Boekrecensie: Cyberellende was nog nooit zo leuk

© PXimport

Boekrecensie: Cyberellende was nog nooit zo leuk

Computer accessoires

Geplaatst: 29 november 2021 - 08:06

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Rens Blom

Chris van ‘t Hof heeft opnieuw een boek over hackers afgeleverd, een onderwerp waar hij zich al jaren mee bezighoudt via een praatprogramma en reportages. In ‘Cyberellende was nog nooit zo leuk’ legt de niet-hacker uit hoe de Nederlandse hackwereld in elkaar steekt, wat er goed gaat en wat er beter kan.

Zes jaar geleden bracht Van ‘t Hof het boek ‘Helpende hackers’ uit. ‘Cyberellende was nog nooit zo leuk’ is een vervolg dat de uiteenlopende kanten van de Nederlandse en internationale hackerscene beschrijft. Van ‘t Hof kent die scene goed, zo laat hij blijken via zijn persoonlijke schrijfstijl. Hij bezocht de afgelopen jaren talloze bekende en minder bekende hackersevenementen in binnen- en buitenland, waar hij sprak met (ethisch) hackers over hun werkwijze en ervaringen met het bedrijfsleven en overheidsinstanties. Ook sprak hij de afgelopen jaren tientallen hackers in zijn praatprogramma Hack Talk. 

Dit boek is geen objectief naslagwerk over ethisch hackers, maar bevat wel allerlei tips en geleerde lessen van die hackers. De materie is te lastig voor wie niets van de hackerscene weet, maar is wel toegankelijk voor de PCM-lezer.

Uiteenlopende onderwerpen, interessant perspectief

Prettig vind ik dat Van ‘t Hof een breed scala aan relevante onderwerpen behandelt. Van een uitgebreide reconstructie van een ransomware-aanval op een Nederlandse universiteit en wat rechtszaken over computervredebreuk betekenen voor ethisch hackers tot hoe de politie cybercriminelen helpt en de feestjes op hackersevenementen. 

© PXimport

Interessant vind ik de werkwijze van Van ‘t Hof. Hij is geen journalist die met een notitieblok een middag rondloopt op een driedaags hackerscongres om er een verhaal over te schrijven. Nee, hij werkt drie dagen mee als vrijwilliger, geeft een presentatie en feest ‘s nachts mee met de hackers. Het levert een ander, completer beeld op van dit soort evenementen en hackers in het algemeen. Helemaal omdat hij beschrijft waarom organisaties als het Nationaal Cyber Security Centrum en de Belastingdienst ook aanwezig zijn.

De terugblikken op reportages zijn interessant, maar worden (gelukkig) ook afgewisseld met ander soorten hoofdstukken. Denk aan een verhelderende uitleg over wat autisme betekent voor hackers, portretten van (onderbelichte) vrouwelijke ICT-helden en aandacht voor het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) – waar Van ‘t Hof medeoprichter van is. 

Hoewel het boek flink wat (on?)bewuste sluikreclame maakt voor de werkzaamheden van de auteur, is het een aanrader als je meer wilt weten over het hoe en wat van (ethisch) hacken.

Gratis als e-book

Het boek ‘Cyberellende was nog zo leuk’ heeft het ISBN 9789082346244 en kost 21 euro als paperback. Interessant is dat je het boek als e-book gratis kunt downloaden op de website van Van ‘t Hof. In dat geval kun je een donatie doen aan het DIVD. 

‘Cyberellende was nog zo leuk’ telt 254 pagina’s.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000