ID.nl logo
Wat kun je met Android TV?
© PXimport
Huis

Wat kun je met Android TV?

Android zit niet alleen in de smartphone. Ook menig smart-tv is voorzien van het besturingssysteem van Google. En als het er niet in zit, dan kun je het altijd nog toevoegen via een aparte mediaspeler. We laten zien wat Google van plan is met Android TV en wat je er allemaal al mee kunt.

Tip 01: Hoe kom je eraan?

Android TV is het standaardbesturingssysteem in smart-tv’s van merken als Sony, Philips en Sharp. Het besturingssysteem is in slimme televisies een populaire tegenhanger voor onder andere WebOS dat door LG wordt gebruikt, en Tizen dat je in smart-tv’s van Samsung vindt.

Al deze platforms werken met apps en meestal zijn de populairste apps wel beschikbaar. Android TV kent het grootste aanbod van apps, omdat wordt geprofiteerd van het zeer brede aanbod van de Play Store. Veel apps werken behalve op de smartphone en de tablet ook op een smart-tv. Dat aantal groeit bovendien snel.

Zit Android niet in je televisie? Dan kun je het toevoegen door een losse mediaspeler met Android TV te kopen. Het aanbod daarvan is alleen niet heel groot. Een van de beste en populairste opties is de prijzige Nvidia Shield TV. Mogelijk komt ook Google met een eigen Android TV-oplossing.

©PXimport

Tip 02: Edities

Android TV bestaat al sinds 2014 en mag inmiddels een volwassen platform worden genoemd. Wat releases betreft loopt Android TV iets uit de pas met de uitvoering voor smartphones en tablets. Versie 10 werd bijvoorbeeld pas in december 2019 aangekondigd. De eerste smartphones met diezelfde basis waren toen al enkele maanden op de markt.

Wat uiterlijk en functionaliteit betreft is hierin niet heel veel veranderd. De meeste wijzigingen zien we onder de motorkap, een beetje in lijn met eerdere edities. In de praktijk lopen smart-tv’s helaas een stuk achter, mede door het magere updatebeleid van de fabrikanten. Je zit dan met verouderde software, terwijl de hardware best nog even mee kan. In de toekomst moet dit beter worden.

Gelukkig is een wat oudere versie van Android voor de meeste apps niet zo’n probleem: die werken er vaak prima op. Maar je mist wel vernieuwingen in onder meer de gebruikersinterface en beveiliging van het besturingssysteem. Een van de handigste recente toevoegingen is bijvoorbeeld Google Assistant. Het zoeken van materiaal op bijvoorbeeld Netflix of YouTube met de stem werkt veel sneller dan het invoeren van titels met de afstandsbediening.

©PXimport

Toekomst van Android TV

Android TV krijgt de volle aandacht van Google. Zo maakt het bedrijf zich onder andere hard voor een breder aanbod aan kwalitatieve app, zoals fitness- en educatieve apps en games. Het effect daarvan zien we in absolute getallen nu al: sinds kort werken ongeveer 5.000 apps op het tv-platform. Een jaar geleden waren dat er ongeveer 3.000. Het bedrijf streeft naar 8.000 apps eind 2020 en 10.000 in 2021. Verder wil Google dat smart-tv’s met Android TV sneller en langer updates krijgen. Daarvan biedt het nieuwe voorzieningen in Android 10 onder de naam Project Treble dat het updateproces voor televisiefabrikanten vereenvoudigt. Voor versie 11 heeft Google bijzondere plannen. Zo lijkt het erop dat Google Stadia beschikbaar komt voor Android TV, verder werkt Google aan een toegankelijkere Play Store en mogelijk werkt het bedrijf ook aan nieuwe hardware.

©PXimport

Tip 03: In de praktijk

In Android TV herken je vast iets terug van het besturingssysteem op je smartphone of tablet, al zijn er meer verschillen dan overeenkomsten. Met de afstandsbediening navigeer je gemakkelijk door het menu, met aan de linkerkant de belangrijkste apps onder elkaar en bij elke app een rij met aanbevelingen. Voor Netflix zijn dat bijvoorbeeld de series die je recent hebt bekeken en waar je direct weer in kunt duiken.

Alle voor televisies belangrijke apps werken op het platform. De apps die niet al vooraf zijn geïnstalleerd, voeg je eenvoudig toe via de Play Store. Staat een bekende app daar niet in? Dan is het niet aangepast voor het tv-platform. Je kunt nog wel proberen de app handmatig te installeren, het zogeheten sideloaden. De kans bestaat dat de app dan niet optimaal werkt, omdat deze is ontworpen voor schermbediening. Ook handig: Chromecast is bij Android TV al ingebouwd, zodat je ook altijd nog kunt streamen vanaf een toestel.

©PXimport

Android TV heeft meer verschillen dan overeenkomsten dan de versie van je smartphone of tablet

-

Tip 04: Nvidia Shield TV

De Shield TV van Nvidia is een populaire mediaspeler met Android TV. Eind 2019 kwam een vernieuwde versie op de markt in twee uitvoeringen: de gewone Shield TV (vanaf 160 euro) met cilindervormige behuizing en de iets krachtigere Pro-versie (vanaf 219 euro) die qua uiterlijk meer op zijn voorganger lijkt.

Er zijn wel wat beschikbaarheidsproblemen geweest de afgelopen maanden, vooral de Pro is lastig te vinden. Die is overigens ook meer op gamers gericht, voor de meesten is de gewone versie meer dan toereikend. Die heeft naast een stroomaansluiting een hdmi-aansluiting, ethernet-poort en micro-sd-geheugenslot. Het duurdere Pro-model heeft geen micro-sd-slot, maar wel twee usb 3.0-poorten, meer opslagruimte (16 GB tegenover 8 GB) en meer werkgeheugen (3 GB tegenover 2 GB). Overigens kun je bij beperkte opslagruimte de mediaspeler altijd nog toegang tot een netwerkmap geven, bijvoorbeeld van een nas.

De processor in beide modellen is de Tegra X1+. Een variant daarvan wordt in de Nintendo Switch gebruikt. Het is zodoende een erg rappe processor die er mede voor zorgt dat de mediaspeler vlotjes is te bedienen en ook met alle denkbare audio- en videocoderingen overweg kan. Een alternatief is de Xiaomi Mi Box S. Een stuk voordeliger (ongeveer 79 euro), maar wat betreft hardware een flinke stap in vergelijking met de Shield TV. Ook is de software verouderd: standaard bevat het Android 8.1, oftewel Oreo, al is met wat vertraging wel Android 9 (Pie) inmiddels beschikbaar.

©PXimport

Nieuwe Chromecast

Recentelijk kondigde Google de nieuwe Chromecast met Google TV aan. Google TV is een nieuwe versie van Android tv met een softwareschil die content van verschillende videostreamingdiensten samenvoegt in één overzicht. Er zit ook een dvr-functie in het apparaat waardoor live opname mogelijk is. De Chromecast 2020 kan tot 4K met 60fps streamen en werkt met Dolby Vision en ondersteund HDR. Deze nieuwe versie komt dit keer ook met een afstandsbediening. Hier zijn knoppen terug te vinden die je heel eenvoudig naar Netflix, Youtube en de Google Assistant leiden. De nieuwe Chromecast komt voorlopig nog niet uit in Nederland. De feature waarmee je een live tv-opname kan maken is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar. In de Duitse versie van de Google-winkel is de nieuwe Chromecast voor 70 euro te verkrijgen.

©PXimport

Tip 05: Streamen en gamen

De belangrijkste toepassing van je smart-tv is natuurlijk het streamen van onder andere films, series en programma’s. Android TV geeft je daar alle mogelijkheden voor. Het bekendst is Netflix. Sommige afstandsbedieningen, zoals die van de Shield TV, hebben hier zelfs een speciale knop voor. Nieuwkomer Disney+ is ook voor Android TV beschikbaar.

Bij Netflix (afhankelijk van het abonnement) en Disney+ profiteer je ook van 4K en Dolby Atmos voor beter beeld en geluid. Voor de liefhebber ontbreekt ook Videoland niet, met veel exclusieve titels van Nederlandse bodem. Verder is NPO Start voor Android TV beschikbaar voor het livekijken en terugkijken van programma’s van de publieke omroep. Verder kun je naar Spotify luisteren of klassieke televisie via NLZiet.

Wil je op een wat actievere manier ontspannen? De Play Store biedt volop games die ook op Android TV werken. Je kunt ze installeren en vanaf de bank spelen. Een gamecontroller kun je aansluiten via usb of koppelen via bluetooth, net als een eventuele muis en toetsenbord. Al worden wellicht niet al je accessoires ondersteund. Dit is erg afhankelijk van je smart-tv of mediaspeler.

©PXimport

Tip 06: NLZiet

Een tv-abonnement wordt vaak gebundeld met een internetabonnement en moet soms zelfs verplicht worden afgenomen. Toch is het aantal tv-aansluitingen in Nederland aan het dalen. Klassieke, lineaire televisie is steeds minder aantrekkelijk. Een alternatief is er met NLZiet. Daarmee kun je de programma’s van NPO, RTL en SBS terugkijken tot één jaar terug en ook gewoon live kijken. Het abonnement is de eerste maand gratis, daarna betaal je 7,95 euro per maand.

De beeldkwaliteit van de streams is wel iets minder hoog dan bij een regulier tv-abonnement van bijvoorbeeld KPN of Ziggo, maar dat verschil is sinds een recente uitbreiding wel kleiner geworden. Nieuwe regelgeving maakt NLZiet overigens nóg wat aantrekkelijker. Je mag het abonnement namelijk niet alleen in Nederland, maar ook in heel de EU gebruiken. Er is voor NLZiet uiteraard ook een app voor Android TV beschikbaar.

©PXimport

Met een abonnement op NLZiet kun je programma’s van NPO, RTL en SBS tot één jaar terug bekijken

-

Tip 07: Eigen mediabibliotheek

Heb je een eigen collectie met bijvoorbeeld video’s of muziek dan kun je onder Android en op Android TV apps als Plex en Kodi gebruiken om deze collecties door te bladeren. Kodi kun je lokaal installeren en kan eventueel de bestanden op een nas benaderen, wat natuurlijk de handigste plek is voor zulke verzamelingen.

Plex vereist dat je ergens in huis een Plex Media Server hebt draaien. Dat kan natuurlijk diezelfde nas zijn: zowel Synology als Qnap biedt ondersteuning voor het draaien van deze servertoepassing. Eventueel kun je de Pro-versie van de Shield TV als Plex Media Server inzetten.

Met de Nvidia Shield TV heb je trouwens bij het afspelen ook al een voordeel. Het apparaat speelt moeiteloos alle belangrijke audio- en videocoderingen af. Daardoor is transcoderen (het omzetten van formaten) zelden nodig en heeft de server dus veel minder te doen (en kan minder krachtig zijn).

©PXimport

Tip 08: Games streamen

Behalve video’s kun je ook games gewoon streamen. In feite worden de spellen dan op een ander systeem gedraaid en wordt het beeld teruggezonden. Je acties met bijvoorbeeld je gamepad worden teruggestuurd naar dat systeem. De vertraging is dusdanig klein dat je dit meestal niet eens merkt.

Streamen kan in de eerste plaats via het lokale netwerk vanaf je eigen pc met bijvoorbeeld de Steam Link-app, handig als je al een krachtige game-pc hebt. Heb je die niet of heb je geen zin hem steeds te starten? Je kunt ook via internet streamen, ook wel cloudgaming genoemd.

Nvidia heeft daarvoor GeForce Now dat de servers van het bedrijf gebruikt. Los van een paar gratis titels moet je games wel al in bezit hebben of ze kopen om ze te kunnen spelen met GeForce Now. Minpunt zijn de lange wachtrijen die er door de forse animo kunnen zijn. Google heeft ook een eigen streamingdienst voor games genaamd Stadia. Alles wijst erop dat die dienst voor Android TV-gebruikers beschikbaar komt. Het grote voordeel van het streamen van games is dat je geen krachtige hardware nodig hebt. Je kunt dus ook op een eenvoudige smart-tv, smartphone of tablet spelen.

©PXimport

Apple TV en Arcade

Ook Apple heeft haar televisieplatform genaamd Apple TV, de grootste concurrent voor Android TV. Het heeft mediaspelers (de Apple TV in hd of 4K-variant), de streamingdienst Apple TV+ met zelfgeproduceerde films en series en ook nog een abonnement voor games onder de naam Arcade (4,99 euro per maand). Dit laatste abonnement geeft je in feite toegang tot meer dan honderd games die je volledig en zonder reclame of extra aankopen kunt spelen. Het is daarmee een soort Netflix voor games. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld GeForce Now en Google Stadia is dat games niet worden gestreamd. Ze worden gewoon gedownload en gespeeld vanaf het apparaat zelf. Dat kan een Apple TV-kastje zijn of je iPhone of iPad.

©PXimport

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.