ID.nl logo
Zo kies je de beste smartwatch voor je pols
Zekerheid & gemak

Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

2014 is zonder twijfel het jaar van de smartwatch. En dan hebben we het niet over horloges met een ingebouwde rekenmachine of afstandsbediening. De smartwatches van nu kunnen veel meer en zijn soms halve smartphones. Hoe moet je besluiten wat het goede merk en model is om te kopen?

Wat is een smartwatch?

In dit artikel bespreken we een aantal selectiecriteria aan de hand waarvan je kunt besluiten welke smartwatch het beste bij jou past. Daarbij is het belangrijk om te weten wat wij als een smartwatch beschouwen. Een smartwatch is namelijk niet hetzelfde als een wearable. De Nike Fuelband is bijvoorbeeld een handige armband waarmee je je sportieve prestaties kunt bijhouden en die daarnaast ook een digitale klok bevat. Dat is niet wat we beschouwen als een smartwatch.

Een smartwatch is in de eerste plaats een horloge (de tijd is altijd in beeld) en daaraan zijn extra functies toegevoegd die het leven gemakkelijker maken. Een subtiel verschil, maar wel belangrijk. Wearables zijn namelijk al jaren op de markt en vervullen een andere functie dan smartwatches.

Tip 01: Pasvorm

Het klinkt natuurlijk een beetje flauw om eerst over het ontwerp van de smartwatch te gaan beginnen, maar dat doen we heel bewust. Want wanneer je op het punt staat om een gadget te kopen met zo ongelooflijk veel mogelijkheden, is de kans groot dat je je zo blind staart op technische specificaties, dat je één van de belangrijkste facetten uit het oog verliest: zit het ding wel lekker? Vergeet niet dat we het hier niet over een smartphone of een tablet hebben, maar over een stukje technologie dat je elke dag urenlang om je pols draagt. Lees ook: Apple Watch vs. Android Wear.

Smartwatches zijn er in verschillende vormen. De LG G Watch R is een eerste horloge met een volledig rond scherm dat lijkt op een klassiek horloge. Terug naar de basis lijkt daarin toch een trend te worden. De Samsung Gear S breekt met die trend, door z'n langwerpige gebogen pasvorm. Maar dat is prima, want zo is er voor ieder wat wils.

Daarnaast moet je letten op de pasvorm. Het zou vervelend zijn als je een smartwatch hebt gekocht met een flink scherm, zoals de Samsung Gear 2, en ontdekt dat dat grote display helemaal niet lekker voelt aan je pols. Het is dan ook aan te raden om een winkel te vinden die je de mogelijkheid biedt om de smartwatch daadwerkelijk even om te doen. Al was het alleen maar om het feit dat er horloges zijn die 71 gram wegen (zoals de Timex Ironman One GPS+) en horloges die 27 gram wegen (de Samsung Galaxy Gear Fit). Dat is nogal een verschil. Om die reden biedt Apple straks twee maten van z'n Apple Watch (vanaf begin 2015) en kun je zelf het bandje kiezen dat bij je past.

©PXimport

Het ontwerp en de pasvorm zijn essentieel voor het plezier dat je aan je smartwatch zult beleven.

Tip 02: Besturingssysteem

Wie had ooit gedacht dat we nog eens moesten gaan nadenken over welk besturingssysteem we op ons horloge willen? Toch is dat anno 2014 daadwerkelijk belangrijk geworden. Voor de werking van de smartwatch zelf is het niet zo belangrijk, maar wél voor de compatibiliteit met je smartphone. Smartwatches zijn namelijk deels zo 'smart' omdat ze samen kunnen werken met je smartphone, bijvoorbeeld om berichten te kunnen lezen en, afhankelijk van de smartwatch, zelfs om te kunnen bellen. Dat klinkt fantastisch, maar het is alleen mogelijk wanneer het besturingssysteem van je smartwatch compatibel is met dat van je smartphone. Zo is de Pebble één van de weinige smartwatches die compatible is met iOS (het besturingssysteem van de iPhone).

Heb je een smartphone met Android, dan heb je al veel meer opties, maar ook dan moet je opletten. De Samsung Gear 2 werkt namelijk alleen met Samsung Galaxy-smartphones. Het blijft dus even opletten en er is niet zomaar een handleiding voor te schrijven. Je zult per horloge echt je huiswerk moeten doen én je realiseren dat je tussendoor niet zomaar van smartphone kunt veranderen zonder gevolgen voor je smartwatch.

©PXimport

Welk besturingssysteem moet je kiezen? Dat hangt allemaal af van je smartphone.

Tip 03: E Ink of lcd?

Dan is er ook nog een keuze te maken met betrekking tot het scherm. Want ga je voor een lcd-scherm met net zulk mooi beeld als je smartphone? Of kies je toch voor een smartwatch met E Ink, zoals de Pebble-serie? De keuze die je maakt heeft aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop je de smartwatch gebruikt. Een smartwatch die gebruikmaakt van E Ink gaat bijvoorbeeld veel langer mee op één acculading, hetgeen betekent dat je hem veel minder vaak hoeft op te laden.

Daarnaast is een scherm met E Ink veel beter te lezen wanneer je buiten in de volle zon loopt. Dat klinkt als een gelopen race. Maar vergeet niet dat je met een E Ink-display niet door je fotocollectie kunt bladeren, een stuk minder fraaie notificaties in beeld krijgt en gewoon grafisch flink wat minder mogelijkheden hebt. Dat is niet per definitie slecht: niet iedereen zit te wachten op foto's op z'n smartwatch of überhaupt of grafische zaken, maar het is wel iets om zelf over na te denken.

©PXimport

Denk goed na of je een kleuren lcd-display wilt, of een energiezuinig E Ink-scherm.

Tip 04: Batterij

We hebben het in het vorige punt al even aangestipt, maar de levensduur van je batterij is iets waar je écht rekening mee moet houden in de keuze van je smartwatch. Belangrijk is sowieso om te weten dat je bij de huidige generatie smartwatches rekening moet houden met het feit dat je de batterij vaker zult moeten opladen dan je gewend bent (of prettig vindt) als het om een horloge gaat. Doe je met een 'gewoon' horloge makkelijk een jaar, een smartwatch moet je toch echt wel iedere week opladen, en dat geldt voor de goede smartwatches op de markt.

Hoelang je met de batterij van je smartwatch doet verschilt niet alleen per merk, maar ook sterk per model. Ook dit zul je dus per smartwatch uit moeten zoeken. Dat loont de moeite. Ter illustratie: met de Pebble Steel doe je gemiddeld zeven dagen voordat je hem moet opladen. De Samsung Gear 2 gaat een dag minder mee, terwijl de Sony SmartWatch (de eerste versie) slechts drie dagen zonder opladen kan. En dan zijn er ook nog minder bekende merken, zoals de Neptune Pine, die je al na één dag moet opladen.

©PXimport

De Neptune Pine moet je na één dag al opladen. Daar word je niet vrolijk van.

Tip 05: Fysieke knoppen of niet?

Dat smartphones steeds minder fysieke knoppen hebben, daar zijn we inmiddels al aan gewend. Maar hoe zit dat met je smartwatch? Stel je voor dat je op je fiets zit, en er gaat een alarm af op je horloge. Dan wil je misschien wel in staat zijn om dat alarm op de tast uit te zetten, en daar heb je dan absoluut fysieke knoppen voor nodig. Op een aanraakscherm kun je niet blindelings functies vinden. De eerdergenoemde Pebble Steel heeft prachtige metalen fysieke knoppen. De LG G Watch daarentegen heeft helemaal geen fysieke knoppen. Dat kan ook een voordeel zijn, want je rafelt je trui niet en kunt niet achter sieraden blijven hangen.

Ook hier bestaat geen goed of slecht, het gaat erom wat jouw voorkeur heeft. Apple heeft in z'n Apple Watch duidelijk gekozen voor de klassieke kroon aan de zijkant, omdat touchscreen-bediening volgens de gigant uit Cupertino niet de oplossing is voor horloges. Daar zouden ze wel eens gelijk in kunnen gaan hebben.

©PXimport

De LG G Watch heeft helemaal geen fysieke knoppen. Vind je dat fijn, of juist niet?

Tip 06: Apps

Bij slimme apparaten horen apps. Het zijn immers de apps die ervoor zorgen dat je de technologie op een nuttige manier kunt toepassen. Net als bij de keuze van je smartphone, is het goed om te onderzoeken hoe het zit met de beschikbaarheid van apps op de smartwatch van je keuze. Pebble was één van de eerste geslaagde smartwatches, en loopt als gevolg daarvan ver voor als het gaat om apps die je kunt downloaden, dat zijn er namelijk meer dan 3000.

De opslagcapaciteit op het horloge is echter beperkt, dus veel meer dan 8 apps installeren, kun je niet. Het is dus niet alleen belangrijk om te controleren hoeveel apps er zijn, maar ook hoeveel je er daadwerkelijk tegelijk kunt gebruiken. En dan is er natuurlijk nog de vraag wélke apps er zijn. Het zou toch jammer zijn als je een smartwatch koopt met als doel hem te gebruiken om te reageren op je WhatsApp-berichten, om vervolgens te ontdekken dat die app voor dat merk/model helemaal niet bestaat? Uiteraard kan dit binnen een dag veranderen, maar ook hier kan wat onderzoek geen kwaad.

©PXimport

Bekijk goed hoeveel en welke apps er beschikbaar zijn, dat voorkomt teleurstelling.

Tip 07: Notificaties

Het zal één van de functies zijn waar je het meest gebruik van maakt op je smartwatch: de mogelijkheid om notificaties van je smartphone te ontvangen. Bijvoorbeeld bij nieuwe e-mails, nieuwe WhatsApp-berichten, een like op Facebook, noem het maar op. De schermruimte is natuurlijk beperkt en niet elke fabrikant slaagt er goed in om die notificaties op een manier weer te geven dat het ook echt tijdswinst oplevert ten opzichte van het bekijken van de notificaties op je smartphone. Als je een halfuur zit te pielen op een klein scherm, schiet het natuurlijk ook niet op.

Zoek dan ook naar een smartwatch die je in staat stelt om zelf te bepalen welke notificaties er worden getoond en op wat voor manier, om te voorkomen dat je geen aandacht meer besteedt aan notificaties omdat het er te veel zijn. Een prachtig voorbeeld daarvan is de Sony SmartWatch 2 (let op: ook de 3 is al in aantocht). Welke notificaties je ontvangt, kun je bepalen via je smartphone. Je kunt zelfs aangeven van welke personen je graag notificaties wilt ontvangen. Wel zo efficiënt.

©PXimport

Kies een smartwatch die je controle geeft over wat voor soort notificaties je ontvangt.

Tip 08: Extra functies

Je smartwatch moet de tijd weergeven, dat lijkt ons een eerste vereiste. Maar wat voor andere extra functies wil je graag om je pols zien? Deels kan dit aspect worden afgevangen via de koppeling met je smartphone, in welk geval de compatibiliteit uit tip 2 weer om de hoek komt kijken. Immers, je smartwatch kan slim gebruikmaken van de hardware van je smartphone. Echter, als je nu al weet dat je je smartwatch vooral gaat gebruiken om sportieve prestaties bij te houden, dan kun je overwegen om een smartwatch te kiezen die die hardware ook daadwerkelijk heeft ingebouwd. De Samsung Gear 2 is hiervan een prima voorbeeld, aangezien deze een ingebouwde stappenteller heeft én een hartslagmeter. Als je die functies vaak gebruikt, dan wordt je smartwatch écht een verlengstuk van je leven en dat is wat ons betreft waar het woordje 'smart' om draait.

©PXimport

De Samsung Gear 2 heeft een ingebouwde hartslagmeter.

Tip 09: Prijs

Tja, en dan is er natuurlijk nog de factor die niet zo leuk is om over na te denken, namelijk de prijs. We hebben nogal de neiging om zo enthousiast te worden over gadgets, dat we uit het oog verliezen dat de prijzen soms exorbitant hoog zijn. Voordat je überhaupt een duik neemt in de wereld van smartwatches is het goed om jezelf af te vragen hoeveel je bereid bent te betalen voor een horloge met extra functies? 100 euro? 200 euro? 300 misschien?

De reden dat het verstandig is om dat van te voren te bedenken, is omdat technische specificaties nogal snel verleiden tot impulsaankopen. Want wat als die smartwatch van 100 euro geen WhatsApp ondersteunt, maar die van 200 wel? Dan neig je misschien al snel naar het duurdere model, maar is het je dat echt waard? Smartwatches zijn prachtig en maken je hebberig. En zoals je niet met honger de supermarkt in moet lopen, is het evenmin verstandig om op smartwatchjacht te gaan zonder voor jezelf bepaald te hebben wat je maximaal kwijt wilt zijn.

Nieuwe generatie

In dit artikel geven we je algemene tips die je ter harte kunt nemen bij het kiezen van de smartwatch die bij je past. We bespreken daarbij een aantal smartwatches die op dit moment in de winkel liggen. Afgelopen september is er tijdens de IFA 2014 beurs in Berlijn een flinke batterij nieuwe smartwatches aangekondigd, waarmee duidelijk wordt dat dit de nieuwe productcategorie is waar bedrijven zich op concentreren. Die smartwatches zullen de komende maanden druppelsgewijs in de winkels verschijnen. Die moordende concurrentie betekent dat smartwatches op korte termijn aanzienlijk beter zullen worden. Ook dat is een kooptip: wellicht kun je beter nog even wachten tot het product wat volwassener is.

Kooptips

Het is onmogelijk om op dit moment een echte top drie te maken van de beste smartwatches, al is het alleen al omdat we ze niet allemaal hebben kunnen uitproberen. Sterker nog, geen van de modellen die op dit moment in de winkel liggen, staan in dit overzicht, simpelweg omdat de generatie die eraan komt beter is. Van de volgende smartwatches verwachten we veel.

Apple Watch (Vanaf € 349,-)

Een kooptip voor een horloge dat pas volgend jaar in de winkel ligt? Absoluut. We zullen niet zeggen dat alles dat Apple doet goed en magisch is, maar wat het bedrijf wel heeft bewezen, is dat het weet hoe het een interface moet maken die past bij het betreffende apparaat. En je smartwatch kan nog zo fantastisch zijn, als de interface niet fijn is, heeft het allemaal weinig zin. Daar komt bij dat het met de infrastructuur wel goed zit, aan apps zal geen tekort zijn, en met NFC (Near Field Communication) in combinatie met Apple Pay, heeft dit horloge een flinke voorsprong op de rest.

©PXimport

LG G Watch R (Verwachte prijs € 299,-)

De LG G Watch R is heel interessant omdat hij niet alleen qua hardware lijkt op een klassiek horloge, maar door het p-oled-scherm ook nog eens bizar veel op een horloge met een klassieke wijzerplaat lijkt. Je hebt vaak niet door dat je naar een scherm kijkt en dat is knap. Daarnaast zou het horloge door een slimme stand-bymodus (met alleen twee witte wijzers) weinig stroom verbruiken en twee dagen mee moeten kunnen gaan zonder op te laden (maar dat is dus als je verder niets doet). Naast de vele wijzerplaten waar je uit kunt kiezen, draadt de G Watch R op Android Wear, hetgeen betekent dat het met het app-platform ook wel goed zit.

©PXimport

Moto 360 (Verwachte prijs € 249,-)

De Moto 360 is de iPhone 6 Plus onder de smartwatches. Hij is bedoeld voor de echte hardcore liefhebbers. Want hoewel het horloge de vorm heeft van een klassiek horloge, is de wijzerplaat zo groot dat deze je volledige pols bedekt. Niet voor iedereen geschikt, maar de Moto 360 zal zeker een heel grote groep (vooral) gadgetliefhebbers aanspreken. Indrukwekkend is de extreem dunne rand om de wijzerplaat. Daarnaast heeft de smartwatch een knop aan de zijkant, zodat hij niet volledig afhankelijk is van aanraakschermbesturing. Net als de LG G Watch R draait de Moto 360 op Android Wear, en hoe meer smartwatches dat doen, des te beter nieuws dat is voor het platform.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede blender tegen een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken blenders bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S

De Consumentenbond reikte aan deze betaalbare blender zijn Beste Koop-predicaat uit. Verder komen ruim twintig Kieskeurig.nl-bezoekers tot een gezamenlijke beoordeling van een 8,5. Gebruikers waarderen onder andere de krachtige motor en het mooie design. Dankzij zijn hoge vermogen van 1200 watt haalt de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S een hoge snelheid van dertigduizend rotaties per minuut. Hierdoor heeft deze keukenhulp geen enkele moeite om harde etenswaren, zoals noten en bevroren fruit, fijn te malen. Je kunt er zelfs ijs mee crushen!

De mengbeker heeft een inhoud van 1,5 liter, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk smoothies voor meerdere personen kunt maken. Met behulp van de ronde knop aan de voorzijde kies je tussen twee standen. Na afloop doe je de mengbeker en het 4-bladige mes in de vaatwasser. Ondanks zijn hoge vermogen weegt de VitaPower Serie 4 MMB6172S slechts 4,1 kilo. Hij hoeft dus niet altijd op het aanrecht te blijven staan; je kunt hem makkelijk opbergen in een keukenkastje.

Princess 212092 Blender Black Steel 1000

Deze blender is een koopje, want bij enkele webwinkels betaal je momenteel minder dan vier tientjes. Desondanks biedt de Princess 212092 Blender Black Steel 1000 goede specificaties. Zo bestaat het messenblok uit zes rvs-messen om de boel fijn te malen. Dankzij de mengbeker van 1,5 liter doe je flink wat etenswaren in de blender. Creëer vervolgens een perfecte smoothie, cocktail of milkshake voor drie à vier personen.

Een pluspunt is dat je tussen vier reguliere standen en een pulseermodus kunt kiezen. In de hoogste stand presteert de motor op een respectabel vermogen van duizend watt. Is het donker? Dankzij de blauwverlichte draaiknop kun je dit apparaat alsnog bedienen. Het deksel heeft trouwens een navulopening, waardoor je op een later moment nog iets kunt toevoegen. Alle losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Dit product is te koop in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews.

Domo DO705BL

De Domo DO705BL is geen klassieke blender, want dit prijsvriendelijke apparaat kan gerechten óók verwarmen. Om die reden staat dit product bekend als soepmaker. Doe water en voorgesneden groenteblokjes in de mengbeker en de DO705BL gaat vervolgens voor je aan de slag. Na pakweg twintig minuten wachten heb je een kant-en-klare soep van twee liter. Het display toont een aftellende timer, zodat je ondertussen iets anders kunt doen. Een geruststellende gedachte is dat deze soepmaker is voorzien van een overkookbeveiliging.

Het bedieningspaneel aan de bovenkant bevat zes programma's, namelijk Chunky, Smooth, Extra smooth, Juice, Jam en Blend/Clean. Zo kies je onder meer tussen een glad resultaat of mengsel met kleine stukjes. Op basis van je keuze doet het grote mes zijn werk. De Belgische fabrikant levert een receptenboekje mee, waarna je bijvoorbeeld een heerlijke pompoen-spinazie- of paprika-tomatensoep bereidt. Daarnaast maak je met dit veelzijdige apparaat net zo makkelijk een koude smoothie of milkshake. Het vermogen van de motor bedraagt duizend watt.

Lees ook: Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!

Nutribullet 900 Pro Exclusive

Zoek je een kleine, lichte en krachtige blender, dan is de Nutribullet 900 Pro Exclusive een ideale kandidaat. De fabrikant levert bij dit model twee drinkbekers met een inhoud van 0,95 liter. Dankzij de zogeheten to-go-deksel en drinkring neem je de zojuist bereide smoothie of milkshake overal mee naartoe. Voor maximaal comfort heeft de drinkring een handvat.

De 900 Pro Exclusive ondersteunt een vermogen van 900 watt. Met 24 duizend rotaties per minuut maalt het messenblad alle etenswaren klein – denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten, zaden, bessen en noten. De bereiding duurt maximaal een minuut. Na afloop verwijder je de messen en plaats je de drinkrand. Overgieten in een ander glas is dus niet nodig. Zowel de bekers als het messenblad kunnen in de vaatwasser. Je kunt kiezen tussen een zwarte en witte uitvoering.

Philips 5000 Series HR3030/00

Met een gemiddelde beoordeling van een 8,5 gooit deze Philips-blender hoge ogen. Diverse reviewers waarderen het gladde resultaat, waardoor smoothies prettig drinkbaar zijn. Verder valt de riante mengbeker van twee liter goed in de smaak. Daar haal je moeiteloos meerdere drankjes uit. Ten opzichte van diverse andere betaalbare blenders onderscheidt de 5000 Series HR3030/00 zich met een krachtige motor van 1200 watt. Vergeleken met eerder uitgebrachte Philips-blenders heeft dit exemplaar ook nog eens langere en dikkere messen. Hierdoor maakt het apparaat in korte tijd harde ingrediënten fijn, waaronder noten en bevroren fruit.

Via de draaiknop selecteer je de gewenste snelheid. Je kiest tussen drie standen. Bovendien gebruik je zo nodig de pulseermodus voor het fijnmalen van hard voedsel. Via de inbegrepen stamper loods je alle etenswaren naar het messenblok onderin de mengbeker. Na afloop gebruik je de reinigingsstand om de blender schoon te maken. De losse onderdelen kunnen overigens ook gewoon in de vaatwasser.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube