ID.nl logo
Help, ik ben gehackt!
© CIDimport
Huis

Help, ik ben gehackt!

Online sociale netwerken en andere accounts worden steeds belangrijker en zijn voor sommigen zelfs net zo onmisbaar als een mobieltje. Als uw mobiele telefoon wordt gestolen, bent u vaak binnen een paar dagen weer bereikbaar. Maar als iemand er met uw Facebook-, Twitter of Gmail-account vandoor gaat, ligt dat een stuk lastiger. We laten u daarom zien wat u moet doen als een van uw accounts gehackt is, hoe u de meeste kans hebt die terug te krijgen en wat u kunt doen om diefstal in de toekomst te voorkomen.

©CIDimport

Alles online doen is de trend. Het risico op verlies van gegevens door bijvoorbeeld een crash is kleiner en u kunt altijd en overal bij uw gegevens, zelfs op uw mobiel. Helaas is er ook een donkere kant. Regelmatig horen we in het nieuws berichten over hackers die in één keer de gegevens van soms miljoenen accounts in handen weten te krijgen. En ook blijkt het kraken van wachtwoorden vaak kinderlijk eenvoudig. Veel mensen gebruiken dezelfde (korte) wachtwoorden voor meerdere accounts. Populair zijn nog steeds: naam huisdier/partner/kind, hobby, verjaardag datum en lievelingskleur. Uit analyse door de site Tweakers.net van de eigen wachtwoordendatabase met hierin de gegevens van alle gebruikers bleek dat met behulp van vrij verkrijgbare woordenlijsten binnen een half uur de helft van de wachtwoorden kon worden gekraakt. Hackers weten dat en kunnen op die manier op goed geluk proberen uw account te kraken, bijvoorbeeld via informatie die u over uzelf op Facebook plaatst.

Volgens Symantec heeft zo’n 40 procent van de volwassenen in Nederland te maken gehad een vorm van cybercriminaliteit. In vijf procent van de gevallen ging het daarbij om een sociale mediaaccount voor bijvoorbeeld Facebook dat gehackt was. Opvallend was dat in bijna de helft van de gevallen dit in de afgelopen twaalf maanden plaatsvond. En dan blijkt van de ene op de andere dag dat iemand anders zich voor u uitgeeft, uw vrienden ongewenste mail, tweets of andere berichten stuurt en u zich niet langer kunt aanmelden.

Juridische kant

Account gestolen of gegijzeld? Helaas heeft naar de politie stappen niet zoveel zin. Identiteitsdiefstal is op zich niet strafbaar. Pas als er iets met uw account wordt gedaan, kan dat strafbaar zijn. Arnoud Engelfriet (www.arnoud.engelfriet.net) is ict-jurist en gespecialiseerd in internetrecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In zijn nieuwe boek Security, dat binnenkort verschijnt, gaat hij uitgebreid in op dit onderwerp. Arnoud: “Andermans naam aannemen (met opzet of per ongeluk) is niet strafbaar. Pas vervolghandelingen die zijn verricht onder die aangenomen identiteit kunnen leiden tot strafbare feiten.”

Als voorbeeld noemt hij het gebruiken van iemands identiteit voor het bestellen van spullen. Daarnaast is ook het opheffen van iemands account (vernieling van gegevens) of het gebruik van iemands naam en wachtwoord voor het lezen van mail (computervredebreuk) strafbaar. Ook andere gevolgen van identiteitsdiefstal kunnen strafbare feiten opleveren. Denk aan valsheid in geschrifte of smaad, bijvoorbeeld door je voor iemand anders uit te geven en een vervalst bericht uit te sturen met de tekst: “ik ben een dief”. Inloggen op andermans account is ook geen identiteitsdiefstal, maar wél een vorm van computervredebreuk. In alle gevallen geldt: er kan formeel pas iets aan worden gedaan nadat de gevolgen zijn ingetreden. Zelf denken we echter dat de kans erg klein is dat de politie daadwerkelijk stappen zal ondernemen wanneer een onbekende met uw Facebook-account aan de haal gaat of zich voor u uitgeeft.

Voorbeeld 1: Aan de haal met Hotmail 

Computer Idee lezer J. van Staa (40) uit Utrecht meldde ons dat iemand met zijn Hotmail-account aan de haal was gegaan. Opeens ontvingen vrienden en familie beledigende teksten die afkomstig waren van het bijbehorende e-mailadres, zonder dat hij of zijn vrouw deze hadden geschreven. Inloggen ging nog wel maar het veranderen van het wachtwoord had niet het gewenste resultaat. “Uiteindelijk hebben we het Hotmail-account verwijderd en een nieuwe aangemaakt. Daarna hebben we iedereen middels een sms geïnformeerd. Persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld telefoonnummers sturen we vanwege ellende in het verleden ook niet langer via de e-mail en van dit nieuwe e-mailaccount veranderen we regelmatig het wachtwoord.” Van Staa is verbaasd over het feit dat er nog steeds zo nonchalant wordt omgesprongen met gegevens. “Natuurlijk wil je dat je toekomstige werkgever via een vacaturesite contact met je kan opnemen, maar het wel heel jammer als blijkt dat je e-mailadressen en telefoonnummers zo’n beetje door iedereen kunnen worden opgevraagd.”

Wat kan ik wel doen?

Account gehackt? In de praktijk zult u het helemaal zelf op moeten knappen. Er zijn 2 scenario’s denkbaar. In het eerste geval hebt u nog wel toegang, in het tweede niet.

Als u nog wel kunt inloggen...

- Zorg ervoor dat u uw pc scant op de aanwezigheid van virussen, malware en keyloggers zodat u voorkomt dat hackers opnieuw met uw account(s) aan de haal kunnen gaan.

- Log in op uw account en check de instellingen. De hacker heeft bijvoorbeeld ingesteld dat mail automatisch moet worden doorgestuurd, of heeft externe applicaties toegang gegeven tot uw account. Verwijder verdachte apps of schakel ze uit.

- Controleer of vrienden en relaties via dit account berichten hebben ontvangen, bijvoorbeeld met een smeekbede om geld of malware. Stel ze op de hoogte van het feit dat uw account was misbruikt en vraag ze deze berichten te verwijderen.

- Stel een nieuw en solide wachtwoord in (zie kader: 5 Wachtwoordwijsheden) en geef een nieuw alternatief e-mailadres op waarop contact met u kan worden opgenomen als u bijvoorbeeld uw wachtwoord bent vergeten.

Voorbeeld 2: Gmail-account gegijzeld

Onlangs schreef de Engelse journaliste Rowenna Davis over de vervelende gevolgen nadat haar Gmailaccount was overgenomen door een hacker. De hacker stuurde uit naam van Rowenna al haar contactpersonen een e-mail waarin stond dat zij in nood ergens in Spanje zat en dringend geld nodig had. De gegevens voor een rekening bij Western Union om het geld naar over te maken stonden er netjes bij. Toen zij een mailtje stuurde naar het betreffende account met als onderwerp “Aan hen die mijn account hebben gehackt” en de vraag of ze dan tenminste haar adressenboek kon krijgen, kreeg ze binnen een paar minuten antwoord. “Natuurlijk, maar dat kost je dan wel 500 pond.” Wat vooral opvalt aan het hele verhaal is dat de politie totaal geen idee heeft hoe met zo’n zaak moet worden omgegaan en dat Google weinig medewerking verleende. Via een vriend van een vriend die bij Google werkt heeft ze haar account uiteindelijk toch weten terug te krijgen. Daarmee heeft ze waarschijnlijk meer geluk dan de naar schatting 3.000 mensen die alleen al in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks slachtoffer zijn van deze vorm van chantage / oplichting.

Als u niet langer kunt inloggen...

- Probeer uw account terug te krijgen. Dat kunt u via de achterdeur doen door gebruik te maken van de optie ‘Wachtwoord vergeten’. Hiermee kunt u het wachtwoord ‘resetten’ en het tijdelijke nieuwe wacht woord naar u laten mailen. Dit werkt alleen als de hacker deze instellingen nog niet heeft gewijzigd.

- Veel sociale netwerken / sites hebben een optie waarmee u kunt doorgeven dat uw account gehackt is. Deze vindt u door te zoeken op ‘naam sociaal netwerk gehackt / hacked’. Afhankelijk van de te volgen procedure krijgt u uw account al of niet terug in handen. Houd er wel rekening mee dat deze methode lang kan duren en geen enkele garantie biedt. Bij Facebook doet u dit via facebook.com/help/hacked, bij Twitter via th3.cc/c25330, bij Google via th3.cc/bcbdc3 en bij Hyves via hyves.nl/veilighyven.

- Stuur een bericht naar het gehackte account en vraag de hacker in alle redelijkheid uw account terug te geven. Laat u niet chanteren en betaal zeker geen geld. Indien u het account terugkrijgt, doorloop dan de stappen onder het kopje ‘Als u nog wel kunt inloggen’. Beschouw anders het account als verloren.

- Account kwijt? Begin met een schone lei en stel vrienden en relaties op de hoogte van het feit dat uw account gehackt is en dat u hier niet langer op bent te bereiken. Geef uw nieuwe gegevens door en vraag ze de gegevens van het gehackte account te verwijderen.

Voorbeeld 3: Chantage op sociale netwerken

Dat het niet noodzakelijk is om eerst gehackt te worden voordat iemand met uw identiteit aan de haal kan gaan, blijkt uit onderzoek door Kaspersky. Een groeiend aantal mensen wordt het slachtoffer van chantage door criminelen die op hun naam een sociaal profiel aanmaken en vervolgens dreigen compromitterende documenten en foto’s aan vrienden en familie door te spelen. Uw account is zo’n geval niet gehackt maar iemand geeft zicht wel voor u uit. Internetjurist Arnoud Engelfriet adviseert om – ook als u niet actief bent – toch bij zoveel mogelijk sites en diensten een account te registreren zodat een ander dat niet meer kan doen. “Helaas werkt dit niet altijd, want hackers kunnen vaak een variatie op uw naam invullen of gewoon een nepnaam verzinnen als gebruikersnaam en dan bij ‘echte naam’ alsnog uw naam invullen.”

5 Wachtwoordwijsheden

 

1

Een zwak punt van wachtwoorden zijn vaak de geheime vragen die gebruikt worden om een wachtwoord te achterhalen wanneer de eigenaar dit vergeten is. De hacker die in 2009 het Yahoo mailaccount kraakte van gouverneur Sarah Palin wist via deze achterdeur het wachtwoord boven water te krijgen. Pas dus op en gebruik geen domme vragen met een strekking als “Wat is uw favoriete kleur?”.

 

 

2

Bewaar uw wachtwoorden niet online, bijvoorbeeld in Google Docs of DropBox. Wanneer dit account gekraakt wordt, kan een hacker zich direct toegang verschaffen tot uw andere accounts en ontstaat een domino-effect. Bedenk voor elk afzonderlijk account een sterk wachtwoord en gebruik – wanneer deze moeilijk zijn te onthouden – een wachtwoordkluis als Password Safe (passwordsafe.sourceforge.net), KeePass (keepass.info) of LastPass (lastpass.com). Deze tools beschikken vaak ook over een hulpje waarmee veilige wachtwoorden kunnen worden gegeneerd.

 

 

3

Zelf veilige wachtwoorden kiezen? Zorg ervoor dat ze minimaal 8 karakters lang zijn, geen bestaande woorden bevatten en zowel letters, cijfers als leestekens bevatten. Een trucje om unieke wachtwoord te bedenken die u ook nog kunt onthouden is door zelf een bepaalde regel te bedenken. Voorbeeld: De tweede letter van de website, de eerste letter in hoofdletters, SHIFT + de cijfers van uw postcode, en de laatste 3 letters van de site in omgekeerde volgorde. Als uw postcode 2025 AA zou zijn, dan wordt uw wachtwoord voor Facebook aF@)@%koo en dat van LinkedIn iL@)@%nid. Ter vergelijk: wachtwoorden van 8 karakters lang die alleen uit kleine letters bestaan worden binnen 2 uur gekraakt. Het toevoegen van slechts één hoofdletter of symbool zorgt ervoor hackers zo’n 200 jaar tijd nodig zullen hebben.

 

 

4

Wijzig belangrijke wachtwoorden regelmatig. Daarmee vergroot u de kans dat hackers en internetcriminelen niets kunnen doen, ook al hebben ze uw accountgegevens bijvoorbeeld door diefstal in handen gekregen. Tegen de tijd dat uw gegevens doorverkocht zijn of criminelen hun slag willen slaan werkt het wachtwoord dat ze hebben niet langer.

 

 

5

Vermijd het gebruik van openbare computers. Zelfs als u via een beveiligde verbinding gebruik maakt van uw accounts, is het vrij eenvoudig om met een zogeheten keylogger die uw toetsenbordaanslagen registreert uw wachtwoorden af te luisteren.

 

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 2, jaargang 2012.

 

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.