Zo kies je de beste smartwatch voor je pols
2014 is zonder twijfel het jaar van de smartwatch. En dan hebben we het niet over horloges met een ingebouwde rekenmachine of afstandsbediening. De smartwatches van nu kunnen veel meer en zijn soms halve smartphones. Hoe moet je besluiten wat het goede merk en model is om te kopen?
Wat is een smartwatch?
In dit artikel bespreken we een aantal selectiecriteria aan de hand waarvan je kunt besluiten welke smartwatch het beste bij jou past. Daarbij is het belangrijk om te weten wat wij als een smartwatch beschouwen. Een smartwatch is namelijk niet hetzelfde als een wearable. De Nike Fuelband is bijvoorbeeld een handige armband waarmee je je sportieve prestaties kunt bijhouden en die daarnaast ook een digitale klok bevat. Dat is niet wat we beschouwen als een smartwatch.
Een smartwatch is in de eerste plaats een horloge (de tijd is altijd in beeld) en daaraan zijn extra functies toegevoegd die het leven gemakkelijker maken. Een subtiel verschil, maar wel belangrijk. Wearables zijn namelijk al jaren op de markt en vervullen een andere functie dan smartwatches.
Tip 01: Pasvorm
Het klinkt natuurlijk een beetje flauw om eerst over het ontwerp van de smartwatch te gaan beginnen, maar dat doen we heel bewust. Want wanneer je op het punt staat om een gadget te kopen met zo ongelooflijk veel mogelijkheden, is de kans groot dat je je zo blind staart op technische specificaties, dat je één van de belangrijkste facetten uit het oog verliest: zit het ding wel lekker? Vergeet niet dat we het hier niet over een smartphone of een tablet hebben, maar over een stukje technologie dat je elke dag urenlang om je pols draagt. Lees ook: Apple Watch vs. Android Wear.
Smartwatches zijn er in verschillende vormen. De LG G Watch R is een eerste horloge met een volledig rond scherm dat lijkt op een klassiek horloge. Terug naar de basis lijkt daarin toch een trend te worden. De Samsung Gear S breekt met die trend, door z'n langwerpige gebogen pasvorm. Maar dat is prima, want zo is er voor ieder wat wils.
Daarnaast moet je letten op de pasvorm. Het zou vervelend zijn als je een smartwatch hebt gekocht met een flink scherm, zoals de Samsung Gear 2, en ontdekt dat dat grote display helemaal niet lekker voelt aan je pols. Het is dan ook aan te raden om een winkel te vinden die je de mogelijkheid biedt om de smartwatch daadwerkelijk even om te doen. Al was het alleen maar om het feit dat er horloges zijn die 71 gram wegen (zoals de Timex Ironman One GPS+) en horloges die 27 gram wegen (de Samsung Galaxy Gear Fit). Dat is nogal een verschil. Om die reden biedt Apple straks twee maten van z'n Apple Watch (vanaf begin 2015) en kun je zelf het bandje kiezen dat bij je past.
©PXimport
Het ontwerp en de pasvorm zijn essentieel voor het plezier dat je aan je smartwatch zult beleven.
Tip 02: Besturingssysteem
Wie had ooit gedacht dat we nog eens moesten gaan nadenken over welk besturingssysteem we op ons horloge willen? Toch is dat anno 2014 daadwerkelijk belangrijk geworden. Voor de werking van de smartwatch zelf is het niet zo belangrijk, maar wél voor de compatibiliteit met je smartphone. Smartwatches zijn namelijk deels zo 'smart' omdat ze samen kunnen werken met je smartphone, bijvoorbeeld om berichten te kunnen lezen en, afhankelijk van de smartwatch, zelfs om te kunnen bellen. Dat klinkt fantastisch, maar het is alleen mogelijk wanneer het besturingssysteem van je smartwatch compatibel is met dat van je smartphone. Zo is de Pebble één van de weinige smartwatches die compatible is met iOS (het besturingssysteem van de iPhone).
Heb je een smartphone met Android, dan heb je al veel meer opties, maar ook dan moet je opletten. De Samsung Gear 2 werkt namelijk alleen met Samsung Galaxy-smartphones. Het blijft dus even opletten en er is niet zomaar een handleiding voor te schrijven. Je zult per horloge echt je huiswerk moeten doen én je realiseren dat je tussendoor niet zomaar van smartphone kunt veranderen zonder gevolgen voor je smartwatch.
©PXimport
Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat hangt allemaal af van je smartphone.
Tip 03: E Ink of lcd?
Dan is er ook nog een keuze te maken met betrekking tot het scherm. Want ga je voor een lcd-scherm met net zulk mooi beeld als je smartphone? Of kies je toch voor een smartwatch met E Ink, zoals de Pebble-serie? De keuze die je maakt heeft aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop je de smartwatch gebruikt. Een smartwatch die gebruikmaakt van E Ink gaat bijvoorbeeld veel langer mee op één acculading, hetgeen betekent dat je hem veel minder vaak hoeft op te laden.
Daarnaast is een scherm met E Ink veel beter te lezen wanneer je buiten in de volle zon loopt. Dat klinkt als een gelopen race. Maar vergeet niet dat je met een E Ink-display niet door je fotocollectie kunt bladeren, een stuk minder fraaie notificaties in beeld krijgt en gewoon grafisch flink wat minder mogelijkheden hebt. Dat is niet per definitie slecht: niet iedereen zit te wachten op foto's op z'n smartwatch of überhaupt of grafische zaken, maar het is wel iets om zelf over na te denken.
©PXimport
Denk goed na of je een kleuren lcd-display wilt, of een energiezuinig E Ink-scherm.
Tip 04: Batterij
We hebben het in het vorige punt al even aangestipt, maar de levensduur van je batterij is iets waar je écht rekening mee moet houden in de keuze van je smartwatch. Belangrijk is sowieso om te weten dat je bij de huidige generatie smartwatches rekening moet houden met het feit dat je de batterij vaker zult moeten opladen dan je gewend bent (of prettig vindt) als het om een horloge gaat. Doe je met een 'gewoon' horloge makkelijk een jaar, een smartwatch moet je toch echt wel iedere week opladen, en dat geldt voor de goede smartwatches op de markt.
Hoelang je met de batterij van je smartwatch doet verschilt niet alleen per merk, maar ook sterk per model. Ook dit zul je dus per smartwatch uit moeten zoeken. Dat loont de moeite. Ter illustratie: met de Pebble Steel doe je gemiddeld zeven dagen voordat je hem moet opladen. De Samsung Gear 2 gaat een dag minder mee, terwijl de Sony SmartWatch (de eerste versie) slechts drie dagen zonder opladen kan. En dan zijn er ook nog minder bekende merken, zoals de Neptune Pine, die je al na één dag moet opladen.
©PXimport
De Neptune Pine moet je na één dag al opladen. Daar word je niet vrolijk van.
Tip 05: Fysieke knoppen of niet?
Dat smartphones steeds minder fysieke knoppen hebben, daar zijn we inmiddels al aan gewend. Maar hoe zit dat met je smartwatch? Stel je voor dat je op je fiets zit, en er gaat een alarm af op je horloge. Dan wil je misschien wel in staat zijn om dat alarm op de tast uit te zetten, en daar heb je dan absoluut fysieke knoppen voor nodig. Op een aanraakscherm kun je niet blindelings functies vinden. De eerdergenoemde Pebble Steel heeft prachtige metalen fysieke knoppen. De LG G Watch daarentegen heeft helemaal geen fysieke knoppen. Dat kan ook een voordeel zijn, want je rafelt je trui niet en kunt niet achter sieraden blijven hangen.
Ook hier bestaat geen goed of slecht, het gaat erom wat jouw voorkeur heeft. Apple heeft in z'n Apple Watch duidelijk gekozen voor de klassieke kroon aan de zijkant, omdat touchscreen-bediening volgens de gigant uit Cupertino niet de oplossing is voor horloges. Daar zouden ze wel eens gelijk in kunnen gaan hebben.
©PXimport
De LG G Watch heeft helemaal geen fysieke knoppen. Vind je dat fijn, of juist niet?
Tip 06: Apps
Bij slimme apparaten horen apps. Het zijn immers de apps die ervoor zorgen dat je de technologie op een nuttige manier kunt toepassen. Net als bij de keuze van je smartphone, is het goed om te onderzoeken hoe het zit met de beschikbaarheid van apps op de smartwatch van je keuze. Pebble was één van de eerste geslaagde smartwatches, en loopt als gevolg daarvan ver voor als het gaat om apps die je kunt downloaden, dat zijn er namelijk meer dan 3000.
De opslagcapaciteit op het horloge is echter beperkt, dus veel meer dan 8 apps installeren, kun je niet. Het is dus niet alleen belangrijk om te controleren hoeveel apps er zijn, maar ook hoeveel je er daadwerkelijk tegelijk kunt gebruiken. En dan is er natuurlijk nog de vraag wélke apps er zijn. Het zou toch jammer zijn als je een smartwatch koopt met als doel hem te gebruiken om te reageren op je WhatsApp-berichten, om vervolgens te ontdekken dat die app voor dat merk/model helemaal niet bestaat? Uiteraard kan dit binnen een dag veranderen, maar ook hier kan wat onderzoek geen kwaad.
©PXimport
Bekijk goed hoeveel en welke apps er beschikbaar zijn, dat voorkomt teleurstelling.
Tip 07: Notificaties
Het zal één van de functies zijn waar je het meest gebruik van maakt op je smartwatch: de mogelijkheid om notificaties van je smartphone te ontvangen. Bijvoorbeeld bij nieuwe e-mails, nieuwe WhatsApp-berichten, een like op Facebook, noem het maar op. De schermruimte is natuurlijk beperkt en niet elke fabrikant slaagt er goed in om die notificaties op een manier weer te geven dat het ook echt tijdswinst oplevert ten opzichte van het bekijken van de notificaties op je smartphone. Als je een halfuur zit te pielen op een klein scherm, schiet het natuurlijk ook niet op.
Zoek dan ook naar een smartwatch die je in staat stelt om zelf te bepalen welke notificaties er worden getoond en op wat voor manier, om te voorkomen dat je geen aandacht meer besteedt aan notificaties omdat het er te veel zijn. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Sony SmartWatch 2 (let op: ook de 3 is al in aantocht). Welke notificaties je ontvangt, kun je bepalen via je smartphone. Je kunt zelfs aangeven van welke personen je graag notificaties wilt ontvangen. Wel zo efficiënt.
©PXimport
Kies een smartwatch die je controle geeft over wat voor soort notificaties je ontvangt.
Tip 08: Extra functies
Je smartwatch moet de tijd weergeven, dat lijkt ons een eerste vereiste. Maar wat voor andere extra functies wil je graag om je pols zien? Deels kan dit aspect worden afgevangen via de koppeling met je smartphone, in welk geval de compatibiliteit uit tip 2 weer om de hoek komt kijken. Immers, je smartwatch kan slim gebruikmaken van de hardware van je smartphone. Echter, als je nu al weet dat je je smartwatch vooral gaat gebruiken om sportieve prestaties bij te houden, dan kun je overwegen om een smartwatch te kiezen die die hardware ook daadwerkelijk heeft ingebouwd. De Samsung Gear 2 is hiervan een prima voorbeeld, aangezien deze een ingebouwde stappenteller heeft én een hartslagmeter. Als je die functies vaak gebruikt, dan wordt je smartwatch écht een verlengstuk van je leven en dat is wat ons betreft waar het woordje 'smart' om draait.
©PXimport
De Samsung Gear 2 heeft een ingebouwde hartslagmeter.
Tip 09: Prijs
Tja, en dan is er natuurlijk nog de factor die niet zo leuk is om over na te denken, namelijk de prijs. We hebben nogal de neiging om zo enthousiast te worden over gadgets, dat we uit het oog verliezen dat de prijzen soms exorbitant hoog zijn. Voordat je überhaupt een duik neemt in de wereld van smartwatches is het goed om jezelf af te vragen hoeveel je bereid bent te betalen voor een horloge met extra functies? 100 euro? 200 euro? 300 misschien?
De reden dat het verstandig is om dat van te voren te bedenken, is omdat technische specificaties nogal snel verleiden tot impulsaankopen. Want wat als die smartwatch van 100 euro geen WhatsApp ondersteunt, maar die van 200 wel? Dan neig je misschien al snel naar het duurdere model, maar is het je dat echt waard? Smartwatches zijn prachtig en maken je hebberig. En zoals je niet met honger de supermarkt in moet lopen, is het evenmin verstandig om op smartwatchjacht te gaan zonder voor jezelf bepaald te hebben wat je maximaal kwijt wilt zijn.
Nieuwe generatie
In dit artikel geven we je algemene tips die je ter harte kunt nemen bij het kiezen van de smartwatch die bij je past. We bespreken daarbij een aantal smartwatches die op dit moment in de winkel liggen. Afgelopen september is er tijdens de IFA 2014 beurs in Berlijn een flinke batterij nieuwe smartwatches aangekondigd, waarmee duidelijk wordt dat dit de nieuwe productcategorie is waar bedrijven zich op concentreren. Die smartwatches zullen de komende maanden druppelsgewijs in de winkels verschijnen. Die moordende concurrentie betekent dat smartwatches op korte termijn aanzienlijk beter zullen worden. Ook dat is een kooptip: wellicht kun je beter nog even wachten tot het product wat volwassener is.
Kooptips
Het is onmogelijk om op dit moment een echte top drie te maken van de beste smartwatches, al is het alleen al omdat we ze niet allemaal hebben kunnen uitproberen. Sterker nog, geen van de modellen die op dit moment in de winkel liggen, staan in dit overzicht, simpelweg omdat de generatie die eraan komt beter is. Van de volgende smartwatches verwachten we veel.
Apple Watch (Vanaf € 349,-)
Een kooptip voor een horloge dat pas volgend jaar in de winkel ligt? Absoluut. We zullen niet zeggen dat alles dat Apple doet goed en magisch is, maar wat het bedrijf wel heeft bewezen, is dat het weet hoe het een interface moet maken die past bij het betreffende apparaat. En je smartwatch kan nog zo fantastisch zijn, als de interface niet fijn is, heeft het allemaal weinig zin. Daar komt bij dat het met de infrastructuur wel goed zit, aan apps zal geen tekort zijn, en met NFC (Near Field Communication) in combinatie met Apple Pay, heeft dit horloge een flinke voorsprong op de rest.
©PXimport
LG G Watch R (Verwachte prijs € 299,-)
De LG G Watch R is heel interessant omdat hij niet alleen qua hardware lijkt op een klassiek horloge, maar door het p-oled-scherm ook nog eens bizar veel op een horloge met een klassieke wijzerplaat lijkt. Je hebt vaak niet door dat je naar een scherm kijkt en dat is knap. Daarnaast zou het horloge door een slimme stand-bymodus (met alleen twee witte wijzers) weinig stroom verbruiken en twee dagen mee moeten kunnen gaan zonder op te laden (maar dat is dus als je verder niets doet). Naast de vele wijzerplaten waar je uit kunt kiezen, draadt de G Watch R op Android Wear, hetgeen betekent dat het met het app-platform ook wel goed zit.
©PXimport
Moto 360 (Verwachte prijs € 249,-)
De Moto 360 is de iPhone 6 Plus onder de smartwatches. Hij is bedoeld voor de echte hardcore liefhebbers. Want hoewel het horloge de vorm heeft van een klassiek horloge, is de wijzerplaat zo groot dat deze je volledige pols bedekt. Niet voor iedereen geschikt, maar de Moto 360 zal zeker een heel grote groep (vooral) gadgetliefhebbers aanspreken. Indrukwekkend is de extreem dunne rand om de wijzerplaat. Daarnaast heeft de smartwatch een knop aan de zijkant, zodat hij niet volledig afhankelijk is van aanraakschermbesturing. Net als de LG G Watch R draait de Moto 360 op Android Wear, en hoe meer smartwatches dat doen, des te beter nieuws dat is voor het platform.
©PXimport