Workshop MusicBee

© CIDimport

Workshop MusicBee

Geplaatst: 2 juli 2014 - 10:55

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:18

Redactie ID.nl

Om prettig te kunnen werken met grote muziekverzamelingen zijn heel wat mooie programma’s beschikbaar. MusicBee is er zo een. In het vorige nummer lieten we u nader kennismaken met Jaangle, een prima alternatief voor Windows Mediaspeler of iTunes als het gaat om het beheren van uw muziekverzameling. Er is op dat gebied echter nog veel meer keus, zoals MusicBee.

1. Downloaden en installeren

We surfen naar getmusicbee.com en klikken daar op Latest release onder Download. We kunnen nu kiezen uit de standaard-versie of een portable-versie. Die laatste is handig wanneer u het programma overal (bijvoorbeeld vanaf usb-stick) wilt kunnen gebruiken of het register niet wilt vervuilen. Wij kiezen echter de gewone versie en klikken onder Start Download op Direct. We slaan het bestand (MusicBeeSetup_2_1.zip, 28 MB) op in een map naar keuze en pakken het uit met een programma als WinRar. Vervolgens starten we het uitgepakte installatiebestand MusicBeeSetup_2_1.exe. We geven UAC-toestemming, klikken op Next. I Agree, Install en Finish. MusicBee wordt nu automatisch gestart en we kunnen onze voorkeurstaal kiezen. We selecteren Nederlands en klikken op Next.

2. Muziek toevoegen

Bij de eerste start wil MusicBee onze muziekverzameling gaan scannen om deze aan de database toe te voegen (Afb.1). MusicBee kan uit de voeten met bestaande bibliotheken van iTunes of Windows Mediaspeler maar wij kiezen voor ‘scan op bestaande nummers’. Als uw muziek zich allemaal in de reeds ingevulde mappen bevindt kunt u die aangevinkt laten. In ons geval halen we de vinkjes weg, klikken we op Kies Mappen en vinken we de mappen aan waar we onze muziek bewaren. Dat mag op het hoogste niveau want MusicBee voegt zelf alles daaronder toe (dus d:\mp3 voegt alle mappen daaronder toe). Tot slot klikken we op Nu Scannen. Afhankelijk van de grootte van de verzameling zal MusicBee enkele tot tientallen minuten bezig zijn waarbij het programma de vordering helaas niet toont (in ons geval zo’n 25 minuten voor 140.000+ tracks). Geduld, dus.

Workshop MusicBee-15990838

© CIDimport

3. Muziek spelen

De ingelezen muziek vinden we terug in de navigatieboom links in beeld onder Bibliotheek, Muziek. Hier vinden we ook speciale rubrieken voor podcasts of luisterboeken en kunnen we naar radio luisteren. Via Computer kunnen we ook muziek zoeken en spelen die we niet in de Bibliotheek hebben opgenomen. Met Bibliotheek, Muziek geselecteerd kunnen we bovenin snel een genre, artiest en/of album selecteren waarna we in het grootste venster een lijst zien met tracks die aan de selectie voldoen. We kunnen ook in elke rubriek kiezen voor Alle om door de hele bibliotheek te bladeren.
Wanneer we dubbelklikken op een nummer wordt dit gestart. In het venster Nu Spelend worden bovendien alle nummers uit de gemaakte selectie toegevoegd en MusicBee zal daarmee vanzelf doorgaan (Afb.2).
Wanneer we rechtsklikken op een nummer hebben we nog meer mogelijkheden. We kunnen afspelen, als volgende of als laatste in de speellijst zetten. We kunnen via Speel Meer ook alles van een artiest (of vergelijkbaar) spelen of complete albums aan de lijst toevoegen.

Workshop MusicBee-15990842

© CIDimport

4. Informatie toevoegen

Zoals we tijdens het afspelen kunnen zien probeert MusicBee een albumhoes van internet te halen voor het nummer dat wordt gespeeld (rechtsonder). In dat zelfde schermdeel zien we een tabblad Songtekst. Klikken we daarop dan zal MusicBee proberen de tekst van een nummer op internet te vinden. De informatie die MusicBee ophaalt is helaas niet zo uitgebreid als bij concurrent Jaangle maar het programma kent wel één aardig kunstje. Daarvoor klikken we op de menuknop (MusicBee, linksboven) en kiezen Beeld, Theater Mode, Artist Picture (of de Flickr-variant). De muziek wordt nu gespeeld met (indien vindbaar op internet) een diashow van de betreffende artiest en de songtekst van het spelende nummer (Afb.3). De Theater Mode kunnen we afsluiten met Esc.

Workshop MusicBee-15990847

© CIDimport

5. Tags

MusicBee is zeer behulpzaam als het om taggen gaat en dat is maar goed ook want een in grote muziekverzameling zonder goede tags vind je eenvoudigweg niets terug. Maar welke nummers hebben ontbrekende tags? Daarvoor heeft MusicBee een handig filter. Via het menu Hulpmiddelen, Tagging Hulpmiddelen, Bestanden met ontbrekende tags krijgen we een lijst met alle nummers waarvan de belangrijkste tags (zoals Artiest, Album, Titel, Genre en Jaar) ontbreken. We kunnen echter ook verder verfijnen op specifieke ontbrekende tags.
Het daadwerkelijke taggen kan op vele manieren. We selecteren bijvoorbeeld een nummer uit de lijst en rechtsklikken erop. We kunnen dan kiezen voor Autotag per nummer, Nummer identificeren. Klikken we nu op Doorgaan dan worden de tags opgezocht en als ze worden gevonden dan verdwijnt het nummer automatisch uit de lijst met ongetagde nummers. Vindt MusicBee niets dan kunnen we ook nog de optie ‘identificeer nummer…’ aanzetten (Afb.4). Het programma probeert nu het nummer ‘op gehoor’ te herkennen zoals de bekende Shazam-app.
Als dat ook niets oplevert maar de bestandsnaam bevat wel nuttige informatie dan kunnen we ook nog proberen die informatie over te zetten naar de juiste tags. Een ongetagd nummer in de map U2\October\01-Gloria.mp3 kunnen we dan taggen door MusicBee te zeggen dat het de vorm <Album artiest>\<Album>\<Track#> - <Titel> heeft.
Op vergelijkbare manier kan MusicBee voor u filteren welke nummers nog geen hoesje, songtekst, enzovoort hebben. Overigens is het taggen van muziek een kunst op zich waarop we binnenkort uitgebreid terugkomen.

Workshop MusicBee-15990850

© CIDimport

6. Muziek weergeven

We zagen al even de Theater Mode voorbijkomen maar daar zitten niet de enige visualisaties die MusicBee te bieden heeft. Uiteraard is er ook het bekende abstracte werk dat we van veel spelers kennen. U vindt het onder Beeld, Toon Visualizer. Via Beeld, Selecteer Visualizer selecteert u het gewenste visuele effect.

7. Geluid aanpassen

Uiteraard beschikt MusicBee over een uitgebreide equalizer om het geluid naar uw hand te zetten. U vindt hem onder het equalizer-pictogram rechtsonder. De equalizer geeft ook toegang tot digitale effecten (dsp’s) waarmee u het geluid te lijf kunt. Standaard zijn er twee meegeleverd maar u kunt zelf effecten toevoegen als die voldoen aan de Winamp-standaard. Deze effecten zijn volop te vinden op internet.

8. Beeld aanpassen

Wanneer u niet tevreden bent over het standaard-uiterlijk van MusicBee dan hebt u volop mogelijkheden om daar wat aan te doen. Onder Beeld, Skins is een groot aantal voorgebakken kleurenschema’s te vinden en kunt u nieuwe downloaden. Via Beeld kunt u ook het totale uiterlijk aanpassen. Dat kan met presets als Mini Speler maar u kunt de lay-out ook naar uw hand zetten via Snelle Opmaak.

9. Zoeken

In stap 3 zagen we al even de filters voor genre, artiest en album waarmee we de enorme lijst met muziek een beetje kunnen uitdunnen. Filteren we op dat laatste criterium dan houden we doorgaans wel een hanteerbaar lijstje over waarop we snel op zicht iets kunnen vinden. De twee andere criteria kunnen echter nog steeds onhandelbaar lange lijsten opleveren.
Om het zoeken te vergemakkelijken zijn er heel veel extra mogelijkheden. We kunnen bijvoorbeeld rechtsklikken op de rubrieksbalk (Genre, Artiest, Album) en kiezen voor Opmaak Configureren, 4 Kolommen. Er verschijnt nu een nieuwe filterkolom (opnieuw Album). Rechtsklikken we daarop dan kunnen we er bijvoorbeeld Jaar van maken en zo filteren we heel snel alle nummers uit een bepaald jaar.
In stap 5 zag u hoe u alle ongetagde bestanden kon opvragen. Het filter dat daarmee wordt getoond kunnen we ook gebruiken om te zoeken. Wanneer we in plaats van ongetagde bestanden kiezen voor Aangepast filter dan kunnen we een hele waslijst aan criteria opgeven zoals Artiest is A, B of C en Genre is niet X of Y.
Tot slot is er natuurlijk nog de directe zoekfunctie. Het zoekbalkje rechtsboven laat u in meerdere rubrieken tegelijk zoeken en zo vindt u met ‘Spark’ zowel het nummer Sparks van The Who als muziek van The Sparks. Klikken we op het driehoekje naast het vergrootglas dan kunnen we Aangepast Zoeken en dat levert mogelijkheden zoals de eerder genoemde samengestelde filters.

Was dat alles? Nog lang niet. We hebben het nog niet gehad over branden, rippen, converteren, normaliseren, dubbele muziek zoeken, enzovoort. Nog genoeg te ontdekken, dus!

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten