5 tips voor ... meerdere beeldschermen

© Yurii Kushniruk

5 tips voor ... meerdere beeldschermen

Computer accessoires

Geplaatst: 18 december 2022 - 18:30

Redactie

Je hebt meerdere monitors aan je pc gekoppeld? Dan weet je vast hoe je die in Windows correct kunt instellen, zodat je bijvoorbeeld probleemloos met de muisaanwijzer van het ene naar het andere scherm kunt gaan. Maar er zijn nog meer handigheidjes.

Tip 1: Beeldscherminstellingen

Windows 11 heeft een paar handige opties voor multimonitor-setups. Ga naar Instellingen en kies Systeem / Beelscherm, waar je Meerdere beeldschermen opent. We raden je aan een vinkje te plaatsen bij Vensterlocaties onthouden op basis van de verbinding met een monitor (Windows onthoudt welke venster op een scherm werden getoond en herstelt deze als het scherm weer is aangesloten) en Vensters minimaliseren als de verbinding met een beeldscherm wordt verbroken (je vindt deze dan terug op de taakbalk van een actief scherm).

Tip 2: Beelscherm liggend, staand of gespiegeld

Heb je beeldschermen met uiteenlopende resolutie aangesloten, dan kun je de schaalweergave aanpassen om die beter op elkaar af te stemmen. Ga naar Instellingen / Systeem / Beeldscherm, selecteer het scherm (wellicht het scherm met de hoogste resolutie) en pas de Schaal aan. Bij Beelschermstand kun je tevens de schermoriëntatie aanpassen: Liggend of Staand en al dan niet Gespiegeld.

© Andrii Starunskyi

Tip 3: Taakbalk weergeven op beeldscherm

Je bepaalt ook zelf op welk(e) beeldscherm(en) de taakbalk moet verschijnen. Ga naar Instellingen en kies Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Open Gedrag van taakbalk en verwijder desgewenst het vinkje bij Mijn taakbalk weergeven op alle beeldschermen. In Windows 11 kun je tevens aangeven op welke taakbalk je de geopende apps wilt zien. Dit regel je via Bij gebruik van meerdere beeldschermen mijn taakbalk-apps weergeven op.

Tip 4: Bureaubladachtergrond wijzigen

Wil je een andere bureaubladachtergrond voor elk afzonderlijk scherm? In Windows 11 regel je dit als volgt. Ga naar Instellingen / Persoonlijke instellingen / Achtergrond. Kies Afbeelding bij Achtergrond aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen en klik op Door foto’s bladeren. Selecteer een foto en klik die met rechts aan bij Recente afbeeldingen. Hier stel je in waar je deze als achtergrond wilt: voor alle monitors of voor een specifieke monitor.

Tip 5: Twinkle Tray

Heb je beeldschermen van een uiteenlopend type of merk, dan kan het gebeuren dat de helderheid of het contrast sterkt verschilt. Je kunt dit snel bijregelen met de gratis app Twinkle Tray, verkrijgbaar in de Microsoft Store. Na installatie kun je via een pictogram in het systeemgebied de helderheid, het contrast en eventueel het volume per monitor aanpassen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000