Wat is er nieuw in de QD-OLED-panelen in 2023?
QD-OLED-tv’s zijn pas in 2022 voor het eerst op de markt verschenen, maar toch zien we in 2023 al een significante upgrade. Welke vernieuwingen en verbeteringen zitten in QD-OLED?
Wat gaan we doen?
In dit artikel leggen we uit hoe schermen van moderne televisies zich ontwikkelen. In dit geval QD, een cominatie van QLED en OLED.
- Hoe werkt QD-OLED
- Voordelen nieuwe OLEDtechnologie
- Welke tv's hebben dit aan boord?
- Ben je op zoek naar een nieuwe televisie, lees dan ook Waar voor je geld: 5 echt goede televisies
Een QD-OLED-tv gebruikt een blauwe OLED-laag als lichtbron, gecombineerd met een quantum dot kleurconverter die het blauwe licht omzet naar rood en groen, zodat het resultaat een RGB-pixel is.
Nog even ter vergelijking. Een W-OLED-tv gebruikt daarentegen een witte OLED-laag (opgebouwd uit verschillende lagen rood, groen en blauw OLED-materiaal) als lichtbron, en combineert dat met een traditioneel kleurfilter, met als belangrijk verschil dat het een WRGB-pixel maakt. Naast de RGB-subpixels is er dus ook een witte subpixel.
Beide technologieën controleren het licht op pixelniveau waardoor ze perfect contrast leveren.
Nieuw OLED-materiaal en nieuwe software
Alhoewel QD-OLED pas voor het eerst gelanceerd werd in 2022 (in de Samsung S90B en Sony A95K), heeft Samsung Display (de paneelfabrikant), dit jaar al een belangrijke verbetering aangekondigd.
Op de eerste plaats gebruikt het nieuwe paneel een hyperefficiënt blauw OLED-materiaal. Aangezien dat materiaal de lichtbron is, kan een verbetering ervan tot gevoelig meer helderheid leiden. Daarnaast zijn de panelen uitgerust met Intellisense AI (v2.0), een real-time monitoring mechanisme dat de belasting voor elke subpixel voorspelt en optimaliseert.
Voordelen
De combinatie van die twee verbeteringen leidt in de eerste plaats tot verhoging van de piekhelderheid met 30%, een claim die we ondertussen zelf ook konden bevestigen in onze review van de Samsung S95C. Ook de energie-efficiëntie is verbeterd, beide toestellen dragen weliswaar nog steeds een G-label, maar de Samsung QE55S95B heeft een verbruik van 109 Watt, terwijl de QE55S95C het stelt met 84 Watt. Tot slot is er ook een verbeterde uniformiteit én verbeterde betrouwbaarheid, al kunnen we die laatste claim niet verifiëren. QD-OLED-schermen zijn net als W-OLED-schermen gevoelig voor inbranden, maar dat zou dus op deze nieuwe generatie verbeterd moeten zijn.
Welke tv’s?
Voorlopig zijn er slechts twee modellen bekend die de nieuwste panelen gebruiken. De Samsung S95C en de Sony A95L. Samsung heeft dit jaar (2023) nog een tweede QD-OLED-model gelanceerd, de Sony S90C. Dat zit qua prestaties eerder op het niveau van de S95B uit 2022, maar het is niet duidelijk of het deze nieuwe panelen gebruikt en de prestaties softwarematig beperkt zijn, of deze modellen nog de panelen van vorig jaar gebruiken. Het is zelfs niet uit te sluiten dat beide opties gebruikt zijn en je dus niet echt weet welk paneel je krijgt.