ID.nl logo
1 april: de 8 beste digitale grappen
© Reshift Digital
Huis

1 april: de 8 beste digitale grappen

Heb jij in jouw omgeving ook zo’n lolbroek, dan kan het bevredigend zijn hem of haar een koekje van eigen deeg te geven. Wij geven je de middelen om de grappenterrorist de loef af te steken. Met overigens als risico dat je in het slechtste geval zelf de meest gehate persoon van het huishouden wordt.

Een goeie grap mag bij het opzetten niet te veel tijd in beslag nemen en moet zonder schade te veroorzaken makkelijk omkeerbaar zijn. Dat geldt vooral in een thuis- of werkomgeving. Pas deze streken dus toe bij iemand die er de humor van inziet en houd een oogje in het zeil om te vermijden dat het slachtoffer in een poging om de zaak te herstellen schade aanricht aan zijn systeem. De meeste van deze grappen vereisen wel dat je toegang hebt tot iemands computer en dat het potentiële slachtoffer zijn machine eventjes onbeheerd achterlaat.

 Bevries het bureaublad 

Een gouwe ouwe is het bevroren bureaublad. Maak met de toetscombinatie Windows-toets+PrintScreen een schermafdruk van het bureaublad van je slachtoffer. Deze screenshot zal Windows 10 automatisch wegschrijven in de map Schermopnamen, die op zijn beurt in de map Afbeeldingen zit. In Windows Verkenner navigeer je naar deze schermafdruk en klik je er met de rechtermuisknop op om in het snelmenu de opdracht Als bureaublad gebruiken te selecteren. Hierdoor zal de afbeelding van het bureaublad met daarop alle icoontjes als één grote foto op de achtergrond verschijnen. De echte bureaubladpictogrammen verberg je door met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad te klikken, waarna je in het menu Beeld, Bureaubladpictogrammen verbergen selecteert. Het slachtoffer zal op zijn vertrouwde pictogrammen blijven klikken, echter zonder dat er iets gebeurt.

©PXimport

Gênante mappen

Een variant op de vorige grap is dat je alle oorspronkelijke snelkoppelingen eerst in een map verbergt. Daarna plaatst je enkele nieuwe lege mappen op het bureaublad en voorzie je die van gênante namen. Pas daarna maak je een schermafbeelding van het bureaublad en je verwijdert daarna de aanstootgevende mappen. Vervolgens stel je deze schermafbeelding in als nieuw bureaublad. Geniet van de paniek bij jouw slachtoffer die deze mappen niet kan verwijderen.

©PXimport

Gekke corrector

In Word 365 wijzig je de AutoCorrectie-opties als volgt… Ga naar Bestand en selecteer onderaan Opties. In het hoofdvak zie je de sectie AutoCorrectie-opties en de knop met dezelfde naam. Hier geef je aan welke tekst Word automatisch zal vervangen. Als je weet dat je huisgenoot (bijvoorbeeld) de term ‘opbrengst’ regelmatig gebruikt, dan kun je deze automatisch laten vervangen door ‘schandalig vette winst’. Pas na verloop van tijd zal het slachtoffer doorhebben dat er iets mis is, maar of hij een oplossing kan bedenken…

Eigenzinnige muis

Ook verwarrend: verwissel de linker- en de rechtermuisknop. Open in het Configuratiescherm de instellingen voor Muis. In het eerste tabblad van de Eigenschappen van Muis zet je een vinkje bij de optie Primaire en secundaire knop omwisselen. Hierdoor kan jouw collega alleen selecteren en slepen met de rechtermuisknop, het contextmenu roept hij dan op met de linkermuisknop. Deze omzetting wordt actief als je op Toepassen klikt. Let op, want om dit venster te sluiten moet je de rechtermuisknop gebruiken. Tja, het went slecht.

©PXimport

Valstrik

Met de juiste code kun je Windows onmiddellijk laten afsluiten. En als je die code verbergt in een onschuldig pictogram, heb je een perfecte valstrik. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Nieuw, Snelkoppeling. Vervolgens moet je een locatie van het item in een vak opgeven. Daar typ of plak je deze code % windir% \ System32 \ shutdown.exe -s -f -t 00. De dubbele nul geeft aan dat het systeem onmiddellijk zal afsluiten. Klik op de knop Volgende en geef deze snelkoppeling een aanlokkelijke naam bijvoorbeeld: Niet openen. Daarna klik je met de rechtermuisknop op het bestand Niet openen en uit het snelmenu gebruik je de opdracht Eigenschappen en daarin het tabblad Snelkoppeling waar je op de knop Ander pictogram klikt. Selecteer een pictogram dat de aandacht trekt en de val is klaar. Als je de 00 in de code vervangt door bijvoorbeeld 50, dan wacht Windows 50 seconden vooraleer het systeem afsluit.

©PXimport

Fake updates

Als Windows spontaan besluit te gaan updaten, kan dat heel ergerlijk zijn wanneer je net lekker bezig bent. Tik in de browser van jouw slachtoffer www.updatefaker.com en selecteer het besturingssysteem waarvan je het updatescherm in beeld wilt oproepen. De animatie zal een hemeltergend trage updateprocedure tonen. Druk de F11-toets in zodat het scherm volledig wordt gevuld met de animatie die eigenlijk in de browser loopt. Wanneer het slachtoffer wanhopig wordt, kun je hem of haar zogezegd te hulp schieten en de Enter-toets indrukken waardoor het fameuze Blue Screen of Death (BSoD) verschijnt, een desastreuze systeemfout. Als de lol eraf is, druk je gewoon op F11 of op Escape om de browseromgeving terug te zien.

©PXimport

Elke dag fanfare

Met Taakplanner kun je bijzondere grappen maken die zelfs voor een ervaren computergebruiker moeilijk te achterhalen zijn. In dit voorbeeld tonen we hoe je iemands computer instelt om iedere dag om halfvijf een filmpje van een fanfare te tonen. Typ in het zoekvenster van Start het woord ‘Taakplanner’ om de app te openen. Vervolgens gebruik je het menu Actie, Basistaak maken. In de volgende stap geef je die taak een naam bijvoorbeeld ‘Fanfare’. Nadat je op de knop Volgende hebt geklikt vraagt Taakplanner of de taak Dagelijks, Wekelijks, Maandelijks of Eenmalig moet gebeuren. Wij gaan voor Dagelijks. Je moet ook nog het tijdstip van de trigger vastleggen, bijvoorbeeld 16u30. Een stap verder kom je bij de Actie en daar kies je Een programma starten. Via de knop Bladeren selecteert je het exe-bestand dat moet starten. In ons geval navigeren we naar C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe om de webbrowser Chrome te starten, en in het vak Parameters toevoegen plakken we het internetadres van het fanfarefilmpje. Klik op Voltooien, sluit de Taakplanner en wacht vol spanning op het einde van de werkdag.

©PXimport

Maffe systeemgeluiden

Windows kent een aantal systeemgeluiden en die kun je naar wens aanpassen. Pluk eerste enkele grappige geluidjes van internet (bijvoorbeeld via www.tiny.cc/soundbib). Download de wav-bestanden die je leuk acht en plaats ze in een map op de pc van jouw slachtoffer. Daarna typ je in het zoekvenster bij Start: Systeemgeluiden wijzigen. In het venster Geluid klik je op de gebeurtenis waarvoor je het geluid graag wil veranderen. Daarna gebruik je de knop Bladeren en selecteer je een wav-bestand dat je daarnet ergens in de map hebt geplaatst. Klik op OK als je klaar bent.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.