PlayStation VR2 op het oog? Lees dan eerst dit artikel!
Eind februari bracht Sony in de vorm van de PlayStation VR2 een nieuwe accessoire uit voor de PlayStation 5. Heb jij deze nieuwe virtualrealitybril op het oog? Lees dan eerst even onderstaand verhaal, zodat je echt alles te weten komt over de hardware.
De PlayStation VR2 is Sony’s tweede poging een platform voor virtual reality neer te zetten. In dit artikel lees je meer over de bril en over de dingen waar je rekening mee moet houden.
- Wat zijn de verschillen met de eerste VR-bril van Sony?
- Missen er ook belangrijke onderdelen in het standaardpakket?
- En wat zijn de unieke functies van PS VR2?
Ook lezen: Gezond worden door te gamen? Met deze VR-apps kan het!
De PlayStation VR2 (of kortweg PSVR2) is de opvolger van Sony's eerste virtualrealitybril, die Sony in 2016 uitbracht voor PlayStation 4. Deze nieuwe headset komt exclusief uit voor de PlayStation 5 en biedt een enorme meerwaarde ten opzichte van zijn voorganger. Je sluit de PSVR2 met een enkele usb-c-kabel aan op de console (je hebt deze keer geen gedoe met kabels en een extra kastje) en de tracking verloopt nu via camera’s in de headset zelf. Je hoeft dus geen extra PlayStation Camera te kopen, of iets dergelijks. We kunnen wel stellen dat Sony de ervaring en installatie flink heeft gestroomlijnd.
Heb je al een PlayStation 5?
Bekijk hier welke je moet hebben en of hij op voorraad is!
Daardoor is virtual reality in feite toegankelijker dan ooit. Tenminste, op technisch vlak, aangezien de installatie een fluitje van een cent is. Het is vergelijkbaar met het aansluiten van een controller (nadat je het korte installatieproces hebt voltooid). De prijs gooit nog wel roet in het eten. De PSVR2 kost 599 euro en is daarmee 50 tot 150 euro duurder dan de console zelf (afhankelijk van welke versie je hebt staan). Goed om te weten: daar krijg je de bijbehorende Sense-controllers en een bedraad setje oordoppen bij, die ondersteuning aanbieden voor 3D-audio.
PSVR versus PSVR2: de verschillen
Het allergrootste verschil met de eerste PlayStation VR is dat versie 2 direct vanuit de doos speelbaar is. Toen je destijds het eerste model kocht, hoefde je weliswaar niet meteen een orgaan te verkopen, maar je moest als early adopter wel nog een camera en Move-controllers aanschaffen. Later verschenen er bundels, maar die gingen ook voor een hogere prijs over de toonbank. Het is vanzelfsprekend niet het enige verschil tussen beide modellen. Hieronder nemen we de overige verschillen met je door, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Zoals je kunt zien en hebt kunnen lezen, heeft Sony de headset flink onder handen genomen. Deze keer zit er een groot oledpaneel in de bril, die per oog een resolutie van 2.000 bij 2.040 pixels biedt. Voor een ontzettend breed kleurenbereik ondersteunen de beelden deze keer de HDR-standaard. Daarnaast is het fijn om te zien dat je de camera’s voor het tracken van je bewegingen ook kunt gebruiken om te zien wat er daadwerkelijk voor je gebeurt. Met een druk op de knop kun je nu door die lenzen kijken, waardoor je de bril niet hoeft af te zetten als je iets wilt pakken.
Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je een berichtje op je smartphone krijgt of als je even wat wilt drinken. Ben je een Sense-controller kwijt of schakel je over op de DualSense? Ook dan kan de PSVR2 op je gezicht blijven zitten. Je kunt namelijk prima zien waar je spullen liggen.
Om de PlayStation VR2 te kunnen gebruiken, dien je genoeg ruimte in je omgeving te hebben. De minimale sta-ruimte betreft een oppervlak van 2 bij 2 meter. Dan kun je vrij bewegen en ronddraaien, zonder dat je ergens tegenaan botst. Maar je kunt ook een zitruimte instellen; dan heb je minimaal 1 bij 1 meter nodig. Geen nood: het is allemaal minder ingewikkeld dan je zou verwachten. Dit stel je in tijdens het installatieproces en je kunt bovendien op een later moment de ruimte bijstellen of veranderen.
Exclusieve functies voor PSVR2
We hebben al een aantal functies opgesomd die exclusief beschikbaar zijn voor de PlayStation VR2, zoals het aanpassen van de speelruimte en de optie om door de camera’s van de bril heen te kijken. De beelden die je dan te zien krijgt, worden in real-time doorgestuurd (daar zit dus geen vertraging in) en zijn in zwart-wit. Dat is even wennen, maar we zijn maar wat blij dat het überhaupt mogelijk is. Een VR-bril opzetten heeft soms best wat voeten in de aarde, omdat je de lenzen, houder en band helemaal moet instellen. Verder is de PSVR2 voor een nóg meeslepender ervaring voorzien van haptische feedback.
Daarnaast is het nu mogelijk een livestream uit te voeren met de PSVR2 op. Dat kon in principe al met het eerste model, maar de PlayStation 5 biedt alle opties die je zou verwachten. Je kunt jezelf ook uitzenden, als je dat wilt, waarbij je je digitale evenbeeld als het ware vóór de gameplay kunt plakken. Je moet dan nog wel investeren in een speciale PlayStation 5-camera, maar dan kun je als streamer alles vanuit het menu van de PS5 regelen. De verwachting is niet dat heel veel mensen hier gebruik van zullen maken, maar het is fijn om te zien dat Sony aan dit soort zaken denkt.
Met de PlayStation 5-headset kun je games volledig in virtual reality beleven, dat staat vast. Maar andere content kun je ook in een soort 2D-modus bekijken. Naast de VR-modus biedt PSVR2 namelijk ook een bioscoopmodus aan. Dat is ook het scherm dat je in beeld ziet staan wanneer je door het menu navigeert. Zo kun je bijvoorbeeld een film kijken, als je dat zou willen. Ook kun je hier normale spellen op spelen, zonder dat je de headset af hoeft te doen. Dan kan je partner ondertussen de tv voor wat anders gebruiken; of je moet het simpelweg heel fijn vinden om zo je games te ervaren.
Dingen om rekening mee te houden
We hebben net al even genoemd wat je zoal bij de PlayStation VR2 krijgt. In principe is het zo dat je een compleet pakket in huis haalt: alle benodigde kabels, de bril, twee controllers en oortjes. Wat we een groot gemis vinden, is het ontbreken van een goede oplader. Je kunt beide Sense-controllers opladen met een (meegeleverde) usb-c-kabel, maar als je een draadloze lader wilt, dan moet je die los aanschaffen. Dat is wat ons betreft een groot gemis. Nu wordt dat draadloze oplaadstation als een optionele accessoire verkocht, maar dat is het eigenlijk niet.
De Sense-controllers gaan zo’n vier tot vijf uur mee. Nu is dat genoeg voor een avondje virtual reality, maar het is irritant om de opladers dan steeds via een kabel te moeten opladen. Bovendien gaan ze vanzelf leeg als je ze niet gebruikt, waardoor de kans groot is dat ze niet klaar zijn voor gebruik als je spontaan zin hebt om te gamen. Een draadloos oplaadstation had dat probleem kunnen oplossen; dan leg je de Sense-controllers daar op en liggen ze op je te wachten tot je zover bent. En gezien de hoge prijs had zo’n oplaadstation echt niet misstaan...
Tot slot willen we nog meegeven dat je alléén PSVR2-games op deze headset kunt spelen. Dat klinkt misschien logisch, maar ergens was het ook wel logisch geweest om de tweede PSVR backward compatible te maken, zodat de games van de eerste generatie gewoon speelbaar waren. Van bepaalde games bestaan twee versies en sommige spellen zul je opnieuw (al dan niet met korting) moeten aanschaffen. Ook dat voelt niet helemaal oké, maar we weten niet of er veel extra werk in zat voor de ontwikkelaars. Gelukkig houden de grootste problemen daar wel op voor de PSVR2.