Wat is het nut van een televisie met 144 Hertz?

Wat is het nut van een televisie met 144 Hertz?

Geplaatst: 25 september 2022 - 12:03

Eric Beeckmans

Een tv met een 100- of 120Hz-refreshrate, dat kennen we inmiddels al geruime tijd. Maar sinds 2022 pakken Samsung en TCL uit met toestellen die een 144 Hz-refreshrate hebben. Bieden die scherpere beelden? Zijn ze beter voor gamers? Of maakt het allemaal niet zo veel uit?

De refreshrate of verversingssnelheid van een beeldscherm geeft aan hoeveel keer per seconde een nieuw beeld op het scherm wordt getoverd. De eenheid wordt uitgedrukt in Hz (Hertz). Als het over Europese modellen gaat, zul je vaak 50 of 100 Hz vermeld zien staan. In andere delen van de wereld gebruikt men 60 en 120 Hz. In de praktijk ondersteunen onze tv’s beide, dus het verschil tussen 50 en 60 of 100 en 120 is niet zo belangrijk. Voor het gemak gebruiken we verder in dit artikel 60 en 120 Hz.

Verwar refreshrate overigens niet met framerate. De framerate staat voor het aantal beelden (frames) per seconde dat afkomstig is van de bronvideo of van het bronapparaat. Om verwarring te voorkomen, drukken we die techniek daarom uit in fps (frames per seconde), maar ook hier gebruikt men wel eens Hz. Een langspeelfilm gebruikt bijna altijd 24 fps.

Wat is het nut van een televisie met 144 Hertz?-22387182

Onder meer Samsung heeft al enkele 144Hz-tv's in het assortiment.

Waarom is verversingssnelheid belangrijk?

Eenvoudig uitgelegd: tv’s met een hogere verversingssnelheid kunnen scherpere beelden weergeven wanneer er veel beweging zichtbaar is. De snellere verversingssnelheid zorgt ervoor dat het beeld minder lijkt te stotteren, en dat de beweging er minder 'uitgeveegd' uitziet. Uiteraard is dat van groot belang bij het spelen van games. Een 60Hz-tv kan geen 120fps-beelden tonen, en het beeld zal er dus steeds minder scherp uitzien dan dezelfde game op een 120Hz-tv.

Maar ook voor film- en tv-content kan dat effect zichtbaar zijn. Een 120Hz-tv kan een 24fps-film tonen door zijn eigen refreshrate te beperken tot 24 Hz of door elke frame vijf keer op het scherm te zetten. In dat geval blijft het oorspronkelijke 'luie' karakter van de film behouden.  In het andere geval kan het toestel met behulp van motion interpolation vier tussenliggende beelden berekenen. In dat geval ziet ook een bioscoopfilm er vloeiender en scherper uit, maar dat wenselijk is, dat is een persoonlijke keuze. Maar het kan dus wel.

Wat is het nut van een televisie met 144 Hertz?-22387183

Zeker bij snelle beelden kan een hoge verversingssnelheid waardevol zijn. | Beeld: Samsung

Wie heeft dan belang bij een 144Hz-tv?

Een 144 Hz-tv kan het beeld 144 keer per seconde verversen, en een hogere verversingssnelheid betekent scherpere beelden. Dat willen we toch allemaal, of niet?

Wie op de pc gamet, weet ongetwijfeld dat gaming-monitoren al lange tijd in staat zijn 144 of zelfs 240 Hz op het scherm te toveren. Voor gamers lijkt dat dus zeker beter. Je moet je dan alleen wel realiseren dat je daarvoor een uit de kluiten gewassen grafische kaart nodig hebt, want je gamet dan in 4K aan 144 Hz. Kijk ook goed na of de HDMI-uitgang van je grafische kaart dat wel aankan, want een tv heeft geen DisplayPort-aansluiting. Hoe dan ook, tenzij je een pro-gamer bent, is de stap van 120 Hz naar 144 Hz vrij klein en zal dat weinig verschil maken.

Voor consolegamers die een PS5 of Xbox Series X hebben is het zelfs onbelangrijk, want die consoles leveren maximaal 120 fps.

Wat is het nut van een televisie met 144 Hertz?-22387180

Vooral pc-gamers hebben baat bij schermen met een dergelijk hoge verversingssnelheid.

Hoe ziet dat er uit voor gewone tv-beelden?

Dat zal helemaal geen effect hebben op je gewone tv-beelden. Al deze televisies kunnen ook overweg met een verversingssnelheid van 24, 50, 60, 100 of 120 Hz. Sterker nog: tenzij je gamet, gebruiken ze zo goed als zeker een van de voorgenoemde modes. De reden is eenvoudig. Wat je kijkt - een film of tv-serie - moet immers omgezet worden naar de verversingssnelheid van het scherm, liefst zo eenvoudig mogelijk en zonder allerlei beeldartefacten te veroorzaken. Film (24 fps) kun je nog gemakkelijk naar een 144Hz-scherm sturen door elk beeld zes keer te tonen. Maar voor typische tv-content (25 of 50 fps) is het veel eenvoudiger om naar 100 Hz te gaan en 30 of 60 fps content wordt naar 120 Hz gestuurd.

Conclusie

De meerwaarde van een 144Hz-tv is bijzonder klein. Alleen pc-gamers met een krachtige grafische kaart zien mogelijk een klein voordeel. De huidige generatie gameconsoles is beperkt tot 120 fps en kan dus überhaupt geen gebruikmaken van de 144Hz-optie. Voor film en tv is er al helemaal geen nut.

Klik hier voor een overzicht van 144Hz-televisies op Bol.com!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten