ID.nl logo
Crypto voor beginners: Handelen in digitale munten
© PXimport
Huis

Crypto voor beginners: Handelen in digitale munten

Handelen in cryptovaluta is controversieel vanwege de hoge risico’s en het gebrek aan regulatie. Tegelijkertijd is het hip en biedt het kansen voor wie zich goed verdiept in de markt en wat geduld kan opbrengen. Tijd voor een lesje crypto voor beginners!

Handelen in cryptovaluta is populair. En je bent nog niet te laat. De markt staat eigenlijk in de kinderschoenen. De waarde van alle cryptomunten bij elkaar is vergelijkbaar met de beurswaarde van Apple. Het aantal cryptogebruikers groeit echter sneller dan het aantal internetgebruikers in de beginjaren. De markt staat ongeveer waar internet in 1994 stond.

Cryptovaluta wordt niet alleen als betaalmiddel gebruikt, maar ook om bijvoorbeeld toegang te geven tot producten of diensten binnen de blockchain. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar het voelt ook als het hedendaagse Wilde Westen. Je kunt snel verdienen, maar ook net zo hard verliezen. 

©PXimport

Zelf crypto minen: Welke coins en wat heb je nodig

Je kunt op meerdere manieren geld verdienen met crypto. Zo zijn er ‘daghandelaren’ die over korte tijd (veelal één of enkele dagen) proberen te verdienen door op het juiste moment in te stappen en na een korte koersstijging winst te pakken. Met een hefboomconstructie kan die winst flink worden vergroot, met het risico op grote verliezen ofwel ‘liquidatie’. Door ‘short’ te gaan, kunnen handelaren ook verdienen als de koers daalt.

Het lijkt aantrekkelijk om actief te gaan handelen, maar dit vraagt om veel ervaring. De meeste mensen zijn er bovendien niet zo succesvol mee. Zo’n 95 procent zou er zelfs niets mee verdienen. We richten ons hier vooral op de tweede groep, de houders die het als investering zien.

Welke coin?

Er zijn heel veel cryptovaluta, maar bitcoin spreekt vaak het meest aan. Het is ook een relatief veilige keuze. Bitcoin wordt gezien als digitaal alternatief voor goud en als een goede ‘store-of-value’. Steeds meer grote investeerders en bedrijven zijn geïnteresseerd en bang de boot te missen, ook met het oog op de snel oplopende inflatie.

Het lijkt een dure ‘munt’ en dat is het ook als je kijkt naar de beginjaren. Maar de koers laat door de jaren heen een stijgende trend zien. Hierdoor zal de prijs de komende jaren volgens experts nog tot veel grotere hoogtes stijgen. Je bent dus niet te laat.

Ook als je ‘pas’ ergens in 2020 had gekocht, ben je dit jaar winstgevend. De koers bleef in 2021 tot op heden steeds boven de hoogste piek van 2020. Door de grimmige marktcyclus laat de koers wel grote schommelingen zien, dus het blijft raadzaam een goed instapmoment te kiezen.

©PXimport

Er zijn talloze andere cryptovaluta, die we alle onder de noemer altcoin scharen. Met altcoins kun je grotere winsten boeken dan met bitcoin, maar de risico’s zijn ook groter.

Vaak worden altcoins gekocht om de positie in bitcoin te versterken, maar dat vraagt een goede timing van de markt. Wie niet op tijd verkoopt, blijft met cryptovaluta zitten waarvan je nooit zeker weet of ze na een paar magere jaren nog bestaan. Daarom moet je ook altijd goed onderzoek doen naar wat je koopt. We noemen dat ook wel fundamentele analyse.

Koersen raadplegen

Op een platform als TradingView kun je historische koersen eenvoudig inzien. Ga naar Chart en zoek linksboven het symbool op, bijvoorbeeld btceur (bitcoin/euro) of de populairdere btcusd (bitcoin/usd). Naast dit symbool kun je het tijdframe veranderen naar bijvoorbeeld een week.

 Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, kun je de periode (onder) of prijs (rechts) veranderen om de grafiek passend te maken. Het is meestal beter te zien als je rechtsonder naar een logaritmische schaal omschakelt. Wie gaat handelen, kan ook nog allerlei indicatoren aanzetten.

©PXimport

Marktwaarde controleren

Je zou altcoins qua marktwaarde kunnen onderverdelen in groot, gemiddeld en klein. Handige websites om daar inzicht in te krijgen, zijn CoinMarketCap en Live Coin Watch.

Op laatstgenoemde site zie je een rangschikking op marktwaarde en de koersverandering over het laatste uur en etmaal. De weergave kun je aanpassen via Customize. Zo kun je bijvoorbeeld koersveranderingen over langere termijn zichtbaar maken door 1y aan te zetten. 

Zet je ook From ATH en To ATH aan, dan zie je ook de prijs ten opzichte van de hoogste prijs ooit (ath ofwel All Time High). Vergelijk je prijzen van cryptovaluta met vorig jaar, dan zijn vrijwel alle cryptovaluta overigens fors meer waard.

©PXimport

Wanneer instappen?

Het beste koopmoment is natuurlijk op de bodem, maar die is (net als de piek) lastig te bepalen. Een oude beurswijsheid zegt dat je moet kopen wanneer het bloed door de straten loopt, zelfs als het je eigen bloed is. De Fear & Greed Index blijkt een goede indicator. Die geeft het sentiment aan in de cryptomarkt. Extreme angst is een goed koopmoment. Typerend is dat eigenlijk niemand dan interesse heeft in crypto.

Een ideaal moment was bijvoorbeeld het dieptepunt in maart 2020, toen de hele financiële markt instortte uit angst voor de coronapandemie. Een investering destijds in bitcoin is met de huidige koers zo’n vijf keer meer waard, en op de piek enkele maanden terug zelfs tien keer meer. Als iedereen euforisch is en zelfs je schoonmoeder vraagt hoe je bitcoin kunt kopen, is het wellicht een goed moment om te verkopen.

Met tussenpozen investeren

Een beproefde tactiek is om met regelmatige tussenpozen een bepaalde som in te leggen. Dit heet Dollar Cost Averaging (dca). Een website als CostAVG.com laat zien hoe winstgevend dat (historisch gezien) kan zijn. Had je vanaf januari 2020 wekelijks voor 10 euro aan bitcoin gekocht, dan was de investering van in totaal 810 euro eind juli 2021 reeds 1792 euro waard.

Het voordeel van deze methode is dat je koersen niet actief hoeft te volgen. Al loont het waarschijnlijk de moeite om dat wel te doen, en alleen (stapsgewijs) te kopen als de markt rood kleurt, en (stapsgewijs) te verkopen bij aanhoudende koersstijgingen. Of koop/verkoop alleen tijdens de extremen in de marktcyclus, ook wel bear- en bull-markten genoemd.

©PXimport

Kopen en verkopen

Om cryptovaluta te kopen, kun je terecht bij een zogenoemde exchange. Een van de meest toegankelijke is Bitvavo. Als eerste stap moet je je registreren, waarbij een geldig identiteitsbewijs nodig is. We raden je aan om je account hierna meteen met tweestapsverificatie te beveiligen.

Als je inlogt, vind je op het Dashboard een optie Tegoed storten. Via bijvoorbeeld iDeal kun je het gewenste bedrag overmaken, dat hierna onder Tegoed komt te staan. Als je bepaalde cryptovaluta verkoopt, komt de opbrengst uiteraard ook bij dit tegoed terecht. Je kunt het dan via Tegoed opnemen laten uitbetalen op je bankrekening. Het overzicht daaronder laat alle cryptovaluta zien.

Klik je op een bepaalde cryptovaluta, dan opent een nieuwe pagina waar je de cryptovaluta via het tabje Kopen vanuit je tegoed kunt kopen. Op het tabje Verkopen kun je een deel van de betreffende cryptovaluta weer verkopen. Het venster laat zien welke handelskosten je moet betalen.

Je ziet op de pagina ook direct de koershistorie in een grafiek en een overzicht met je eerdere aan- en verkopen. Eenvoudiger kan het bijna niet. Behalve het deel waarmee je handelt, raden we je aan je crypto’s in een hardware-wallet te bewaren.

©PXimport

Rente over crypto

Bij je bank ontvang je nauwelijks nog rente over je spaarrekening. Bij cryptovaluta’s kun je geld verdienen door ze vast te zetten (we noemen het dan ‘staking’) of uit te lenen. Bij Bitvavo kan dit eenvoudig. In het overzicht zie je een s achter cryptovaluta’s die je kunt ‘staken’. Als je dit aanzet in je account, ontvang je automatisch je rente. De percentages lopen uiteen van enkele procenten tot zo’n tien procent. Je kunt ook via externe wallets staken.

Een nadeel bij staking is dat crypto’s op de exchange, in de externe wallet of bij een derde partij staan. Probeer de risico’s in ieder geval te spreiden! Heb je na dit artikel wel interesse gekregen in cryptovaluta en wil je meer weten? Dan raden we tot slot deze Kennismaken met Bitcoin-cursus aan.

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.