Deze zaken mogen niet ontbreken in een IT-vacaturetekst

© PXimport

Deze zaken mogen niet ontbreken in een IT-vacaturetekst

Geplaatst: 14 januari 2022 - 09:53

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Laura Jenny

Vraag en aanbod in de IT-vacaturemarkt zijn al jaren scheef. Er zijn enorm veel IT’ers nodig: developers, data scientists, security architects, enzovoort, waardoor kandidaten veel keuze hebben. Wil jij met jouw bedrijf opvallen met je IT-vacature om de beste IT-ers aan te trekken? Neem dan de volgende tips in acht.

Een duidelijke functietitel 

Het zal een grote schare aan mensen aanspreken als er wordt gezocht naar een ‘Echte developmentgoeroe’, maar het schrikt ook mensen af. Bovendien kunnen vacatures met zulke titels vaak minder makkelijk worden gevonden in zoekfuncties, waardoor je er beter voor kunt kiezen om het bij de gewone functietitel te houden. Later in de vacaturetekst kun je dan een keer een speels uitstapje maken. Denk ook aan hoe een kandidaat straks binnenkomt in jullie bedrijf, die persoon wil wel weten wat de functietitel nu werkelijk is.

Informatie over de bedrijfscultuur 

Hoewel het erg populair is om aan te geven dat je eens in de maand een Mario Kart-toernooi organiseert, is het verstandig om wel iets prijs te geven van de bedrijfscultuur die er heerst. Meer feitelijke informatie over wat het bedrijf doet is eigenlijk niet zo interessant (en bovendien makkelijk op Google op te zoeken), maar mensen willen liever weten in wat voor een cultuur ze terechtkomen. Misschien is Mario Kart een brug te ver, maar geef bijvoorbeeld aan of jullie heel direct tegen elkaar zijn of een cultuur hebben waarin het ‘samen’-gevoel heel belangrijk is.

Een goede start

In veel vacatures vind je de opbouw: bedrijf - team - functie - eisen - aanbod. Dat is in een markt waarin bedrijven het voor het zeggen hebben waarschijnlijk effectief, maar IT’ers hebben vaak de ene na de andere recruiter in hun LinkedIn-box zitten. Zij hebben het voor het zeggen, want IT’ers zijn gewild. Het is verfrissend en aansprekend om het precies andersom te doen. Laat als bedrijf zien wat je iemand te bieden hebt, zodat die persoon niet verveelt hoeft door te scrollen naar beneden, maar ten eerste meteen geïnspireerd kan raken door het aanbod en ten tweede uiteindelijk waarschijnlijk wel je hele vacaturetekst leest.

Zij 

Probeer mannelijke aanspreekvormen zoveel mogelijk te vermijden, om te zorgen dat je vrouwen niet buitensluit. Ook zij moeten zich kunnen herkennen in een vacature en daarbij helpt het als ze niet zelf van een ‘hij’ een ‘zij’ hoeven te maken. Houd het liever wat meer neutraal. Het is echt niet nodig om te vermelden hoeveel vrouwen er in het bedrijf of team werken voor een vrouw om zich welkom te voelen, maar dit zit hem soms juist in dit soort klein lijkende dingen.

Doorgroeimogelijkheden

Bij veel functies op vacaturesites staat het vermeld: doorgroeimogelijkheden. Maar, waar naartoe? Het is traditioneel gezien niet heel vanzelfsprekend om al in een vacature te spreken over wat de doorgroeimogelijkheden zijn. Dat is jammer, want eigenlijk zegt de term erg weinig als er niets wordt gespecificeerd. Laat zien dat je als bedrijf al hebt nagedacht over wat iemand in die functie misschien later zou willen doen en geef aan dat dit een mogelijkheid is (maar doe dit wel alleen als dit ook daadwerkelijk een mogelijkheid is).

 

© PXimport

Opleidingen 

Het leuke aan IT is onder andere dat het veld steeds weer innoveert. Die doorontwikkeling zien we als het goed is niet alleen in technologie, maar ook in mensen. Veel IT’ers willen graag blijven leren: of dat nu is om up-to-date te blijven of voor een eventuele doorgroeimogelijkheid. Vermeld in de vacature welke mogelijke opleidingen er kunnen komen kijken bij deze specifieke functie, zodat een potentiële kandidaat zich eerder getriggerd voelt om te reageren. Wederom is de kracht hier dat je als bedrijf als hebt nagedacht over waar iemand in die functie behoefte aan heeft en dat laat zien dat je deze functie en potentieel ook de persoon die het uitvoert belangrijk vindt.

Vermijd afkortingen 

In de IT slijten er al snel veel afkortingen in, maar dit kan heel vervreemdend werken. Alleen mensen willen hebben die de afkortingen direct begrijpen, is waarschijnlijk niet de beste methode om het kaf van het koren te scheiden. Voor veel mensen zijn vacatures nog steeds vaak onduidelijk en je doet er dan ook goed aan om een vacature begrijpelijk te houden voor iedereen. Zo kunnen mensen sneller en beter een beeld vormen van de functie dan wanneer er eerst moet worden gepuzzeld waar alle afkortingen ook alweer voor staan. 

Noem de arbeidsvoorwaarden 

Veel bedrijven doen geheimzinnig over arbeidsvoorwaarden en salaris, maar voor sollicitanten zijn dit vaak één van de belangrijkste dingen in de vacature. Doe er dus niet te vaag over, maar wees transparant en helder. Is er een 13e maand? Is er een CAO? Hoeveel vrije dagen mag je verwachten? Je kunt hier eventueel ook bij vermelden dat er iedere dag gratis kan worden geluncht of dat er een vergoeding is voor parkeren. De jaarlijkse personeelsfeestjes hoeven hier niet per se bij te worden vermeld, maar houd het behapbaar zodat de kandidaat het makkelijk kan meten aan andere vacatures of zijn of haar huidige baan.

Geef aan wat de functie inhoudt 

Interessant dat een bedrijf op zoek is naar een Junior Developer AI/Robotics, maar wees concreet: hoe ziet een werkdag er in het leven van deze persoon uit? Wederom helpt dit een kandidaat zich voor te stellen als hij of zij dat zou doen, naast dat het een heleboel vragen scheelt. Juist omdat de IT zo breed is, is het handig om alles zo helder mogelijk te maken, om zo te voorkomen dat ofwel het bedrijf ofwel de kandidaat uiteindelijk toch van een koude kermis thuiskomt. 

Geef prijs hoe het sollicitatieproces in zijn werk gaat 

Onder de meeste vacatures staat vermeld dat je voor datum x moet reageren door te mailen naar persoon x en daarmee is het af. Veel mensen, en zeker IT’ers, willen weten waar ze aan toe zijn. Leg bijvoorbeeld uit dat je hoopt in een maand de juiste persoon te hebben aangenomen, geef aan dat welk type assessment er nog wordt voorgeschoteld of zelfs wanneer ongeveer de gesprekken gepland zullen worden. Dat is informatie die je normaal geeft wanneer je een kandidaat wil uitnodigen op gesprek, maar die eigenlijk heel praktisch en handig is voor een potentiële sollicitant om te weten voor hij of zij aan de brief begint.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten