ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 levensgrote televisies om het EK voetbal te volgen
© haizon
Huis

Waar voor je geld: 5 levensgrote televisies om het EK voetbal te volgen

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zin in het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen? Gun jezelf dan een grote televisie, zodat je alles op de voet kunt volgen. Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

LG OLED77C35LA

Voor een oled-tv van 77 inch valt de prijs nog alleszins mee. Met een beelddiagonaal van maar liefst 1,95 meter weet je zeker dat alle voetbalacties in vol ornaat op het flinterdunne scherm verschijnen. Mooi meegenomen is bovendien de vernieuwingsfrequentie van 120 Hz. Hierdoor bewegen de spelers en de bal vloeiend. Hoewel het EK voetbal niet in 4K wordt uitgezonden, ondersteunt de LG OLED77C35LA een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Wie weet zenden enkele providers de aankomende Olympische Spelen trouwens wél in 4K uit, want hierover is er op het moment van schrijven nog geen duidelijkheid. Met deze kolossale televisie ben je in elk geval goed voorbereid.

Met behulp van vier HDMI-poorten sluit je meerdere randapparaten aan, zoals een tv-decoder en gameconsole. Fijn is daarnaast de ondersteuning voor AirPlay 2. Hiermee stream je vanaf een iPhone of iPad eenvoudig (eigen) beeldmateriaal. Uiteraard heb je ook toegang tot diverse video-apps. Installeer in het WebOS-platform de toepassingen die jij graag gebruikt, zoals Netflix, NPO Start, NLZiet en Videoland. Vind je deze televisie van 77 inch wel erg groot? Geen probleem, want dit tv-toestel is ook in een kleiner formaat van 42 inch, 48 inch, 55 inch of 65 inch verkrijgbaar.

Hisense 75A79KQ

Zoek je een grote smart-tv voor een zacht prijsje? Kijk dan eens naar deze Hisense 75A79KQ, want veel goedkoper ga je een 75inch-televisie vermoedelijk niet vinden. Dit model heeft een indrukwekkend schermdiagonaal van 1,91 meter. Heb je daarvoor geen ruimte, dan schaf je tegen een lagere aanschafprijs gewoon een kleiner maatje aan. Kies in dat geval een televisie van 43 inch, 50 inch of 65 inch. Ondanks de lage prijs heeft de 75A79KQ goede specificaties. Naast een respectabele resolutie van 3840 × 2160 pixels ondersteunt het tv-toestel diverse HDR-formaten, zoals Dolby Vision en HDR10+.

Anders dan voorheen is er in het VIDAA-smartplatform tegenwoordig een breed app-aanbod beschikbaar, waaronder Nederlandse diensten als NPO Start, NLZiet en Videoland. Verder voeg je aan de hand van drie HDMI-poorten eventueel eigen videobronnen toe. Bezitters van een Apple-apparaat kunnen eenvoudig videocontent streamen; deze veelzijdige smart-tv kan namelijk overweg met AirPlay 2. Tot slot heeft de achterzijde een optische uitgang, zodat je een geschikte receiver of soundbar kunt aansluiten.

Sony KD-85X80L

Kijk je met een groot gezelschap naar het EK voetbal, dan is een forse beeldbuis geen overbodige luxe. De betaalbare Sony KD-85X80L heeft een schermdiagonaal van maar liefst 85 inch (2,16 meter)! Overigens produceert het Japanse merk deze televisie ook in kleinere uitvoeringen, namelijk 75 inch, 65 inch, 55 inch, 50 inch en 43 inch. Een belangrijk speerpunt is de aanwezigheid van Google TV. Installeer dus direct vanuit de Play Store jouw favoriete video-apps. Verder kun je de televisie en andere apparaten met je stem aansturen. Dat werkt via de dienst Google Assistent. Handig is ook dat je met behulp van de geïntegreerde Chromecast-module beeldmateriaal vanaf een smartphone of tablet kunt streamen. Overigens kan dit model ook overweg met Apple AirPlay 2.

De KD-85X80L biedt prima beeldprestaties. Met een maximale resolutie van 3840 × 2160 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 Hz verschijnen series, films, tv-programma’s en sportwedstrijden vloeiend op het scherm. Er is ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10 ingebakken, zodat je in een hoge kwaliteit naar recente videostreams kunt kijken. De achterzijde telt onder meer vier HDMI-ingangen, een optische aansluiting en twee usb-poorten.

Philips 65OLED708/12

Zoek je een prijsvriendelijke oled-tv? Dat komt mooi uit, want volgens de prijshistorie van Kieskeurig.nl is de Philips 65OLED708/12 op het moment van schrijven goedkoper dan ooit. Dit 65inch-model heeft een behoorlijke schermdiagonaal van 1,65 meter. Je kunt als alternatief ook een kleiner exemplaar van 55 inch of 48 inch overwegen. Oled heeft zich als schermtechniek inmiddels allang bewezen. Het paneel bestaat uit talloze zelfoplichtende pixels. De aanwezige beeldprocessor kan deze pixels tijdens donkere scènes zo nodig uitschakelen. Hierdoor ontstaan er diepzwarte contrasten. Bovendien toont een oled-tv natuurgetrouwe kleuren.

Hoewel je voor de 65OLED708/12 niet de hoofdprijs betaalt, voorzag Philips dit model van Ambilight. Hierbij schijnen drie ledstrips aan de achterkant van de beeldbuis overeenkomstige televisiekleuren op de muur. Wek daarmee de illusie van een nóg groter beeld. Het werkt bovendien sfeerverhogend. Tijdens een voetbalwedstrijd kleurt bijvoorbeeld een groot deel van de kamer groen. Verder is de aanwezigheid van Google TV een pluspunt. Installeer je favoriete video-apps, bedien de televisie (en andere smarthome-apparaten) met je stem en stream eigen videocontent vanaf een smartphone. Deze veelzijdige oled-tv ondersteunt een maximale resolutie van 3840 × 2160 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 Hz.

Samsung 75LS03B (QE75LS03BGUXXN)

Deze 75inch-televisie uit de populaire The Frame-reeks van Samsung oogt als een heus schilderij van 1,91 meter. Staat het toestel ‘uit’, dan kun je een kunstwerk (of fotogalerij) tonen. Maak het zo na afloop van een EK-voetbalwedstrijd extra gezellig. Een leuke optie is dat je de lijst kunt verwisselen. De fabrikant levert weliswaar twee voetjes mee, maar eigenlijk is het de bedoeling dat je deze slanke beeldbuis strak tegen de wand monteert. Hiervoor is een geschikte muurbeugel bijgesloten. Onder de televisie loopt er een dunne transparante kabel naar de zogeheten One Connect Box. Sluit op dit aparte kastje diverse zaken aan, zoals netvoeding, internet en HDMI-bronnen. Het voordeel hiervan is dat er onder de televisie niet allerlei lelijke kabels bungelen.

Buiten een stijlvol uiterlijk levert de 75LS03B ook goede beeldprestaties. Het 4K-scherm ondersteunt een vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Het QLED-paneel heeft bovendien een matte afwerking. Tijdens sportwedstrijden met daglicht hebben kijkers zo geen last van weerspiegelingen. Wanneer de televisie met internet is verbonden, kun je vanuit het Tizen-smartplatform alle bekende video-apps installeren. Je dient hiervoor wel een Samsung-account aan te maken. Naast deze 75inch-uitvoering kun je ook een ander formaat kiezen, namelijk 43 inch, 50 inch, 55 inch, 65 inch of 85 inch.

▼ Volgende artikel
Video | Audi Q6 e-tron: innovatief, maar met kinderziektes
© Audi
Mobiliteit

Video | Audi Q6 e-tron: innovatief, maar met kinderziektes

Is de nieuwste elektrische SUV van Audi echt de premium ervaring waar we op hopen, of laat hij steken vallen? De Q6 e-tron is gebouwd op het gloednieuwe PPE-platform, dat Audi samen met Porsche ontwikkelde, en belooft premium prestaties. Maar zoals bij elke innovatie zijn er ook kinderziektes. Irwin van InstaAutoVlog voelde de dikke Duitser aan de tand.

Watch on YouTube

Qua afmetingen is de Q6 e-tron een flinke jongen: hij is groter dan de Q4, maar compacter dan de Q7. Het uiterlijk is typisch Audi, met een stijlvol en elegant design dat opvalt door de brede chique lijnen. De testauto, in Daytona-grijs, was uitgerust met 20-inch lichtmetalen wielen en diverse optionele pakketten, waaronder matrix-ledkoplampen en oled-achterlichten.

Features of gimmicks?

Het interieur is, zoals we van Audi gewend zijn, verfijnd en voorzien van hoogwaardige materialen. De sportstoelen bieden uitstekend comfort en de rijpositie is goed instelbaar, met veel ruimte rondom de bestuurder. Bijzonder zijn het extra scherm voor de bijrijder en het multifunctionele paneeltje in het deurpaneel. Toch voelen niet alle keuzes even doordacht aan; sommige aanraakgevoelige schakelaars zijn onhandig geplaatst en voegen weinig toe aan de rijervaring.

Kinderziektes in de software

Helaas blijken de kinderziektes van de software het grootste minpunt van de Q6 e-tron. Tijdens de testperiode traden meerdere foutmeldingen op, variërend van problemen met de verkeersbordherkenning tot storingen in de veiligheidssystemen. Deze instabiliteit doet afbreuk aan de premium ervaring die je van een merk als Audi mag verwachten, vooral gezien de forse prijs van de auto. De gebruikersinterface is mooi vormgegeven, maar blijkt in de praktijk te vaak onbetrouwbaar.

Wisselend comfort

Rijtechnisch biedt de Q6 e-tron veel comfort, mede dankzij de adaptieve luchtvering. Toch is het rijgedrag niet altijd perfect: de auto is minder stabiel bij hogere snelheden dan je zou willen en reageert soms te gevoelig op stuurbewegingen, wat voor de passagiers oncomfortabel kan zijn. De 800-volt architectuur van het platform zorgt voor snel laden en een relatief efficiënt energieverbruik, met een gemiddelde van 19 kWh per 100 km. Dat is een positief punt in een verder wisselende rijervaring.

Werk aan de winkel

Hoewel de Audi Q6 e-tron absoluut indruk maakt met zijn vernieuwende technologie en comfort, wordt de totaalervaring toch overschaduwd door de softwareproblemen en een paar onhandige ontwerpkeuzes. Audi heeft hier een elektrische SUV neergezet die in potentie veel biedt, maar die duidelijk nog niet helemaal af is.

🚗 Over de auteur: Dit artikel is geschreven door Irwin Versteegh - Duijnstee, onze vaste partner voor alles over (elektrische) auto's. Irwin is journalist voor het YouTube-kanaal InstaAutoVlog, waar hij zijn expertise en passie voor auto's met het publiek deelt.

▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.