Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor

© Eric Beeckmans | ID.nl

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor

Geplaatst: 27 februari 2024 - 14:10

Aangepast: 18 april 2024 - 08:20

Eric Beeckmans

In het voorjaar lanceren veel televisiemerken hun modellen voor het nieuwe jaar en Samsung organiseerde een speciaal evenement in het Duitse Frankfurt. Wat kunnen we dit jaar van de Zuid-Koreaanse producent verwachten op het gebied van televisies?

Als we naar de Neo QLED-line-up van Samsung kijken, zien we geen opvallende wijzigingen. Maar bij de oled-line-up is er wél veel nieuws te vertellen. Het topmodel, de S95D (55, 65 en 77 inch) krijgt een nieuwe generatie QD-oledpaneel dat volgens Samsung 20 procent helderder zal zijn. Hoe zich dat vertaalt in actuele cijfers, daarvoor is het wachten op de eerste tests. Maar dat was niet alles.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-IG2RaH8GS_GU-MsGccqgZA

© Eric Beeckmans | ID.nl

Het nieuwe paneel van S95D is uitgerust met de zogeheten ‘Glare Free’-technologie, oftewel een mat scherm. Dat heeft als groot voordeel dat je nauwelijks last hebt van reflecties, zelfs als die heel agressief zijn, zoals we konden zien in een getoonde demo. Daartegenover staat dat je een beetje contrast verliest, ook goed zichtbaar op een donker beeld in de demo.

De meningen zijn wat verdeeld, zo merkten we, maar wij vinden het een prima aanpassing. In een wat verduisterde omgeving heb je nog steeds optimaal oled-zwart en contrast, en bij veel omgevingslicht daalt het contrast een beetje, maar heb je geen lastige reflecties. De S95D is ook het enige oledmodel met een One Connect Box.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-NxCjDHQ9SxSjJr9WAvM9EA

Uitgebreide oled-line-up

Naast de S95D komen er twee nieuwe modellen uit: de S90D (in de formaten 48, 55, 65, 77 en 83 inch) en de S85D (55, 65 en 77 inch). Die gebruiken echter niet allemaal QD-oledtechnologie, maar ook W-oledtechnologie (zoals de tv’s van LG). In de S85D zal het vrijwel zeker allemaal W-oled zijn, bij de S90D zullen in elk geval de 48- en 83inch-versies W-oled zijn (die maten bestaan niet in QD-oledversie), maar over de 55-, 65- en 77inch-versies weten we dat niet. Samsung communiceert ook bewust niet over de technologie, alle modellen verschijnen onder de naam 'Samsung OLED'.

De adviesverkoopprijs van de OLED S85-, S90- en S95-modellen varieert van 1.899 euro tot 3.699 euro.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-QJrcZW5UQ_-2xVDbWz3-3g

© Eric Beeckmans | ID.nl

Samsung 8K-beeldverwerking en AI-upscaling

Ook 8K blijft duidelijk een speerpunt voor Samsung. De fabrikant weet dat er weinig of geen 8K-content beschikbaar is, en vindt upscaling om die reden erg belangrijk. Daarvoor wordt hard ingezet op AI. In de demo’s werden drie nieuwe features getoond van de NQ8 AI Gen3-processor. AI-upscaling levert enorm veel extra detail en scherpte, zelfs als het toestel start van een 720p-beeld en dus elke pixel moet omzetten in 36 nieuwe pixels. Volgens Samsung gebruikt de processor daarbij generatieve AI om echt nieuw detail te creëren.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-X0crQzGGRNab7q1Glh46oQ

© Samsung Electronics

Het beeld op de 8K QN900D was inderdaad aanzienlijk scherper dan op het oudere model. AI Motion Enhancer kan een bal die tijdens snelle bewegingen soms vervaagt of zelfs verdwijnt perfect in beeld houden. En de processor kan de tv ook zuiniger maken, zonder het beeld aan helderheid te laten inboeten, de demo toonde een winst van ongeveer 10 procent.

Al deze zaken waren echter verbonden aan de NQ8 AI Gen3, die over 512 neurale netwerken beschikt. Maar aangezien we nog steeds vinden dat een 4K-tv de slimmere keuze is, zaten we wat met de vraag of dit soort verbeteringen ook zichtbaar is in de NQ4 AI Gen2, die je op de meeste 4K-modellen van Samsung vindt. Een duidelijk antwoord bleef uit, maar we hopen dat dit soort verbeteringen in de komende jaren ook in de 4K-tv’s beschikbaar komt.

De Neo QLED 8K (QN900D en QN800D) is verkrijgbaar in beeldformaten van 65 tot 85 inch met adviesverkoopprijzen van 5.799 euro tot 10.999 euro.

Groot is in: meer 98 inch-tv’s

De tijd dat 100 inch alleen mogelijk was met een projector, ligt achter ons. Er zijn ondertussen 98inch-tv’s beschikbaar voor een degelijke prijs. Het is misschien niet voor iedereen, maar er is duidelijk vraag. Ook Samsung heeft dat gemerkt en breidt dit jaar zijn aanbod in die maat uit.

Naast de 8K-98QN990C en de 98QN80C die dit jaar doorlopen, komen er nu ook een 98QN90D en 98DU9070D. De eerste is een Neo QLED 4K-topmodel met mini-leds en full-array global dimming, de tweede een instapmodel met global dimming, dat vermoedelijk vooral met een scherpe prijs wil uitpakken.

Een vernieuwde Smart Hub

Samsung heeft de Smart Hub nog verder gestroomlijnd. Op het Home-scherm zijn nu extra tabs voor aanbevelingen (For You), live-tv (Live) en alle apps (Apps). Uiteraard blijft er op het Home-scherm ook centraal een rij met je favoriete apps. Aan de zijkant is er naast de sectie voor de Ambient-instellingen ook een bijgekomen onder de naam ‘Daily’. Daar vind je zaken terug zoals de Smart Things-omgeving, Workspace en Philips Hue, kortom meer het soort zaken die niet rechtstreeks met tv kijken te maken hebben. De instellingen en verbonden apparaten kun je hierdoor ook sneller bereiken. Zodra je die optie selecteert, verschijnt het als een overlay-menu op het scherm.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-FBh-PgksQAqbYVlFA2s4oQ

© Eric Beeckmans | ID.nl

De afstandsbediening is qua lay-out en uiterlijk niet veranderd, maar kreeg een kleine aanpassing voor gebruiksgemak. De onderzijde is links en rechts nu voorzien van ribbels, zodat je op de tast voelt of je de afstandsbediening correct vastneemt, en ze niet ondersteboven gebruikt.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-ATT6aag2Qe6s--Im89z7Yw

© Eric Beeckmans | ID.nl

Heel veel content

De gaming-tab op het Home-scherm mag dan (voorlopig) nog steeds ontbreken op de toestellen in België en Nederland, maar dat betekent niet dat de gaming-content niet aanwezig is. Zowel Xbox-app, GeForce Now of Utomik, om maar enkele van de cloud gaming-apps te noemen, zijn wel degelijk beschikbaar in appstore. Via AI detecteert Samsung de game die je speelt en past de settings in de gamebar aan afhankelijk van wat je speelt. Zo worden in shooters de donkere details wat opgelicht of krijgt de grasmat in sportgames een natuurlijker grasgroen.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-MjvJcWOjQ32_PAmCo0VLPA

© Eric Beeckmans | ID.nl

En omdat Samsung graag inzet op de tv-beleving, worden de 2024-modellen allemaal geleverd met een zogeheten content-pack. Hiermee kun je verschillende streamingdiensten uitproberen, zowel voor film en series als voor sport, games of fitness. Samsung kon ons nog geen verdere details geven over welke diensten het precies gaat, maar het aanbod zal het mogelijk maken om de diensten een of meerdere maanden gratis te gebruiken, per dienst, zodat je ruim de tijd hebt om alles te proberen.

Music Frame: lifestyle draadloze speaker

Wat betreft soundbars was er weinig nieuws te vertellen door Samsung; daar gaat het hoofdzakelijk over wat kleinere aanpassingen en bijkomende modellen. Wat wel in het oog sprong, was de Music Frame; een draadloze luidspreker die past bij de lifestyle-aanpak van Samsung. De Music Frame ziet eruit als een vierkant fotokader van 35 x 35 cm. Een voet en muurbeugel zijn bijgeleverd zodat je kan kiezen hoe en waar je hem installeert. De stroomkabel is onopvallend waardoor ook wandmontage mogelijk is. Vooraan kun je een foto of beeld naar keuze in het kader stoppen en Samsung zal ook de optie voorzien om de acrylplaat vooraan volledig te voorzien van een beeld.

Samsung komt met meer oled-tv's, grotere schermen en AI-processor-bKBlJSU2R-i3xoVoi4juMQ

© Eric Beeckmans | ID.nl

Alle drivers zitten verborgen in het kader en de klank was, voor zover we dat konden beoordelen, prima. De Music Frame ondersteunt Spotify Connect, Airplay of Chromecast, ook voor Hi-Res audio (192 kHz, 24-bit) en Dolby Atmos. Bovendien kun je deze luidspreker ook gebruiken met je Samsung-tv, hij werkt samen met de luidsprekers van je tv dankzij Q-Symphony. Stel hem in als achterluidspreker voor betere surround, of als je er twee hebt als stereopaar vooraan. Helaas wel enkel mogelijk met Samsung 2024 tv’s. De Music Frame (HW-LS60D) heeft een adviesverkoopprijs van 449 euro.

(dát kijkt lekker!)

5 Populaire televisies van Samsung

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten