QD-OLED in het kort: Nieuw schermtype verbetert HDR

© PXimport

QD-OLED in het kort: Nieuw schermtype verbetert HDR

Geplaatst: 25 januari 2022 - 06:46

Aangepast: 19 december 2023 - 07:43

Wesley Akkerman

Aan verschillende soorten beeldschermtypes hebben we geen gebrek. Nu kunnen we een nieuw type verwelkomen, in de vorm van QD-OLED. Maar wat is dat en wat heb je eraan? We leggen hier uit wat je erover wil weten.

QD-OLED is beeldschermtechnologie die aspecten van OLED combineert met eigenschappen van quantum dots (daar staan de Q en de D voor). Samsung ontwikkelde deze technologie met als doel de voordelen van OLED te bewaken,  zonder de negatieve eigenschappen.

OLED-schermen hebben een fantastisch contrast, perfecte zwartwaarden en grote kijkhoeken. Maar veel schermen hebben een lage maximale helderheid, waardoor HDR-prestaties beïnvloed worden. Door quantum dots te combineren met OLED, wil Samsung ervoor zorgen dat dit probleem opgelost wordt. Ook moeten de kleuren beter uit de verf komen.

Elders op de site lees je meer over de verschillen tussen OLED, QLED en LCD.

QD-OLED bestaat uit drie componenten

Een QD-OLED-paneel bestaat uit drie componenten. Een TFT-laag (met een elektrisch circuit dat door de OLED-laag heen gaat), een blauwe OLED-laag voor blauw licht en een laag van quantum dots. De verschillende kleuren zie je in beeld verschijnen wanneer er blauw licht door de quantum dot-laag heengaat. 

Door gebruik te maken van die laag, in plaats van een kleurenfilter, verliest het scherm bijna geen lichtenergie. Daardoor kan dit scherm een hogere helderheid aanbieden in vergelijking met traditionele OLED-panelen.

 

© PXimport

Aangezien QD-OLED-pixels zelf-emitterend zijn, kan het pixelniveau gedimd worden tot een perfecte zwartwaarde. Dankzij die diepe zwartwaarden en hogere helderheid, kunnen deze tv’s – zoals het er nu naar uitziet – een veel betere HDR-prestatie afleveren dan normale OLEDs. En dat moet natuurlijk resulteren in televisies met een fantastische beeldkwaliteit en een brede kleurenweergave, waardoor meer details zichtbaar zijn.

Zijn er ook nadelen?

Zitten er ook nadelen aan de nieuwe beeldtechnologie? Daar kunnen we ons nog niet over uitlaten. Vooralsnog zijn er wel kanttekeningen waar je rekening mee moet houden. Zoals het feit dat de prijs van deze tv’s – vooral in het begin – heel hoog is. Daarnaast weten we nog niets over mogelijke burn-in, waar traditionele OLED-schermen last van kunnen hebben.

De eerste tv met een QD-OLED-scherm aan boord, is er eentje van Sony. De Japanse elektronicafabrikant kondigde dat model aan tijdens CES 2022 in Las Vegas. Het gaat om de XR65A95J, die straks verkrijgbaar is in de formaten 55- en 65-inch. 

Heel veel weten we nog niet over de tv, zoals bijvoorbeeld de prijs, dus dat is in elk geval interessant om in de gaten te houden. Net zoals de technologie in het algemeen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten