ID.nl logo
Sportliefhebber? Geniet van al het sportgeweld op je tv met deze diensten
© Robert Daly/KOTO - stock.adobe.com
Huis

Sportliefhebber? Geniet van al het sportgeweld op je tv met deze diensten

Kijk je graag live naar sportwedstrijden? Dan kom je zeker de Tour de France en dit jaar ook de Olympische Spelen volop aan je trekken. Dankzij streamingdiensten kun je altijd en overal naar je favoriete wedstrijden kijken. Vanwege het overweldigende aanbod is het soms wel even puzzelen waar en hoe je jouw favoriete sporten in de beste kwaliteit kunt streamen. We praten je in dit artikel helemaal bij.

In dit artikel bespreken we 9 diensten waar je sportuitzendingen kunt kijken:

  • ESPN (Compleet)
  • Eurosport
  • F1 TV Pro
  • NOS / NPO Start
  • Viaplay
  • Ziggo Go
  • Ziggo Sport (Totaal)
  • KPN TV
  • NLZiet

Lees ook, ook als je andere sportwedstrijden goed wilt kunnen volgen: Waar voor je geld: 5 levensgrote televisies om het EK voetbal te volgen

Het aanbod van livesport is in Nederland behoorlijk versnipperd. Daarnaast wisselen diverse felbegeerde uitzendrechten regelmatig van eigenaar. We vertellen je in dit artikel waar je momenteel de populairste wedstrijden kunt volgen en zetten bij elke aanbieder de belangrijkste plus- en minpunten op een rij.

ESPN (Compleet)

Wie van voetbal houdt, kan niet om ESPN heen. Deze partij zendt tenslotte alle Eredivisiewedstrijden integraal uit. Daarnaast is er ook volop aandacht voor de Eerste Divisie, KNVB Beker en vrouwenvoetbal. Verder kun je rekenen op uitgebreide wedstrijdanalyses, documentaires en talkshows. Naast voetbal schenkt ESPN veel aandacht aan Amerikaanse sporten, waaronder honkbal, basketbal en American Football.

Een nadeel is dat je niet bij ESPN zelf een abonnement kunt afsluiten. Sportliefhebbers dienen zich via hun tv-aanbieder te registreren. De meeste providers, zoals Ziggo, Odido en KPN, geven standaard één kanaal door. Hierop zijn elk weekend enkele Eredivisiewedstrijden live te zien. Ben je fan van een specifieke voetbalclub en wil je alle wedstrijden live volgen? Tegen extra betaling heb je toegang tot nog eens drie kanalen. De kosten voor dit zogeheten ESPN Compleet-pakket variëren. Zo betaal je hiervoor bij KPN 12,99 euro per maand, terwijl Ziggo maandelijks 17,95 euro rekent.

Goed om te weten is dat bepaalde tv-aanbieders onder de naam ESPN UHD wedstrijden in een hogere beeldkwaliteit uitzenden. Deze beelden hebben HDR-ondersteuning (HLG) en een vloeiendere weergave van vijftig frames per seconde. De resolutie bedraagt 1080p, het is dus geen 4K. ESPN UHD is een apart kanaal waarvoor je veelal een duurder tv-abonnement nodig hebt.

Voor het streamen van wedstrijden op een mobiel toestel of computer kunnen klanten de reguliere app of webdienst van hun tv-aanbieder gebruiken. Daarnaast beheert ESPN voor Android en iOS ook een eigen app. Je leest hierin het laatste voetbalnieuws en je kunt er samenvattingen bekijken. Deze toepassing kun je aan jouw tv-aanbieder koppelen, waarna je toegang hebt tot alle livekanalen. De ESPN-app vraagt nieuwe gebruikers naar hun favoriete competities en clubs. Je ontvangt bij actuele ontwikkelingen zoals doelpunten, desgewenst pushnotificaties.

De ESPN-app geeft abonnees toegang tot livekanalen en samenvattingen.

Pluspunten

  • Veel voetbal

  • Uitgebreide voor- en nabeschouwingen

  • Amerikaanse sporten

Minpunten

  • Alleen via tv-aanbieder

Eurosport

Eurosport is een manusje-van-alles. Naast samenvattingen van sportwedstrijden kun je bij deze aanbieder ook terecht voor live-uitzendingen. Er is met name veel aandacht voor wielrennen. Zo zendt Eurosport vrijwel alle voorjaarsklassiekers en etappes van grote rondes uit. Daarnaast kun je hier tenniswedstrijden van Grand Slams en andere toernooien bekijken. Deze aanbieder heeft ook de live-uitzendrechten van een heleboel kleine sporten in handen en je kunt er de aankomende Olympische Spelen op de voet volgen.

In de meeste basispakketten van tv-aanbieders zit standaard de hoofdzender van Eurosport. Voor Eurosport 2 dien je doorgaans een uitgebreider zenderpakket af te nemen. Heb je geen traditioneel tv-abonnement? Geen nood, want je kunt jezelf ook direct bij Eurosport aanmelden. Voor 6,99 euro per maand stream je met een app alle sportwedstrijden op een mobiel toestel of smart-tv. Handig is dat je voor favoriete sporten notificaties kunt instellen. Daarentegen zijn de vele reclames wel een minpunt.

Eurosport zendt ook veel kleine sporten live uit.

Pluspunten

  • Veel wielrennen en tennis

  • Aandacht voor kleine sporten

  • Notificaties favoriete sporten

  • Betaalbaar

Minpunten

  • Veel reclames 

F1 TV Pro

Zoals de naam van de streamingdienst al prijsgeeft, richt deze aanbieder zich hoofdzakelijk op het streamen van Formule 1-races. Nuttig om te weten is dat Viaplay-abonnees zich zonder extra kosten voor F1 TV Pro kunnen aanmelden. Interessant, want Viaplay is slechts vier euro duurder en je kunt daar (onder meer) ook livewedstrijden van andere sporten volgen. Wil je jezelf tóch op F1 TV Pro abonneren, dan kun je alleen via een creditkaart afrekenen.

Deze streamingdienst richt zich op de echte liefhebbers. Via onboard-camera’s, teamradio’s en meerdere livestreams zit je tijdens elke Grand Prix op de eerste rij. Je kunt tijdens de race gedetailleerde statistieken opvragen, zoals sectortijden en data van de auto’s. Fijn is dat de wedstrijden op een framerate van vijftig beelden per seconde worden uitgezonden. Hierdoor ogen de uitzendingen vloeiend. Net als bij Viaplay bedraagt de maximale resolutie 1080p.

Minpunten zijn er helaas ook. Zo staat F1 TV Pro slechts één gelijktijdige stream toe; je kunt dus geen gezinslid op jouw account laten meeliften. Ook zijn er geen apps voor smart-tv’s beschikbaar.

In de webversie van F1 TV Pro kun je tijdens een race eenvoudig de videokwaliteit aanpassen.

Pluspunten

  • Formule 1 live kijken

  • Onboard-camera’s en teamradio’s

  • Gratis met Viaplay-abonnement

  • Hoge framerate

Minpunten

  • Alleen autosport

  • Alleen betalen per creditcard

  • Geen apps voor smart-tv’s

  • Slechts één stream tegelijk

NOS / NPO Live

Betalen voor livesport is dankzij de NOS vaak niet nodig, al vloeit er wel flink wat belastinggeld naar deze organisatie. De publieke omroep maakt grote evenementen voor een breed publiek toegankelijk. Met het EK voetbal (al begonnen), de Olympische Spelen en Tour de France voor de deur staat ons een drukke sportzomer te wachten. De NOS zendt ook geregeld losse wedstrijden live uit, zoals diverse voorjaarsklassiekers in het wielrennen. Van vrijwel alle populaire sporten zijn er in Studio Sport samenvattingen te zien.

Voor toestellen met Android en iOS bestaat er een NOS-app. Tijdens sportwedstrijden kun je hierin naar livestreams kijken. Verder vallen de uitzendingen natuurlijk onder de paraplu van de NPO. Om die reden kun je met de gratis NPO Live-app op een mobiel apparaat of smart-tv eveneens veel sportwedstrijden streamen.

Onder de noemer NPO Plus bestaat er ook nog een betaalde dienst (2,95 euro per maand). Je hebt hiermee langer de tijd om uitzendingen zonder reclameonderbrekingen terug te kijken. Daarnaast profiteer je van een hogere beeldkwaliteit. Belangrijk om te weten is dat NPO Plus in NLZiet is geïntegreerd.

Via NPO Start kun je al sinds jaar en dag Eredivisie-samenvattingen streamen.

Pluspunten

  • Gratis

  • Breed aanbod

  • Veel samenvattingen

  • Brede platformondersteuning NPO Start

Minpunten

  • Lage resolutie

Viaplay

Liefhebbers van autosport en buitenlands voetbal zijn bij Viaplay aan het juiste adres. Het van oorsprong Zweedse concern heeft namelijk de rechten van de Formule 1, de Premier League en de Bundesliga in handen. Daarnaast zendt de streamingdienst veel dartwedstrijden uit, met rond de feestdagen de WK van dartsbond PDC. Verder vind je er ook diverse sportdocumentaires, films en series.

Verknocht aan darten?

Van pijltjes tot borden: je vindt het bij bol

Mooi meegenomen is dat Viaplay-abonnees ook automatisch lid zijn van F1 TV Pro. Je hebt daarmee toegang tot allerlei statistieken, extra camerabeelden en teamradio’s. Een deel van het sportpakket is sinds kort op de voormalige zender SBS9 te zien, zoals herhalingen van de Formule 1. Dit televisiestation heet nu Viaplay TV. Op het moment van schrijven is het overigens nog niet zeker of de rechten van de Formule 1 vanaf 2025 bij Viaplay blijven.

De streamingdienst kampte kort na de Nederlandse introductie in 2022 met een serieuze klachtenregen. Tegenwoordig is in ieder geval de beeldkwaliteit beter op orde. Momenteel zendt de streamingdienst Formule 1-races in een resolutie van 1080p uit (dat was eerder bij Ziggo Sport 4K). Er zijn apps voor smartphones, tablets en de meeste smart-tv’s. Vanaf een mobiel toestel kun je streams via Chromecast of AirPlay naar een televisie doorsluizen. Start je een sportwedstrijd, dan kun je live óf vanaf het begin kijken.

Zie in de sportcategorie van de Viaplay-app welke wedstrijden je nu kunt bewonderen.

Pluspunten

  • Formule 1 live kijken

  • Automatisch lid van F1 TV Pro

  • Premier League en Bundesliga

  • Brede platformondersteuning

Minpunten

  • Kampt soms met storingen

  • Lagere resolutie F1-races dan Ziggo Sport

Ziggo GO

De grootste kabelaar van Nederland geeft met zijn goedkoopste Kabel TV-pakket ruim vijftig televisiezenders door, waaronder Ziggo Sport (één kanaal) en Eurosport. Voor dit uitgeklede abonnement betaal je een behoorlijk maandtarief, namelijk 22,95 euro. Wil je een extra zenderpakket afnemen, zoals ESPN Compleet of Ziggo Sport Totaal? Dan heb je een internet- en tv-pakket met een digitale ontvanger nodig. Vergeleken met veel andere sportstreamers ben je met Ziggo relatief duur uit.

Buiten een kabelsignaal levert Ziggo ook een streamingdienst aan zijn klanten. Ziggo GO werkt op computers, mobiele apparaten en bepaalde smart-tv’s. Helaas zijn er geen apps voor Samsung- en LG-toestellen beschikbaar. Je kijkt met Ziggo GO naar alle kanalen uit je tv-abonnement. Dat geldt dus ook voor de betaalde zenderpakketten. De maximale resolutie van 1080p resulteert in scherpe beelden. Je kunt tv-uitzendingen tot zeven dagen terugkijken en live-uitzendingen vanaf het beginpunt starten.

Vanuit Ziggo GO kun je live-uitzendingen van onder andere Eurosport streamen.

Pluspunten

  • Veel zenders

  • Ziggo Sport inbegrepen (één kanaal)

Minpunten

  • Prijzig

  • Geen apps voor Samsung- en LG-televisies

Ziggo Sport (Totaal)

Benieuwd naar de kersverse opzet van de Champions League, Europa League en Conference League? Voor Europese wedstrijden ben je vanaf het seizoen 2024-2025 aangewezen op Ziggo Sport. Gelukkig zijn wedstrijden van Nederlandse clubs voor iedereen gratis te zien, waaronder die van PSV, Feyenoord en FC Twente. Daarnaast telt het sportaanbod opvallend veel buitenlandse voetbalcompetities, zoals die van Spanje, Italië en België. Ziggo Sport zendt ook nog talloze andere sporten uit, waaronder tennis, handbal, rugby, atletiek, motorsport (MotoGP) en het momenteel zeer populaire padel.

Geïnteresseerden kunnen Ziggo Sport op verschillende manieren ontvangen. Als je een tv-pakket van Ziggo hebt, stem je af op kanaalnummer 14. Deze zender is voor deze groep vrij te ontvangen. Verder kun je het zogeheten Ziggo Sport Totaal-pakket afnemen. Dat bestaat uit maar liefst zes zenders. Het maandtarief hangt af van de tv-aanbieder, maar doorgaans betaal je zo’n 15 euro. Wie geen trek in een traditioneel tv-pakket heeft, kan zich als alternatief op de streamingdienst abonneren. Een Ziggo Sport Totaal Go-abonnement kost 9,99 euro per maand.

Kijk via de Ziggo Sport Totaal-app naar voetbalwedstrijden uit verschillende buitenlandse competities.

Pluspunten

  • Veel buitenlandse voetbalcompetities

  • Breed aanbod andere sporten

  • ‘Gratis’ zender voor Ziggo-abonnees

  • Zes zenders Ziggo Sport Totaal-pakket

Minpunten

  • Aanbod abonnementen onduidelijk

  • Slechts één stream tegelijk via mobiele app

KPN TV

Via een lineair televisiepakket van KPN kun je prima livesport streamen. Zo zendt de NOS de grootste sporttoernooien uit. Ook schaatsen, wielrennen en atletiek zijn veelvuldig bij deze omroep te zien. Verder heb je met een basispakket van KPN toegang tot de sportzenders ESPN (UHD), Eurosport 1 en W-Sport. Daarnaast kun je via deze aanbieder eventueel een extra zenderpakket van Viaplay (Formule 1), Ziggo Sport (Europees Voetbal) en ESPN Compleet (Eredivisie) toevoegen.

KPN ontwikkelt apps voor Android, iOS en diverse merken smart-tv’s. Je kunt de dienst ook vanuit een willekeurige browser oproepen. Ben je eenmaal ingelogd, dan staat het volledige sportaanbod netjes bij elkaar. Je kunt livewedstrijden kijken of een eerder uitgezonden sportwedstrijd terugzien. De tv-gids van KPN TV gaat tot zeven dagen terug. Abonnees kunnen de streams op drie schermen tegelijk openen.

Afhankelijk van je zenderpakket kun je via KPN TV heel wat sportwedstrijden streamen.

Pluspunten

  • Groot aanbod

  • Tot zeven dagen terugkijken

Minpunten

  • Populaire livesporten vereisen extra zenderpakket 

NLZiet

NLZiet is een goedkoop alternatief voor een regulier tv-abonnement. Voor slechts 8,95 euro per maand heb je toegang tot veertig livekanalen. Vanzelfsprekend telt het programma-aanbod diverse livewedstrijden, al ontbreekt Eurosport helaas. Betaalde sportzenders als ESPN, Ziggo Sport en Viaplay zijn eveneens niet inbegrepen. Voor het kijken van livesport ben je vooral aangewezen op het aanbod van NPO, Viaplay TV (voorheen SBS 9) en enkele Belgische zenders. De maximale resolutie komt uit op 1080p met een framerate van vijftig beelden per seconde.

NLZiet ontwikkelt voor nagenoeg ieder platform een app. Hierdoor kun je de dienst op elke smartphone, tablet en bijna alle smart-tv’s installeren. Uiteraard is er ook een webversie. Je ‘zapt’ bovenaan langs de beschikbare livekanalen. Een groot pluspunt is dat je de meeste uitzendingen een jaar lang reclamevrij kunt terugkijken. Dankzij de prettige gebruikersomgeving en goede zoekfunctie vind je snel leuke sportprogramma’s. Je kunt voor elk gezinslid een eigen profiel instellen. Twijfel je over deze prijsvriendelijke streamingdienst? Probeer het dan eens twee weken vrijblijvend uit.

Sinds kort kunnen NLZiet-klanten Viaplay TV streamen.

Pluspunten

  • Goedkoop alternatief voor tv-abonnement

  • Twee weken gratis uitproberen

  • Brede platformondersteuning

  • Uitgebreide terugkijkfunctie

Minpunten

  • Geen toegang tot Eurosport, ESPN en Ziggo Sport

Conclusie

Een opvallende ontwikkeling is dat de scheidslijn tussen streamingdiensten, televisiezenders en traditionele tv-providers steeds dunner wordt. Diverse aanbieders werken met elkaar samen en/of schotelen klanten gecombineerde pakketten voor.

Naar ons oordeel biedt NLZiet het meeste waar voor zijn geld. Voor veel sportliefhebbers voldoen de aanwezige NPO-kanalen en Viaplay TV prima. NLZiet streamt de beelden naar vrijwel alle apparaten in een goede kwaliteit.

Wil je vanaf komend seizoen diverse Europese competities en toernooien volgen? In dat geval kun je een Ziggo Sport Totaal Go-abonnement van 9,99 euro overwegen. Met de twee genoemde diensten heb je tegen relatief lage kosten toegang tot alle grote livewedstrijden.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: