In Nederland hebben we van die periodes dat de kleur oranje opeens immens populair is. Deze periode komt ongeveer elke twee jaar de kop opsteken en binnenkort is het weer zover: oranje vlaggen, oranje pakken, oranje toeters, noem maar op. Voor iedereen die al dit moois vast wil leggen heeft Canon iets speciaals: de oranje Ixus 130.

De Ixus 130 is bijzonder klein en compact. Desondanks zijn er behoorlijk wat mogelijkheden in de kleine camera verwerkt. We lopen even met u de technische specificaties door. Als eerste zijn er de megapixels die bij deze camera een monsterlijke hoeveelheid hebben van 14,1. Hiermee zijn foto's te maken met een resolutie van 4320 x 3240. Verder is de camera voorzien van 4x optische zoom, een beeldstabilisator en kan de camera ook films opnemen op een resolutie van 1280x720. Verder is de camera voorzien van een hoop extra features om het fotograferen makkelijker en leuker te maken. Zo is er een speciale stand voor weinig omgevingslicht, een hulpmodus voor panoramafoto's en een fish-eye modus waarmee alles door een bollende lens gefotografeerd lijkt te zijn. Ook is mogelijk de Ixus aan te sluiten op uw tv via composiet en (mini)-hdmi.

De hoge getallen zoals de megapixels en resoluties klinken vooral leuk, maar zeggen eigenlijk weinig over de kwaliteit van de camera, of beter gezegd de kwaliteit van de foto's die de camera maakt. Buiten maakt de camera mooie heldere foto's. Vooral wanneer de zon goed schijnt, komt de Ixus 130 goed tot zijn recht. Prettig is overigens ook dat het 2,7 inch lcd-schermpje op de camera goed leesbaar blijft in de zon. Maar wanneer we binnen fotograferen met weinig daglicht in het huis, dan valt de Ixus 130 een beetje door de mand. Zelfs als we de 'weinig omgevingslicht' modus gebruiken krijgen de foto's al snel last van ruis waardoor details verloren gaan. Zoals gezegd kan de Ixus 130 ook filmen, en zelfs in HD kwaliteit. Echter valt de kwaliteit van de gemaakte filmpjes enigszins tegen. Scherpte ontbreekt en af en toe verschijnen er verticale strepen in beeld. U moet deze functionaliteit dan ook niet al te serieus nemen en vooral zien als een leuk extraatje.

De algehele bediening van de Ixus 130 is wel prettig. De menu's zijn Nederlandstalig en de structuur en opties zijn helder en duidelijk weergegeven. Alleen de zoom-knop vinden we erg klein waardoor deze niet heel prettig werkt. Wanneer u de Ixus 130 koopt krijgt u een compleet pakket waarmee u aan de slag kunt. Zo krijgt u behalve de camera ook een acculader, usb-kabel, een composiet tv-kabel en de nodige software om eventuele panorama foto's aan elkaar te plakken. Het enige wat eigenlijk mist is een SD-kaartje. Dit is wel een gemis aangezien de camera geen eigen intern geheugen heeft waarop foto's opgeslagen kunnen worden.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • veel leuke features

  • mooie buitenfoto's

  • hele kleine knopjes

  • binnen snel ruis

De Canon Ixus 130 is een leuke camera die bedoeld is voor de gelegenheidsschieter en gemiddelde vakantiekiekjes. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen en heeft een paar handige en leuke features die het fotograferen leuk maken. Maar voor gevorderde fotografen is de Ixus 130 niet goed genoeg.

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000