Geen pottenkijkers meer! Zo schakel je de webcam uit
Geplaatst: 30 augustus 2024 - 07:33
Dirk Schoofs
Een webcam is geweldig om met familie en vrienden te communiceren, maar je wilt uiteraard niet bespioneerd worden door frauduleuze websites en malware. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om pottenkijkers te weren.
1 Privacyinstellingen
Aanbieders van antivirussoftware zoals Norton, Bitdefender en Avast hebben internetbeveiligingen die je waarschuwen voor niet-geautoriseerde toegang tot je webcam. Maar je kunt ook zonder geld uit te geven meer controle over je webcam krijgen. De meeste laptops tonen met een lichtindicator dat de webcam aanstaat. Wanneer je merkt dat een bepaalde app de webcam activeert, dan kun je dit in de privacyinstellingen van de Camera uitschakelen.
Op een Windows-computer open je de Instellingen met Windows-toets+I en ga je naar Privacy (in Windows 11: Privacy en beveiliging) en vervolgens naar Camera. Bovenaan zie je dat de Cameratoegang aanstaat. Als je de schakelaar uitzet, krijgt niemand nog toegang tot de camera totdat je deze schakelaar opnieuw activeert. Je kunt ook meer gericht te werk gaan, want je ziet hier ook welke applicaties je ooit toegang tot de webcam hebt gegeven. Ga de lijst langs; je kunt de machtigingen per app individueel aanpassen.
Juist wel behoefte aan een webcam ...
omdat je vaak moet videobellen?
2 Apparaatbeheer
Ook in Apparaatbeheer kun je de webcam aan- en uitzetten. Dit is een radicalere oplossing. Typ Apparaatbeheer in het zoekvak van de taakbalk en open deze app. Navigeer door het menu tot je bij Camera’s de webcam vindt. Klik er met de rechtermuisknop op en in het contextmenu kies je Apparaat uitschakelen. Op dezelfde manier is het mogelijk om de webcam opnieuw aan te zetten.
3 Op de Mac
Op de Mac klik je op het Apple-pictogram linksboven op het scherm en vervolgens open je de Systeemvoorkeuren. In de instellingen zie je Beveiliging en privacy. Dit panel bestaat uit vier tabbladen. Kies het tabblad Privacy, waarna je in de linkerkolom de optie Camera kunt selecteren. Hiervoor moet je Mac minstens op macOS Mojave draaien. Aan de rechterkant verschijnt dan de lijst met apps die toegang hebben tot de camera. Haal de vinkjes weg bij de apps waarvan je vindt dat ze geen cameratoegang moeten krijgen. Als er geen apps in deze lijst staan, heb je geen extra apps geïnstalleerd die de camera aanspreken. FaceTime, Photo Booth en andere apps die standaard op je Mac staan, hebben automatisch toegang; je hoeft ze geen toestemming te geven.
Powered by