Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

© DALI

Wat is beter, stereo- of surroundgeluid?

Geplaatst: 23 februari 2024 - 11:28

Maikel Dijkhuizen

Wie een nieuw audiosysteem wil kopen, heeft grofweg twee mogelijkheden: kies je voor stereo of surround? Voor beide opstellingen valt wel iets te zeggen. Het hangt grotendeels af van je kijk- en luistergedrag. Daarnaast spelen het aansluitgemak, de kamergrootte en natuurlijk de prijs een belangrijke rol. Lees in dit artikel of je het best voor een stereo- of surroundopstelling kunt kiezen.

Bij de aanschaf van een nieuwe audioset is stereo- óf surroundgeluid veelal de belangrijkste afweging. Een klassieke stereo-opstelling bestaat uit een versterker met twee aangesloten speakers. Bij een traditionele surroundsetup stuurt een receiver minimaal vijf aangesloten speakers en een subwoofer aan. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook allerlei alternatieve audiosystemen verkrijgbaar, zoals actieve luidsprekers en soundbars. Kortom, er valt genoeg te kiezen. We nemen de belangrijkste overwegingen met je door.

Stereogeluid voor muziekliefhebbers

Luister je voornamelijk naar muziek? Kies dan beslist voor een stereoset! Muziek afkomstig van twee luidsprekers ligt prettig in het gehoor. Niet voor niets nemen muziekstudio’s nummers over het algemeen in stereo op. Uiteraard is het met een surround-opstelling óók mogelijk om via twee kanalen naar muziek te luisteren, maar daarmee realiseer je niet het beste geluid.

Ga je voor de hoogste audiokwaliteit, dan verdient een stereoversterker met één luidsprekerpaar altijd de voorkeur. De reden hiervoor is simpel: een tweekanaals versterker presteert vrijwel altijd beter dan een 5.1- of 7.2-kanaals receiver in dezelfde prijsklasse. In dat laatste geval dient de aanwezige voeding zijn power over meer luidsprekers te verdelen. Er is dus minder vermogen per speaker beschikbaar. Kritische luisteraars merken dat onder meer aan een vlakker geluid met minder details.

Een ander aspect is dat je beter meer budget in de aanschaf van slechts twee luidsprekers kunt steken. Koop je voor hetzelfde geld bijvoorbeeld vijf of zelfs nog meer luidsprekers, dan gaat dat ten koste van de speakerkwaliteit.

Stereoversterker met monitorspeakers in woonkamer

© DALI

Voor muziekfanaten is de aanschaf van een goede stereoset een goede en ruimtebesparende keuze.

Voordelen stereo-opstelling

Over de kosten hebben we het al gehad. Het aanschaffen van een goede stereoset is vergeleken met een surroundsysteem naar verhouding goedkoper. Een ander voordeel is de relatief korte afstand tussen beide speakers en de versterker. Je werkt de bekabeling hierdoor makkelijker weg. Je kunt bovendien kortere snoeren gebruiken. Zeker bij gebruik van kwaliteitskabels van merken als AudioQuest of Oehlbach scheelt dat aanzienlijk in de prijs. Tot slot neemt een stereoset minder ruimte in beslag.

Goede stereoapparatuur kopen

Stereoversterkers zijn er in overvloed. Met een budget van een paar honderd euro kun je al goede producten aanschaffen. Bekende namen als Yamaha, Denon, Marantz en NAD ontwikkelen diverse betaalbare maar heel fatsoenlijke versterkers. Reserveer daarnaast voldoende budget voor twee goede luidsprekers. Die zijn in zowel kleine als grote behuizingen verkrijgbaar. Bowers & Wilkins, Focal en KEF zijn bijvoorbeeld gerenommeerde speakermerken. Vergeet voor de geluidsoverdracht niet om hoogwaardige luidsprekerkabels te gebruiken.

0

Powered by

logo

Als alternatief voor een klassieke stereo-opstelling brengen hifi-fabrikanten de laatste jaren allerlei actieve speakersystemen op de markt. Die hebben al een geïntegreerde versterker, zodat je ze rechtstreeks aan een televisie, draaitafel, cd-speler of andere bron kunt koppelen. Dat scheelt weer de aanschaf van een losse versterker! Teufel en DALI produceren verschillende actieve luidsprekers.

Surroundgeluid voor filmfanaten en gamers

Kun je het menu van Netflix of Videoland bijna wel dromen? Voor films, series en documentaires biedt surroundgeluid veel meerwaarde. Filmstudio’s voorzien hun producties meestal van een meerkanaals audiospoor dat alle speakers en de subwoofer(s) bedient. Je creëert zo een echte thuisbioscoop en hoort geluidseffecten vanuit meerdere kanten.

0

Powered by

logo

Ook fanatieke gamers hebben profijt van goed surroundgeluid. Je hoort exact uit welke richting (online) tegenstanders of teamspelers naderen. Geluid afkomstig van minimaal vijf speakers biedt een meeslepende en realistische kijk- of speelervaring, mits je kiest voor producten van een hoge kwaliteit. Houd er rekening mee dat je voor het optuigen van een volwaardig homecinemasysteem een ruim budget nodig hebt.

Home-cinemasysteem in woonkamer

© Dali

Voor een surroundset met goede apparatuur betaal je een stevige prijs.

Goede surround-apparatuur kopen

Het opzetten van een goed surroundsysteem vereist heel wat apparatuur. Je hebt tenslotte een receiver, subwoofer, minimaal vijf speakers en bekabeling nodig. Gelukkig valt er genoeg te kiezen. Zo fabriceren de bekende fabrikanten Marantz, Denon, Yamaha, Sony en Onkyo betaalbare receivers.

Voor de aanschaf van speakers geldt een belangrijke vuistregel: koop alle producten binnen dezelfde luidsprekerserie. Doe je dat niet, dan resulteert dat mogelijk in een ongunstige audiobalans. Overigens is het in de praktijk niet zo moeilijk om passende luidsprekers te selecteren. Kijken we bijvoorbeeld naar de breed gewaardeerde Bowers & Wilkins 600 Serie, dan heb je keuze tussen verschillende maten vloerstaanders, boekenplankluidsprekers en middenspeakers.

Betaalbare stereo- of surroundset

Jouw ideaalplaatje is in een (te) kleine kamer en/of bij een laag budget misschien niet mogelijk. In dat geval zijn concessies onvermijdelijk. Gelukkig kan met de juiste producten vrijwel iedereen een acceptabel geluid realiseren. Koop voor het luisteren van muziek bijvoorbeeld tegen relatief lage kosten een stereoversterker met een setje compacte boekenplankspeakers. Als alternatief kun je ook nog twee geschikte wifi-speakers aan elkaar koppelen. Je luistert zo alsnog naar stereogeluid.

Voor het inrichten van een bescheiden thuisbioscoop is een soundbar ideaal. De betere modellen kunnen zelfs surround-effecten simuleren. Vaak zit er voor een stevige bas ook nog een draadloze subwoofer bij. Tot slot bestaan er luxe soundbars met losse (draadloze) achterspeakers. Hierbij is er dus sprake van écht surroundgeluid. Ten opzichte van een receiver met afzonderlijke luidsprekers is de geluidskwaliteit van dit soort audiosystemen meestal wel wat minder.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem