ID.nl logo
Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor
Huis

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor

In het voorjaar lanceren veel televisiemerken hun modellen voor het nieuwe jaar en Samsung organiseerde een speciaal evenement in het Duitse Frankfurt. Wat kunnen we dit jaar van de Zuid-Koreaanse producent verwachten op het gebied van televisies?

Als we naar de Neo QLED-line-up van Samsung kijken, zien we geen opvallende wijzigingen. Maar bij de oled-line-up is er wél veel nieuws te vertellen. Het topmodel, de S95D (55, 65 en 77 inch) krijgt een nieuwe generatie QD-oledpaneel dat volgens Samsung 20 procent helderder zal zijn. Hoe zich dat vertaalt in actuele cijfers, daarvoor is het wachten op de eerste tests. Maar dat was niet alles.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Het nieuwe paneel van S95D is uitgerust met de zogeheten ‘Glare Free’-technologie, oftewel een mat scherm. Dat heeft als groot voordeel dat je nauwelijks last hebt van reflecties, zelfs als die heel agressief zijn, zoals we konden zien in een getoonde demo. Daartegenover staat dat je een beetje contrast verliest, ook goed zichtbaar op een donker beeld in de demo.

De meningen zijn wat verdeeld, zo merkten we, maar wij vinden het een prima aanpassing. In een wat verduisterde omgeving heb je nog steeds optimaal oled-zwart en contrast, en bij veel omgevingslicht daalt het contrast een beetje, maar heb je geen lastige reflecties. De S95D is ook het enige oledmodel met een One Connect Box.

Uitgebreide oled-line-up

Naast de S95D komen er twee nieuwe modellen uit: de S90D (in de formaten 48, 55, 65, 77 en 83 inch) en de S85D (55, 65 en 77 inch). Die gebruiken echter niet allemaal QD-oledtechnologie, maar ook W-oledtechnologie (zoals de tv’s van LG). In de S85D zal het vrijwel zeker allemaal W-oled zijn, bij de S90D zullen in elk geval de 48- en 83inch-versies W-oled zijn (die maten bestaan niet in QD-oledversie), maar over de 55-, 65- en 77inch-versies weten we dat niet. Samsung communiceert ook bewust niet over de technologie, alle modellen verschijnen onder de naam 'Samsung OLED'.

De adviesverkoopprijs van de OLED S85-, S90- en S95-modellen varieert van 1.899 euro tot 3.699 euro.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Samsung 8K-beeldverwerking en AI-upscaling

Ook 8K blijft duidelijk een speerpunt voor Samsung. De fabrikant weet dat er weinig of geen 8K-content beschikbaar is, en vindt upscaling om die reden erg belangrijk. Daarvoor wordt hard ingezet op AI. In de demo’s werden drie nieuwe features getoond van de NQ8 AI Gen3-processor. AI-upscaling levert enorm veel extra detail en scherpte, zelfs als het toestel start van een 720p-beeld en dus elke pixel moet omzetten in 36 nieuwe pixels. Volgens Samsung gebruikt de processor daarbij generatieve AI om echt nieuw detail te creëren.

©Samsung Electronics

Het beeld op de 8K QN900D was inderdaad aanzienlijk scherper dan op het oudere model. AI Motion Enhancer kan een bal die tijdens snelle bewegingen soms vervaagt of zelfs verdwijnt perfect in beeld houden. En de processor kan de tv ook zuiniger maken, zonder het beeld aan helderheid te laten inboeten, de demo toonde een winst van ongeveer 10 procent.

Al deze zaken waren echter verbonden aan de NQ8 AI Gen3, die over 512 neurale netwerken beschikt. Maar aangezien we nog steeds vinden dat een 4K-tv de slimmere keuze is, zaten we wat met de vraag of dit soort verbeteringen ook zichtbaar is in de NQ4 AI Gen2, die je op de meeste 4K-modellen van Samsung vindt. Een duidelijk antwoord bleef uit, maar we hopen dat dit soort verbeteringen in de komende jaren ook in de 4K-tv’s beschikbaar komt.

De Neo QLED 8K (QN900D en QN800D) is verkrijgbaar in beeldformaten van 65 tot 85 inch met adviesverkoopprijzen van 5.799 euro tot 10.999 euro.

Groot is in: meer 98 inch-tv’s

De tijd dat 100 inch alleen mogelijk was met een projector, ligt achter ons. Er zijn ondertussen 98inch-tv’s beschikbaar voor een degelijke prijs. Het is misschien niet voor iedereen, maar er is duidelijk vraag. Ook Samsung heeft dat gemerkt en breidt dit jaar zijn aanbod in die maat uit.

Naast de 8K-98QN990C en de 98QN80C die dit jaar doorlopen, komen er nu ook een 98QN90D en 98DU9070D. De eerste is een Neo QLED 4K-topmodel met mini-leds en full-array global dimming, de tweede een instapmodel met global dimming, dat vermoedelijk vooral met een scherpe prijs wil uitpakken.

Een vernieuwde Smart Hub

Samsung heeft de Smart Hub nog verder gestroomlijnd. Op het Home-scherm zijn nu extra tabs voor aanbevelingen (For You), live-tv (Live) en alle apps (Apps). Uiteraard blijft er op het Home-scherm ook centraal een rij met je favoriete apps. Aan de zijkant is er naast de sectie voor de Ambient-instellingen ook een bijgekomen onder de naam ‘Daily’. Daar vind je zaken terug zoals de Smart Things-omgeving, Workspace en Philips Hue, kortom meer het soort zaken die niet rechtstreeks met tv kijken te maken hebben. De instellingen en verbonden apparaten kun je hierdoor ook sneller bereiken. Zodra je die optie selecteert, verschijnt het als een overlay-menu op het scherm.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De afstandsbediening is qua lay-out en uiterlijk niet veranderd, maar kreeg een kleine aanpassing voor gebruiksgemak. De onderzijde is links en rechts nu voorzien van ribbels, zodat je op de tast voelt of je de afstandsbediening correct vastneemt, en ze niet ondersteboven gebruikt.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Heel veel content

De gaming-tab op het Home-scherm mag dan (voorlopig) nog steeds ontbreken op de toestellen in België en Nederland, maar dat betekent niet dat de gaming-content niet aanwezig is. Zowel Xbox-app, GeForce Now of Utomik, om maar enkele van de cloud gaming-apps te noemen, zijn wel degelijk beschikbaar in appstore. Via AI detecteert Samsung de game die je speelt en past de settings in de gamebar aan afhankelijk van wat je speelt. Zo worden in shooters de donkere details wat opgelicht of krijgt de grasmat in sportgames een natuurlijker grasgroen.

©Eric Beeckmans | ID.nl

En omdat Samsung graag inzet op de tv-beleving, worden de 2024-modellen allemaal geleverd met een zogeheten content-pack. Hiermee kun je verschillende streamingdiensten uitproberen, zowel voor film en series als voor sport, games of fitness. Samsung kon ons nog geen verdere details geven over welke diensten het precies gaat, maar het aanbod zal het mogelijk maken om de diensten een of meerdere maanden gratis te gebruiken, per dienst, zodat je ruim de tijd hebt om alles te proberen.

Music Frame: lifestyle draadloze speaker

Wat betreft soundbars was er weinig nieuws te vertellen door Samsung; daar gaat het hoofdzakelijk over wat kleinere aanpassingen en bijkomende modellen. Wat wel in het oog sprong, was de Music Frame; een draadloze luidspreker die past bij de lifestyle-aanpak van Samsung. De Music Frame ziet eruit als een vierkant fotokader van 35 x 35 cm. Een voet en muurbeugel zijn bijgeleverd zodat je kan kiezen hoe en waar je hem installeert. De stroomkabel is onopvallend waardoor ook wandmontage mogelijk is. Vooraan kun je een foto of beeld naar keuze in het kader stoppen en Samsung zal ook de optie voorzien om de acrylplaat vooraan volledig te voorzien van een beeld.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Alle drivers zitten verborgen in het kader en de klank was, voor zover we dat konden beoordelen, prima. De Music Frame ondersteunt Spotify Connect, Airplay of Chromecast, ook voor Hi-Res audio (192 kHz, 24-bit) en Dolby Atmos. Bovendien kun je deze luidspreker ook gebruiken met je Samsung-tv, hij werkt samen met de luidsprekers van je tv dankzij Q-Symphony. Stel hem in als achterluidspreker voor betere surround, of als je er twee hebt als stereopaar vooraan. Helaas wel enkel mogelijk met Samsung 2024 tv’s. De Music Frame (HW-LS60D) heeft een adviesverkoopprijs van 449 euro.

(dát kijkt lekker!)

5 Populaire televisies van Samsung

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube