Photoshop Elements 7 versus Photoshop CS4 (2)
In ons drieluik over Photoshop Elements 7 en CS4 (bewerken, beheren en publiceren) staan we deze keer stil bij het verschil in de mogelijkheden tussen deze twee programma's op het gebied van beheer van digitale foto's.
In ons drieluik over Photoshop Elements 7 en CS4 (bewerken, beheren en publiceren) staan we deze keer stil bij het verschil in de mogelijkheden tussen deze twee programma's op het gebied van beheer van digitale foto's. Want hoewel het bewerken van foto's ons aller aandacht heeft, is het beheren van foto's niet minder belangrijk.
Photoshop CS4: Bridge CS4
©CIDimport
Bridge CS4
De interface van Bridge CS4 met miniaturen, ster- en kleurwaarderingen, collecties, zoekopties en trefwoorden.
Als u een los pakket Photoshop CS4 aanschaft, krijgt u meer dan alleen dit bewerkingsprogramma en wordt ook Bridge CS4 geïnstalleerd. Deze module heeft een brugfunctie (vandaar de naam Bridge) tussen de verschillende onderdelen van de totale Creative Suite van CS4, waar ook Illustrator en inDesign toe behoren. Het is bedoeld om allerlei documenten die met deze programma's zijn gemaakt, naadloos met elkaar te gebruiken in de diverse publicaties. Hebt u alleen Photoshop CS4 op uw computer, dan kan het echter perfect dienen om uw foto's te beheren. Bridge CS4 is niet als losse component te installeren.
Photoshop Elements 7: Organizer
Ook Elements 7 heeft een module voor het beheren van foto's onder de naam Organizer en kan net als Bridge CS4 als onafhankelijk onderdeel van de bewerkingsmodule worden geopend en gebruikt. U hoeft dus niet per se bezig te zijn met het bewerken van foto's om in Bridge of de Organizer te kunnen werken.
Beheerprincipe Bridge CS4
Hoewel u zowel met Bridge als met Organizer foto's kunt beheren, is het onderliggende principe van beide programma's geheel verschillend. Bridge CS4 baseert zijn hele structuur op die van Windows Verkenner. Om foto's te kunnen zien en organiseren bladert u door de daadwerkelijke mappenstructuur van Verkenner. Wordt een bestand verwijderd via Verkenner, dan verdwijnt het ook uit Bridge en omgekeerd. In beide gevallen belandt het bestand direct in de Prullenbak.
Beheerprincipe Organizer
©CIDimport
Organizer Elements 7
De interface van de Organizer van Elements 7 met miniaturen, sterwaarderingen, albums, zoekopties, trefwoorden en Maps.
In de Organizer van Elements werkt het net even anders en wordt uitgegaan van Catalogi. Zo'n catalogus bevat niet de fysieke bestanden, maar slechts een verwijzing ernaar en laat daarvan een miniatuurvoorstelling zien. Het is eigenlijk net als de index in een bibliotheek met alle titels van de boeken die daadwerkelijk in de rekken staan. Schrapt u een titel in de catalogus, dan blijft ze echter gewoon op de boekenplank staan (map in Windows) en haalt u een boek uit het rek, dan is het nog wel in de index te vinden. Het beheer van foto's met Elements moet dus uitsluitend met de Organizer gebeuren en niet in combinatie met Windows Verkenner, omdat dan de kans groot is dat foto's wel in Elements te zien zijn, maar niet meer op de harde schijf staan of omgekeerd.
Bridge CS4: downloaden
Bridge CS4 gebruikt dus de mappenstructuur van Windows Verkenner als 'catalogus' en u kunt dan ook meteen aan de slag met het beheer van uw foto's. Dat begint al bij het downloaden naar de computer. Dit is te regelen via het dialoogvenster van de Photo Downloader van Bridge, waarmee locatie en allerhande zaken (hernoemen, omzetten naar DNG en backup) in te stellen zijn, die meteen bij het kopiëren van geheugenkaartlezer of camera naar de computer uitgevoerd worden.
Bridge CS4: selecteren
Na download worden de betreffende beelden direct als miniaturen weergegeven, waarvan de volgorde kan worden gewijzigd door een ander sorteercriterium of zelfs door het verslepen van miniaturen. Meteen kan begonnen worden met selecteren. De weergave Filmstrip is hiervoor ideaal en met een steraanduiding van 1 tot 5 (Ctrl-1 tot Ctrl-5) is snel het kaf van het koren te scheiden. Aan de selectie kunnen eenvoudig trefwoorden worden toegevoegd, die vooraf netjes in een boomstructuur aangemaakt zijn. Onderdelen van een selectie kunnen direct naar een virtuele Collectie worden gesleept. Zo hebt u met de collectie Favorieten altijd uw beste foto's bij de hand, ongeacht de locatie op de harde schijf. Van elke foto zijn de exif-gegevens te zien in het paneel aan de rechterzijde.
Bridge CS4: terugvinden
Het terugvinden van foto's is eenvoudig. Dit kan zijn op basis van de toegekende trefwoorden in het paneel Filters aan de linkerzijde. Maar wilt u op basis van andere gegevens op een specifieke locatie zoeken, zoals bijvoorbeeld de ISO-waarde van de foto, dan biedt het dialoogvenster Zoeken (Ctrl-F) uitgebreide mogelijkheden. De zoekresultaten worden weer als miniaturen weergegeven en door hierop rechts te klikken, komen een reeks aan handelingen beschikbaar, zoals de locatie van het bestand in Verkenner, zodat u ook bij een zoekactie over de gehele computer de map weer terug kunt vinden, waarin zich een bepaalde foto bevindt.
Bridge CS4: bewerken
Moet een foto bewerkt worden, dan kan door dubbelklikken op het miniatuur Photoshop CS4 geopend worden en de correcties worden aangebracht. Deze worden na sluiten van Photoshop CS4 weer direct in Bridge weergegeven.
Elements 7 Organizer: importeren
Net als bij Bridge start het beheer van foto's bij de Organizer van Elements 7 met een downloadhulp. Het dialoogvenster is nagenoeg identiek aan dat van Bridge, al bevat deze laatste wat meer professionele opties, zoals het omzetten naar DNG. Bij de Organizer kan men bij importeren automatisch rode ogen laten verwijderen, een meer consumenten-gerelateerde optie. De geïmporteerde foto's worden weer in een raster als miniatuur weergegeven en door hierop te dubbelklikken wordt de foto beeldvullend getoond.
Elements 7 Organizer: bladeren en waarderen
Met de pijltjestoetsen naar links en rechts kan nu door een serie foto's gebladerd worden. Door een simpele druk op 1 tot 5 kan een sterwaardering worden toegekend. Wordt hierop gefilterd, dan kan deze groep foto's weer eenvoudig van een vooraf bepaald trefwoord worden voorzien of in een Album worden gezet, de evenknie van de Collecties van Bridge.
Elements 7 Organizer: terugvinden
Een foto terugvinden is dan ook geen probleem en ook nu weer kan op allerlei criteria worden gezocht, zelfs in de Exifgegevens van de foto's. De zoekopdracht kan zelfs worden opgeslagen. Als u bijvoorbeeld een actueel overzicht wilt van al uw foto's genomen met een bepaalde camera, dan is dat een kwestie van het uitvoeren van die opgeslagen zoekopdracht en u hebt ze direct allemaal bij de hand. Klikken we rechts op een miniatuur, dan geeft het pop-upmenu een lange reeks van relevante opties. Je kunt zelfs plaatsen aan foto's toekennen en deze met een prikkertje op een atlas koppelen zoals Google Maps. Leuk.
Conclusie: Bridge CS4
Bridge van CS4 is een perfecte beheermodule voor uw digitale foto's. Organiseren, selecteren en terugvinden is geen probleem en relatief eenvoudig en gebruiksvriendelijk. En omdat hij met de echte bestanden werkt, loopt de inhoud van de catalogus waarin u werkt synchroon met de foto's op de harde schijf. Het vraagt wel meer rekenkracht van de computer.
Conclusie: Organizer Elements 7
De Organizer van Elements 7 werkt met een index, waarin slechts verwezen wordt naar een fysieke foto. Dat vergt minder rekenkracht en houdt de snelheid er lekker in, ook bij grote foto-archieven. De beheermogelijkheden zijn bijna identiek aan die van Bridge en er zijn enkele verrassend leuke opties toegevoegd, zoals het plaatsen van foto's op een atlas. Kritiek punt blijft een verbroken koppeling met de fysieke foto, omdat deze met Verkenner is verplaatst of verwijderd. Zetten we de voors en tegens naast elkaar, dan is dit duel tussen Photoshop CS4 en Elements 7 een gelijk spel. De volgende keer het verschil in publicatiemogelijkheden.