Vaak van streamingdienst wisselen: dit zijn de voor- en nadelen
De prijzen van de verschillende streamingdiensten worden minimaal één keer per jaar verhoogd. Wanneer je een abonnement hebt bij meerdere diensten (en wie heeft dat niet?) kan dat dus aardig in de papieren gaan lopen. Gelukkig is er een manier waarmee je én veel geld bespaart én toch alles kunt kijken wat je wilt. ID.nl legt uit wat je kunt doen.
In plaats van elke maand betalen voor allerlei diensten die je niet altijd elke dag gebruikt, kun je ook maandelijks voor één streamingdienst betalen. ✅ Voordelen: je betaalt nooit te veel en hebt altijd iets te kijken. ❌ Nadelen: je moet rekening houden met tijdig annuleren en je krijgt geen persoonlijke aanbevelingen (meer).
Ook interessant: De strijd om de bingekijker: Netflix, Disney+ of Prime Video?
Eerst over dat geld. We gaan er even vanuit dat je een abonnement op meerdere streamingdiensten hebt. Netflix kost nu al 20 euro per maand, terwijl Apple TV+ en SkyShowtime een tientje kosten (waarbij de laatstgenoemde tegenwoordig ook al reclame laat zien). En of je nou Disney+, Videoland of welke streamingdienst dan ook hebt: de prijzen blijven alsmaar stijgen.
En Amazon Prime? Een beetje de uitzondering op de regel is Amazon Prime. Daar stijgen de prijzen ook, maar het maandbedrag blijft nog steeds onder dat van de concurrentie zitten. En voor dat bedrag krijg je niet alleen Prime Video, maar betaal je ook geen bezorgkosten voor alles wat je bij Amazon bestelt en krijg je onder meer gratis games en onbeperkte digitale foto-opslag).
Je kunt het maar hebben
Het kan dus geen kwaad om je af te vragen of je al die diensten wel gelijktijdig moet aanhouden. Wees gerust: je bent niet de enige die hiermee worstelt. Ook hier op de redactie zien we de kosten stijgen en vragen we ons maandelijks af wat we nou écht gebruiken. Op de een of andere manier is het moeilijk afscheid te nemen van zo’n dienst. Niet per se vanwege je uitgebreide kijkgeschiedenis en de persoonlijke aanbevelingen, maar vooral vanwege het gemak. Je kunt het maar hebben; het moet er zijn als je iets wilt kijken. Maar weegt dat op tegen de almaar stijgende kosten?
©Koray
Alles kijken, minder betalen
Laten we eerlijk zijn: je kunt maar naar één videostreamdienst tegelijk kijken. Dus waarom zou je dan toch overal gelijktijdig voor betalen? Wat veel mensen tegenwoordig daarom doen is hun abonnement opzeggen als ze door de content heen zijn die ze willen kijken. Elke dienst heeft zo zijn unieke films en series. Vooral series zijn hierin doorslaggevend. Zodra een seizoen klaar is, kan het abonnement de deur uit. Komt er een nieuw seizoen? Dan sluit je gewoon opnieuw een maandabonnement af en binge je alle nieuwe afleveringen.
Lees ook: Zo beheer je profielen in Amazon Prime Video
Fan van Netflix Stranger Things?
Als je dan toch een uurtje overhebt ...
✅ De voordelen van vaak wisselen
De voordelen van op die manier content consumeren laten zich raden. Want op deze manier biedt de dienst altijd wat te kijken wanneer jíj een abonnement hebt. Je bent dus af van de keuzeverlamming. Bovendien bespaart je dit maandelijks ont-zet-tend veel geld. Je betaalt immers alleen voor de dienst die je op dat moment gebruikt en meer niet. Beter kan het bijna niet. Als je dus op zoek bent naar het gevoel waar voor je geld te krijgen, dan is vaak wisselen van streamingdiensten de beste optie.
In sommige gevallen bestaat de optie om je abonnement te pauzeren. Dat biedt ook weer voordelen ten opzichte van een abonnement helemaal stopzetten. Want zo raak je die uitgebreide kijkgeschiedenis niet kwijt en kun je later nog steeds leunen op die persoonlijke aanbevelingen (als die nog nodig zijn, want als het goed is, heb je alleen een abonnement als je weet dat er voor jou geschikte content is). Bovendien behoud je daarmee ook je kijklijst (of de lijst met shows die je volgt), waardoor je ze niet continu opnieuw hoeft op te zoeken.
©Kaspars Grinvalds Barbara Buderath
❌ De nadelen van vaak wisselen van streamingdienst
Maar goed, er kleven ook wat nadelen aan constant van streamingdienst wisselen. Meestal is het zo dat een maandabonnement omgerekend meer kost dan een jaarabonnement. Maar dan nog is het zo dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. En als je aan het einde van het jaar ongeveer net zo veel kwijt bent aan alle videostreamingdiensten samen als één jaar alleen Netflix, dan is dat – in ons huishoudboekje – eigenlijk alsnog winst. Verder moet je er rekening mee houden dat het annuleren wat tijd kost en dat je niet moet vergeten de annulering tijdig door te geven, omdat je anders langer aan het abonnement vastzit.
📆 Geef jezelf een seintje Besluit je om te gaan wisselen, zet dan in je agenda of telefoon wat de uiterste datum is dat je kunt annuleren en stel een reminder in. Is een maand overigens te kort om alle content te bekijken, dan is het bij sommige diensten ook mogelijk om een abonnement voor drie of zes maanden af te sluiten. Vergeet ook dan niet tijdig te annuleren.
Een ander nadeel is dat je het wel zonder persoonlijke aanbevelingen moet doen en dat je geen kijklijst (meer) hebt. Maar al met al vinden we dat de voordelen zwaar opwegen tegen de nadelen. Helemaal als je echt gericht gaat kijken. Op internet vind je genoeg informatie over het aanbod — hetzij op de sites van de streamingdiensten zelf, hetzij op een verzamelsite zoals bijvoorbeeld Streamwijzer. Daarmee kun je zelf makkelijk bepalen welke dienst deze maand je geld waard is!
Allemaal een 10 van consumenten, da's goed bekeken!
Kijktoppers!
Powered by Kieskeurig.nl