ID.nl logo
Een kijkje in het lab van Logitech: van foam naar muis
© Kristian Skeie
Huis

Een kijkje in het lab van Logitech: van foam naar muis

Logitech brengt regelmatig nieuwe producten zoals muizen en toetsenborden uit. Die producten verschijnen natuurlijk niet zomaar op de markt, daar gaat een heel ontwerpproces aan vooraf. Logitech bood ons een kijkje in de keuken op hun hoofdkantoor in Zwitserland waar de onderzoek- en ontwerpafdelingen gevestigd zijn.

Logitech ken je vast wel als fabrikant van muizen, toetsenborden en headsets en anders misschien van gamingproducten zoals controllers en stuurtjes. Al die producten beginnen bij een idee en worden vervolgens stap voor stap daadwerkelijk als concreet product op de markt gebracht. Logitech bood ons een kijkje in hoe dat ontwerpproces werkt door ons een van hun onderzoeks- en ontwerpafdelingen gevestigd in hun hoofdkantoor in Zwitserland te laten zien. dit kantoor is gevestigd op het EPFL Innovation Park, het terrein van de Technische Universiteit van Lausanne. Er wordt voor onderzoek ook samengewerkt met deze universiteit. Dit is niet de enige plek waar Logitech onderzoek doet en producten ontwerpt, het bedrijf heeft ook onderzoeks- en ontwerpafdelingen in Ierland, de Verenigde Staten en Taiwan. Die afdelingen werken uiteraard samen, maar hebben wel ieder hun eigen specialisatie. Op het hoofdkantoor in Zwitserland wordt voornamelijk aan muizen en toetsenborden gewerkt.

©Kristian Skeie

Het hoofkantoor van Logitech is gevestigd op het EPFL Innovation Park (Techische Universiteit) in Lausanne.

Gebruikersonderzoek

Het ontwerp van ieder Logitech-product begint bij gebruikersonderzoek waarbij de fabrikant constant onderzoekt of er voor gebruikers producten missen in het assortiment. Logitech heeft als doel om voor iedereen een product in het assortiment te hebben waarmee optimaal gewerkt kan worden. Hierbij gaat het uiteraard om technische mogelijkheden zoals een sensor met een hoge dpi voor gamers en grafische ontwerpers. Er wordt echter ook gekeken of een product bij een gebruiker past. Denk bijvoorbeeld aan de afmeting van een muis voor grote of juist kleine handen. Ook worden sommige muizen zoals de Logitech M650 behalve in een rechtshandige ook in een linkshandige variant ontworpen. Daarnaast brengt Logitech veel producten ook in verschillende kleuren uit om tegemoet te komen aan de persoonlijke smaak. Over al die verschillende eigenschappen wordt nagedacht bij de ontwerp- en onderzoeksafdeling van Logitech.

©PXimport

De Logitech Pop Keys en Mouse zijn na gebruikersonderzoek ontworpen nadat bleek dat een product voor de creatieve doelgroep ontbrak.

Boetseren met foam

Het ontwerpproces van ieder product begint met het maken van schetsen waarin de ideeën voor een nieuw product worden uitgewerkt. Met modeling foam worden de getekende ontwerpen omgezet in een mock-up. Dit is echt handwerk waarbij de vorm met handgereedschap zoals een vijl wordt gemodelleerd. Omdat veel van de producten waar de ontwerpafdeling aan werkt geheim zijn, wordt er veel feedback gevraagd van andere afdelingen van Logitech waarna het ontwerp steeds verder wordt verfijnd.

©Kristian Skeie

Het ontwerpproces begint met een tekening waarna het ontwerp met foam wordt gemodelleerd.

Voor het ontwerpen van bijvoorbeeld een muis worden zo al snel tientallen mock-ups gemaakt. Die vormen worden niet alleen subjectief beoordeeld, maar dankzij het ergonomielab kan er ook een  objectieve beoordeling van de vorm gemaakt worden. Zorgt zo’n ergonomisch ontworpen muis bijvoorbeeld wel echt voor minder spanning in de arm van een gebruiker? Op basis van feedback uit het ergonomielab wordt een ontwerp vaak nog verder verfijnd.

©Kristian Skeie

Het ontwerp van een muis wordt steeds verder verfijnd.

Gerecycled plastic

Logitech gebruikt steeds meer gerecycled plastic. Drie jaar geleden werden er nog vrijwel geen gerecyclede materialen gebruikt, maar inmiddels bestaat een Logitech-product gemiddeld voor 65 procent uit post-consumer recycled plastic (pcr). Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee omdat Logitech nog wel de vrijheid wil hebben om producten voor verschillende doelgroepen en gebruikers te maken. In de praktijk betekent dat verschillende kleuren en dat is bij het gebruik van pcr een uitdaging. Het is volgens Logitech niet zo moeilijk om grijze of zwarte producten van pcr te maken, maar voor lichtere kleuren is dat wel een grote uitdaging.

©CHRISTIAN STUCKI

Logitech ontwerpt veel van hun producten in verschillende kleuren.

In samenwerking met plasticleveranciers heeft Logitech daarom gewerkt aan kunststoffen in een groot aantal verschillende kleuren die voor een groot gedeelte bestaan uit pcr. Van al die kleuren zijn er stalen op de ontwerpafdeling aanwezig zodat de ontwerpers precies weten welke kleuren er mogelijk zijn. Momenteel heeft Logitech de beschikking over dertig verschillende kleuren die voor een groot deel uit pcr bestaan. Die lichtere kleuren zijn overigens niet volstrekt homogeen, zo kun je in de lichtere kleuren zoals roze spikkels van donkere kleuren zien.

©Kristian Skeie

Logitech heeft een collectie stalen van verschillende kleuren pcr.

Ergonomie

Bij het ontwerp probeert Logitech voor ieder product al een vorm te vinden die zo comfortabel mogelijk te gebruiken is. Meten is echter weten en daarom wordt ieder product zoals eerder aan is aangestipt ook getest in Logitechs ergonomielab. Hier meten sensoren die op de arm en hand van een gebruiker geplakt worden de positie van de arm en hoeveel spanning er op een spier staat. Zo wordt gemeten hoeveel kracht het kost om een muis te gebruiken. Aan de hand van deze test is in het laboratorium aangetoond dat Logitechs ergonomische producten zoals de niet heel lang geleden geïntroduceerde Logitech Lift ergonomische muis daadwerkelijk minder belastend zijn tijdens het gebruik.

©Kristian Skeie

In het ergonomielab wordt onderzocht of een product echt ergonomisch is.

Storing testen

Muizen, toetsenborden en headsets zijn steeds vaker draadloos en moeten daarom voldoen aan strenge eisen wat betreft limieten voor radiostraling. Ieder product dat Logitech ontwerpt, wordt daarom getest in een eigen EMC-laboratorium (elektromagnetische comptabiliteit).

Het product wordt opgesteld in een ruimte die geïsoleerd is tegen elektromagnetische straling. Met een gevoelige antenne wordt vervolgens het stralingspatroon in kaart gebracht. Hierbij wordt ook onderzocht wat de ideale plek voor de antenne in een muis is. In de nieuwste MX Master 3S is de antenne bijvoorbeeld onder de duim van de gebruiker gepositioneerd. Dat lijkt misschien een vreemde plek, maar uit Logitechs testen bleek dat dit toch de meest ideale plek voor de antenne is.

©Kristian Skeie

In het EMC-laboratorium worden de stralingskarakteristieken van een product in beeld gebracht, onder andere om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Werkt ook naast je router

Daarnaast wordt ook getest in hoeverre het product zelf om kan gaan met verstoring van andere apparaten en jezelf. Voor jou als gebruiker een belangrijke test, want je hebt natuurlijk niks aan een muis die niet werkt omdat je dicht bij je router zit. Of een afstandsbediening die niks doet als je hem vasthoudt. Hiervoor heeft Logitech diverse verstoring van bijvoorbeeld wifi-routers ‘opgenomen’ en deze worden vervolgens afgespeeld via een antenne vlak naast het product zelf.

Het product zelf wordt aangesloten op een computer waarbij een apparaat de gebruikersinput simuleert. Bij een toetsenbord drukt een actuator hiervoor bijvoorbeeld heel de tijd op een toets. Zo wordt getest of bijvoorbeeld een muis en ontvanger ook in de moeilijkste omstandigheden nog met elkaar kunnen communiceren. Een model van een hand wordt gebruikt om te testen of een product ook werkt als je het vastpakt.

©Kristian Skeie

Logitech meet of producten ook werken bij storing door je router of eigen hand.

Klik- en tracktests

Ook de technische eigenschappen worden ontworpen, getest en gefinetuned. Denk bijvoorbeeld aan de optische sensor in een muis of de schakelaars in een toetsenbord. Zo heeft Logitech hun eerste optische sensor die op glas werkte in dit laboratorium ontworpen en wordt er constant gewerkt aan betere versies die je terugvindt in de bekende MX-producten.

Omdat niemand voor dergelijke tests heel de dag met een muis wil slepen en het bovendien heel erg last is om constant dezelfde beweging te maken, heeft Logitech zelf diverse apparaten gemaakt waarmee de levensduur en het gedrag van knoppen en sensoren getest worden. In het laboratorium liggen verpakking van bijvoorbeeld platenspelers die vermoedelijk als basis dienen voor sommige van de ontworpen apparaten.

©Kristian Skeie

Logitech heeft in hun lab diverse apparaten om de tracing van muizen te testen.

Een van de testapparaten doet in ieder geval aan een platenspeler denken en simuleert een bewegend oppervlak onder de muissensor. Hiermee wordt getest onder welke omstandigheden de sensor het oppervlak nog nauwkeurig kan volgen. Er zijn platen met verschillende ondergronden waaronder glas. Voor de glazen plaat heeft Logitech bij mensen thuis scans van glazen bureaus gemaakt en een patroon in het testglas geëtst dat het gemiddelde glazen bureau benadert.

©Kristian Skeie

Logitech test of hun muizen op diverse oppervlakken zoals glas werken.

Een andere machine die ook wordt gebruikt voor het testen van de tracking is voorzien van een arm die de muis na een muisbeweging optilt en weer neerzet. Hiermee wordt gesimuleerd wat een gebruiker doet als hij het einde van zijn bewegingsvrijheid heeft bereikt, maar de cursor nog een stukje verder wil bewegen.

©Kristian Skeie

Een machine met een arm tilt en muis op na een sleepbeweging.

Andere machines testen de degelijkheid van de knoppen en wieltjes door ze langdurig achter elkaar te gebruiken. Al deze gegevens worden met software geanalyseerd zodat de designers indien nodig hun producten verder kunnen verfijnen.

©Kristian Skeie

Ook muiswieltjes en knoppen worden langdurig getest.

Tot slot

Uiteindelijk doorloopt ieder product dat Logitech ontwerpt een vergelijkbaar ontwerpproces zoals hierboven beschreven. Met het gebruik van pcr probeert Logitech de milieu-impact van hun producten te verminderen. Ook wordt aluminium met groene stroom geproduceerd en wordt geprobeerd om bij het ontwerp van producten ook andere milieubelastende materialen te beperken. Zo bevat het MX Mechanical toetsenbord in tegenstelling tot veel andere mechanische toetsenborden geen zware stalen plaat voor stabiliteit.

Levensduur is uiteraard ook belangrijk voor de milieu-impact van een product. Hiervoor wordt constant gezocht naar materialen die minder snel slijten onder invloed van gebruikers, denk aan rubberachtige materialen die na een aantal jaar plakkerig worden of verkleuren. Een belangrijke volgende stap waar over nagedacht wordt, is een betere repareerbaarheid door gebruikers. Wellicht kun je over een paar jaar de accu in je muis vervangen als deze niet meer genoeg lading vasthoudt.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.