Windows 11: advertenties uitschakelen doe je zo

Windows 11: advertenties uitschakelen doe je zo

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 september 2022 - 07:37

Windows 11 bevat op verschillende plekken in het besturingssysteem advertenties. Dat kan mettertijd heel irritant worden. In dit artikel lees je hoe je dit uitschakelt.

Het besturingssysteem biedt verschillende soorten advertenties aan waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten. Soms kan een opmerking hier en daar helpen bij het dagelijkse gebruik van Windows 11, maar in veel gevallen heb je er nog weinig aan ook. Daarom is het goed om te weten dat je veel van dit soort zaken kunt uitschakelen.

Zo kom je ze bijvoorbeeld tegen op het vergrendelde scherm, in de vorm van tips via Windows Spotlight. Dit is een toffe functie die elke dag andere, unieke achtergronden aanbiedt, maar die gaan dus gepaard met dingen waar je niet op zit te wachten. Via de personalisatie-opties binnen de instellingen ga je op zoek naar de mogelijkheden voor het vergrendelde scherm. Daar moet je een andere type achtergrond selecteren, bijvoorbeeld een enkele foto of een diavoorstelling van je foto’s. Je verliest daarmee de adaptieve wallpapers, maar neemt ook afscheid van de reclame.

Windows 11 en advertenties

Ook komen we reclame tegen in het Startmenu van Windows 11. Daar staan soms apps die je niet geïnstalleerd hebt. Dat heeft een duidelijk doel: ervoor zorgen dat je erop klikt, zodat je ze daadwerkelijk downloadt. Helaas is hier geen oplossing voor die alle apps in één keer weghaalt, dus je zult hier handmatig te werk moeten gaan. Open het Startmenu en selecteer een app (die je niet kent of zelf downloadde) met je rechtermuisknop. Selecteer nu de optie voor Verwijderen. Er komt nu een pop-up in beeld en geef nogmaals aan dat je de software wil verwijderen.

Wist je dat Microsoft ondertussen allerlei gegevens over jou verzamelt, die dan vervolgens tegen je gebruikt kunt worden middels advertenties en aanbevelingen? Ook dit kun je gelukkig uitschakelen via de eerdergenoemde personalisatie-opties binnen de instellingen. Ga daar op zoek naar het kopje apparaatgebruik, waar je vervolgens alle schuifregelaars op Uit zet. Verder kun je onder Instellingen > Systeem > Notificaties instellen dat je geen notificaties wil ontvangen over nieuwe Windows 11-functies en -tips. Dat scheelt wederom een hoop gedoe.

Verder is het zo dat apps eveneens gepersonaliseerde advertenties op je af kunnen vuren. Dit kun je voorkomen door tijdens de installatie van Windows 11 daar geen toestemming voor te geven. Heb je dit toch onverhoopt gedaan, dan trek je die toestemming als volgt terug. Ga naar de privacy-instellingen van je systeem en selecteer vervolgens het kopje voor algemene instellingen. Geef onder het kopje voor privacy en veiligheid aan dat je géén gepersonaliseerde advertenties wil.

In hetzelfde venster kun je ook meteen instellen dat je binnen de Instellingen-app geen voorgestelde content te zien wil krijgen. Bij dezelfde privacy-instellingen moet je ook even het onderdeel voor diagnostische gegevens en feedback controleren. Geef hier aan dat je geen op maat gemaakte ervaringen wil en dat Microsoft ook niets met je gegevens mag doen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000