ID.nl logo
Tweedehands computer kopen? Let hierop!
© PXimport
Huis

Tweedehands computer kopen? Let hierop!

Een nieuwe computer met behoorlijke rekencapaciteiten is stevig aan de prijs. Uiteraard kun je ook een goedkopere pc overwegen, maar hierbij loop je algauw tegen allerlei beperkingen van het systeem aan, zoals een geringe opslagcapaciteit, kleine monitor of trage processor. Waarom zou je je niet eens verdiepen in de aanschaf van een tweedehands computer, zodat je voor relatief weinig geld een goedwerkende pc of laptop kunt kopen? In dit artikel behandelen we diverse punten waar je op kunt letten.

Tip 01: Hoezo tweedehands?

Mits je een aantal belangrijke aandachtspunten in ogenschouw neemt, is de aanschaf van een tweedehands pc erg aantrekkelijk. Zo ben je doorgaans goedkoper uit in vergelijking met de aanschaf van een nieuwe machine. Met een bedrag van grofweg tussen de honderd en tweehonderd euro komen computergebruikers zonder uitzonderlijke eisen al een heel eind. Bovendien draag je met het verlengen van de levensduur van een gebruikte machine je steentje bij aan een circulaire samenleving.

Gunstig is dat de ontwikkelingen op het gebied van hardware de laatste jaren minder hard vooruitgaan dan vorig decennium. Computeronderdelen verouderen tegenwoordig minder snel en komen hierdoor al snel in aanmerking voor een tweede leven. Een gebruikte computer is bijvoorbeeld een interessante optie wanneer je thuis een extra werkplek wilt inrichten. Voor gangbare taken als internetten, e-mailen, media afspelen en eenvoudige fotobewerking kun je namelijk prima met een geschikt tweedehands exemplaar uit de voeten. Een goedkoop systeem is ook interessant wanneer je een pc voor een specifiek doeleinde nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een mediaserver of de verwerking van downloads via usenet.

©PXimport

Chromebook

In reclamefolders en websites van de bekende elektronicaketens komen ze veelvuldig voorbij: Chromebooks. De Chromebook wint aan populariteit. Begrijpelijk, want kopers halen voor weinig geld een complete laptop in huis. Twijfel je tussen een tweedehands computer en nieuwe Chromebook? Laatstgenoemde is met name interessant wanneer je geen specifieke software hoeft te installeren en persoonlijke bestanden niet lokaal hoeft te bewaren. Een Chromebook biedt hiervoor namelijk minder mogelijkheden. Chrome OS zit vol met voorgekauwde Google-diensten. Internetten doe je bijvoorbeeld met Chrome, e-mailen vanuit Gmail en tekstverwerken met Google Documenten. Verder kun je apps installeren vanuit de Play Store. Een Chromebook is zo goedkoop, omdat het besturingssysteem Chrome OS lage eisen aan de hardware stelt. Om die reden beschikken deze apparaten veelal over een bescheiden processor en weinig werkgeheugen. Meestal hebben ze een klein (aanraak)scherm, waardoor ze prima geschikt zijn voor mobiel gebruik.

©PXimport

Tip 02: Refurbished

Winkels gebruiken graag de term refurbished om gereviseerde producten te verkopen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig met pc’s en laptops. Kortom, het zijn opknappertjes. Diverse (web)winkels zijn gespecialiseerd in de verkoop van refurbished producten. Na binnenkomst van een gebruikte computer controleert een medewerker het systeem. Deze persoon reinigt de machine en lapt hem zo nodig weer op. Bij kapotte computeronderdelen als een harde schijf of geheugenmodule is reparatie vaak niet meer mogelijk, waardoor het vrijwel altijd nodig is om deze onderdelen te vervangen.

Onder de refurbished-vlag belanden er voornamelijk zakelijk afgeschreven computers en restvoorraden in de (digitale) schappen. Bedenk goed dat zakelijke pc’s een aantal jaar lang erg intensief zijn gebruikt. Overigens zijn zakelijke pc’s vaak wel wat robuuster dan consumenten-pc’s. Bovendien schrijven bedrijven ze al na een relatief korte periode af.

De betere winkels hanteren strenge kwaliteitseisen om te bepalen of producten in aanmerking komen voor een tweede leven. Soms staat de huidige conditie van de apparatuur eerlijk op de verkooppagina vermeld, bijvoorbeeld aan de hand van een sterrensysteem. Let tot slot op de werkelijke vraagprijs. Bepaalde webwinkels vermelden de prijs exclusief btw. Daar komt dan dus nog 21 procent bij.

©PXimport

Tip 03: Zelf samenstellen

Sommige aanbieders van refurbished pc’s verkopen voor slechts enkele tientjes al systemen. Laat je niet foppen, want bij nadere inspectie blijkt het vaak om zogeheten barebone-pc’s te gaan. Dit zijn eigenlijk lege computerkasten. Maar haak ook niet meteen af. Een groot voordeel is namelijk dat je zo’n barebone naar wens met tweedehands onderdelen kunt samenstellen. Na het kiezen van de gewenste hardware zet een medewerker de computer voor je in elkaar en ontvang je een systeem op maat.

Uit welke onderdelen je exact kunt kiezen, hangt af van de gekozen barebone. Meestal selecteer je in een online keuzeformulier een processor, een opslagdrager en werkgeheugen. Bepaal verder of je een (extra) videokaart, cd/dvd-station en draadloze netwerkkaart wilt laten inbouwen. Daarnaast wil je wellicht een Windows- en Office-licentie aanschaffen. Tot slot kun je misschien tweedehands randapparatuur bijkopen, zoals een scherm, toetsenbord en muis. Logischerwijs hangt de uiteindelijke prijs af van je keuzes. Een snelle ssd als opslagdrager is bijvoorbeeld heel wat duurder dan een reguliere harde schijf. Meestal staan de meerprijzen netjes bij een barebone-pc vermeld.

©PXimport

Een gebruikte barebone-pc kun je naar wens samenstellen met tweedehands onderdelen 

-

Keurmerk Refurbished

Heb je een gereviseerd product op het oog, maar twijfel je over de aanbieder? De betere verkoopadressen zijn voorzien van het Keurmerk Refurbished. Hierdoor weet je zeker dat de webshop aan bepaalde eisen voldoet. Zo geven aangesloten verkopers twee jaar garantie op de apparatuur. Daarnaast worden de apparaten op tientallen punten gecontroleerd en moeten de bedrijven financieel gezond zijn. De instantie achter het Keurmerk Refurbished is de ondernemersvereniging Techniek Nederland, waarbij TÜV Nederland als onafhankelijke partij controles uitvoert. Het keurmerk geldt momenteel voor gereviseerde iPhones, iPads, MacBooks en Windows-computers, maar de initiatiefnemers willen op termijn ook andere apparaten toevoegen.

©PXimport

Tip 04: Computerwinkels

Lokale computerwinkels verkopen vaak eveneens gebruikte pc’s en laptops. Een groot voordeel is dat je de apparatuur met eigen ogen kunt bewonderen. Verder kun je bij problemen op een fysiek adres terecht en heb je niet te maken met verzendkosten. Besef wel dat lokale computerwinkels allerlei werkzaamheden verrichten. De verkoop van tweedehands spullen doen ze er veelal als extra inkomstenbron bij, terwijl gespecialiseerde webshops zeer geroutineerd zijn in het restaureren van gebruikte computers. Vraag in een computerwinkel dan ook altijd in hoeverre het gebruikte systeem is opgeknapt. Probeer het systeem ook altijd ter plekke uit. Je hebt dan snel genoeg in de gaten of de apparatuur bevalt.

Tip 05: Garantievoorwaarden

Een belangrijk punt bij de aanschaf van een refurbished of tweedehands computer zijn de garantievoorwaarden. Bij verkoopadressen van gereviseerde producten is dat vaak goed geregeld. De apparatuur is door hen zelf gecontroleerd en waar nodig opgeknapt, waardoor ze overtuigd zijn van een redelijke levensduur. De garantie op een computer bedraagt meestal één of twee jaar. Bij sommige aanbieders kun je de garantieperiode tegen betaling verlengen.

Belangrijk om te weten is dat de garantie van gebruikte pc’s meestal niet meer via de computerfabrikant loopt. Voor een garantieclaim ben je dus aangewezen op de (reparatie)service van de betreffende webshop of computerwinkel. Vaak staan de exacte garantievoorwaarden ergens op de website van de verkopende partij vermeld. Zo niet, vraag dan naar deze voorwaarden en verdiep je in de details. Bij aanschaf van een tweedehands laptop zit er vaak bijvoorbeeld geen of een korte garantie op de accu. Het is overigens begrijpelijk dat winkeliers dit risico niet willen dragen, want een batterij is erg slijtgevoelig. Ben je kort na aanschaf ontevreden over een aankoop, dan geven winkels geld terug. Bijvoorbeeld binnen een termijn van veertien of dertig dagen. Je dient dan overigens meestal wel zelf de retourkosten te betalen.

©PXimport

Bij aanschaf van een tweedehands computer belooft de winkel meestal één of twee jaar garantie

-

Top 06: Kringloop

Ga je voor een spotgoedkoop systeem, dan zou je in een kringloopwinkel of op een rommelmarkt weleens tegen een interessante machine aan kunnen lopen. Besef wel dat dit afdankertjes van consumenten zijn. Het betreft dan ook over het algemeen nogal gedateerde apparatuur die niet meer vlekkeloos functioneert. Medewerkers of vrijwilligers van sommige kringloopwinkels knappen gebruikte systemen op. Of misschien vind je het zelf wel leuk om een afdankertje op te lappen. Verwacht er in ieder geval niet te veel van.

Tweede kans

Webshops hebben regelmatig te maken met retouren van pc’s en laptops. Omdat de apparatuur al eens is gebruikt, is het voor webwinkels lastiger om de producten weer als nieuw te verkopen. Vaak ontbreekt bijvoorbeeld de originele verpakking of is deze beschadigd. Soms gaat het om showmodellen waarbij wellicht bepaalde accessoires ontbreken. Bekende webshops verkopen dergelijke apparaten tegen een gereduceerd tarief. De korting varieert van enkele tientjes tot misschien wel honderd euro. Coolblue richtte voor dergelijke producten onder de noemer Tweedekans een apart hoekje in. Surf maar eens naar www.coolblue.nl/tweedekans. Op de productpagina van een tweedekans-product staat de huidige conditie vermeld. Ook MediaMarkt (Outlet) en Bol.com (Retourdeals) verkopen teruggestuurde producten tegen lagere tarieven. Met Retourplaza bestaat er zelfs een gespecialiseerde aanbieder op dit gebied.

©PXimport

Tip 07: Privéhandel

Voor tweedehands spullen kun je natuurlijk ook terecht op Marktplaats. Kijk maar eens in de rubriek Computers en Software, waarna je doorklikt naar bijvoorbeeld Desktop pc’s, Windows laptops of Chromebooks. Je stuit vervolgens al gauw op duizenden advertenties. Naast advertenties van bedrijven proberen ook particulieren computers op Marktplaats te verkopen. Gebruik eventueel de filters aan de linkerkant om een passende machine te vinden. Een andere plek waar je veelgebruikte spullen kunt vinden, is Facebook Marketplace.

Overname van een particulier is vooral interessant wanneer je het leuk vindt om de apparatuur zelf op te knappen. Denk onder meer aan het reinigen van de binnen- en buitenzijde. Verder dien je het systeem wellicht op te schonen of is er een herinstallatie van het besturingssysteem vereist. Vergeleken met de aanschaf van een gereviseerd of tweedehands product in een (web)winkel haal je meestal geen kant-en-klaar systeem in huis. Bovendien is de kans op een miskoop iets groter. Sommige mensen verkopen al dan niet bewust goederen op Marktplaats die geen tweede leven waard zijn. Wees dus op je hoede!

©PXimport

Tip 08: Verkoper checken

Om de kans op een geslaagde deal te vergroten, is het slim om de verkopende partij na te trekken. Bij een fysieke winkel of webshop is dat niet zo ingewikkeld. Typ de bedrijfsnaam in op Google en er verschijnen ongetwijfeld reviews van eerdere klanten. Je kunt hiervoor ook op Facebook terecht.

Doe je op Marktplaats zaken, dan kun je eveneens de betrouwbaarheid van de verkoper controleren. Sinds 2018 kunnen gebruikers elkaar op dit platform beoordelen. Dat gebeurt dan ook veelvuldig. Lees bij een advertentie de ervaringen over de betreffende verkoper. Zijn er geen ervaringen beschikbaar? Wees dan extra alert. De meeste oplichters maken namelijk voortdurend nieuwe profielen aan en bouwen hierdoor geen reviewgeschiedenis op. Als je twijfels hebt, kun je de database van de politie raadplegen. Surf daarvoor naar www.tiny.cc/pklacht en controleer of de verkoper als oplichter te boek staat. Je kunt onder meer een rekeningnummer, e-mailadres en telefoonnummer ter controle invoeren.

©PXimport

Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper om de kans op een geslaagde aankoop te vergroten

-

Tip 09: Computer checken

Foto’s van online advertenties zijn vaak onduidelijk of vertellen niet het complete verhaal. Ga daarom bij voorkeur persoonlijk langs bij de verkopende partij. Zo krijg je meteen een indruk van de verkoper. Gebruikssporen als krasjes en deukjes zijn bij een tweedehands product haast onvermijdelijk. Bepaal in hoeverre deze gebruikssporen nadelig zijn tijdens computeractiviteiten. Een kras op een laptopscherm is bijvoorbeeld veel hinderlijker dan een deukje aan de zijkant van de behuizing.

Neem bij een desktop eventueel een kijkje in de systeemkast. Maak de behuizing aan de hand van schroefjes of een schuifmechanisme open. Zie je stofwolken of zijn alle onderdelen brandschoon? Controleer bij een laptop ook grondig de knoppen van het toetsenbord, want defecte toetsen kun je niet zomaar (laten) repareren. Check daarnaast of de beloofde hardware uit de advertentie wel daadwerkelijk aanwezig is. Straks blijkt die supersnelle processor een bejaarde cpu te zijn. Klik in het geval van een Windows 10-machine linksonder op het vergrootglas en typ Systeeminformatie. Druk daarna op Enter. Je ziet dan onder meer welke processor, hoeveel werkgeheugen en wat voor schijven er zijn ingebouwd. Ga tot slot even een kwartiertje met de beoogde computer aan de slag. Open wat programma’s en beoordeel of het systeem soepel loopt.

Refurbished winkels

Op internet wemelt het van de gespecialiseerde aanbieders van refurbished producten. Welke verkoopadressen bieden prijsvriendelijke pc’s en laptops aan? We lichten drie webshops uit.

ReMarkt

Op het moment van schrijven biedt ReMarkt ruim duizend gereviseerde pc’s en 250 laptops aan. Daar zit vast wel iets voor je bij. Je kunt daarnaast ook voor een gebruikte desktop inclusief scherm bij deze aanbieder terecht. Verder verkoopt ReMarkt computerbehuizingen (barebones) waarbij je zelf tweedehands onderdelen kunt selecteren. Overigens zijn gebruikte componenten als harde schijven, videokaarten en geheugenmodules ook afzonderlijk verkrijgbaar.

©PXimport

IUsed.nl

Als aanbieder van refurbished producten heeft iUsed.nl een goede reputatie. Dit bedrijf voldoet dan ook aan de eisen van het Keurmerk Refurbished. Het aanbod bestaat louter uit Apple-producten. Je kunt op deze website dus terecht voor een ruim aanbod van gereviseerde Macs, iMacs en MacBooks.

Laptops4all

Zoals de winkelnaam al prijsgeeft, vind je bij deze aanbieder veel laptops. Het assortiment bevat gebruikte modellen van onder meer HP, Dell, Lenovo en Toshiba. Daarnaast verkoopt Latops4all in mindere mate gebruikte pc’s. Vanaf een aanschafwaarde van honderd euro betaal je geen verzendkosten en de winkel belooft één jaar garantie.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Muziek- of podcastliefhebber? Niets is zo fijn als ongestoord naar je favoriete nummers of podcasts luisteren. Met deze draadloze oordopjes heb je uitstekend geluid zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.

True Wireless wil zeggen dat oordopjes of koptelefoons volledig draadloos zijn, zonder kabel tussen de oordopjes onderling. Ze maken verbinding via Bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone. True Wireless wordt vooral gebruikt voor muziek luisteren, bellen en het handsfree bedienen van apparaten, met veel bewegingsvrijheid als belangrijkste voordeel. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Sony WF-C500

Als je aan Sony denkt, denk je aan geluidskwaliteit, en de WF-C500 stelt op dat vlak zeker niet teleur. Het meest opvallende is de DSEE-technologie (Digital Sound Enhancement Engine). Deze techniek herstelt hoge frequentietonen die vaak verloren gaan bij het comprimeren van muziek, zoals bij sommige streamingdiensten. Hierdoor blijven je favoriete nummers rijker en gedetailleerder klinken. De pasvorm is klein en ergonomisch, waardoor ze ook voor langere luistersessies comfortabel in je oren blijven zitten. Met de bijbehorende Headphones Connect-app van Sony kun je het geluid volledig naar je eigen smaak aanpassen met een equalizer. De batterijduur is met 10 uur op een volle lading (en nog eens 10 uur extra via de oplaadcase) meer dan voldoende voor een paar dagen woon-werkverkeer of een lange studiesessie. Hoewel actieve ruisonderdrukking ontbreekt, sluiten de dopjes van zichzelf al redelijk goed af.

🎶Continue audioafspeeltijd: 10 uur (met oplaadcase 20 uur)
🔌Oplaadtijd: 2,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

JBL Tune Flex

Het unieke aan de JBL Tune Flex is de flexibiliteit in hoe je ze draagt. Standaard hebben ze een 'open' ontwerp, waardoor je bewust blijft van je omgeving. Dit is ideaal voor in het verkeer of op kantoor. Heb je toch behoefte aan meer isolatie en een diepere basrespons? Dan klik je de meegeleverde afsluitende oortips erop en verander je ze in een traditioneel in-ear model. Deze oordopjes zijn uitgerust met Active Noise Cancelling, warmee je storende achtergrondgeluiden wegfiltert, zodat je je volledig op je muziek of podcast kunt focussen. Het geluid zelf heeft de kenmerkende JBL Pure Bass-signatuur, wat zorgt voor een krachtig en energiek laag. Met de bijbehorende app kun je instellingen zoals de noise cancelling en het geluidsprofiel verder finetunen.

🎶Continue audioafspeeltijd: 8 uur (met oplaadcase 32 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

Rolfstone Nova

De Rolfstone Nova is een interessant product van Nederlandse bodem. De ANC-functie filtert storende omgevingsgeluiden zoals het lawaai in de trein of het geroezemoes op kantoor effectief weg. Heb je juist wel behoefte aan contact met je omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer? Dan schakel je eenvoudig de Ambient Mode in, die omgevingsgeluid juist versterkt doorlaat. De geluidskwaliteit is vol en helder, met een stevige bas die niet overheerst, wat het een prettige allrounder maakt voor verschillende muziekstijlen. Een ander sterk punt is de batterijduur; de oordopjes zelf gaan tot 7 uur mee en met de oplaadcase kun je dit verlengen tot een indrukwekkende 35 uur in totaal. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bovendien zweet- en spatwaterdicht, waardoor ze ook prima geschikt zijn voor een rondje hardlopen. Ook handig: deze oordopjes kun je ook draadloos opladen!

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 35 uur)
🔌Oplaadtijd: 50 minuten
📡Bluetooth-versie: 5.2

Yamaha TW-E3B

Yamaha is geen onbekende in de muziekwereld en benadert oordopjes hierdoor net even anders dan de meeste merken. Bij de TW-E3B ligt de focus niet op de zwaarste bas of andere snufjes, maar juist op een natuurgetrouwe geluidsweergave en de gezondheid van je gehoor. Het belangrijkste kenmerk is Yamaha’s unieke ‘Listening Care’-technologie, waarmee het geluid op een intelligente manier wordt aanpgepast wanneer je op een lager volume luistert. Het zorgt ervoor dat je zowel de lage als de hoge tonen helder blijft horen, zonder dat je de muziek hard hoeft te zetten. Hierdoor kun je langer en veiliger genieten van een vol en rijk geluid. De algehele klank is, zoals je van Yamaha mag verwachten, zeer gebalanceerd en authentiek, bedoeld om de muziek te laten klinken zoals de artiest het heeft bedoeld. De oordopjes zelf zijn compact en licht, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm. Met een IPX5-certificering zijn ze bovendien bestand tegen zweet en regen, dus een workout of een wandeling in een bui is geen enkel probleem. De batterij gaat zo'n 6 uur mee, met nog eens 18 uur extra via de oplaadcase.

🎶Continue audioafspeeltijd: 6 uur (met oplaadcase 24 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

Oppo Enco Buds2

Oppo is een merk dat je misschien kent van de smartphones, maar ze maken ook zeer capabele audio-producten. De Enco Buds2 zijn daar een perfect voorbeeld van. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote 10mm titanium driver, die zorgt voor een diepe en indrukwekkende basweergave die je normaal in duurdere oordopjes zou verwachten. Via de bijbehorende HeyMelody-app kun je kiezen uit verschillende ‘Enco Live’ geluidseffecten om de audio af te stemmen op jouw voorkeur, zoals een ‘Bass Boost’ voor nog meer impact. Een andere handige feature is de speciale ‘Game Mode’ die de vertraging tussen beeld en geluid minimaliseert, wat ideaal is voor het kijken van video’s of het spelen van games op je telefoon. De batterijduur is met 7 uur per lading en een totaal van 28 uur met de case uitstekend. De bediening gaat via aanraking en is ook nog eens te personaliseren. Dit alles maakt de Oppo Enco Buds2 een zeer complete en betaalbare keuze.

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 28 uur)
🔌Oplaadtijd: 1,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.