© PXimport

1 april: de 8 beste digitale grappen

Desktops & monitoren

Geplaatst: 1 april 2021 - 02:05

Aangepast: 25 november 2022 - 10:52

Dirk Schoofs

Heb jij in jouw omgeving ook zo’n lolbroek, dan kan het bevredigend zijn hem of haar een koekje van eigen deeg te geven. Wij geven je de middelen om de grappenterrorist de loef af te steken. Met overigens als risico dat je in het slechtste geval zelf de meest gehate persoon van het huishouden wordt.

Een goeie grap mag bij het opzetten niet te veel tijd in beslag nemen en moet zonder schade te veroorzaken makkelijk omkeerbaar zijn. Dat geldt vooral in een thuis- of werkomgeving. Pas deze streken dus toe bij iemand die er de humor van inziet en houd een oogje in het zeil om te vermijden dat het slachtoffer in een poging om de zaak te herstellen schade aanricht aan zijn systeem. De meeste van deze grappen vereisen wel dat je toegang hebt tot iemands computer en dat het potentiële slachtoffer zijn machine eventjes onbeheerd achterlaat.

 Bevries het bureaublad 

Een gouwe ouwe is het bevroren bureaublad. Maak met de toetscombinatie Windows-toets+PrintScreen een schermafdruk van het bureaublad van je slachtoffer. Deze screenshot zal Windows 10 automatisch wegschrijven in de map Schermopnamen, die op zijn beurt in de map Afbeeldingen zit. In Windows Verkenner navigeer je naar deze schermafdruk en klik je er met de rechtermuisknop op om in het snelmenu de opdracht Als bureaublad gebruiken te selecteren. Hierdoor zal de afbeelding van het bureaublad met daarop alle icoontjes als één grote foto op de achtergrond verschijnen. De echte bureaubladpictogrammen verberg je door met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad te klikken, waarna je in het menu Beeld, Bureaubladpictogrammen verbergen selecteert. Het slachtoffer zal op zijn vertrouwde pictogrammen blijven klikken, echter zonder dat er iets gebeurt.

© PXimport

Gênante mappen

Een variant op de vorige grap is dat je alle oorspronkelijke snelkoppelingen eerst in een map verbergt. Daarna plaatst je enkele nieuwe lege mappen op het bureaublad en voorzie je die van gênante namen. Pas daarna maak je een schermafbeelding van het bureaublad en je verwijdert daarna de aanstootgevende mappen. Vervolgens stel je deze schermafbeelding in als nieuw bureaublad. Geniet van de paniek bij jouw slachtoffer die deze mappen niet kan verwijderen.

© PXimport

Gekke corrector

In Word 365 wijzig je de AutoCorrectie-opties als volgt… Ga naar Bestand en selecteer onderaan Opties. In het hoofdvak zie je de sectie AutoCorrectie-opties en de knop met dezelfde naam. Hier geef je aan welke tekst Word automatisch zal vervangen. Als je weet dat je huisgenoot (bijvoorbeeld) de term ‘opbrengst’ regelmatig gebruikt, dan kun je deze automatisch laten vervangen door ‘schandalig vette winst’. Pas na verloop van tijd zal het slachtoffer doorhebben dat er iets mis is, maar of hij een oplossing kan bedenken…

Eigenzinnige muis

Ook verwarrend: verwissel de linker- en de rechtermuisknop. Open in het Configuratiescherm de instellingen voor Muis. In het eerste tabblad van de Eigenschappen van Muis zet je een vinkje bij de optie Primaire en secundaire knop omwisselen. Hierdoor kan jouw collega alleen selecteren en slepen met de rechtermuisknop, het contextmenu roept hij dan op met de linkermuisknop. Deze omzetting wordt actief als je op Toepassen klikt. Let op, want om dit venster te sluiten moet je de rechtermuisknop gebruiken. Tja, het went slecht.

© PXimport

Valstrik

Met de juiste code kun je Windows onmiddellijk laten afsluiten. En als je die code verbergt in een onschuldig pictogram, heb je een perfecte valstrik. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Nieuw, Snelkoppeling. Vervolgens moet je een locatie van het item in een vak opgeven. Daar typ of plak je deze code % windir% \ System32 \ shutdown.exe -s -f -t 00. De dubbele nul geeft aan dat het systeem onmiddellijk zal afsluiten. Klik op de knop Volgende en geef deze snelkoppeling een aanlokkelijke naam bijvoorbeeld: Niet openen. Daarna klik je met de rechtermuisknop op het bestand Niet openen en uit het snelmenu gebruik je de opdracht Eigenschappen en daarin het tabblad Snelkoppeling waar je op de knop Ander pictogram klikt. Selecteer een pictogram dat de aandacht trekt en de val is klaar. Als je de 00 in de code vervangt door bijvoorbeeld 50, dan wacht Windows 50 seconden vooraleer het systeem afsluit.

© PXimport

Fake updates

Als Windows spontaan besluit te gaan updaten, kan dat heel ergerlijk zijn wanneer je net lekker bezig bent. Tik in de browser van jouw slachtoffer www.updatefaker.com en selecteer het besturingssysteem waarvan je het updatescherm in beeld wilt oproepen. De animatie zal een hemeltergend trage updateprocedure tonen. Druk de F11-toets in zodat het scherm volledig wordt gevuld met de animatie die eigenlijk in de browser loopt. Wanneer het slachtoffer wanhopig wordt, kun je hem of haar zogezegd te hulp schieten en de Enter-toets indrukken waardoor het fameuze Blue Screen of Death (BSoD) verschijnt, een desastreuze systeemfout. Als de lol eraf is, druk je gewoon op F11 of op Escape om de browseromgeving terug te zien.

© PXimport

Elke dag fanfare

Met Taakplanner kun je bijzondere grappen maken die zelfs voor een ervaren computergebruiker moeilijk te achterhalen zijn. In dit voorbeeld tonen we hoe je iemands computer instelt om iedere dag om halfvijf een filmpje van een fanfare te tonen. Typ in het zoekvenster van Start het woord ‘Taakplanner’ om de app te openen. Vervolgens gebruik je het menu Actie, Basistaak maken. In de volgende stap geef je die taak een naam bijvoorbeeld ‘Fanfare’. Nadat je op de knop Volgende hebt geklikt vraagt Taakplanner of de taak Dagelijks, Wekelijks, Maandelijks of Eenmalig moet gebeuren. Wij gaan voor Dagelijks. Je moet ook nog het tijdstip van de trigger vastleggen, bijvoorbeeld 16u30. Een stap verder kom je bij de Actie en daar kies je Een programma starten. Via de knop Bladeren selecteert je het exe-bestand dat moet starten. In ons geval navigeren we naar C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe om de webbrowser Chrome te starten, en in het vak Parameters toevoegen plakken we het internetadres van het fanfarefilmpje. Klik op Voltooien, sluit de Taakplanner en wacht vol spanning op het einde van de werkdag.

© PXimport

Maffe systeemgeluiden

Windows kent een aantal systeemgeluiden en die kun je naar wens aanpassen. Pluk eerste enkele grappige geluidjes van internet (bijvoorbeeld via www.tiny.cc/soundbib). Download de wav-bestanden die je leuk acht en plaats ze in een map op de pc van jouw slachtoffer. Daarna typ je in het zoekvenster bij Start: Systeemgeluiden wijzigen. In het venster Geluid klik je op de gebeurtenis waarvoor je het geluid graag wil veranderen. Daarna gebruik je de knop Bladeren en selecteer je een wav-bestand dat je daarnet ergens in de map hebt geplaatst. Klik op OK als je klaar bent.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000