ID.nl logo
Een kijkje in het lab van Logitech: van foam naar muis
© Kristian Skeie
Huis

Een kijkje in het lab van Logitech: van foam naar muis

Logitech brengt regelmatig nieuwe producten zoals muizen en toetsenborden uit. Die producten verschijnen natuurlijk niet zomaar op de markt, daar gaat een heel ontwerpproces aan vooraf. Logitech bood ons een kijkje in de keuken op hun hoofdkantoor in Zwitserland waar de onderzoek- en ontwerpafdelingen gevestigd zijn.

Logitech ken je vast wel als fabrikant van muizen, toetsenborden en headsets en anders misschien van gamingproducten zoals controllers en stuurtjes. Al die producten beginnen bij een idee en worden vervolgens stap voor stap daadwerkelijk als concreet product op de markt gebracht. Logitech bood ons een kijkje in hoe dat ontwerpproces werkt door ons een van hun onderzoeks- en ontwerpafdelingen gevestigd in hun hoofdkantoor in Zwitserland te laten zien. dit kantoor is gevestigd op het EPFL Innovation Park, het terrein van de Technische Universiteit van Lausanne. Er wordt voor onderzoek ook samengewerkt met deze universiteit. Dit is niet de enige plek waar Logitech onderzoek doet en producten ontwerpt, het bedrijf heeft ook onderzoeks- en ontwerpafdelingen in Ierland, de Verenigde Staten en Taiwan. Die afdelingen werken uiteraard samen, maar hebben wel ieder hun eigen specialisatie. Op het hoofdkantoor in Zwitserland wordt voornamelijk aan muizen en toetsenborden gewerkt.

©Kristian Skeie

Het hoofkantoor van Logitech is gevestigd op het EPFL Innovation Park (Techische Universiteit) in Lausanne.

Gebruikersonderzoek

Het ontwerp van ieder Logitech-product begint bij gebruikersonderzoek waarbij de fabrikant constant onderzoekt of er voor gebruikers producten missen in het assortiment. Logitech heeft als doel om voor iedereen een product in het assortiment te hebben waarmee optimaal gewerkt kan worden. Hierbij gaat het uiteraard om technische mogelijkheden zoals een sensor met een hoge dpi voor gamers en grafische ontwerpers. Er wordt echter ook gekeken of een product bij een gebruiker past. Denk bijvoorbeeld aan de afmeting van een muis voor grote of juist kleine handen. Ook worden sommige muizen zoals de Logitech M650 behalve in een rechtshandige ook in een linkshandige variant ontworpen. Daarnaast brengt Logitech veel producten ook in verschillende kleuren uit om tegemoet te komen aan de persoonlijke smaak. Over al die verschillende eigenschappen wordt nagedacht bij de ontwerp- en onderzoeksafdeling van Logitech.

©PXimport

De Logitech Pop Keys en Mouse zijn na gebruikersonderzoek ontworpen nadat bleek dat een product voor de creatieve doelgroep ontbrak.

Boetseren met foam

Het ontwerpproces van ieder product begint met het maken van schetsen waarin de ideeën voor een nieuw product worden uitgewerkt. Met modeling foam worden de getekende ontwerpen omgezet in een mock-up. Dit is echt handwerk waarbij de vorm met handgereedschap zoals een vijl wordt gemodelleerd. Omdat veel van de producten waar de ontwerpafdeling aan werkt geheim zijn, wordt er veel feedback gevraagd van andere afdelingen van Logitech waarna het ontwerp steeds verder wordt verfijnd.

©Kristian Skeie

Het ontwerpproces begint met een tekening waarna het ontwerp met foam wordt gemodelleerd.

Voor het ontwerpen van bijvoorbeeld een muis worden zo al snel tientallen mock-ups gemaakt. Die vormen worden niet alleen subjectief beoordeeld, maar dankzij het ergonomielab kan er ook een  objectieve beoordeling van de vorm gemaakt worden. Zorgt zo’n ergonomisch ontworpen muis bijvoorbeeld wel echt voor minder spanning in de arm van een gebruiker? Op basis van feedback uit het ergonomielab wordt een ontwerp vaak nog verder verfijnd.

©Kristian Skeie

Het ontwerp van een muis wordt steeds verder verfijnd.

Gerecycled plastic

Logitech gebruikt steeds meer gerecycled plastic. Drie jaar geleden werden er nog vrijwel geen gerecyclede materialen gebruikt, maar inmiddels bestaat een Logitech-product gemiddeld voor 65 procent uit post-consumer recycled plastic (pcr). Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee omdat Logitech nog wel de vrijheid wil hebben om producten voor verschillende doelgroepen en gebruikers te maken. In de praktijk betekent dat verschillende kleuren en dat is bij het gebruik van pcr een uitdaging. Het is volgens Logitech niet zo moeilijk om grijze of zwarte producten van pcr te maken, maar voor lichtere kleuren is dat wel een grote uitdaging.

©CHRISTIAN STUCKI

Logitech ontwerpt veel van hun producten in verschillende kleuren.

In samenwerking met plasticleveranciers heeft Logitech daarom gewerkt aan kunststoffen in een groot aantal verschillende kleuren die voor een groot gedeelte bestaan uit pcr. Van al die kleuren zijn er stalen op de ontwerpafdeling aanwezig zodat de ontwerpers precies weten welke kleuren er mogelijk zijn. Momenteel heeft Logitech de beschikking over dertig verschillende kleuren die voor een groot deel uit pcr bestaan. Die lichtere kleuren zijn overigens niet volstrekt homogeen, zo kun je in de lichtere kleuren zoals roze spikkels van donkere kleuren zien.

©Kristian Skeie

Logitech heeft een collectie stalen van verschillende kleuren pcr.

Ergonomie

Bij het ontwerp probeert Logitech voor ieder product al een vorm te vinden die zo comfortabel mogelijk te gebruiken is. Meten is echter weten en daarom wordt ieder product zoals eerder aan is aangestipt ook getest in Logitechs ergonomielab. Hier meten sensoren die op de arm en hand van een gebruiker geplakt worden de positie van de arm en hoeveel spanning er op een spier staat. Zo wordt gemeten hoeveel kracht het kost om een muis te gebruiken. Aan de hand van deze test is in het laboratorium aangetoond dat Logitechs ergonomische producten zoals de niet heel lang geleden geïntroduceerde Logitech Lift ergonomische muis daadwerkelijk minder belastend zijn tijdens het gebruik.

©Kristian Skeie

In het ergonomielab wordt onderzocht of een product echt ergonomisch is.

Storing testen

Muizen, toetsenborden en headsets zijn steeds vaker draadloos en moeten daarom voldoen aan strenge eisen wat betreft limieten voor radiostraling. Ieder product dat Logitech ontwerpt, wordt daarom getest in een eigen EMC-laboratorium (elektromagnetische comptabiliteit).

Het product wordt opgesteld in een ruimte die geïsoleerd is tegen elektromagnetische straling. Met een gevoelige antenne wordt vervolgens het stralingspatroon in kaart gebracht. Hierbij wordt ook onderzocht wat de ideale plek voor de antenne in een muis is. In de nieuwste MX Master 3S is de antenne bijvoorbeeld onder de duim van de gebruiker gepositioneerd. Dat lijkt misschien een vreemde plek, maar uit Logitechs testen bleek dat dit toch de meest ideale plek voor de antenne is.

©Kristian Skeie

In het EMC-laboratorium worden de stralingskarakteristieken van een product in beeld gebracht, onder andere om te voldoen aan wet- en regelgeving.

Werkt ook naast je router

Daarnaast wordt ook getest in hoeverre het product zelf om kan gaan met verstoring van andere apparaten en jezelf. Voor jou als gebruiker een belangrijke test, want je hebt natuurlijk niks aan een muis die niet werkt omdat je dicht bij je router zit. Of een afstandsbediening die niks doet als je hem vasthoudt. Hiervoor heeft Logitech diverse verstoring van bijvoorbeeld wifi-routers ‘opgenomen’ en deze worden vervolgens afgespeeld via een antenne vlak naast het product zelf.

Het product zelf wordt aangesloten op een computer waarbij een apparaat de gebruikersinput simuleert. Bij een toetsenbord drukt een actuator hiervoor bijvoorbeeld heel de tijd op een toets. Zo wordt getest of bijvoorbeeld een muis en ontvanger ook in de moeilijkste omstandigheden nog met elkaar kunnen communiceren. Een model van een hand wordt gebruikt om te testen of een product ook werkt als je het vastpakt.

©Kristian Skeie

Logitech meet of producten ook werken bij storing door je router of eigen hand.

Klik- en tracktests

Ook de technische eigenschappen worden ontworpen, getest en gefinetuned. Denk bijvoorbeeld aan de optische sensor in een muis of de schakelaars in een toetsenbord. Zo heeft Logitech hun eerste optische sensor die op glas werkte in dit laboratorium ontworpen en wordt er constant gewerkt aan betere versies die je terugvindt in de bekende MX-producten.

Omdat niemand voor dergelijke tests heel de dag met een muis wil slepen en het bovendien heel erg last is om constant dezelfde beweging te maken, heeft Logitech zelf diverse apparaten gemaakt waarmee de levensduur en het gedrag van knoppen en sensoren getest worden. In het laboratorium liggen verpakking van bijvoorbeeld platenspelers die vermoedelijk als basis dienen voor sommige van de ontworpen apparaten.

©Kristian Skeie

Logitech heeft in hun lab diverse apparaten om de tracing van muizen te testen.

Een van de testapparaten doet in ieder geval aan een platenspeler denken en simuleert een bewegend oppervlak onder de muissensor. Hiermee wordt getest onder welke omstandigheden de sensor het oppervlak nog nauwkeurig kan volgen. Er zijn platen met verschillende ondergronden waaronder glas. Voor de glazen plaat heeft Logitech bij mensen thuis scans van glazen bureaus gemaakt en een patroon in het testglas geëtst dat het gemiddelde glazen bureau benadert.

©Kristian Skeie

Logitech test of hun muizen op diverse oppervlakken zoals glas werken.

Een andere machine die ook wordt gebruikt voor het testen van de tracking is voorzien van een arm die de muis na een muisbeweging optilt en weer neerzet. Hiermee wordt gesimuleerd wat een gebruiker doet als hij het einde van zijn bewegingsvrijheid heeft bereikt, maar de cursor nog een stukje verder wil bewegen.

©Kristian Skeie

Een machine met een arm tilt en muis op na een sleepbeweging.

Andere machines testen de degelijkheid van de knoppen en wieltjes door ze langdurig achter elkaar te gebruiken. Al deze gegevens worden met software geanalyseerd zodat de designers indien nodig hun producten verder kunnen verfijnen.

©Kristian Skeie

Ook muiswieltjes en knoppen worden langdurig getest.

Tot slot

Uiteindelijk doorloopt ieder product dat Logitech ontwerpt een vergelijkbaar ontwerpproces zoals hierboven beschreven. Met het gebruik van pcr probeert Logitech de milieu-impact van hun producten te verminderen. Ook wordt aluminium met groene stroom geproduceerd en wordt geprobeerd om bij het ontwerp van producten ook andere milieubelastende materialen te beperken. Zo bevat het MX Mechanical toetsenbord in tegenstelling tot veel andere mechanische toetsenborden geen zware stalen plaat voor stabiliteit.

Levensduur is uiteraard ook belangrijk voor de milieu-impact van een product. Hiervoor wordt constant gezocht naar materialen die minder snel slijten onder invloed van gebruikers, denk aan rubberachtige materialen die na een aantal jaar plakkerig worden of verkleuren. Een belangrijke volgende stap waar over nagedacht wordt, is een betere repareerbaarheid door gebruikers. Wellicht kun je over een paar jaar de accu in je muis vervangen als deze niet meer genoeg lading vasthoudt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies
© Grandbrothers - stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zin in een lekkere maaltijd, maar niet in een vette hap? Dan is een airfryer wellicht iets voor je. De redactie van ID.nl zocht er vijf uit, die bovendien van bijzondere functies zijn voorzien.

Aan een airfryer kun je niets meer verbeteren, horen we je denken. Toch is dat niet zo, want hoewel deze handige apparaten al in menig keuken te vinden zijn, wordt er nog veel doorontwikkeld. Daarom valt de keuze dit keer op airfryers met bijzondere functies die je niet direct op iedere airfryer tegen komt.

Tefal EY905D Easy Fry & Grill Dual 8.3L XXL

Deze Tefal-airfryer heeft twee gescheiden kookzones waarmee je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken. Beide zones kunnen apart worden ingesteld qua temperatuur en tijd. Hierdoor kun je gerechten bereiden die niet dezelfde bereidingstijd nodig hebben, maar wel op hetzelfde moment klaar moeten zijn, bijvoorbeeld kip en friet. De inhoud van 8,3 liter is ruim genoeg voor huishoudens van 3 tot 5 personen.

De bediening van deze airfryer is digitaal, met knoppen en een overzichtelijk scherm. Het apparaat heeft verder een timer, instelbare temperatuur tot 200 graden en antiaanbaklaag. Er zijn geen geavanceerde voorgeprogrammeerde standen, maar de basisfuncties zijn voldoende voor alledaags gebruik. De manden zijn uitneembaar en kunnen met de hand of in de vaatwasser worden schoongemaakt. Met de Tefal-app vind je handige gerechten voor deze airfryer.

Inventum GF1200HLD

Dit model van Inventum combineert de functies van een airfryer en heteluchtoven. Het apparaat heeft een inhoud van 12 liter en beschikt over een roterende mand, waarmee je bijvoorbeeld friet automatisch kunt laten draaien voor een gelijkmatig resultaat. Daarnaast zijn ook een grillrek, bakplaat en draaispit meegeleverd, zodat je verschillende bereidingswijzen kunt toepassen. De temperatuur is instelbaar tot 200 graden en de timer tot 90 minuten.

LEES OOK: Airfryer met één of twee lades? Zo kies je slim

De bediening bestaat uit fysieke knoppen met een klein digitaal display. Gebruikers geven aan dat de prestaties stabiel zijn, en dat vooral de draaimand goed werkt bij snacks en aardappelproducten. Er is geen stoomfunctie of slimme aansturing. De buiten- en onderkant worden tijdens gebruik warm, dus plaatsing op een hittebestendig oppervlak is aanbevolen.

Ninja Foodi SP101EU

De Ninja Foodi SP101EU is opvallend in die zin dat het eruit ziet en werkt als een oven, maar toch airfryer-functionaliteit heeft. Het heeft dan ook acht functies: heteluchtfrituren, bakken, braden, grillen, drogen, roosteren, warmhouden en een aparte bagelstand. De oven heeft een vermogen van 2400 watt en verwarmt snel op, met een opwarmtijd van ongeveer 60 seconden. Door de combinatie van zes infrarood verwarmingselementen en luchtcirculatie wordt voedsel gelijkmatig bereid. De temperatuur en bereidingswijze worden digitaal ingesteld via een bedieningspaneel.

Bij de oven worden standaard een bakplaat, een heteluchtfrituurmand en een rooster geleverd. Het apparaat is geschikt voor verschillende soorten gerechten, van ovenschotels tot broodjes en gegrilde groenten. Dankzij het ontwerp en de functies kan de oven ook worden gebruikt als alternatief voor een traditionele heteluchtoven.

Ninja Foodi Dual Zone AF400EUWH

De Ninja Foodi AF400EU beschikt over twee aparte manden van elk 4,75 liter. Dit maakt het mogelijk om twee gerechten tegelijk te bereiden, met verschillende instellingen qua tijd en temperatuur. De zogenaamde 'Match Cook'- en 'Sync Finish'-functies zorgen ervoor dat je gerechten op hetzelfde moment klaar zijn, zelfs als deze andere bereidingstijden hebben. De bediening is volledig digitaal, met zes automatische kookprogramma’s zoals max crisp, air fry, roast en bake.

LEES OOK: Dit zijn de meestgemaakte fouten met airfryers (en zo voormijd je ze)

Je kunt de temperatuur instellen vanaf 40 tot 240 graden Celsius en het maximum vermogen is 2470 Watt. De binnenmanden zijn voorzien van een keramische antiaanbaklaag en kunnen in de vaatwasser. Het apparaat is relatief groot, dus dat is wel iets om rekening mee te houden als de ruimte in je keuken beperkt is. Gebruikers van de AF400EUWH waarderen de stille werking en de mogelijkheid om flexibel te koken zonder tussendoor schoon te maken of het apparaat opnieuw in te stellen.

Princess 1.182068.01.001

Met de Princess 1.182068.01.001 Double Basket Airfryer kun je twee gerechten tegelijk bereiden, dankzij de dubbele mand. Het apparaat staat los op het aanrecht en heeft een zwart ontwerp dat in de meeste keukens past . Je bedient het eenvoudig via het LED-display en de touchknoppen. Er zijn acht programma’s, een timer en je kunt de temperatuur zelf instellen tot 220 °C. De totale inhoud is 8 liter, genoeg voor ongeveer zes porties.

Tijdens het gebruik blijven de handvatten koel, en bij oververhitting schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. De losse onderdelen – inclusief de binnenbakken – mogen gewoon in de vaatwasser. Met een vermogen van 2400 watt warmt de airfryer snel op en bereid je je eten gelijkmatig. Of je nu frietjes bakt of kip grilt, deze airfryer maakt het eenvoudig zonder veel gedoe.

▼ Volgende artikel
Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!
© Irina Zharkova
Huis

Voorjaarsklus: verzakt terras of pad zelf herstellen? Zo doe je dat!

Het is lente, en dat is hét moment om allerlei klusjes in de tuin aan te pakken. Heb je een terras of pad dat in de loop van tijd wat is verzakt? Daarvoor hoef je geen stratenmaker in te huren, dat kun je prima zelf weer herstellen. Hoe je dat doet, lees je in deze uitgebreide handleiding.

In dit artikel lees je: • Waardoor bestrating verzakt en hoe je dat voorkomtHoe je verzakte plekken herkent en beoordeeltHoe je stenen of tegels veilig verwijdertHoe je het zandbed ophoogt en de bestrating weer vlak maaktHoe je opsluitbanden opnieuw plaatst of verstevigtWat je kunt doen bij schade door wortelsHoe je verzakking door mollen voorkomt en herstelt

Lees ook: Zo leg je zelf een terras aan

Het gebeurt regelmatig dat (sier)bestrating verzakt. Vaak ligt dat aan een instabiele ondergrond, slechte afwatering, zand dat is weggespoeld door regen of een te zware belasting. Door hier bij de aanleg of tijdens het herstel al rekening mee te houden, voorkom je veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende ophoogzand, goede opsluitbanden en een slimme afwatering.

Probleemplekken identificeren

Je ziet het meestal snel als een pad of terras verzakt is. Zeker als regenwater blijft staan op plekken waar het niet weg kan. Vaak ligt dat aan een deel van de bestrating dat letterlijk is ingezakt. Ook als stenen zijn gaan schuiven of er kieren ontstaan, heb je waarschijnlijk te maken met verzakking. Dat gebeurt vaak wanneer opsluitbanden niet stevig genoeg geplaatst zijn en langzaam naar buiten zijn gedrukt of gekanteld.

©MG | ID.nl

👷 Dit heb je nodig voor je klus


• Goede werkhandschoenen

Waterpas

• Metseldraad

• Balk of lat


Rubberen hamer

• Bats of spade

• Ophoogzand

Tegels wippen

Zelfs de kleinste verzakking kan er al voor zorgen dat er water blijft liggen, omdat water nu eenmaal de weg van de minste weerstand kiest, dus het is belangrijk dat je goed in kaart brengt waar bij jou alle verzakkingen zitten. Leg een lange, rechte lat over het deel dat is weggezakt of gebruik een waterpas . Zo zie je hoe scheef het ligt. Een lange lat werkt het best als je die op zijn smalle kant neerlegt. Leg je hem plat, dan buigt hij makkelijk door en geeft hij een vertekend beeld.

NK Tegelwippen 2025

Doet jóúw woonplaats al mee?

Heb je duidelijk welk stuk verzakt is en dus opgehoogd moet worden, dan haal je daar de tegels of stenen weg. Bij randen zonder opsluitband lukt dat meestal met je handen of een klein schepje. Zit het probleem ergens in het midden van het terras, dan heb je er iets meer werk aan.

©MG | ID.nl

Doe dat wel voorzichtig: je wilt schade aan de tegels natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Ga dus niet wrikken met een spade of schep. Beter gebruik je twee platte schroevendraaiers. Zet ze aan weerszijden van de steen en wip deze voorzichtig los. Geen oude schroevendraaiers bij de hand? Dan kun je ook lange, dikke spijkers of schroeven gebruiken. Draag daarbij wel handschoenen.

Stenen 'opzuigen'
Er bestaan ook zuignapsystemen voor bestrating, vergelijkbaar met zuignapsystemen om bijvoorbeeld grote glasplaten te plaatsen. Deze apparaten zijn te huur bij specialistische bedrijven, maar zijn eigenlijk vooral geschikt voor zeer grote, zware tegels. De de huurprijs kan liggen tussen de 20 en 30 euro per dag.

Is de eerste steen eruit, dan volgen de andere meestal vanzelf. Haal ze als het kan met de hand eruit, zo blijft het zandbed eronder zoveel mogelijk intact.

Hoogte bepalen

Ligt het verzakte deel open, dan kun je het zandbed ophogen. Gebruik een rechte lat of metseldraad om de juiste hoogte af te stemmen op de rest van het terras. De lat of het draad laat je dan van links naar rechts lopen vanaf de hoogte van de niet-verzakte bestrating. Vervolgens schep je er ophoogzand bij en controleer je – door een tegel of steen neer te leggen – of het zandbed op de goede hoogte is gebracht. Vergeet niet dat je ongeveer 3 tot 5 millimeter hoger legt dan de rest van de bestrating. De tegel of steen sla je er immers nog een stukje in.

©MG | ID.nl

Ligt alles op zijn plek? Leg dan een stevige balk of plank (die je op op z'n kant legt) op de nieuwe bestrating en tik er met een rubberen hamer op. Zo werk je kleine hoogteverschillen weg.

©MG | ID.nl

Tot slot veeg je overtollig straatzand in de voegen. Je kunt ook inveegzand gebruiken dat onkruidwerend is. Dat werkt vooral goed bij nieuw aangelegde terrassen die nog onkruidvrij zijn, dus voornamelijk bij nieuw aan te leggen terrassen.

Lees ook: Het belang van goede tuindrainage

Opsluitbanden (her)plaatsen

Zijn de randen van je terras verzakt of verschoven en heb je daar opsluitbanden liggen? Dan zijn die waarschijnlijk gaan kantelen of wijken ze naar buiten uit. Dat zie je vaak bij opritten die hoger liggen dan de omliggende grond. Zit er aan de buitenzijde te weinig grond, dan geven die opsluitbanden niet genoeg tegendruk.

In zo’n geval kun je proberen de banden opnieuw in te graven. Lukt dat niet, maar wil je ze wel verstevigen? Zet ze dan – nadat je ze natuurlijk in de hoogte ook waterpas hebt gezet – vast in beton. Dat kan gewoon met kant-en-klare betonmortel uit de bouwmarkt. Alleen wat water erbij en het hardt vanzelf uit.

©Bron: YouTube / Papaklust

Beschadigde bestrating door wortels

Wortels van bomen en struiken kunnen ervoor zorgen dat je bestrating niet verzakt, maar juist omhoog komt. Je ziet dan een bult in het terras en losse tegels. In dat geval moet je eerst de wortels aanpakken. Daarnaast moet je extra zand aanbrengen om de vrijgekomen ruimte op te vullen.

©MG | ID.nl

Wortels kunnen ervoor zorgen dat de bestrating omhoog komt.

Verwijder uitgelopen wortels zo veel mogelijk buiten de bestrating zelf: het heeft geen zin om wortels vlak vóór of in het bestratingsdeel af te zagen of af te steken. Binnen enkele maanden zullen ze namelijk weer voor hetzelfde probleem zorgen. Helemaal tegenhouden lukt niet, maar je kunt wel voorkomen dat ze omhoog komen. Gebruik daarvoor worteldoek. Dat stuurt de wortels onder je bestrating horizontaal verder.

Zoeken naar worteldoeken

Bescherm je terras tegen wortels en onkruid

Let op: worteldoek werkt vooral bij kleinere wortels. Grote wortels kunnen alsnog schade veroorzaken. Een bijkomend voordeel van worteldoek is dat het onkruidgroei tegengaat. Worteldoek leg je overigens aan bij een compleet nieuw terras of bestrating. Wil je worteldoek gebruiken bij het herstellen van een terras of pad, dan moet je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, omdat het worteldoek onder de gehele bestrating en onder het niveau van het straatzand komt te liggen.

Mollen

Mollen maken niet alleen je gazon kapot, ze kunnen ook zorgen voor verzakking van je bestrating. Door gangen onder je terras te graven, ontstaat er instabiliteit. Storten die gangen in, dan zakken de tegels weg. Bij dit soort verzakkingen heb je vaak veel zand nodig voor herstel.

Lees ook: Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

©MG | ID.nl

Mollen graven gangen en die kunnen ervoor zorgen dat je bestrating verzakt.

Mollen zijn lastig te weren, maar je kunt het ze wel moeilijker maken. Hoe diverser je beplanting, hoe minder aantrekkelijk je tuin is voor mollen: wortels vormen obstakels. Wil je specifiek je terras beschermen, dan kun je een mollennet plaatsen. Dat graaf je verticaal in langs de randen van je terras, tot zo'n 70 cm diep. Deze klus kun je prima uitvoeren na het ophogen, want je hoeft alleen de zijkanten aan te pakken.

Vraag een offerte aan voor hovenier: