ID.nl logo
Crypto voor beginners: Handelen in digitale munten
© PXimport
Huis

Crypto voor beginners: Handelen in digitale munten

Handelen in cryptovaluta is controversieel vanwege de hoge risico’s en het gebrek aan regulatie. Tegelijkertijd is het hip en biedt het kansen voor wie zich goed verdiept in de markt en wat geduld kan opbrengen. Tijd voor een lesje crypto voor beginners!

Handelen in cryptovaluta is populair. En je bent nog niet te laat. De markt staat eigenlijk in de kinderschoenen. De waarde van alle cryptomunten bij elkaar is vergelijkbaar met de beurswaarde van Apple. Het aantal cryptogebruikers groeit echter sneller dan het aantal internetgebruikers in de beginjaren. De markt staat ongeveer waar internet in 1994 stond.

Cryptovaluta wordt niet alleen als betaalmiddel gebruikt, maar ook om bijvoorbeeld toegang te geven tot producten of diensten binnen de blockchain. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Maar het voelt ook als het hedendaagse Wilde Westen. Je kunt snel verdienen, maar ook net zo hard verliezen. 

©PXimport

Zelf crypto minen: Welke coins en wat heb je nodig

Je kunt op meerdere manieren geld verdienen met crypto. Zo zijn er ‘daghandelaren’ die over korte tijd (veelal één of enkele dagen) proberen te verdienen door op het juiste moment in te stappen en na een korte koersstijging winst te pakken. Met een hefboomconstructie kan die winst flink worden vergroot, met het risico op grote verliezen ofwel ‘liquidatie’. Door ‘short’ te gaan, kunnen handelaren ook verdienen als de koers daalt.

Het lijkt aantrekkelijk om actief te gaan handelen, maar dit vraagt om veel ervaring. De meeste mensen zijn er bovendien niet zo succesvol mee. Zo’n 95 procent zou er zelfs niets mee verdienen. We richten ons hier vooral op de tweede groep, de houders die het als investering zien.

Welke coin?

Er zijn heel veel cryptovaluta, maar bitcoin spreekt vaak het meest aan. Het is ook een relatief veilige keuze. Bitcoin wordt gezien als digitaal alternatief voor goud en als een goede ‘store-of-value’. Steeds meer grote investeerders en bedrijven zijn geïnteresseerd en bang de boot te missen, ook met het oog op de snel oplopende inflatie.

Het lijkt een dure ‘munt’ en dat is het ook als je kijkt naar de beginjaren. Maar de koers laat door de jaren heen een stijgende trend zien. Hierdoor zal de prijs de komende jaren volgens experts nog tot veel grotere hoogtes stijgen. Je bent dus niet te laat.

Ook als je ‘pas’ ergens in 2020 had gekocht, ben je dit jaar winstgevend. De koers bleef in 2021 tot op heden steeds boven de hoogste piek van 2020. Door de grimmige marktcyclus laat de koers wel grote schommelingen zien, dus het blijft raadzaam een goed instapmoment te kiezen.

©PXimport

Er zijn talloze andere cryptovaluta, die we alle onder de noemer altcoin scharen. Met altcoins kun je grotere winsten boeken dan met bitcoin, maar de risico’s zijn ook groter.

Vaak worden altcoins gekocht om de positie in bitcoin te versterken, maar dat vraagt een goede timing van de markt. Wie niet op tijd verkoopt, blijft met cryptovaluta zitten waarvan je nooit zeker weet of ze na een paar magere jaren nog bestaan. Daarom moet je ook altijd goed onderzoek doen naar wat je koopt. We noemen dat ook wel fundamentele analyse.

Koersen raadplegen

Op een platform als TradingView kun je historische koersen eenvoudig inzien. Ga naar Chart en zoek linksboven het symbool op, bijvoorbeeld btceur (bitcoin/euro) of de populairdere btcusd (bitcoin/usd). Naast dit symbool kun je het tijdframe veranderen naar bijvoorbeeld een week.

 Door de linkermuisknop ingedrukt te houden, kun je de periode (onder) of prijs (rechts) veranderen om de grafiek passend te maken. Het is meestal beter te zien als je rechtsonder naar een logaritmische schaal omschakelt. Wie gaat handelen, kan ook nog allerlei indicatoren aanzetten.

©PXimport

Marktwaarde controleren

Je zou altcoins qua marktwaarde kunnen onderverdelen in groot, gemiddeld en klein. Handige websites om daar inzicht in te krijgen, zijn CoinMarketCap en Live Coin Watch.

Op laatstgenoemde site zie je een rangschikking op marktwaarde en de koersverandering over het laatste uur en etmaal. De weergave kun je aanpassen via Customize. Zo kun je bijvoorbeeld koersveranderingen over langere termijn zichtbaar maken door 1y aan te zetten. 

Zet je ook From ATH en To ATH aan, dan zie je ook de prijs ten opzichte van de hoogste prijs ooit (ath ofwel All Time High). Vergelijk je prijzen van cryptovaluta met vorig jaar, dan zijn vrijwel alle cryptovaluta overigens fors meer waard.

©PXimport

Wanneer instappen?

Het beste koopmoment is natuurlijk op de bodem, maar die is (net als de piek) lastig te bepalen. Een oude beurswijsheid zegt dat je moet kopen wanneer het bloed door de straten loopt, zelfs als het je eigen bloed is. De Fear & Greed Index blijkt een goede indicator. Die geeft het sentiment aan in de cryptomarkt. Extreme angst is een goed koopmoment. Typerend is dat eigenlijk niemand dan interesse heeft in crypto.

Een ideaal moment was bijvoorbeeld het dieptepunt in maart 2020, toen de hele financiële markt instortte uit angst voor de coronapandemie. Een investering destijds in bitcoin is met de huidige koers zo’n vijf keer meer waard, en op de piek enkele maanden terug zelfs tien keer meer. Als iedereen euforisch is en zelfs je schoonmoeder vraagt hoe je bitcoin kunt kopen, is het wellicht een goed moment om te verkopen.

Met tussenpozen investeren

Een beproefde tactiek is om met regelmatige tussenpozen een bepaalde som in te leggen. Dit heet Dollar Cost Averaging (dca). Een website als CostAVG.com laat zien hoe winstgevend dat (historisch gezien) kan zijn. Had je vanaf januari 2020 wekelijks voor 10 euro aan bitcoin gekocht, dan was de investering van in totaal 810 euro eind juli 2021 reeds 1792 euro waard.

Het voordeel van deze methode is dat je koersen niet actief hoeft te volgen. Al loont het waarschijnlijk de moeite om dat wel te doen, en alleen (stapsgewijs) te kopen als de markt rood kleurt, en (stapsgewijs) te verkopen bij aanhoudende koersstijgingen. Of koop/verkoop alleen tijdens de extremen in de marktcyclus, ook wel bear- en bull-markten genoemd.

©PXimport

Kopen en verkopen

Om cryptovaluta te kopen, kun je terecht bij een zogenoemde exchange. Een van de meest toegankelijke is Bitvavo. Als eerste stap moet je je registreren, waarbij een geldig identiteitsbewijs nodig is. We raden je aan om je account hierna meteen met tweestapsverificatie te beveiligen.

Als je inlogt, vind je op het Dashboard een optie Tegoed storten. Via bijvoorbeeld iDeal kun je het gewenste bedrag overmaken, dat hierna onder Tegoed komt te staan. Als je bepaalde cryptovaluta verkoopt, komt de opbrengst uiteraard ook bij dit tegoed terecht. Je kunt het dan via Tegoed opnemen laten uitbetalen op je bankrekening. Het overzicht daaronder laat alle cryptovaluta zien.

Klik je op een bepaalde cryptovaluta, dan opent een nieuwe pagina waar je de cryptovaluta via het tabje Kopen vanuit je tegoed kunt kopen. Op het tabje Verkopen kun je een deel van de betreffende cryptovaluta weer verkopen. Het venster laat zien welke handelskosten je moet betalen.

Je ziet op de pagina ook direct de koershistorie in een grafiek en een overzicht met je eerdere aan- en verkopen. Eenvoudiger kan het bijna niet. Behalve het deel waarmee je handelt, raden we je aan je crypto’s in een hardware-wallet te bewaren.

©PXimport

Rente over crypto

Bij je bank ontvang je nauwelijks nog rente over je spaarrekening. Bij cryptovaluta’s kun je geld verdienen door ze vast te zetten (we noemen het dan ‘staking’) of uit te lenen. Bij Bitvavo kan dit eenvoudig. In het overzicht zie je een s achter cryptovaluta’s die je kunt ‘staken’. Als je dit aanzet in je account, ontvang je automatisch je rente. De percentages lopen uiteen van enkele procenten tot zo’n tien procent. Je kunt ook via externe wallets staken.

Een nadeel bij staking is dat crypto’s op de exchange, in de externe wallet of bij een derde partij staan. Probeer de risico’s in ieder geval te spreiden! Heb je na dit artikel wel interesse gekregen in cryptovaluta en wil je meer weten? Dan raden we tot slot deze Kennismaken met Bitcoin-cursus aan.

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl