Een kijkje in het lab van Logitech: van foam naar muis

© Kristian Skeie

Een kijkje in het lab van Logitech: van foam naar muis

Geplaatst: 3 november 2022 - 18:32

Aangepast: 4 november 2022 - 09:40

Jeroen Boer

Logitech brengt regelmatig nieuwe producten zoals muizen en toetsenborden uit. Die producten verschijnen natuurlijk niet zomaar op de markt, daar gaat een heel ontwerpproces aan vooraf. Logitech bood ons een kijkje in de keuken op hun hoofdkantoor in Zwitserland waar de onderzoek- en ontwerpafdelingen gevestigd zijn.

Logitech ken je vast wel als fabrikant van muizen, toetsenborden en headsets en anders misschien van gamingproducten zoals controllers en stuurtjes. Al die producten beginnen bij een idee en worden vervolgens stap voor stap daadwerkelijk als concreet product op de markt gebracht. Logitech bood ons een kijkje in hoe dat ontwerpproces werkt door ons een van hun onderzoeks- en ontwerpafdelingen gevestigd in hun hoofdkantoor in Zwitserland te laten zien. dit kantoor is gevestigd op het EPFL Innovation Park, het terrein van de Technische Universiteit van Lausanne. Er wordt voor onderzoek ook samengewerkt met deze universiteit. Dit is niet de enige plek waar Logitech onderzoek doet en producten ontwerpt, het bedrijf heeft ook onderzoeks- en ontwerpafdelingen in Ierland, de Verenigde Staten en Taiwan. Die afdelingen werken uiteraard samen, maar hebben wel ieder hun eigen specialisatie. Op het hoofdkantoor in Zwitserland wordt voornamelijk aan muizen en toetsenborden gewerkt.

De ingang van het Logitech-hoofdkantoor.

© Kristian Skeie

Het hoofkantoor van Logitech is gevestigd op het EPFL Innovation Park (Techische Universiteit) in Lausanne.

Gebruikersonderzoek

Het ontwerp van ieder Logitech-product begint bij gebruikersonderzoek waarbij de fabrikant constant onderzoekt of er voor gebruikers producten missen in het assortiment. Logitech heeft als doel om voor iedereen een product in het assortiment te hebben waarmee optimaal gewerkt kan worden. Hierbij gaat het uiteraard om technische mogelijkheden zoals een sensor met een hoge dpi voor gamers en grafische ontwerpers. Er wordt echter ook gekeken of een product bij een gebruiker past. Denk bijvoorbeeld aan de afmeting van een muis voor grote of juist kleine handen. Ook worden sommige muizen zoals de Logitech M650 behalve in een rechtshandige ook in een linkshandige variant ontworpen. Daarnaast brengt Logitech veel producten ook in verschillende kleuren uit om tegemoet te komen aan de persoonlijke smaak. Over al die verschillende eigenschappen wordt nagedacht bij de ontwerp- en onderzoeksafdeling van Logitech.

Logitech Pop Keys

© PXimport

De Logitech Pop Keys en Mouse zijn na gebruikersonderzoek ontworpen nadat bleek dat een product voor de creatieve doelgroep ontbrak.

Boetseren met foam

Het ontwerpproces van ieder product begint met het maken van schetsen waarin de ideeën voor een nieuw product worden uitgewerkt. Met modeling foam worden de getekende ontwerpen omgezet in een mock-up. Dit is echt handwerk waarbij de vorm met handgereedschap zoals een vijl wordt gemodelleerd. Omdat veel van de producten waar de ontwerpafdeling aan werkt geheim zijn, wordt er veel feedback gevraagd van andere afdelingen van Logitech waarna het ontwerp steeds verder wordt verfijnd.

Het ontwerpproces van Logitech begint met een schets waarna de vorm uit foam gemaakt wordt.

© Kristian Skeie

Het ontwerpproces begint met een tekening waarna het ontwerp met foam wordt gemodelleerd.

Voor het ontwerpen van bijvoorbeeld een muis worden zo al snel tientallen mock-ups gemaakt. Die vormen worden niet alleen subjectief beoordeeld, maar dankzij het ergonomielab kan er ook een  objectieve beoordeling van de vorm gemaakt worden. Zorgt zo’n ergonomisch ontworpen muis bijvoorbeeld wel echt voor minder spanning in de arm van een gebruiker? Op basis van feedback uit het ergonomielab wordt een ontwerp vaak nog verder verfijnd.

Het ontwerp van een muis wordt steeds verder verfijnd.

© Kristian Skeie

Het ontwerp van een muis wordt steeds verder verfijnd.

Gerecycled plastic

Logitech gebruikt steeds meer gerecycled plastic. Drie jaar geleden werden er nog vrijwel geen gerecyclede materialen gebruikt, maar inmiddels bestaat een Logitech-product gemiddeld voor 65 procent uit post-consumer recycled plastic (pcr). Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee omdat Logitech nog wel de vrijheid wil hebben om producten voor verschillende doelgroepen en gebruikers te maken. In de praktijk betekent dat verschillende kleuren en dat is bij het gebruik van pcr een uitdaging. Het is volgens Logitech niet zo moeilijk om grijze of zwarte producten van pcr te maken, maar voor lichtere kleuren is dat wel een grote uitdaging.

Logitech ontwerpt veel van hun producten in verschillende kleuren.

© CHRISTIAN STUCKI

Logitech ontwerpt veel van hun producten in verschillende kleuren.

In samenwerking met plasticleveranciers heeft Logitech daarom gewerkt aan kunststoffen in een groot aantal verschillende kleuren die voor een groot gedeelte bestaan uit pcr. Van al die kleuren zijn er stalen op de ontwerpafdeling aanwezig zodat de ontwerpers precies weten welke kleuren er mogelijk zijn. Momenteel heeft Logitech de beschikking over dertig verschillende kleuren die voor een groot deel uit pcr bestaan. Die lichtere kleuren zijn overigens niet volstrekt homogeen, zo kun je in de lichtere kleuren zoals roze spikkels van donkere kleuren zien.

Logitech heeft een collectie stalen van verschillende kleuren pcr.

© Kristian Skeie

Logitech heeft een collectie stalen van verschillende kleuren pcr.

Ergonomie

Bij het ontwerp probeert Logitech voor ieder product al een vorm te vinden die zo comfortabel mogelijk te gebruiken is. Meten is echter weten en daarom wordt ieder product zoals eerder aan is aangestipt ook getest in Logitechs ergonomielab. Hier meten sensoren die op de arm en hand van een gebruiker geplakt worden de positie van de arm en hoeveel spanning er op een spier staat. Zo wordt gemeten hoeveel kracht het kost om een muis te gebruiken. Aan de hand van deze test is in het laboratorium aangetoond dat Logitechs ergonomische producten zoals de niet heel lang geleden geïntroduceerde Logitech Lift ergonomische muis daadwerkelijk minder belastend zijn tijdens het gebruik.

In het Logitech ergonomielab wordt onderzocht of een product echt ergonomisch is.

© Kristian Skeie

In het ergonomielab wordt onderzocht of een product echt ergonomisch is.

Storing testen

Muizen, toetsenborden en headsets zijn steeds vaker draadloos en moeten daarom voldoen aan strenge eisen wat betreft limieten voor radiostraling. Ieder product dat Logitech ontwerpt, wordt daarom getest in een eigen EMC-laboratorium (elektromagnetische comptabiliteit).

Het product wordt opgesteld in een ruimte die geïsoleerd is tegen elektromagnetische straling. Met een gevoelige antenne wordt vervolgens het stralingspatroon in kaart gebracht. Hierbij wordt ook onderzocht wat de ideale plek voor de antenne in een muis is. In de nieuwste MX Master 3S is de antenne bijvoorbeeld onder de duim van de gebruiker gepositioneerd. Dat lijkt misschien een vreemde plek, maar uit Logitechs testen bleek dat dit toch de meest ideale plek voor de antenne is.

Het Logitech emc lab.

© Kristian Skeie

In het EMC-laboratorium worden de stralingskarakteristieken van een product in beeld gebracht, onder andere om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Werkt ook naast je router

Daarnaast wordt ook getest in hoeverre het product zelf om kan gaan met verstoring van andere apparaten en jezelf. Voor jou als gebruiker een belangrijke test, want je hebt natuurlijk niks aan een muis die niet werkt omdat je dicht bij je router zit. Of een afstandsbediening die niks doet als je hem vasthoudt. Hiervoor heeft Logitech diverse verstoring van bijvoorbeeld wifi-routers ‘opgenomen’ en deze worden vervolgens afgespeeld via een antenne vlak naast het product zelf.

Het product zelf wordt aangesloten op een computer waarbij een apparaat de gebruikersinput simuleert. Bij een toetsenbord drukt een actuator hiervoor bijvoorbeeld heel de tijd op een toets. Zo wordt getest of bijvoorbeeld een muis en ontvanger ook in de moeilijkste omstandigheden nog met elkaar kunnen communiceren. Een model van een hand wordt gebruikt om te testen of een product ook werkt als je het vastpakt.

Logitech test of producten ook werken bij storing.

© Kristian Skeie

Logitech meet of producten ook werken bij storing door je router of eigen hand.

Klik- en tracktests

Ook de technische eigenschappen worden ontworpen, getest en gefinetuned. Denk bijvoorbeeld aan de optische sensor in een muis of de schakelaars in een toetsenbord. Zo heeft Logitech hun eerste optische sensor die op glas werkte in dit laboratorium ontworpen en wordt er constant gewerkt aan betere versies die je terugvindt in de bekende MX-producten.

Omdat niemand voor dergelijke tests heel de dag met een muis wil slepen en het bovendien heel erg last is om constant dezelfde beweging te maken, heeft Logitech zelf diverse apparaten gemaakt waarmee de levensduur en het gedrag van knoppen en sensoren getest worden. In het laboratorium liggen verpakking van bijvoorbeeld platenspelers die vermoedelijk als basis dienen voor sommige van de ontworpen apparaten.

Logitech labs machine om muis te testen.

© Kristian Skeie

Logitech heeft in hun lab diverse apparaten om de tracing van muizen te testen.

Een van de testapparaten doet in ieder geval aan een platenspeler denken en simuleert een bewegend oppervlak onder de muissensor. Hiermee wordt getest onder welke omstandigheden de sensor het oppervlak nog nauwkeurig kan volgen. Er zijn platen met verschillende ondergronden waaronder glas. Voor de glazen plaat heeft Logitech bij mensen thuis scans van glazen bureaus gemaakt en een patroon in het testglas geëtst dat het gemiddelde glazen bureau benadert.

Logitech test of een muis ook op glas werkt.

© Kristian Skeie

Logitech test of hun muizen op diverse oppervlakken zoals glas werken.

Een andere machine die ook wordt gebruikt voor het testen van de tracking is voorzien van een arm die de muis na een muisbeweging optilt en weer neerzet. Hiermee wordt gesimuleerd wat een gebruiker doet als hij het einde van zijn bewegingsvrijheid heeft bereikt, maar de cursor nog een stukje verder wil bewegen.

Een machine met een arm tilt en muis op na een sleepbeweging om de tracking van een muis te testen.

© Kristian Skeie

Een machine met een arm tilt en muis op na een sleepbeweging.

Andere machines testen de degelijkheid van de knoppen en wieltjes door ze langdurig achter elkaar te gebruiken. Al deze gegevens worden met software geanalyseerd zodat de designers indien nodig hun producten verder kunnen verfijnen.

Logitech test de degelijkheid van een muiswiel in hun lab.

© Kristian Skeie

Ook muiswieltjes en knoppen worden langdurig getest.

Tot slot

Uiteindelijk doorloopt ieder product dat Logitech ontwerpt een vergelijkbaar ontwerpproces zoals hierboven beschreven. Met het gebruik van pcr probeert Logitech de milieu-impact van hun producten te verminderen. Ook wordt aluminium met groene stroom geproduceerd en wordt geprobeerd om bij het ontwerp van producten ook andere milieubelastende materialen te beperken. Zo bevat het MX Mechanical toetsenbord in tegenstelling tot veel andere mechanische toetsenborden geen zware stalen plaat voor stabiliteit.

Levensduur is uiteraard ook belangrijk voor de milieu-impact van een product. Hiervoor wordt constant gezocht naar materialen die minder snel slijten onder invloed van gebruikers, denk aan rubberachtige materialen die na een aantal jaar plakkerig worden of verkleuren. Een belangrijke volgende stap waar over nagedacht wordt, is een betere repareerbaarheid door gebruikers. Wellicht kun je over een paar jaar de accu in je muis vervangen als deze niet meer genoeg lading vasthoudt.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten