ID.nl logo
10 tips voordat je werkgeheugen gaat uitbreiden
© PXimport
Zekerheid & gemak

10 tips voordat je werkgeheugen gaat uitbreiden

Een kijkje op een website van een computerwinkel naar werkgeheugen levert termen op als DDR, MHz, CAS Latency, SO-DIMM en 204-pins. Voor elk type computer is werkgeheugen beschikbaar, maar hoe weet je nu precies welk geheugen voor jouw systeem geschikt is? In dit artikel lees je er alles over.

Tip 1: Geheugen

Als we het over geheugen hebben voor een computer, smartphone of tablet bedoelen we in de meeste gevallen het werkgeheugen van een systeem. Andere woorden die vaak gebruikt worden, zijn intern geheugen of RAM-geheugen (Random Access Memory). Dit soort geheugen heeft een computersysteem nodig om te kunnen functioneren. Het schrijft tijdelijk data in het geheugen zodat programma's kunnen draaien of processen in de computer kunnen worden gedaan. Meer geheugen zorgt ervoor dat je systeem sneller draait en in de meeste gevallen kun je zelf het aantal gigabytes werkgeheugen upgraden. Verwissel de term intern geheugen niet met opslagruimte.

Voorbeelden van opslagruimte zijn harde schijven, geheugenkaartjes of SSD-schijven. Deze componenten worden gebruikt om bestanden en data permanent op te slaan. In het geval van werkgeheugen heb je zelf geen invloed op wat er naar het geheugen wordt geschreven en als je de computer, smartphone of tablet uitzet, verdwijnt de data weer uit het werkgeheugen. Dit komt omdat werkgeheugen vluchtig geheugen (volatile memory) is, dat stroom nodig heeft. Een opslagmedium zoals een harde schijf heeft geen stroom nodig om data te bewaren en wordt niet-vluchtig of permanent geheugen (non-volatile memory) genoemd.

©PXimport

Werkgeheugen oftewel RAM.

Tip 2: DRAM en SRAM

Er zijn verschillende vormen werkgeheugen, maar voor computers, smartphones en tablets hebben we het over RAM-geheugen. Geheugen kan statisch of dynamisch zijn en het verschil zit hem in de manier waarop het geheugen de data vasthoudt. Moderne computers maken vrijwel altijd gebruik van dynamisch RAM-geheugen, de afkorting voor dynamisch RAM-geheugen is DRAM. SRAM staat voor statisch RAM en wordt in een computer veelal gebruik als cpu-cache, een soort geheugenhulpje van de processor in de computer. Een veelgebruikte term is bovendien SDRAM, een beetje een ongelukkige keuze aangezien dit een combinatie van SRAM en DRAM impliceert, maar SDRAM is DRAM dat gesynchroniseerd wordt met de systeembus van de computer. De afkorting staat dan ook voor Synchronous Dynamic Random Access Memory. SDRAM is de huidige generatie DRAM en vind je in bijna elke computer, smartphone of tablet terug.

©PXimport

SDRAM DDR3-werkgeheugen.

Tip 3: DDR

Om het geheel nog een beetje ingewikkelder te maken, hoort bij het begrip SDRAM nog de toevoeging DDR. DDR staat voor Double Data Rate en is een uitbreiding van de originele SDRAM-standaard. Op dit moment is DDR3-geheugen in de meeste computers ingebouwd, maar oudere modellen hebben wellicht DDR2-geheugen nodig.

DDR4 bestaat sinds 2014. Het is belangrijk om te weten welk soort DDR-geheugen je nodig hebt voor jouw systeem. Als je wilt weten welk geheugen in je computer is ingebouwd, download je het programma Speccy door hier op Free Download te klikken. Op de volgende pagina klik je op één van de aangeboden downloadlocaties, bijvoorbeeld Piriform.com. Installeer het programma en zorg dat je het vinkje weghaalt voor Installeer Google Toolbar gratis in combinatie met Speccy. Als je het programma start, zie je onder RAM het type RAM dat in je computer is geïnstalleerd.

Op de Mac klik je op het Apple-logo links bovenin en kies je Over deze Mac. Klik op Meer info en achter geheugen staat het type geheugen dat in je Mac is geïnstalleerd.

©PXimport

Speccy geeft aan dat in de computer 4GB DDR2 RAM is geïnstalleerd.

Tip 4: MHz en ECC

Naast het type SDRAM is het ook belangrijk te kijken naar de klokfrequentie of kloksnelheid van het geheugen. Dit wordt aangegeven in MHz (megahertz). Een moederbord ondersteunt meestal maar een bepaald aantal soorten klokfrequenties, je moet geheugen kopen wat door je moederbord wordt ondersteund. Dit vind je bij de specificaties in de handleiding van je moederbord. Er worden verschillende getallen gebruikt om RAM-modules te onderscheiden. In het geval van een DDR3-module met een klokfrequentie van 200 MHz kun je deze waarde met acht vermenigvuldigen om de datatransfer per seconde uit te vinden. In dit geval is dit 1600. Dit DDR-geheugen wordt daarom ook DDR3-1600 genoemd. Om het nog ingewikkelder te maken, wordt dit geheugen ook wel eens aangeduid met het voorvoegsel PC. In dit geval vermenigvuldig je 1600 nog eens met acht. DDR3-1600-geheugen kan dus ook PC-12800-geheugen worden genoemd.

©PXimport

Deze tabel geeft aan hoe een bepaalde RAM-module ook wel genoemd wordt.

Twee andere termen die je vaak tegenkomt in combinatie met de klokfrequentie zijn ECC (Error Code Correction) en Buffered (ook wel Registered genoemd). Een moederbord kan vragen om alleen ECC-geheugen te gebruiken, of juist ECC-geheugen weigeren. Dit staat allemaal beschreven in de specificaties van je moederbord. Je kunt ECC-geheugen vaak herkennen aan het feit dat er negen chips aan elke kant van de module zitten, bij non-ECC-geheugen zijn dit er acht per kant. Registered geheugen wordt soms aangeduid als RDIMM en is duurder dan Unregistered-geheugen (UDIMM).

Tip 5: DIMM en SO-DIMM

Desktop-geheugen wordt ook wel DIMM genoemd, dit staat voor Dual InLine Module. DIMM is de opvolger van SIMM en is in vrijwel alle desktopcomputers te vinden. Geheugenmodules voor laptops worden aangeduid met SO-DIMM, oftewel Small Outline Dual InLine Module. Elk type DDR-geheugen heeft echter een andere vorm en een verschillend aantal connectiepunten. Deze connectiepunten worden pins genoemd. Origineel DDR-geheugen voor de desktop heeft 184pins-connectoren, DDR2 en DDR3 voor de desktop hebben beide 240 pins, maar zijn niet onderling met elkaar te combineren. Desktop-DDR4 heeft 288 pins. De SO-DIMM-varianten van de DDR-types hebben andere pin-aantallen. Origineel SO-DIMM DDR- en SO-DIMM DDR2-geheugen hebben 200 pins, SO-DIMM DDR3-geheugen heeft 204 pins en SO-DIMM DDR4 heeft 260 pins. Verschillende types DDR-geheugen zijn niet met elkaar te combineren in één systeem. In sommige gevallen accepteert een moederbord zowel DDR2- als DDR3-geheugen, maar vaak zijn deze twee varianten niet gelijktijdig te gebruiken.

©PXimport

Twee SO-DIMM DDR4-modules.

Tip 6: Andere specificaties

Als je op een website op zoek gaat naar geheugen, kom je nog een paar andere begrippen tegen. Veelgebruikte termen zijn heat spreader en heat sink. Deze begrippen betekenen dat de RAM-modules voorzien zijn van een koelblokje. Als normale gebruiker is dit niet per se noodzakelijk, maar als je bijvoorbeeld het voltage hebt verhoogd om je RAM-modules sneller te laten werken, kan het zijn dat ze sneller warm worden en dan is een koelblokje een zinvolle aanvulling. Een ander veelgebruikt begrip is CAS Latency (CL). Deze waarde geeft aan wat de wachttijd is tussen het moment dat de geheugencontroller een opdracht geeft aan de modules om ruimte vrij te maken en het moment dat deze ruimte beschikbaar is op de module. Des te lager het getal, des te beter.

©PXimport

Deze module heeft een CL-waarde van 15.

Tip 7: Paren

Het wordt aangeraden om RAM-geheugen in paren te installeren omdat dit de prestatie ten goede komt. Als je de keuze hebt, kies dan ook twee modules van dezelfde fabrikant met exact dezelfde specificaties. Wil je in totaal 8 gigabyte aan werkgeheugen hebben, schaf dan beter twee modules van 4 gigabyte aan dan één van 8 gigabyte. Het beste is om twee identieke modules naast elkaar te installeren. Het voordeel hiervan is namelijk dat een modern moederbord zo de dual-channel-functionaliteit kan activeren. Dit komt erop neer dat de doorvoersnelheid beter is dan bij het installeren van slechts één geheugenmodule.

©PXimport

Aan de linkerkant de vier DIMM-sleuven. Een nieuw paar RAM-modules plaats je in beide gele sleuven of in beide oranje sleuven.

Het is wel belangrijk dat je de modules in de goede sleuven plaatst. Op moederborden met meerdere sleuven worden deze met een kleur gecodeerd. Helaas is hier nog geen standaardisatie, bij sommige moederborden betekent dezelfde kleur dat je daar de nieuwe RAM-modules moet plaatsen, bij andere moederborden betekenen gelijke kleuren juist dat je hier geen gekoppelde modules moet plaatsen. Lees bij twijfel de handleiding van het moederbord even door. Sommige computerfabrikanten eisen de installatie van paren, een Mac kan bijvoorbeeld het geheugen weigeren als het niet in paren is geïnstalleerd. Sommige computers hebben ook RAM-geheugen in configuraties van drie modules nodig.

Tip 8: Mobiele apparaten

Smartphones en tablets hebben ook RAM-geheugen, maar uiteraard is er in deze apparaten geen ruimte voor DIMM- of SO-DIMM-modules. RAM in mobiele apparaten is vaak ook van het type DDR3 of DDR4, maar heeft de toevoeging LP (Low Power). Low Power betekent dat ze minder energie verbruiken, maar daardoor is LPDDR-geheugen wel minder snel dan zijn DIMM-broertjes en -zusjes. Dit is niet erg aangezien mobiele besturingssystemen ook minder van het werkgeheugen verlangen dan besturingssystemen van computers. LPDDR kan verschillende vormen aannemen, maar in de meeste gevallen betreft het een chip die op het moederbord van de smartphone of tablet is vastgezet. Dit betekent dat LPDDR-geheugen ook niet is uit te wisselen. Sommige netbooks maken overigens ook gebruik van LPDDR, de MacBook Air is hier een bekend voorbeeld van.

©PXimport

De MacBook Air maakt ook gebruik van LPDDR-geheugen. Ruimtebesparend, maar niet uit te wisselen.

Tip 9: Geheugen uitwisselen

Voordat je het werkgeheugen van je computer of laptop gaat wisselen, is het van belang dat je je statisch ontlaadt. Dit kan door middel van een antistatische armband waarvan je de ene kant om je pols bindt en de andere kant aan een geaard element zoals een computerkast vastmaakt. Ben je niet geaard, dan kan een statische schok ervoor zorgen dat je de componenten in je computer ruïneert. Hoe je het werkgeheugen wisselt, is per computer verschillend, maar bij de meeste desktopcomputers druk je met twee handen op beide plastic klemmetjes die het geheugen vasthouden. Het geheugen komt een beetje omhoog en je kunt het er zo uitnemen. Bij laptops is het principe vaak hetzelfde maar doordat de ruimte beperkt is en de onderdelen veel kleiner zijn, kan het verwisselen van geheugen een delicaat klusje zijn. Lees in ieder geval voor je begint even de handleiding van je computer door voordat je de kast openschroeft.

©PXimport

Met een antistatische armband verhinder je dat je de componenten van je computer kapot maakt.

Tip 10: Android-smartphone

Ondanks dat je het werkgeheugen van je smartphone eigenlijk niet kunt uitbreiden, is het via een hack wel mogelijk om dit met een Android-toestel te doen. Je moet hiervoor het apparaat wel 'rooten' waardoor je toegang krijgt tot allerlei systeemfuncties. Hoe je een toestel moet rooten, wordt op deze site uitgelegd. Maar pas hiermee op: als je niet weet wat je doet, kan het ook flink misgaan.

©PXimport

Met deze app kun je een SD-kaart als extra RAM-geheugen inzetten.

Heb je een geroot toestel, dan kun je vervolgens met de app Roehsoft RAM-Expander (SWAP) uit de Play-store een MicroSD-kaartje gebruiken als extra RAM-module. Hoe dit in zijn werkt gaat, lees je in de app. Je hebt er wel een MicroSD-kaartje van minstens vier gigabyte voor nodig, de app maakt namelijk een bestand van vier gigabyte aan om als werkgeheugen te kunnen gebruiken. Let er bij aanschaf wel op dat je een goede MicroSD-kaart koopt. De kwaliteit van SD-kaarten wordt met klassen aangegeven. Class4 wordt minstens aangeraden, Class 10 is de beste keuze. Het extra werkgeheugen zal overigens nooit zo snel kunnen werken als het interne LPDDR-geheugen van je smartphone. Voordat je de app aanschaft, is het handig om eerst met de app MemoryInfo & Swapfile Check te verifiëren of jouw Android-toestel geschikt is voor deze RAM-uitbreiding.

Kooptips

RAM-modules zijn er in alle soorten en maten en vaak kun je de één niet met de ander vergelijken omdat niet elke pc dezelfde modules accepteert. Deze drie opties zijn de beste in hun prijsklasse.

HyperX Fury DDR3-1600 4GB

Prijs: € 29,95

Deze module van vier gigabyte herkent automatisch het host-platform en klokt over naar de hoogst haalbare frequentie. De Fury heeft een CL-waarde van 10 en is geschikt voor gebruikers die nét iets meer willen dan alleen e-mail checken. Door het koelplaatje wordt de module nooit te heet.

©PXimport

Corsair Vengeance DDR3-1600 2x8GB

Prijs: € 119,-

Met deze kit van Corsair bouw je 16 gigabyte in je laptop (mits die dit ondersteunt). De twee modules van elk acht gigabyte hebben een CL-waarde van 10 en een kloksnelheid van 1600 MHz. Ze zijn perfect geschikt voor laptops met Intel Core i5- en i7-processoren.

©PXimport

Crucial Ballistix DDR4-2400 4x8GB

Prijs: € 169,-

32 gigabyte in je computer en dan ook nog eens DDR4-geheugen. Met deze modules van Crucial haal je het nieuwste van het nieuwste in huis. Ze zien er niet alleen erg mooi uit, door de behuizing wordt de warmte ook optimaal verdeeld.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur
© Rens Blom
Huis

Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur

De Realme GT 7 Pro is eind 2024 uitgebracht, maar laat goed zien welke verbeteringen we in topsmartphones van 2025 gaan terugzien. Het toestel heeft de nieuwste processor en een bovengemiddeld grote accu, te danken aan een innovatie uit accu's van elektrische auto's. Lees in deze Realme GT 7 Pro-review meer over de smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

Plus- en minpunten
  • Grotere accu in een normale smartphone
  • Uitstekende accuduur
  • Razendsnelle processor
  • Premium gebruikservaring...
  • ...maar wat ontbrekende functies, zoals draadloos opladen
  • Korter updatebeleid

Realme mag dan in Nederland geen bekend merk zijn, het is zeker geen obscuur bedrijf. Realme is namelijk een zustermerk van Oppo en OnePlus, merken die hier al jaren actief zijn. In de coronajaren bracht Realme voor het eerst producten uit in Nederland, maar vanwege het geringe succes besloot Realme zich op andere Europese landen te richten. Dat gaat goed, stelt het merk. Daarom gaat Realme het nog een keer proberen in Nederland, onder andere met zijn nieuwste topsmartphone: de GT 7 Pro van 999 euro (tot 1 januari 799 euro).

©Rens Blom

Ontwerp en scherm

De Realme GT 7 Pro is te koop in het grijs en oranje/rood – door ons getest. Een prachtige kleur als je het ons vraagt. Het toestel is solide gebouwd, heeft een IP69-certificering zodat je ermee kunt zwemmen in zoet water en beschikt over een uitstekend 6,78inch-oledscherm.

©Rens Blom

Echt een premium smartphone, met een mooie verrassing. De accu gebruikt naast grafiet namelijk ook silicium-koolstof, zodat er meer accucapaciteit in de batterij past zonder dat die groter of zwaarder hoeft te worden. Dat merk je: de Realme GT 7 Pro heeft met 6500 mAh een veel grotere accu dan de concurrentie (circa 5000 mAh). Met 223 gram en een dikte van 8,6 millimeter is de GT 7 Pro echter nauwelijks zwaarder of dikker dan de concurrentie.

©Rens Blom

Heel krachtige hardware

De Realme GT 7 Pro is de eerste smartphone op de markt met een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Deze nieuwe processor ga je in 2025 in veel meer dure telefoons terugzien. In de GT 7 Pro werkt de processor als een trein. De smartphone is vliegensvlug en presteert in zogeheten benchmarktests ook beduidend hoger dan de topsmartphones uit 2024.

Onder de motorkap van de GT 7 Pro vind je een royale 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. Een gebruikelijke combinatie in een moderne premium smartphone. Realme verkoopt ook een 512GB-exemplaar. Wij ontvingen overigens een 16/256GB-versie, maar die lijkt vooralsnog niet in Nederland te koop.

©Rens Blom

Enorme accu

We noemden het al: de Realme GT 7 Pro beschikt over een bovengemiddeld grote accucapaciteit van 6500 mAh. Dat is een serieus verschil met de 5000 mAh die je in veel andere smartphones vindt. Wat zegt dat in de praktijk? Nou, dat je de GT 7 Pro zonder zorgen een hele lange en drukke dag kunt gebruiken zonder dat je je druk hoeft te maken over een lege accu. In onze tests scoort de Realme GT 7 Pro beduidend beter dan veel Android-smartphones, al merken we dat de energie-efficiënte iPhone 16-modellen – met een veel kleinere accu – weinig onderdoen voor de GT 7 Pro. Dat is een compliment voor Apple.

Je laadt de Realme GT 7 Pro op via de meegeleverde usb-c-oplader. Die oplader heeft een output van 120 watt en kan de mega-accu zo in minder dan veertig minuten volledig opladen, stelt Realme. Wij konden dat helaas niet goed testen omdat Realme onze reviewsmartphone per abuis met een Chinese adapter leverde. Testen van internationale media wijzen uit dat de oplaadclaim van Realme klopt.

©Rens Blom

De Realme GT 7 Pro kan niet draadloos opladen. Een opmerkelijk gemis in dit prijssegment. Heeft het te maken met de bijzondere accu of is het een ordinaire bezuiniging van Realme? We weten het niet.

Camera's

Een Realme-smartphone koop je traditioneel gezien niet omdat zijn camera's beter zijn dan die van andere toestellen. Die constatering doen we ook bij de GT 7 Pro. Het toestel heeft minder goede camera's dan de Google Pixel 9 Pro XL en Apple iPhone 16 Pro Max, maar de camera's staan wél hun mannetje. Met de hoofdcamera schiet je overdag en in het donker scherpe en realistische foto's. De telelens haalt het beeld dichterbij, en met name de 6xzoom-optie bevalt ons goed. Van de 8megapixel-groothoeklens zijn we iets minder gecharmeerd, maar voor veel gebruikers volstaat ook deze camera prima.

©Rens Blom

Software en updates

Op de Realme GT 7 Pro is Android 15 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Eroverheen ligt de Realme UI-softwareschil, die sprekend lijkt op ColorOS van Oppo en OxygenOS van OnePlus. Hier merk je duidelijk dat de drie bedrijven dezelfde eigenaar hebben. Realme UI werkt prima en voegt wat nuttige functies toe, maar bevat ook veel extra apps die je lang niet allemaal nodig hebt.

©Rens Blom

Het updatebeleid van de Realme GT 7 Pro is teleurstellend. De fabrikant belooft drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. In dit prijssegment kun je veel telefoons kopen met zes of zeven jaar updates, onder andere van Samsung, Apple en Google. Die telefoons kun je dus langer veilig en compleet gebruiken.

Conclusie: Realme GT 7 Pro kopen?

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de 999 euro kostende Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

▼ Volgende artikel
Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen
© ER | ID.nl
Huis

Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen

Vuurwerk met zijn harde knallen en felle flitsen: je huisdier is er niet dol op. Vooral honden en katten zijn er gevoelig voor. En het blijft natuurlijk niet beperkt tot 31 december alleen: ook in de weken ervoor wordt er overal al op los geknald. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen help je je hond of kat veilig en ontspannen het nieuwe jaar in. In dit artikel lees je hoe.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren de overgang naar het nieuwe jaar zo relaxed mogelijk doormaken:

  • Een veilige plekje in huis maken
  • Geluid van buiten zoveel mogelijk isoleren
  • Manieren om stress te verminderen

Ook lees je hoe en wanneer je het beste je hond kunt uitlaten tijdens Oudjaar en wat je kunt doen om je huisdier alvast te laten wennen aan al dat geknal.

Lees ook: Dit zijn de leukste gadgets voor huisdieren

Een veilige plekje in huis

Creëer een rustige, afgesloten plek voor je hond of kat, liefst in een kamer die niet direct aan de straatkant ligt. Leg hier een zachte mand, een vertrouwd dekentje, speeltjes en snacks neer. Laat je huisdier al een paar dagen vóór oudejaarsavond aan deze ruimte wennen, zodat het een vertrouwde plek wordt. Houd op de dag zelf gordijnen dicht om zicht op vuurwerkflitsen te vermijden. Voor katten is het verstandig om vanaf een paar dagen voor oudjaar het kattenluik af te sluiten. Zo blijft je kat veilig binnen.

Maak het stiller in huis

Met wat simpele maatregelen kun je het vuurwerklawaai dempen. Sluit ramen en deuren en leg eventueel een geluiddempend kleed of deken neer. Rustige muziek of de televisie op normaal volume kan ook helpen het geluid te verzachten. Op deze manier voorkom je dat je huisdier schrikt van onverwachte knallen.

©Holy

Verminder stress

Leg voldoende snacks en speeltjes klaar en zorg dat de mand of bench vertrouwd ruikt door er bijvoorbeeld een oud T-shirt van jezelf in te leggen. Speciale feromoonproducten, zoals sprays en diffusers, kunnen eveneens kalmerend werken. Begin hier ruim vóór de jaarwisseling mee voor het beste effect. Ook medicinale druppels met een kalmerende of angstremmende werking kunnen zorgen voor extra ondersteuning. Overleg daarvoor met je dierenarts; hij (of zij natuurlijk) kan deze druppels voorschrijven. Zorg verder voor voldoende afleiding (zoals de al eerder genoemde speeltjes).

🐈 Stress bij katten?

Deze middelen kunnen helpen

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn geurstoffen die dieren afscheiden om met elkaar te communiceren. Ze helpen bijvoorbeeld om hetterritorium aan te geven of om agressie te verminderen. Voor huisdieren zijn er speciale feromonen beschikbaar in de vorm van sprays, wrijfdoekjes, diffusers en halsbanden. Deze geven geruststellende geuren af die lijken op de natuurlijke geurstoffen van een moederhond of -kat. Dit kan huisdieren helpen zich veiliger en meer ontspannen te voelen, wat zeker rond de jaarwisseling helpt om angst en stress te verminderen.

🐕 Stress bij honden?

Ook daar kun je wat aan doen

©Photoboyko

Uitlaten tijdens de jaarwisseling

Ook het uitlaten van je hond kan tijdens Oud en Nieuw voor extra spanning zorgen. Probeer je hond op oudjaarsdag daarom vroeg uit te laten en vermijd momenten waarop het vuurwerklawaai het hevigst is. Kies een rustige route, bijvoorbeeld in een park of een buurt waar minder vuurwerk wordt afgestoken. Houd je hond kort aan de lijn en neem een zakje met lekkere snacks mee om hem onderweg te belonen. Geef tijdens de wandeling veel complimentjes, zodat hij zich prettiger voelt. Probeer rond elf uur ’s avonds weer thuis te zijn, omdat de kans op harde knallen dan toeneemt. Durft je hond écht niet naar buiten? Dan kun je hem misschien in de tuin of op het balkon zijn behoefte laten doen. Mocht hij toch binnen een ongelukje krijgen, is dat met een dweiltje snel opgeruimd.

Vuurwerkvrije vakantiehuisjes

Een andere optie is om met je hond de drukte te ontvluchten door een vuurwerkvrij vakantiehuisje te boeken. In Nederland zijn steeds meer vakantieparken en verhuurlocaties waar vuurwerk verboden is. Dit biedt een rustige en veilige omgeving waarin je samen met je huisdier oud en nieuw kunt doorbrengen. Hoewel je dit soort huisjes vaak wat langer van tevoren moet boeken, zijn er ook last-minute nog wel her en der plekjes beschikbaar.

Train je huisdier op vuurwerkgeluiden

Wat ook kan werken, is je huisdieren geleidelijk aan vuurwerkgeluiden te laten wennen. Doe dit bijvoorbeeld door op een laag volume geluidsfragmenten van knal- en sisvuurwerk af te spelen. Zoek op internet op de termen fireworks noise pets training; je vindt dan verschillende video's die je daarbij kunnen helpen. Combineer dit met lekkers en knuffels zodat je hond of kat wenst aan deze geluiden. Ook kun je de komende dagen bij onverwacht vuurwerk buiten de training voortzetten. Blijf dan rustig, geef een compliment en trakteer op iets lekkers. Door dit consequent vol te houden en de blootstelling aan vuurwerkgeluiden geleidelijk op te voeren, kan de angstreactie in de toekomst afnemen en de jaarwisseling een stuk relaxter verlopen. Het vraagt wel de nodige inspanning en geduld, maar je kunt je huisdier zo stap voor stap minder bang maken voor harde knallen.

Watch on YouTube

Wat als je huisdier toch in paniek raakt?

Raakt je huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in paniek, probeer dan zelf rustig te blijven. Vermijd overdreven troosten, omdat dit de angst juist kan versterken. In plaats daarvan kun je proberen je huisdier af te leiden met een speeltje of een favoriete snack. Als hij zich verbergt, laat hem dan veilig op die plek blijven en dwing hem niet naar buiten te komen. Blijf zelf in de buurt zonder veel aandacht te trekken, zodat je huisdier merkt dat jij kalm en ontspannen bent. Herhaal de kalmerende geluiden, zoals muziek of een zacht tv-geluid, en houd het licht aan om plotselinge flitsen van buitenaf te verzachten.

Gelukkig nieuwjaar!

Met deze tips kun je de overgang naar het nieuwe jaar voor je huisdieren minder stressvol maken. Geef ze tijdens de feestdagen extra aandacht en beloning. Zo begint het nieuwe jaar hopelijk in rust, voor jou en je huisdieren.