Crypto voor beginners: Handelen in digitale munten
Handelen in cryptovaluta is controversieel vanwege de hoge risico’s en het gebrek aan regulatie. Tegelijkertijd is het hip en biedt het kansen voor wie zich goed verdiept in de markt en wat geduld kan opbrengen. Tijd voor een lesje crypto voor beginners!
Handelen in cryptovaluta is populair. En je bent nog niet te laat. De markt staat eigenlijk in de kinderschoenen. De waarde van alle cryptomunten bij elkaar is vergelijkbaar met de beurswaarde van Apple. Het aantal cryptogebruikers groeit echter sneller dan het aantal internetgebruikers in de beginjaren. De markt staat ongeveer waar internet in 1994 stond.
Cryptovaluta wordt niet alleen als betaalmiddel gebruikt, maar ook om bijvoorbeeld toegang te geven tot producten of diensten binnen de blockchain. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar het voelt ook als het hedendaagse Wilde Westen. Je kunt snel verdienen, maar ook net zo hard verliezen.
©PXimport
Zelf crypto minen: Welke coins en wat heb je nodig
Je kunt op meerdere manieren geld verdienen met crypto. Zo zijn er ‘daghandelaren’ die over korte tijd (veelal één of enkele dagen) proberen te verdienen door op het juiste moment in te stappen en na een korte koersstijging winst te pakken. Met een hefboomconstructie kan die winst flink worden vergroot, met het risico op grote verliezen ofwel ‘liquidatie’. Door ‘short’ te gaan, kunnen handelaren ook verdienen als de koers daalt.
Het lijkt aantrekkelijk om actief te gaan handelen, maar dit vraagt om veel ervaring. De meeste mensen zijn er bovendien niet zo succesvol mee. Zo’n 95 procent zou er zelfs niets mee verdienen. We richten ons hier vooral op de tweede groep, de houders die het als investering zien.
Welke coin?
Er zijn heel veel cryptovaluta, maar bitcoin spreekt vaak het meest aan. Het is ook een relatief veilige keuze. Bitcoin wordt gezien als digitaal alternatief voor goud en als een goede ‘store-of-value’. Steeds meer grote investeerders en bedrijven zijn geïnteresseerd en bang de boot te missen, ook met het oog op de snel oplopende inflatie.
Het lijkt een dure ‘munt’ en dat is het ook als je kijkt naar de beginjaren. Maar de koers laat door de jaren heen een stijgende trend zien. Hierdoor zal de prijs de komende jaren volgens experts nog tot veel grotere hoogtes stijgen. Je bent dus niet te laat.
Ook als je ‘pas’ ergens in 2020 had gekocht, ben je dit jaar winstgevend. De koers bleef in 2021 tot op heden steeds boven de hoogste piek van 2020. Door de grimmige marktcyclus laat de koers wel grote schommelingen zien, dus het blijft raadzaam een goed instapmoment te kiezen.
©PXimport
Er zijn talloze andere cryptovaluta, die we alle onder de noemer altcoin scharen. Met altcoins kun je grotere winsten boeken dan met bitcoin, maar de risico’s zijn ook groter.
Vaak worden altcoins gekocht om de positie in bitcoin te versterken, maar dat vraagt een goede timing van de markt. Wie niet op tijd verkoopt, blijft met cryptovaluta zitten waarvan je nooit zeker weet of ze na een paar magere jaren nog bestaan. Daarom moet je ook altijd goed onderzoek doen naar wat je koopt. We noemen dat ook wel fundamentele analyse.
Koersen raadplegen
Op een platform als TradingView kun je historische koersen eenvoudig inzien. Ga naar Chart en zoek linksboven het symbool op, bijvoorbeeld btceur (bitcoin/euro) of de populairdere btcusd (bitcoin/usd). Naast dit symbool kun je het tijdframe veranderen naar bijvoorbeeld een week.
Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, kun je de periode (onder) of prijs (rechts) veranderen om de grafiek passend te maken. Het is meestal beter te zien als je rechtsonder naar een logaritmische schaal omschakelt. Wie gaat handelen, kan ook nog allerlei indicatoren aanzetten.
©PXimport
Marktwaarde controleren
Je zou altcoins qua marktwaarde kunnen onderverdelen in groot, gemiddeld en klein. Handige websites om daar inzicht in te krijgen, zijn CoinMarketCap en Live Coin Watch.
Op laatstgenoemde site zie je een rangschikking op marktwaarde en de koersverandering over het laatste uur en etmaal. De weergave kun je aanpassen via Customize. Zo kun je bijvoorbeeld koersveranderingen over langere termijn zichtbaar maken door 1y aan te zetten.
Zet je ook From ATH en To ATH aan, dan zie je ook de prijs ten opzichte van de hoogste prijs ooit (ath ofwel All Time High). Vergelijk je prijzen van cryptovaluta met vorig jaar, dan zijn vrijwel alle cryptovaluta overigens fors meer waard.
©PXimport
Wanneer instappen?
Het beste koopmoment is natuurlijk op de bodem, maar die is (net als de piek) lastig te bepalen. Een oude beurswijsheid zegt dat je moet kopen wanneer het bloed door de straten loopt, zelfs als het je eigen bloed is. De Fear & Greed Index blijkt een goede indicator. Die geeft het sentiment aan in de cryptomarkt. Extreme angst is een goed koopmoment. Typerend is dat eigenlijk niemand dan interesse heeft in crypto.
Een ideaal moment was bijvoorbeeld het dieptepunt in maart 2020, toen de hele financiële markt instortte uit angst voor de coronapandemie. Een investering destijds in bitcoin is met de huidige koers zo’n vijf keer meer waard, en op de piek enkele maanden terug zelfs tien keer meer. Als iedereen euforisch is en zelfs je schoonmoeder vraagt hoe je bitcoin kunt kopen, is het wellicht een goed moment om te verkopen.
Met tussenpozen investeren
Een beproefde tactiek is om met regelmatige tussenpozen een bepaalde som in te leggen. Dit heet Dollar Cost Averaging (dca). Een website als CostAVG.com laat zien hoe winstgevend dat (historisch gezien) kan zijn. Had je vanaf januari 2020 wekelijks voor 10 euro aan bitcoin gekocht, dan was de investering van in totaal 810 euro eind juli 2021 reeds 1792 euro waard.
Het voordeel van deze methode is dat je koersen niet actief hoeft te volgen. Al loont het waarschijnlijk de moeite om dat wel te doen, en alleen (stapsgewijs) te kopen als de markt rood kleurt, en (stapsgewijs) te verkopen bij aanhoudende koersstijgingen. Of koop/verkoop alleen tijdens de extremen in de marktcyclus, ook wel bear- en bull-markten genoemd.
©PXimport
Kopen en verkopen
Om cryptovaluta te kopen, kun je terecht bij een zogenoemde exchange. Een van de meest toegankelijke is Bitvavo. Als eerste stap moet je je registreren, waarbij een geldig identiteitsbewijs nodig is. We raden je aan om je account hierna meteen met tweestapsverificatie te beveiligen.
Als je inlogt, vind je op het Dashboard een optie Tegoed storten. Via bijvoorbeeld iDeal kun je het gewenste bedrag overmaken, dat hierna onder Tegoed komt te staan. Als je bepaalde cryptovaluta verkoopt, komt de opbrengst uiteraard ook bij dit tegoed terecht. Je kunt het dan via Tegoed opnemen laten uitbetalen op je bankrekening. Het overzicht daaronder laat alle cryptovaluta zien.
Klik je op een bepaalde cryptovaluta, dan opent een nieuwe pagina waar je de cryptovaluta via het tabje Kopen vanuit je tegoed kunt kopen. Op het tabje Verkopen kun je een deel van de betreffende cryptovaluta weer verkopen. Het venster laat zien welke handelskosten je moet betalen.
Je ziet op de pagina ook direct de koershistorie in een grafiek en een overzicht met je eerdere aan- en verkopen. Eenvoudiger kan het bijna niet. Behalve het deel waarmee je handelt, raden we je aan je crypto’s in een hardware-wallet te bewaren.
©PXimport
Rente over crypto
Bij je bank ontvang je nauwelijks nog rente over je spaarrekening. Bij cryptovaluta’s kun je geld verdienen door ze vast te zetten (we noemen het dan ‘staking’) of uit te lenen. Bij Bitvavo kan dit eenvoudig. In het overzicht zie je een s achter cryptovaluta’s die je kunt ‘staken’. Als je dit aanzet in je account, ontvang je automatisch je rente. De percentages lopen uiteen van enkele procenten tot zo’n tien procent. Je kunt ook via externe wallets staken.
Een nadeel bij staking is dat crypto’s op de exchange, in de externe wallet of bij een derde partij staan. Probeer de risico’s in ieder geval te spreiden! Heb je na dit artikel wel interesse gekregen in cryptovaluta en wil je meer weten? Dan raden we tot slot deze Kennismaken met Bitcoin-cursus aan.