDimport
Minder infecties t.o.v. 2006
In 2006 deed IDC ook al een kleinschaliger (alleen VS) onderzoek en vergeleken met dat onderzoek gaat het op sommige punten wel de goede kant op. Zo zou 25% van de websites waar de software gedownload werd in 2006 de computer proberen te infecteren en is dat percentage nu 14%. Ook op het gebied van geïnfecteerde cd’s en dvd’s is een daling te constateren van 33% naar 14% in 2013. De betere cijfers komen door de betere beveiliging in browsers en het feit dat zoekmachines beter zijn in het vermijden van sites met malware.
Meer piraterij t.o.v. 2006
Wat piraterij betreft, is er juist een toename te zien. In vergelijking met 2006 wordt er in 2013 drie keer zoveel illegale software gebruikt volgens cijfers van de Business Software Alliance (BSA), de organisatie die dergelijke piraterij bestrijdt binnen bedrijven. De groei komt vooral via het internet door de snellere verbindingen t.o.v. 2006. Het aantal cd’s en dvd’s met illegale software wordt daardoor juist steeds kleiner. Vaak lag het malware-gevaar bij illegale software op cd/dvd in het feit dat activatiesleutels via geïnfecteerde websites gehaald moest worden. De mate waarin malware de gebruiker nu bedreigt, is groter dan in 2006 omdat er meer criminele organisaties betrokken zijn en de aanvallen van een hoger niveau zijn dan in 2006 zo stelt het onderzoek.
©CIDimport
Wij van wc-eend?
Wie het hele onderzoek wilt lezen kan hier de pdf inzien. Het feit dat het onderzoek in opdracht is gedaan van Microsoft doet wellicht de wenkbrauwen fronzen want Microsoft heeft er uiteraard baat bij om te melden dat illegale software het bedrijfsleven 114 miljard dollar kost. Het introduceerde in Vista niet voor niets de ‘Genuine advantage program’. Hetzelfde geldt voor de aangehaalde cijfers van de BSA, deze organisatie dankt zijn bestaansrecht uit het feit dat veel bedrijven illegale software gebruiken. Toch zou je mogen verwachten (of in ieder geval hopen) dat een organisatie als IDC de cijfers niet 'mooier' presenteert voor zijn opdrachtgever.