Zo bedien je je televisie met je smartphone
Je smartphone heb je eigenlijk altijd bij je en je doet er van alles mee: je mail checken, appjes sturen en het nieuws lezen. Als je hem toch in je hand hebt, waarom gebruik je hem dan ook niet om de televisie mee te bedienen? Dat kan heel eenvoudig!
De bediening van een smart-tv via je smartphone werkt doorgaans via wifi. Je tv en je telefoon moeten dan ook verbonden zijn met hetzelfde (thuis)netwerk. Er zijn ook apps waarmee je infrarood-commando's kun uitsturen, maar dat is natuurlijk enkel mogelijk als je smartphone een ingebouwde IR-blaster heeft (Xiaomi, Honor, en Oppo bijvoorbeeld, afhankelijk van het model). In dit artikel maken we gebruik van wifi, omdat je dit voor alle smartphones en -tv's kunt gebruiken.
In dit artikel vertellen we je:
- Welk soort bedienings-apps er zijn voor je televisie
- Hoe je deze apps voor Android en iOS installeert
- Of je beter de app van de fabrikant zelf moet gebruiken
- Welke extra functies afstandsbedienings-apps bieden
Ook interessant: Dit zijn de beste televisies van 2023!
Daar is een app voor
De meeste apps om je tv mee te bedienen vind je in de betreffende app-store terug met de zoekopdracht 'tv remote'. Of ze allemaal ook geschikt zijn voor jouw televisie kunnen we van tevoren niet zeggen, dat is een kwestie van uitproberen. Kijk wel goed uit welke app je gebruikt: let daarbij op zaken als het aantal reviews en downloads, de gemiddelde reviewscore en of er geen in-app aankopen voor nodig zijn.
Ook goed om te weten: een remote control-app heeft geen toegang nodig tot zaken als je adresboek, camera of locatie. Vraagt de app om toestemming? Laat de app dan links liggen en verwijder hem gewoon weer.
Apps van fabrikanten
Je bent over het algemeen beter af met een bedieningsapp voor je televisie van de tv-fabrikant zelf. Die is immers speciaal voor jouw merk tv gemaakt, zal over het algemeen beter werken en bieden handige extra's, zie verderop. Afhankelijk van het merk van de televisie is er een aantal apps die je kunt gebruiken voor de bediening van je tv. Dat zijn:
- Samsung: SmartThings (Android / iOS)
- LG: LG ThinQ (Android / iOS)
- Sony: Google Home (Android / iOS)
- Philips: Philips Smart TV (Android / iOS)
- Panasonic: TV Remote 3 (Android / iOS)
- TCL: TCL Home (Android / iOS)
- TCL: MagiConnect T-Cast TCL (Android / iOS)
- Hisense: VIDAA Smart TV (Android)
Het is duidelijk dat niet alle fabrikanten op dezelfde manier denken over de functionaliteit van een app als afstandsbediening. Voor Samsung, LG en TCL zitten de afstandsbedieningsfuncties overigens in een algemenere app, waarmee je alle slimme apparaten in huis van dat merk kunt bedienen.
Bij een Sony-tv kun je alleen de Google Home-app gebruiken voor de bediening. Die app kun je overigens voor alle Google TV- en Android TV-toestellen gebruiken, waaronder TCL en Philips. Hey Google TV- of Android TV-toestel moet dan wel zijn opgenomen in de Google Home-omgeving.
De installatie van de app is eenvoudig. Kies de app uit de app store (of gebruik de bovenstaande links) en installeer deze. Zorg ervoor dat je smartphone op hetzelfde (thuis)netwerk zit als je smart-tv. Volg de instructies in de app om met je tv te verbinden. Mogelijk moet je een QR-code scannen die op tv verschijnt, of moet je een code die op het scherm verschijnt invoeren in de app.
Extra functies
Afhankelijk van de app kan je de volgende extra functies aantreffen:
- Een toetsenbord, ideaal voor zoekopdrachten
- De op je tv geïnstalleerde smart tv-apps starten
- Foto’s, video’s of muziek vanop je smartphone op tv bekijken of beluisteren
- Het scherm van je smartphone spiegelen op de tv
- De camera van je smartphone delen met de tv
Zijn afstandsbedieningsapps de moeite waard?
Het feit dat niet alle fabrikanten even enthousiast zijn over een app als afstandsbediening is misschien al veelzeggend. Zo'n app kan handig zijn wanneer je bepaalde acties wil uitvoeren, zoals het direct openen van een app op je tv of media wil streamen. Voor de 'gewone' zaken als zappen, van bron veranderen of het volume regelen kun je toch beter gewoon de normale afstandsbediening gebruiken. Voor zoekopdrachten kan de smartphone-app weer wel handig zijn, omdat je dan niet via het on-screen toetsenbord op de tv in combinatie met je afstandsbediening hoeft te werken.
Extra functies zoals het gebruik van de smartphonecamera op tv of het smartphonescherm spiegelen zijn ook mooi meegenomen. Uiteindelijk probeer je best zelf even uit of de app voor jou meerwaarde heeft, maar hou de fysieke afstandsbediening voor de zekerheid toch maar bij de hand.