Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows doe je zo

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows doe je zo

Computer accessoires

Geplaatst: 4 juli 2022 - 06:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Stefanie Katzenbauer

We kennen het probleem allemaal wel: je wil iets opslaan op je pc of laptop en krijgt de melding dat er geen ruimte meer beschikbaar is. Als je schijf vol zit, zul je wat bestanden moeten verwijderen, of moeten overzetten naar een externe schijf. Maar er is ook een trucje waarmee je in één keer een hoop tijdelijke bestanden verwijderen kunt.

Met deze eenvoudige hack verwijder je in één klap een hoop bestanden die jouw laptop of pc verzamelt, zonder dat je daar echt iets aan hebt. Dit zijn namelijk de tijdelijke bestanden. Deze horen bij allerlei programma’s en randzaken en kunnen flink wat opslagruimte in beslag nemen. Maar hoe kom je daar nou vanaf?

Tijdelijke bestanden verwijderen

Om deze bestanden in één klap te verwijderen, klik je als eerste met je rechtermuisknop op het Windows icoontje. Kies vervolgens de optie ‘uitvoeren’. In de zoekbalk die nu verschijnt, typ je het volgende: %temp%. De map die vervolgens opent, is de map met alle tijdelijke bestanden. Deze selecteer je allemaal in één keer met de toetscombinatie Ctrl+A. Duw vervolgens op delete. Je zult nu zien dat je een stuk meer ruimte hebt op je computer. 

Via schijfopslag opruimen

Een andere manier om hier te komen, is via de instellingen van je computer. Hiervoor ga je naar het Configuratiescherm en klik je vervolgens op Systeem. In het linker menu zie je de optie Opslag staan. Als je hierop klikt zie je een schuifbutton die je kunt aanzetten. Dit is het slimme opruimsysteem van je computer zelf. 

Hier kun je de functie aanzetten dat alle tijdelijke bestanden elke week, maand of alleen bij het tekort aan opslag, opgeruimd worden. Zo blijf je nooit meer met onnodige bestanden opgescheept zitten.  

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000