ID.nl logo
HackShield: Kinderen spelend leren over cyberveiligheid
© PXimport
Huis

HackShield: Kinderen spelend leren over cyberveiligheid

Hoe leer je kinderen op een leuke manier over de mogelijkheden en gevaren van het internet? Tim Murck bedacht HackShield, een game die kinderen spelenderwijs opleidt tot ‘cyberagent’. We spreken hem over educatief gamen, samenwerken met bedrijven en de overheid en HackShields internationale ambities.

HackShield is in 2018 opgericht door gamebedrijf Flavour en kennispartner KraBé Academy. Murck is de geestelijk vader van de game, die gratis en reclamevrij is en zich richt op Nederlandse kinderen tussen de acht en twaalf jaar. HackShield leert kinderen via een online gamewereld over het herkennen en tegengaan van digitale bedreigingen, variërend van phishing en hackers tot zwakke wachtwoorden en je privacy op sociale media. Murck: “In totaal hebben ruim 90.000 kinderen een versie van de game gespeeld, waarvan 44.000 sinds november 2019.”

HackShield wil kinderen niet alleen leren over cyberveiligheid, maar ze ook aansporen hun kennis te delen met volwassenen. “Denk aan veilige wachtwoorden maken met de ouders en opa en oma uitleggen hoe WhatsApp-fraude werkt. Zo kunnen kinderen hun familie digitaal weerbaarder maken”, legt Murck uit.

©PXimport

Over Tim Murck

Tim Murck (1982) heeft de toneelschool in Arnhem gedaan en daarna tien jaar als acteur gewerkt in theaters, tv-series en films. Hij startte na het afronden van zijn opleiding het bedrijf Spektor om te innoveren met vertelvormen, waaronder interactieve applicaties. Omdat hij het publiek wilde activeren en zag dat dat het beste kon via games, verkocht hij in 2017 zijn bedrijf aan Flavour.

Als partner bij Flavour heeft hij HackShield opgericht, waar hij zich nu helemaal op richt. Daarnaast omschrijft hij zichzelf als een informatiejunk. Hij kiest elke paar maanden een nieuw onderwerp en verdiept zich er dan helemaal in. Of het nu gaat om het oude Egypte, kwantumcomputers of Tesla.

Om kinderen te leren hoe de digitale wereld in elkaar steekt, gebruikt HackShield drie game-onderdelen: levels, quests en sinds november ook een Level Maker. Een level is een soort schaakspel en laat het kind kiezen uit verschillende routes, met bijbehorende vragen en uitkomsten. “Met de Level Maker kunnen kinderen zelf een volledig level bouwen zoals wij dat doen, en ze leren zo via een klik-en-sleep-ontwerp hoe ze elementen kunnen koppelen en acties uitvoeren”, vertelt Murck. 

Een doorlopende competitie levert elke paar weken een nieuwe winnaar op. “Wij vinden dat echt helemaal te gek, want kinderen spelen en beoordelen elkaars levels en wij spelen de meest populaire levels. Daarna wijzen we één winnaar aan.”

Quests over phishingmails

Levels zijn verbonden aan quests, het meest educatieve deel van HackShield. Quests zijn dialogen met gamekarakters die uitleg geven over digitale risico’s en het kind vragen stellen en opdrachten geven.

Murck: “We hebben bijvoorbeeld quests over phishing-mails en het maken van veilige wachtwoorden. We willen ook graag quests maken over het Internet of Things, smart toys en we gaan samen met de politie een quest maken om kinderen te verleiden om een fout te maken. Daarna komen ze erachter dat ze iets gedaan hebben dat in de realiteit niet mag, maar wel heel makkelijk ging.” HackShield ontwikkelt ook een quest voor bibliotheken en heeft nog een waslijst aan onderwerpen op de stapel liggen, aldus Murck.

©PXimport

Het team van HackShield ontwikkelt de quests samen met kennispartners, waaronder TNO en de Rabobank. Eind oktober verwelkomde Murck het digitale beveiligingsbedrijf ESET Nederland als nieuwste kennispartner. ESET-medewerkers gaan onder andere de scriptschrijvers van HackShield helpen bij het vertalen van complexe online bedreigingen naar toegankelijke nieuwe quests. Het is de bedoeling dat er met regelmaat en op lange termijn nieuwe quests uitkomen. HackShield test nieuwe levels en quests met een kleine groep kinderen die een bètaversie van het spel gebruiken.

“Onze aanpak is heel erg bekend in de IT-wereld”, vertelt Murck. “We werken scrum en agile, dus zetten een versie live om op basis van de feedback een verbeterde versie te maken. Zo hebben we dat vanaf het begin af aan gedaan. Wat verschrikkelijk is, want in het begin zet je dingen online waar je echt nog niet tevreden mee bent. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat we hebben kunnen ontwikkelen wat we ontwikkeld hebben.”

Verdienmodel

HackShield levert als gratis game zonder advertenties geen geld op. Het team van HackShield – dat op moment van schrijven uit dertien voltijdmedewerkers bestaat – is een niet-commerciële organisatie die voornamelijk gefinancierd wordt door het SIDN Fonds, de Rabobank en ESET. “Op termijn is het de bedoeling dat HackShield meer diverse inkomstenbronnen krijgt”, vertelt Murck. 

Het nieuwste voorbeeld is een eigen webwinkel die HackShield-merchandise verkoopt aan consumenten, scholen en gemeenten. Zo heeft HackShield in samenwerking met de VeiligheidsAlliantie Rotterdam een kaartspel ontwikkeld en verspreid onder honderden scholen in de regio Rotterdam. De tweede versie van het kaartspel is verbeterd naar aanleiding van feedback van kinderen en docenten. 

“Op termijn moet zoiets (merchandise, red.) wel bijdragen aan het verspreiden van de HackShield-bekendheid en een nieuw verdienmodel aanboren. Maar wij van HackShield vinden het leuker om de merchandise zo goedkoop mogelijk aan te bieden dan om hoge prijzen te vragen.” Om de game zo toegankelijk mogelijk te houden, wil Murck ook geen geld vragen aan de spelers.

©PXimport

HackShield zet liever in op een andere inkomstenbron: de samenwerking met gemeenten. Alle Nederlandse kinderen kunnen HackShield spelen, maar beloningen in het ‘echte leven’ zijn voorbehouden aan kinderen in gemeenten die klant zijn van HackShield. Die gemeenten krijgen toegang tot HackShields marketingmaterialen, kunnen kinderen huldigen tot junior cyberagent, evenementen organiseren en meer. 

Murck prefereert deze vorm van samenwerken boven een subsidie: “Ze betalen ons voor de samenwerking en dat dwingt ons om een waardevolle tegenprestatie te leveren. En het dwingt ze (gemeenten, red.) de keuze te maken om te investeren en het dus een succes te maken. Op moment van schrijven heeft HackShield 57 gemeenten als klant. Dat worden er in rap tempo meer”, vertelt Murck enthousiast.

Landelijk opschalen

“Intussen hebben ook Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zich aangesloten. Die stap naar grote steden is voor ons een stap naar landelijke activatie, inclusief landelijke evenementen. We wilden echt beginnen in een aantal kleine gemeenten, dan opschalen naar regionaal niveau en daarna via de grote steden werken aan een landelijke uitrol.”

Nu steeds meer kinderen via hun gemeente in aanraking komen met HackShield, kan Murck ook hardop dromen van zijn doel: tweehonderdduizend actieve HackShield-spelers en die zo een landelijk netwerk van junior cyberagents vormen.

©PXimport

Partners als de Rabobank, het SIDN Fonds en ESET Nederland delen die ambitie en ondersteunen HackShield dus financieel, met kennis en hun netwerk. Zo organiseert de Rabobank regelmatig evenementen waarop kinderen digitale punten en fysieke prijzen kunnen winnen. Het doel? Bestaande spelers belonen en nieuwe spelers aantrekken. 

ESET Nederland hield de afgelopen maanden een online competitie voor de kinderen van medewerkers en partners. ESET Nederland-directeur Dave Maasland liet destijds weten: “De competitie is een belangrijke springplank om HackShield te introduceren bij een groter publiek. We willen zoveel mogelijk kinderen de game laten spelen en blijven op de lange termijn betrokken om dit doel te realiseren.”

Voorkomen dat kinderen het verkeerde pad opgaan

Alle partners zijn er gebrand op HackShield tot een succes te maken, vertelt Murck meermaals en vol trots tijdens het videogesprek. Niet omdat ze het een vermakelijk spelletje vinden, maar omdat ze ervan overtuigd zijn dat de game kinderen écht iets leert en kan voorkomen dat kinderen later het verkeerde pad opgaan. Digitaal slimme jongeren kunnen met hacken, WhatsApp-fraude en andere vormen van cybercriminaliteit meer verdienen dan vakkenvullen in de supermarkt. 

De meesten realiseren zich niet goed welke straf ze kunnen krijgen en met welke financiële gevolgen de slachtoffers te maken kunnen krijgen als de bank of verzekeraar niet uitkeert. Een maatschappelijk probleem waar geen eenduidige oplossing voor lijkt te bestaan. De overheid beweegt log en traag, verzekeraars en banken zijn zoekende, docenten weten er vaak niet genoeg vanaf om kinderen te kunnen onderwijzen en het bedrijfsleven is te druk met het afslaan van serieuze hackers. 

Juist daarom is HackShield zo’n belangrijk project, zei ESET Nederland-directeur Maasland in oktober. “Met HackShield kunnen wij het probleem bij de kern aanpakken: we gaan een nieuwe generatie opleiden hun digitale skills op een positieve manier over te brengen op anderen. Je zou daarom kunnen zeggen dat het opleiden van kinderen de enige duurzame oplossing is tegen cybercriminaliteit.”

©PXimport

Steun van de overheid

Lovende woorden voor HackShield-medebedenker Murck, maar zover is het natuurlijk nog lang niet. Om tot die ambitie van tweehonderdduizend actief spelende kinderen te komen, moet er nog veel werk verricht worden. Eind 2020 tekende HackShield daarom een zogeheten city deal. Spelers merken daar niet meteen iets van, Murck wel. 

“Als je drie jaar geleden de politie belde met je idee over een cybercampagne, hield het op omdat je alleen nog een idee had. Maar als je 57 gemeenten hebt aangesloten en een city deal hebt waarbij een aantal overheidsorganisaties zijn aangesloten, kom je makkelijker met nieuwe partijen in gesprek en kun je serieuzer plannen maken omdat zij weten dat je aan een aantal volwaarden voldoet.” 

Meer gemeenten aansluiten en een landelijke samenwerking met de politie zijn belangrijke doelen voor Murck. Een duurzaam verdienmodel ontwikkelen voor HackShield ook. “Private organisaties en wij als creatieve partij dragen HackShield grotendeels zelf, en ik zou het cool vinden als de overheid een grotere financiële rol kan spelen bij het duurzaam verankeren van dit project. Maar pas op het moment dat we hebben bewezen dat HackShield waardevol is voor de maatschappij.” 

Murck benadrukt dat hij geen voorstander is van volledige subsidie en liever een balans vindt tussen financiering door de overheid en het bedrijfsleven.

Stap naar het buitenland

Partners uit het bedrijfsleven Rabobank en ESET zijn wereldwijd actief en het concept van HackShield kan overal ter wereld gebruikt worden. Denkt Murck stiekem al na over een internationale expansie?

Wie verwacht had dat hij zou zeggen dat het daar nog te vroeg voor is, komt bedrogen uit: “We zijn van plan om in de eerste helft van 2021 een eerste pilot in het buitenland te doen”, aldus Murck. 

©PXimport

“Het is vooralsnog honderd procent focussen op Nederland, maar we voeren wel gesprekken met potentiële organisaties die voor ons die stap zouden kunnen zetten. Want ik denk dat we wel een distributiepartner nodig hebben die onze waarden deelt.” 

Murck zegt te waken voor een te snelle uitbreiding. “Het mag niet ten koste gaan van wat je in Nederland doet. Sterker nog: het moet het versterken. We willen zoveel mogelijk kinderen bereiken en ze helpen leren over cyberveiligheid.”

Tips voor ouders 

Tim Murck houdt zich dagelijks bezig met de ontwikkeling van een educatieve game voor kinderen. Aan tips voor ouders tenslotte geen gebrek. Hij geeft er drie:

Tip 1: Onderzoek spelletjes De meeste kinderen gamen graag, weet ook Murck. Hij geeft ouders het volgende advies: “Verdiep je in de online spelletjes en apps die je kind gebruikt of wil gebruiken. Vraag jezelf af: wat leert mijn kind hiervan?” “Natuurlijk kan een spelletje dienen als entertainment, maar veel games zitten zo vol met verslavende elementen dat het echt heel makkelijk is om erin opgezogen te worden. Dat zie ik ook aan mijn eigen zoontje. Maar je hoeft echt niet per se HackShield te spelen om leuk en leerzaam bezig te zijn. Er zijn meerdere spelletjes die leuk zijn en waar je wat van leert.” Tip 2: Internetrisico’s leren begrijpen Vraag Murck hoe je kinderen bewust maakt van de risico’s van het internet en hij antwoordt: “Door HackShield te spelen, natuurlijk! Onze game zit vol dialoogstarters, bijvoorbeeld over online games. Want wie is de persoon aan de andere kant van het spelletje? Op het moment dat je een vriendje maakt in een spel, weet je wel of hij/zij zegt wie hij is? En zo niet, wie zou het kunnen zijn en wat kunnen de motivaties van die persoon zijn?” “Wat ik het liefste aan ouders mee wil geven is: maak je kind niet bang. Dus zeg niet ‘achter elk avatar schuilt een pedofiel’ maar stel je kind veel vragen. Maak je kind de expert. Vraag aan je kind hoe je moet omgaan dit soort situaties. Maak het niet bang, maar strijdbaar.” Tip 3: Verantwoord smartphone-gebruik Hoe kunnen ouders omgaan met het smartphone-gebruik van hun kind? Murck: “Ik zou er veel over lezen, vooral bij partijen die er veel vanaf weten en tips geven. Ik zie mensen wel een paar fouten maken. Geef niet zomaar je oude smartphone aan je kind, want een ouder model krijgt nu of straks geen beveiligingsupdates meer en loopt daarom meer risico. Controleer daarom tot wanneer het toestel updates ontvangt.” “Ik zie ook vaak dat ouders hun kind geen mobiel abonnement geven, waardoor ze hun kind onbewust verleiden om overal verbinding te maken met openbare wifi-netwerken. Dat is ook iets om over na te denken. En zorg ervoor dat een kind gewoon slaapt ‘s nachts, dus zonder de verleiding van de smartphone op het nachtkastje.”

▼ Volgende artikel
Zo speel je Windows-games op een Mac
© vladim_ka - stock.adobe.com
Huis

Zo speel je Windows-games op een Mac

Niet alle pc-games zijn officieel uitgebracht voor macOS, maar er zijn verschillende manieren waardoor je alsnog Windows-games kunt spelen op een Mac of MacBook. We leggen je uit hoe je dat doet.

In dit artikel lees je:

  • Waarom Macs niet standaard alle spellen ondersteunen
  • Op welke manieren je ze alsnog op een Mac kunt spelen
  • Dat je de spellen wel eerst zelf in bezit moet hebben

Lees ook: Creëer je ideale gameroom met deze accessoires

Apple voorziet zijn Macs en MacBooks de laatste jaren van eigen M-chips, wat ze een stuk krachtiger maakt dan voorheen. Hoewel ze daarmee genoeg capaciteit in huis hebben om de meest veeleisende games te draaien, zullen niet alle games native op macOS werken. Dat komt doordat macOS nu eenmaal een compleet ander besturingssysteem is dan Windows. 

Macs met Apple Silicon-processors ondersteunen bijvoorbeeld geen 32-bit-apps, waardoor een oudere Mac met Intel-chip bepaalde games wél kan draaien, terwijl een gloednieuwe Mac die niet ondersteunt. Voor ontwikkelaars is het bovendien niet rendabel om games voor macOS uit te brengen, bijvoorbeeld omdat er minder gamers op het platform te vinden zijn. 

Je hoeft echter niet meteen naar de winkel te rennen voor een Windows-pc, want er zijn wel degelijk verschillende manieren waarop je alsnog Windows-games op je Mac kunt spelen.

Windows-games spelen op een Mac(Book)

Er zijn genoeg mogelijkheden om Windows-games te spelen op een Mac, maar welke je kiest, hangt af van het type game dat je wilt spelen. Op AppleGamingWiki is een lijst te vinden van een hoop pc-games, waarbij per titel wordt vermeld of die native op een Mac draait en via welke andere tools de game te spelen is. Niet alle tools werken namelijk in combinatie met elk spel. 

Tools zoals CrossOver en Whisky

CrossOver is een van de meest gebruikvriendelijke tools om Windows-games te spelen op een Mac. De tool is gemaakt door CodeWeavers en stelt gebruikers in staat om Microsoft-apps op een Mac te draaien. CrossOver kan dus niet alleen games draaien, maar ook andere Windows-software zoals productiviteitstools. Het grote nadeel van CrossOver is dat de tool 74 euro per jaar kost om te gebruiken. Wel is er een gratis proefperiode beschikbaar. 

Een minder gebruiksvriendelijk, maar gratis alternatief is Whisky. Er is een hoop overlap tussen de twee tools, omdat Whisky en CrossOver dezelfde onderliggende technologie gebruiken: Wine (wat staat voor Wine is not an emulator). Toch is het een stuk lastiger om een Windows-game via Whisky op een Mac te laten draaien. De tool is een stuk technischer ingesteld en geeft de gebruiker meer controle, maar is daardoor ook moeilijker te doorgronden. Op de website van Whisky is een lijst met ondersteunde games te vinden.

Parallels

Een andere (betaalde) optie is Parallels. Dat is een programma dat een volledig Windows-besturingssysteem simultaan naast macOS kan draaien. De virtuele machine binnen macOS maakt het mogelijk om Windows 11 of Windows 10 te installeren, waardoor je vervolgens Windows-games en andere Windows-apps kunt downloaden. Deze tool is minder geschikt voor grafisch intensieve games, aangezien er twee besturingssystemen naast elkaar worden gedraaid.

Belangrijk om te weten is dat je de pc-games wel echt in je bezit moet hebben als je ze via de bovenstaande tools wilt spelen, zoals op Steam of een ander gameplatform. Ook werken niet alle games even goed met bovenstaande tools.

Ook interessant: Zo kun je je geld terugvragen op Steam

©Gorodenkoff

Stream je games naar je Mac

Grote techbedrijven als Nvidia en Microsoft hebben hun eigen clouddiensten voor games uitgebracht, waardoor het mogelijk is om pc-games naar je Mac te streamen. Met diensten als GeForce Now en Xbox Cloud Gaming kun je eenvoudig pc-games spelen, zonder dat enige technische kennis vereist is.

Diensten als Nvidia GeForce Now en Xbox Cloud Gaming maken het mogelijk om Windows-games te spelen zonder dat je over geschikte hardware beschikt. De game draait dan niet lokaal op je Mac, maar op een externe server. De beelden worden vervolgens naar je beeldscherm gestreamd. 

GeForce Now is gratis te gebruiken, al gelden er dan beperkingen en worden er advertenties getoond. Er zijn ook abonnementen beschikbaar met extra mogelijkheden vanaf 10,99 euro per maand. Niet alle games worden ondersteund, maar Nvidia heeft een lijst gepubliceerd met compatibele spellen. Bij Nvidia GeForce Now moet je de games eerst gekocht hebben, bijvoorbeeld op Steam, voordat je ze kunt streamen.

Xbox Cloud Gaming is beschikbaar met een Game Pass Ultimate-abonnement en maakt het mogelijk om games te spelen op een apparaat naar keuze, waaronder een Mac. Je bent hierbij afhankelijk van de Game Pass-bibliotheek, maar in het aanbod vind je ook een hoop titels die niet zijn uitgebracht voor Mac. Game Pass Ultimate kost 17,99 euro per maand.

Lees ook: Waar kun je het beste pc-games kopen? Een overzicht

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur
Huis

Waar voor je geld: 5 steelstofzuigers met een lange accuduur

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een handzame steelstofzuiger met een lange accuduur? We hebben vijf modellen voor je gevonden die je niet telkens hoeft op te laden.

Een steelstofzuiger biedt talrijke voordelen voor het moderne huishouden. Dankzij het lichte, slanke ontwerp is dit apparaat moeiteloos te hanteren, waardoor schoonmaken minder inspannend wordt. Doordat ze draadloos zijn, heb je volledige bewegingsvrijheid.

Steelstofzuigers zijn verder veelzijdig en kunnen zowel harde vloeren als tapijten goed reinigen. Door hun compacte formaat nemen ze minimale opslagruimte in beslag en passen ze gemakkelijk in kleine kasten. Moderne modellen beschikken over krachtige accu's met lange gebruiksduur en zijn doorgaans uitgerust met handige accessoires voor verschillende oppervlakken.

Veel steelstofzuigers fungeren als 2-in-1-apparaten, waarbij het handdeel losgemaakt kan worden voor het stofzuigen van meubels, trappen of de auto. Deze combinatie van gebruiksgemak, flexibiliteit en efficiëntie maakt de steelstofzuiger tot een onmisbaar huishoudelijk apparaat.

Bosch BBS712A

Deze Bosch - voluit de Unlimited 7 BBS712A genaamd - is een veelzijdige draadloze steelstofzuiger die geschikt is voor harde vloeren en tapijt. Hij weegt slechts 2,9 kg en heeft een flexibel buissysteem van 90 graden. De stofzuiger beschikt over een zogeheten TurboSpin-motor en een krachtige borstel met geïntegreerde led-verlichting, wat zorgt voor een grondige reiniging op alle oppervlakken. De 0,3 liter opvangbak is relatief klein, maar is eenvoudig te legen. Het apparaat wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond, en heeft een afneembare handstofzuiger voor moeilijk bereikbare plekken. Ook handig: bij deze Bosch krijg je twee accu's, waarmee je de standaard gebruikstijd kunt verdubbelen.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 40 minuten (op basis van één accu)

Rowenta X-Force Flex / RH99A9

Deze Rowenta X-Force Flex is een krachtige en veelzijdige draadloze steelstofzuiger. Met een zuigkracht tot 200 Watt en een 32,4 V lithium-ion batterij levert hij goede prestaties op verschillende typen vloeren. Dankzij de automatische zuigkrachtaanpassing past het apparaat zich moeiteloos aan verschillende oppervlakken aan. Dankzij de flexibele buis en de ingebouwde led-verlichting wordt het eenvoudig gemaakt om onder meubels en in donkere hoeken te reinigen. Het digitale display toont real-time informatie over de resterende batterijduur en stelt je in staat om tussen vier vermogensniveaus te schakelen, inclusief een Boost-functie voor extra kracht. Het ruime 0,9 liter stofreservoir is gemakkelijk te legen en kan worden afgewassen. Voor huisdierbezitters is de meegeleverde Animal Turbo-borstel ideaal voor het verwijderen van dierenharen

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Nilfisk Easy 2:1 36V

Deze veelzijdige draadloze steelstofzuiger heeft een geïntegreerde kruimelzuiger, gemaakt voor zowel grote als kleine schoonmaaktaken. Een krachtige 36V lithium-ion batterij biedt dit apparaat tot 80 minuten gebruikstijd, afhankelijk van de gekozen zuigstand. De stofzuiger beschikt over drie vermogensniveaus en een geluidsniveau van 77 dB, wat zorgt voor een stille en efficiënte reiniging. Dankzij de led-verlichting op de zuigmond worden donkere hoeken en onder meubels goed verlicht. Het stofreservoir heeft een capaciteit van 0,6 liter en is eenvoudig te legen en te reinigen. De Nilfisk Easy 2:1 36V wordt geleverd met diverse accessoires, waaronder een meubelborstel en een kierenzuigmond.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten

Beko VRT 61821VD

De Beko VRT61821VD is een veelzijdige 2-in-1 steelstofzuiger met geïntegreerde kruimelzuiger, geschikt voor zowel harde vloeren als tapijt. Met een krachtige 21,6 V accu biedt deze stofzuiger een goede zuigkracht. Dankzij het wasbare HEPA-filter is hij geschikt voor mensen met een stofallergie. De stofzuiger heeft een stofreservoir van 0,5 liter en wordt geleverd met een turbo- en kierenzuigmond. De led-verlichting op de zuigmond laat je goed zien wat je aan het doen bent. Met een gewicht van slechts 2,,8 kg is hij licht en wendbaar, en de oplaadtijd bedraagt slechts 5 minuten. De Beko VRT61821VD is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een efficiënte reinigingservaring.

⏱ Opgegeven maximale gebruikstijd: 70 minuten

Philips 7000-Serie Aqua XC7055/01

Deze Philips 7000 is multifunctioneel, want het kan zowel droog als nat reinigen. Hij is voorzien van een watermodule met microvezelpad. Het apparaat is uitgerust met een krachtige 25,2 V lithium-ion batterij die tot 80 minuten werktijd biedt in Eco-modus en 30 minuten in Turbo-modus. De digitale PowerBlade-motor zorgt voor een sterke luchtstroom tot 1100 liter per minuut, wat resulteert in uitstekende zuigkracht.

De XC7055/01 is voorzien van een digitaal display dat real-time informatie toont over batterijstatus en gekozen reinigingsmodus. Dankzij led-verlichting op de zuigmond en accessoires worden ook moeilijk zichtbare stofdeeltjes en vuil effectief opgespoord. Cyclonische filtering zonder stofzak zorgt voor efficiënte stofscheiding en eenvoudige reiniging van het reservoir van 0,6 liter. Bij het apparaat worden meerdere accessoires geleverd, waaronder een PrecisionPower Smart Nozzle met ZigZag-technologie, een Mini TurboBrush voor dierenharen, en diverse opzetstukken voor meubels en kieren.

Opgegeven maximale gebruikstijd: 80 minuten