ID.nl logo
Externe pc-speakers voor levendig geluid: waar moet je aan denken bij aanschaf?
© beeboys - stock.adobe.com
Huis

Externe pc-speakers voor levendig geluid: waar moet je aan denken bij aanschaf?

Bij menig desktop is het geluid een ondergeschoven kindje. Er is bijvoorbeeld een spotgoedkoop speakersetje aangesloten of mensen gebruiken hiervoor de geïntegreerde luidsprekers van een monitor of laptop. Dat kan natuurlijk veel beter! Met de juiste apparatuur luister je naar levendige klanken. Vooral liefhebbers van muziek, films en games profiteren daarvan.

Na het lezen van dit artikel weet je precies waaraan je moet denken als je nieuwe speakers voor je computer of laptop wil kopen. Wil je bijvoorbeeld:

  • Een subwoofer
  • Een surroundset
  • Een koptelefoonuitgang
  • Bluetooth op de speakers

Lees ook dit interessante artikel: Van start met equalizers: dit zijn ze en zo werken ze!

Externe speakerset

Bepaalde monitors hebben ingebouwde luidsprekers, zoals de wat duurdere modellen van Philips, LG, Samsung en AOC. Verwacht daar niet te veel van. Vanwege de kleine klankkast treedt er al gauw vervorming op. De muziek klinkt bijvoorbeeld blikkerig en schel, zodat je niet van je Spotify-afspeellijst kunt genieten. Bovendien kan het volume niet zo hard. Hoewel monitorspeakers ruimte op het bureau besparen, levert een externe luidsprekerset een veel beter geluid.

Hetzelfde geldt voor laptops. Ook hiervan klinken de geïntegreerde luidsprekers veelal matig. Veel laptopfabrikanten proberen dit gebrek te camoufleren door opzichtige samenwerkingen met audiomerken aan te gaan. Zo pronken er op diverse notebooks van ASUS en HP de logo’s van respectievelijk Harman Kardon en Bang & Olufsen. Laat je hierdoor niet misleiden. Voor elke laptop is het gebruik van een externe speakerset of goede hoofdtelefoon de beste keuze.

Ondanks samenwerkingen met bekende audiomerken klinken de ingebouwde speakers van laptops meestal ondermaats.

Stereoset

Als je tijdens computertaken graag muziek opzet, ligt een set met twee luidsprekers voor de hand. Die plaats je aan weerszijden van de monitor(s), waarna je luistert naar stereogeluid. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat er voldoende ruimte is op het bureau of de keukentafel. Gelukkig zijn stereosets voor de computer in allerlei formaten te koop. Verder bestaan er ook pc-speakers die je aan de wand kunt ophangen. Voor een duidelijk stereobeeld positioneer je beide luidsprekers ver genoeg uit elkaar. Houd er bij de plaatsing rekening mee dat één box via een kabel met de pc is verbonden.

Plaats naast de monitor speakers voor een veel beter computergeluid.

Subwoofer

Met name bij kleine pc-speakers blijft het basniveau vaak achter. Als je een diepe laag wel kunt waarderen, is de aanschaf van een pc-speakerset met subwoofer het overwegen waard. Die plaats je ergens onder het bureau op de vloer. Deze basspeaker produceert uitsluitend lage tonen. Dat merk je bijvoorbeeld bij opzwepende muziekstijlen als dance, rock en hiphop. Verder is de kijkervaring bij series en films met een duidelijke laagweergave intenser. Voor moderne actiegames heeft een subwoofer eveneens veel meerwaarde.

Bang voor te veel bas? Geen zorgen, want meestal heeft de behuizing een draaiknop waarmee je het basniveau naar wens instelt. Bij sommige producten pas je dat met de bijgesloten afstandsbediening aan. Een subwoofer is behoorlijk aan de maat. Bedenk daarom op voorhand waar je dit apparaat neerzet.

Veel subwoofers hebben een bedieningspaneel waarmee je het basniveau en volume kunt wijzigen.

Lees meer: Wat is een subwoofer?

Surroundset

Liefhebbers van films, series en games kunnen ook een surroundset overwegen. Je hoort dan namelijk geluid uit meerdere richtingen. Geniet zo van fraaie geluidseffecten. Met een 5.1-audiosysteem plaats je drie speakers aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. Daarnaast is er ook nog een subwoofer. De geluidskaart van de pc moet hiervoor wel meerdere kanalen ondersteunen.

Houd er rekening mee dat alle luidsprekers via kabels zijn verbonden. Met name bij achterspeakers is het vanwege de lange afstand best een uitdaging om de snoeren netjes weg te werken. Meestal komen alle kabels bij de subwoofer terecht. Dit apparaat bevat doorgaans meerdere speakeruitgangen. Een surroundset is over het algemeen duurder dan een stereopaar. Bekende merken als Logitech, Trust en Teufel ontwikkelen geschikte producten.

Een surroundset met meerdere speakers en een subwoofer neemt veel ruimte in beslag, zoals deze Teufel Concept E 450 Digital.

Bluetooth-speaker aansluiten Luister je af en toe muziek bij de computer? In plaats van het aansluiten van bekabelde luidsprekers kun je ook draadloze speakers overwegen. Die hebben een oplaadbare accu en kun je dus overal gebruiken. Zo heb je er ook in de tuin of op de camping iets aan. Bluetooth-speakers zijn hier prima geschikt voor. Je vindt ze in nagenoeg elke (online) elektronicawinkel.

Afhankelijk van de gebruikte apparatuur kun je een bluetooth-speaker op twee manieren met een computer verbinden. Het gebruik van bluetooth ligt natuurlijk voor de hand. De laptop of desktop verstuurt het audiosignaal dan draadloos naar de luidspreker. Niet elke computer ondersteunt deze draadloze techniek. Bepaalde bluetooth-speakers hebben als alternatief een 3,5mm-geluidsingang. Gebruik een zogeheten jack-audiokabel om een draagbare speaker met de pc of laptop te verbinden.

Bij sommige bluetooth-speakers zit achterop een klepje een aparte lijningang verstopt.

Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker

Aansluitingen

Heb je een pc-speakerset op het oog? Let dan op de aanwezige aansluitingen. Hiervoor bestaan namelijk meerdere mogelijkheden. Vrijwel alle luidsprekers hebben een analoge lijn- of rca-ingang. Laatstgenoemde dubbele aansluiting herken je meestal aan de rood-witte markering. Via een jack-audiokabel verbind je de luidsprekers met een pc (groene aansluiting) of laptop (hoofdtelefoonaansluiting). Surroundsets hebben doorgaans meerdere lijningangen.

Bepaalde producten kun je ook via usb aan een computer koppelen. In feite is er hierbij een usb-geluidskaart in de speaker verwerkt. Een waarschuwing is hierbij wel op zijn plaats. Sommige goedkope luidsprekers hebben alleen een usb-poort voor de stroomvoorziening. In dat geval is het niet mogelijk om via deze aansluiting audiogegevens te transporteren. Controleer dus welke functies een usb-poort ondersteunt.

Duurdere producten hebben vaak een digitale ingang, namelijk een optische en/of coaxiale aansluiting. Het voordeel hiervan is dat zo’n poort surroundgeluid kan verwerken. Overigens heb je daar alleen iets aan wanneer de geluidskaart van de pc is voorzien van een digitale uitgang.

Ben je van plan om meerdere computers en/of audiobronnen aan te sluiten? Check dan vooraf goed welke aansluitingen je hiervoor nodig hebt en hoe je tussen verschillende bronnen kunt schakelen. Bij de betere producten gebruik je hiervoor een afstandsbediening of bedieningspaneel.

Duurdere pc-speakersets hebben meestal meerdere aansluitingen.

Aantal audiodrivers

Wens je een hoge audiokwaliteit, dan kies je bij voorkeur een luidspreker met een ruime klankkast. Wegens natuurkundige wetten levert die over het algemeen een uitgebalanceerd geluid. Logischerwijs plaats je liever niet al te grote boxen op je bureau. Probeer hierin een middenweg te vinden en laat de kleinste modellen liever links liggen. Gelukkig zijn er tegen acceptabele prijzen degelijke pc-speakers met een behoorlijke houten klankkast verkrijgbaar.

Voor een goed geluid is het belangrijk dat de lage en hoge tonen ongeveer evenveel vertegenwoordigd zijn. Dat geldt overigens ook voor de frequenties in het middengebied. Let hierbij op het aantal aanwezige audiodrivers van de luidspreker. Dat zijn in feite minispeakers die elektrische energie omzetten in hoorbare audiogolven. Goedkope pc-speakers bezitten veelal slechts één audiodriver. Een uitgebalanceerd geluid is bij dergelijke producten vrijwel uitgesloten. Een enkele minispeaker produceert alle tonen, waardoor bepaalde frequenties achterwege blijven.

Voor een acceptabele geluidskwaliteit heb je een klankkast met minimaal twee actieve audiodrivers nodig. Een zogeheten tweeter verzorgt de hoge tonen, terwijl de woofer het midden en laag voor zijn rekening neemt. Vaak is er ook nog een passieve basreflexpoort aanwezig. Die gebruikt de vrijgekomen geluidsdruk in de behuizing om extra lage tonen te genereren.

De Edifier R1280T heeft rechtsboven een tweeter, linksboven een passieve basreflexpoort en onderaan een woofer. 

Geweldig geluid via je pc

Krijg je met deze speakers!

Koptelefoonuitgang

Sommige situaties lenen zich beter voor een koptelefoon. Wie weet wil jij jezelf bijvoorbeeld afsluiten voor een lawaaiige omgeving. Of misschien val je andere gezinsleden liever niet lastig met jouw muzieksmaak. Elke pc heeft weliswaar een koptelefoonaansluiting, maar die is niet altijd eenvoudig te bereiken. Zo staat een desktop vaak ergens onder het bureau.

Als je regelmatig een bekabelde koptelefoon of oortjes gebruikt, kun je een speakerset met een geschikte aansluiting overwegen. Er is dan ergens op de behuizing een hoofdtelefoonpoort. Vaak zit die aan de voorzijde. Je hoeft dan niet meer onder het bureau te kruipen om een koptelefoon te verbinden. Zodra je de stekker in de juiste poort steekt, stuurt de pc-speaker het audiospoor naar de hoofdtelefoon.

Een hoofdtelefoonpoort op de speakerbehuizing is vanaf je bureau makkelijk bereikbaar.

Hoofdtelefoon of pc-speakers? Voor veel computertaken moet je je kunnen concentreren. Denk aan het opstellen van een belangrijke mail of het betalen van een factuur. Vergeleken met pc-speakers lukt het met een hoofdtelefoon doorgaans beter om jezelf af te sluiten van de omgeving. Veel types ondersteunen tegenwoordig actieve ruisonderdrukking. Deze luisterproducten filteren omgevingsgeluid: je hoort alleen nog maar muziek. Voor een sterke focus hebben veel mensen baat bij zo’n koptelefoon.

Heb je dan helemaal geen goede pc-speakers nodig? Dat is voor iedereen verschillend. Zo gaan de oorkussens op den duur wellicht irriteren. Brildragers herkennen dit ongetwijfeld. Verder is het opzetten van een grote koptelefoon tijdens zomerse dagen minder prettig. Mogelijk gaan je oren dan namelijk gloeien. Het is daarom fijn dat je naar behoefte tussen pc-speakers en een hoofdtelefoon kunt schakelen.

Met een kwalitatieve koptelefoon luister je bij de computer ook naar een goed geluid.

Bluetooth

Sommige pc-luidsprekers fungeren ook als bluetooth-speaker. Superhandig, want je hoeft dan niet per se de computer in te schakelen. Verbind een smartphone of tablet draadloos en luister vervolgens naar een muziekalbum, podcast of audioboek.

Met een mobiel apparaat of laptop maak je eenvoudig verbinding. Meestal staat op het bedieningspaneel van de klankkast of afstandsbediening een bluetooth-pictogram. Dat gebruik je om naar de juiste modus te switchen. Vervolgens zoek je in de instellingen van je smartphone, tablet of laptop naar bluetooth-apparaten. Pc-speakers met ondersteuning voor deze draadloze techniek zijn overigens wel iets duurder. Onder meer Edifier en Logitech ontwikkelen diverse geschikte producten.

De JBL Quantum Duo heeft bovenop een bedieningspaneel met een bluetooth-functie.

Bediening

Uitgebreide computerspeakers hebben een bedieningspaneel. Afhankelijk van het product kun je hierop een aantal zaken inschakelen, zoals bluetooth of (rgb-)verlichting. Daarnaast hebben kwalitatieve speakers vaak regelaars om het basniveau en de hoge tonen (treble) naar eigen smaak te wijzigen. Fijn, want zo kies je zelf een aangenaam geluid dat prettig in het gehoor ligt. Uiteraard pas je ook het volume aan. Het bedieningspaneel bevindt zich bijvoorbeeld aan de zij-, achter- of bovenkant van de behuizing.

Bij surroundsystemen kun je wellicht het aantal actieve kanalen instellen. Kies bijvoorbeeld voor twee kanalen bij een muziekalbum en 5.1-geluid bij een film. Is er een subwoofer aanwezig, dan zijn de bedieningsknoppen waarschijnlijk hierop gehuisvest. Een minpunt is dat deze knoppen minder goed bereikbaar zijn. Een subwoofer staat tenslotte meestal ergens in een verdekt hoekje op de vloer.

Bij sommige duurdere pc-speakers zit er een afstandsbediening in de productdoos. Dat is handig voor het geval je niet altijd achter je bureau naar muziek luistert. Zet vanaf de bank of luie stoel het geluid een tandje zachter of switch naar een andere bron. Verder kun je de muziekweergave soms pauzeren en liedjes skippen.

Edifier levert bij pc-speakers vanaf zo’n honderd euro een compacte afstandsbediening mee.

Design

Vanzelfsprekend wil het oog natuurlijk ook wat. Kies allereerst pc-luidsprekers die je mooi vindt. Veel modellen zijn zwart. Bekende merken als Edifier en Logitech fabriceren producten in verschillende kleurstellingen. Zo heb je met de breed verkrijgbare Edifier R1280T keuze tussen bruin (houtkleur), wit en zwart. Sommige fabrikanten richten zich specifiek op gamers, zoals Razer en SteelSeries. Speakers van deze merken bevatten veelal RGB-verlichting, waarbij je aan de hand van lichtschema’s de kleuren kunt aanpassen.

Pc-speakers hebben gevoelige audiodrivers. Die kun je beter niet aanraken. Ben je bang dat iemand per ongeluk tóch tegen een kwetsbare tweeter of woofer stoot? Koop in dat geval luidsprekers met beschermkappen. Je beschermt de speakerunits zo ook tegen stof. Een groep fanatieke audioliefhebbers beweert dat dit onderdeel een negatief effect heeft op de geluidskwaliteit. Bij veel modellen kun je deze beschermkap daarom loshalen, waarna je zelf bepaalt of je de minispeakers wel of niet afdekt.

Deze gaming-soundbar van Razer bevat aan de onderzijde RGB-verlichting.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare was-droogcombinaties voor max 900 euro
© wachiwit
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare was-droogcombinaties voor max 900 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een ruimtebesparende was-droogcombinatie? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken was-droogcombinaties bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 900 euro. De prijzen kunnen schommelen.

AEG LWR73864

Met de AEG LWR73864 kun je zowel wassen als drogen. En hoe, want de wasautomaat ondersteunt een hoge centrifugesnelheid van 1600 rotaties per minuut. Stop maximaal acht kilo kleding in de trommel en profiteer vervolgens van een kortere droogtijd aan de waslijn. Bovendien laat je desgewenst tot vijf kilo kleding in de trommel zitten, waarna je het droogprogramma kunt starten. Een ander pluspunt is het relatief lage energieverbruik. Draai je alleen wasjes, dan resulteren honderd wasbeurten in een verbruik van slechts 42 kilowattuur. Gebruik je óók de droger, dan bedraagt het opgegeven stroomverbruik 265 kilowattuur.

Voor mensen met zonnepanelen komt de startuitstelfunctie goed van pas. Stel de LWR73864 in op een tijdstip dat de zon schijnt. Heb je haast? Kies dan het snelle programma van een uur. Binnen dit tijdsbestek was en droog je één kilo kleding. Verder gebruik je de stoomfunctie om muf ruikende kledingstukken even snel op te frissen. Daarnaast zijn er aparte programma's voor onder meer katoen, synthetica, fijne was en wol. Lees hier enkele ervaringen van consumenten die dit product al hebben gekocht.

Beko B5DT59442W

De Beko B5DT59442W is een ideale 'all-in-one-wasmachine' voor gezinnen. De was- en droogfunctie hebben namelijk een hoge vulcapaciteit tot respectievelijk negen en zes kilo. Minder kleding toevoegen kan natuurlijk ook. Zo wast en droogt dit witgoedproduct één kilo kleding in een uur. Gebruik de knopjes onder het display om de gewenste temperatuur en centrifugesnelheid in te stellen. Bij een maximaal toerental van 1400 rotaties per minuut produceert het apparaat zo'n 76 decibel geluid.

Het uitgebreide bedieningspaneel telt allerlei wasmodi, zoals Katoen, Eco 40-60, Synthetisch, Wol en Hemden. Koppel je de B5DT59442W via bluetooth aan een smartphone, dan voeg je eventueel extra programma's voor onder andere sportkleding, donkere was en lingerie toe. Volgens de fabrikant helpt de zogenoemde SteamCure-functie om hardnekkige vlekken makkelijker te verwijderen. Reken bij honderd was- en droogcycli op een stroomverbruik van zo'n 306 kilowattuur.

Bosch WNA13400NL

Met een was-droogcombinatie van het Duitse merk Bosch ben je verzekerd van een hoge bouwkwaliteit. Ten opzichte van vergelijkbare apparaten in deze prijsklasse is het lage geluidsniveau een pluspunt. Hoewel de WNA13400NL een behoorlijke centrifugesnelheid van 1400 rotaties per minuut ondersteunt, komt het volumeniveau niet boven de 70 decibel uit. Zet het apparaat dus gerust in de buurt van een slaap- of studeerkamer neer. De wasautomaat biedt een vulcapaciteit van hoogstens acht kilo, terwijl je tot vijf kilo kleding kunt drogen. Bij gebruik van beide functies bedraagt het opgegeven energieverbruik na honderd cycli 313 kilowattuur.

Met behulp van de draaiknop heb je toegang tot flink wat programma's. Het apparaat meet continu de luchtvochtigheid, zodat de kleding droog uit de trommel komt. Voor een snel resultaat was en droog je één kilo kleding in een uur. Verder kun je ook veelgebruikte wasmodi als Katoen, Eco 40-60, Mix, Fijne was en Wol starten. Daarnaast is het kreukherstellende programma het vermelden waard, want dat scheelt wellicht strijkwerk. Ben je vergeten om die verdwaalde sok of onderbroek in de trommel te doen? Dankzij de bijvulfunctie voeg je na aanvang van het wasprogramma naderhand nog een kledingstuk toe. Lees hier wat andere kopers van dit witgoedproduct vinden.

Lees ook: Droger-ergernis nummer 1: in elkaar gedraaid wasgoed. Zo voorkom je het!

LG GD3M108N3

Wie een betaalbare was-droogcombinatie van een bekend merk zoekt, komt al gauw uit bij de LG GD3M108N3. De was- en droogfunctie zijn respectievelijk goed voor een vulgewicht van maximaal acht en vijf kilo. Ondanks het relatief lage prijskaartje is het energieverbruik niet zoveel hoger dan dat van duurdere modellen. Ga bij honderd was- en droogbeurten uit van zo'n 326 kilowattuur. Bovendien stel je de start desgewenst uit naar een tijdstip dat de stroom goedkoop of zelfs gratis is.

Het eenvoudige bedieningspaneel spreekt eigenlijk voor zich. Kies tussen de wasmodi Katoen, Eco 40-60, Mix, Synthetisch, Extra verzorging en Snelwas 30. Je voegt zo nodig na aanvang van het wasprogramma nog een extra kledingstuk toe. De centrifugesnelheid is maximaal 1400 rotaties per minuut. Houd hierbij rekening met een geluidsniveau van 75 decibel. Daarnaast kun je op het bedieningspaneel de gewenste droogtijd instellen. Zijn er problemen? Koppel dan een smartphone en achterhaal de mogelijke oorzaak.

Whirlpool FFWDD 1076258 SV EE

De Whirlpool FFWDD 1076258 SV EE is een perfecte huismaat voor gezinnen van zo'n vier tot zes personen. De wasfunctie ondersteunt namelijk een indrukwekkend vulgewicht van tien kilo. Dankzij de hoge centrifugesnelheid van exact 1551 omwentelingen per minuut komt het wasgoed al vrij droog uit de trommel. Hierdoor hoeven bijvoorbeeld hoodies en spijkerbroeken niet zo lang aan de waslijn te drogen. Bovendien is de geïntegreerde droogfunctie ook nog eens goed voor een capaciteit van zeven kilo.

Wegens de hoge vulcapaciteit heeft dit witgoedproduct een wat hoger energieverbruik. Reken bij honderd was- en droogcycli op 414 kilowattuur. Wel kun je de start van het gekozen programma uitstellen. Handig voor bezitters van zonnepanelen! Verder is het geluidsniveau van tachtig decibel wat aan de luide kant. Het Engelstalige bedieningspaneel bevat onder meer een stoomfunctie. Nuttig voor wie enkele kledingstukken snel wil opfrissen. Naast de gebruikelijke wasprogramma's voor broeken, katoen, wol en synthetica kun je ook een supersnelle was- en droogcyclus activeren. Zodra je één kilo textiel in de trommel doet, trek je de schone en droge kledingstukken al na 45 minuten aan.

▼ Volgende artikel
Hoe sluit ik een draadloze hoofdtelefoon aan op mijn tv?
© Sonos
Huis

Hoe sluit ik een draadloze hoofdtelefoon aan op mijn tv?

De kinderen hebben vriendjes te spelen, bij de buren zijn ze aan het klussen of je bent gewoon even toe aan wat tijd voor jezelf: met een hoofdtelefoon televisie kijken kan soms precies zijn wat je nodig hebt. Maar hoe verbind je jouw draadloze hoofdtelefoon of oordoppen met een tv?

Een hoofdtelefoon aansluiten op je televisie? Bij de meeste tv-toestellen kan het wel met een koptelefoon met kabel. Maar als je toch al een draadloze hoofdtelefoon of oordoppen bezit, waarom die niet gebruiken? Dat kan (meestal)! In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

🎧 Welke hoofdtelefoons kun je gebruiken? 🎧 Bluetooth-hoofdtelefoon koppelen met een Android TV of Google TV 🎧 Verbinden met een LG-tv met WebOS 🎧 Hoe koppel je een koptelefoon met een Samsung-tv? 🎧 Wat als je telefoon niet in de lijst van apparaten verschijnt? 🎧 Wat als je tv geen bluetooth-optie heeft?

Lees ook: Beter geluid via je bluetooth-koptelefoon? Dit moet je weten over codecs

Welke hoofdtelefoons kun je met je tv verbinden?

Voordat je nu meteen een draadloze koptelefoon gaat aansluiten, is het slim om eerst even te kijken wat bij jouw tv de mogelijkheden zijn voor een bekabelde optie. De meeste televisies hebben namelijk een hoofdtelefoonaansluiting. Alleen die is niet altijd even handig in gebruik. Bij veel nieuwe tv's zit de 3,5mm-aansluiting op een onhandige plek, zoals aan de achterkant. Geen ideale locatie als je tv aan de muur hangt. En een kabel van drie meter door de woonkamer is ook niet bepaald praktisch. 

Gelukkig hebben nieuwe tv's – reken vanaf 2018-2019 – bijna altijd bluetooth aan boord (Sommige tv's, zoals Samsungs vanaf 2022, kunnen zelfs met twee bluetooth-hoofdtelefoons verbinden). Het kan op een budgetmodel dat later verscheen nog ontbreken, maar over het algemeen zal het op een recente televisies aanwezig zijn. 

Daardoor kun je een draadloze koptelefoon aansluiten, of dat nu een over-ear model met grote oorkussens is of oordopjes. Hoewel er verschillende generaties bluetooth zijn (momenteel versie 5.4), is de technologie zo ontwikkeld dat oudere apparaten goed blijven werken. Zelfs een draadloze koptelefoon van tien jaar geleden zou moeten werken. Met bepaalde nieuwe in-ears en hoofdtelefoons kun je bij het tv-kijken zelfs rekenen op ruimtelijke audio.

🎧 ➕ 📱 ➕ 📺 Wil je een koptelefoon of oordopjes zowel met je smartphone als je tv gebruiken? Dan is een model met multipoint-functie handig. Daarmee kun je tegelijk met twee bluetoothapparaten verbinden, wat schakelen een stuk makkelijker maakt. Daarnaast kun je vaak via de app op je telefoon instellingen zoals de equalizer aanpassen terwijl je tv kijkt.

©Sonos

De Sonos Ace-koptelefoon is uniek omdat hij samenwerkt met een Sonos-soundbar, niet met de tv.

Bluetooth-koptelefoon + tv: wat moet je weten?

Elke tv-fabrikant heeft een eigen smart-tv-platform en menu-indeling. Sommige merken, zoals Panasonic en Philips, gebruiken zelfs verschillende software per model. Nieuwere tv's draaien bovendien op recentere versies, waarin details kunnen verschillen of opties anders worden weergegeven. Bij LG zie je dat bijvoorbeeld terug in de laatste WebOS-updates, waarbij de menu's opnieuw zijn ingedeeld. Daardoor is het lastig om één uitleg te geven die voor alle tv's klopt.

💡 Goed om te weten Zoals bij alle bluetooth-verbindingen moet je een koptelefoon eerst koppelen (pairen) met een bronapparaat, in dit geval de televisie. Daarna wordt de verbinding weer gelegd als je de koptelefoon inschakelt. Bij een smartphone gaat dat vanzelf, maar bij een tv moet je de koptelefoon meestal handmatig selecteren in de lijst met audiotoestellen. 

Om een hoofdtelefoon te kunnen koppelen met een tv, moet het audiotoestel in pairing-modus staan. Meestal doe je dat door een bluetooth-knopje lang ingedrukt te houden. Dit knopje vind je op de hoofdtelefoon zelf of op het laaddoosje van je oortjes. Check de handleiding van je oordopjes of koptelefoon wanneer je niet zeker weet waar die button op jouw model zit.

Koppelen met een Android TV of Google TV

Er zijn gelukkig veel tv's met Android TV (de nieuwere versie heet Google TV) waarbij het verbinden van een hoofdtelefoon met je tv op dezelfde manier verloopt. Onder meer Philips, Sony en TCL gebruiken deze software. Druk op de Home-knop (het huisje-icoon) op je afstandsbediening en selecteer rechts boven het tandwiel-icoon om naar de instellingen te gaan. 

©Jamie Biesemans

De bluetooth-pairingfunctie in Google TV.

Bij Google TV krijg je dan een venster te zien met verschillende opties, waaronder bluetooth. Druk hierop om het scherm Afstandsbedieningen en accessoires te openen. Is je tv nog uitgerust met Android TV? Dan kom je eerst bij een lijst met instellingen terecht. Scrol naar beneden tot je Afstandsbedieningen en accessoires ziet staan en klik hierop.

Zet in dit scherm bluetooth aan. Druk dan op Accessoire koppelen. Als je hoofdtelefoon in pairingmodus staat, dan zie je het toestel rechts verschijnen. Klik erop en bevestig in het volgende scherm dat je wilt Koppelen. Daarna zou de verbinding gelegd moeten worden.  

Verbinden met een LG-tv met WebOS

Bij LG verloopt het koppelen van een hoofdtelefoon met de tv net iets anders, afhankelijk van de softwareversie. Op recente versies druk je op de adstandsbediening op het tandwiel-knopje, ga je met de cursor naar Geluidsuitgang en druk je rechts tot je bij Bluetooth-apparaat komt. Klik dan op Apparatenlijst. Als je hoofdtelefoon in de pairing-stand staat, dan zie je hem in de lijst verschijnen. Klik hierop om de koppeling te leggen. Bij oudere LG's kan dit duidelijke hulpartikel van LG je wellicht helpen.

©Jamie Biesemans

WebOS2024. Hier zie je de audio-functie.

Hoe koppel je een headset met een Samsung-tv?

Bij Samsung ga je via de afstandsbediening naar de Instellingen en kies je Alle Instellingen. Kies dan de lijst Geluid en klik vervolgens op de optie Geluidsuitvoer. In het volgende scherm kies je voor Luidsprekerlijst Bluetooth. De tv zoekt dan naar bluetooth-apparaten. Selecteer je koptelefoon (die uiteraard in pairing-modus moet staan). Klik op Connect of Verbind.

Bij nieuwe Samsung-tv's kun je én de tv-speaker én een bluetooth-hoofdtelefoon tegelijkertijd gebruiken, elk met een eigen volumeniveau. Dat is handig als iemand in je gezin net wat slechter hoort bijvoorbeeld. Deze functie heet Multi-uitgang geluid.

Wat als je telefoon niet wordt weergegeven?

 Dat je hoofdtelefoon bij het pairen niet verschijnt in de lijst van apparaten op je tv, kan verschillende eenvoudige redenen hebben. Staat de koptelefoon wel echt in de pairing-modus? Sta je met de hoofdtelefoon niet te ver weg? Als de hoofdtelefoon echt heel oud is (denk twaalf jaar of ouder), kan het wel eens zijn dat er een compatibiliteitsprobleem optreedt. Dan zul je toch een andere headset moeten zoeken.

Wat als je tv geen bluetooth heeft?

Misschien heeft je televisie geen bluetooth-functie voor hoofdtelefoons. Of is er te veel vertraging op het geluid bij het kijken (lipsync-problemen). Dan heb je nog wel wat opties.

Er bestaan externe bluetooth-adapters die je op de bekabelde hoofdtelefoonuitgang van je tv kunt aansluiten, bijvoorbeeld van Logitech of Marmitek. Sommige tv's, met name Android TV's, werken zelfs met bluetooth usb-adapters, zoals van Creative of Sennheiser. 

Ten slotte bestaan er ook nog altijd speciale draadloze tv-hoofdtelefoons die je op de hoofdtelefoonuitgang of de optische uitgang van de tv aansluit. Onder meer Philips en Sennheiser bieden ze aan.

Heb je een Apple TV én AirPods? Dan kun je ook de oordoppen van Apple aansluiten op de mediaspeler en ruimtelijke audio beleven bij video die je via de Apple TV afspeelt. Draadloze oordoppen of een hoofdtelefoon kun je ook op andere mediaspelers aansluiten, zoals de nVidia Shield, of op een AV-receiver. En dan is er nog Sonos: hun Sonos Ace-koptelefoon is bijna uniek omdat je het kunt koppelen met een Sonos-soundbar.