Voor elk budget de ideale thuisbioscoop inrichten? Dat doe je zó!
Wie denkt dat je aan het inrichten van een thuisbioscoop een astronomisch bedrag kwijt bent, heeft het mis. Met een paar honderd euro kom je al een heel eind. Voor de enthousiaste gamer of filmfan met meer budget zijn er opties voor indrukwekkende audio met meerdere speakers. Wat je ook te besteden hebt: lees hier hoe je je jouw ideale thuisbioscoop inricht!
In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden die je hebt om een thuisbioscoop in te richten met drie verschillende budgetten: 🍿 Tot 500 euro 🍿🍿 Van 500 tot 1500 euro 🍿🍿🍿 Meer dan 1500 euro Je leest welke opties je bij elk budget hebt voor de televisie én voor geluid. Dat kan een soundbar zijn, maar (wanneer je budget hoger is) bijvoorbeeld ook een receiver met losse speakers.
Lees ook: 5 videostreamingdiensten waar je je wachtwoord nog wél kunt delen
Voordat je een televisie en audiosysteem met speakers aanschaft, stel je eerst het beoogde budget vast. Hierbij speelt de grootte van de ruimte een belangrijke rol. Zoek je een thuisbioscoop voor een ruime zithoek waar je dagelijks flink wat uren vertoeft? In dat geval is het kopen van een omvangrijke smart-tv en krachtig audiosysteem de moeite waard. Voor een bescheiden woon- of slaapkamer kun je ook uit de voeten met kleinere audiovisuele apparaten. Gelukkig valt er ook in het onderste prijssegment genoeg te kiezen!
Budgetopstelling van max 500 euro
Wil je niet meer dan vijfhonderd euro uitgeven? Reserveer dan ongeveer twee derde van dat bedrag voor het kopen van een televisie. Je hebt de tijd mee, want een slecht tv-toestel kun je vandaag de dag eigenlijk niet meer kopen. Zoek bij voorkeur wel een product van een gerenommeerd merk. Voor hoogstens 350 euro schaf je een smart-tv van pakweg Philips, LG, Hisense of Samsung aan.
Je hebt bij het genoemde budget grofweg keuze tussen modellen met een schermdiagonaal van 32, 40 of 43 inch. Ondanks de relatief lage aanschafprijs zijn er in dit prijssegment volop producten met een 4K-scherm verkrijgbaar. Een voordeel, want de beelden ogen op een resolutie van 3840 × 2160 pixels haarscherp. Kies verder een tv-toestel met minimaal één HDMI-ARC-poort en optische uitgang. Dankzij deze aansluitingen kun je vrijwel elk hedendaags audiosysteem met de televisie verbinden. Controleer ook in hoeverre je apps op de televisie kunt installeren. Je wilt tenslotte wel titels van populaire videodiensten als Netflix, NPO Start, Videoland, Disney+ en Viaplay op jouw thuisbioscoop kunnen afspelen.
Heb je eenmaal een geschikte televisie gevonden, dan blijft er nog circa 150 euro over voor de aanschaf van een audioset. Voor een goede thuisbioscoopbeleving is dat noodzakelijk, want de ingebouwde speakers van de meeste smart-tv’s leveren een matig geluid. Met een betaalbare soundbar kun je gesprekken beter volgen, terwijl film- en gamescènes bombastischer klinken. In de genoemde prijsklasse zijn er allerlei soundbars van bekende elektronicamerken als Sony, Samsung, Yamaha, Philips en TLC te vinden. Als je goed zoekt, kun je voor minder dan 150 euro zelfs een soundbar met een draadloze subwoofer kopen. Daarmee hoor je tijdens videostreams en games een duidelijkere bas.
Middenklasse-opstelling van max 1500 euro
Als je een thuisbioscoop in een (middel)grote woonkamer wilt plaatsen, loont het de moeite om een hoger budget te reserveren. Vanwege een grotere kijkafstand is een riant schermdiagonaal van 55 of 65 inch namelijk wel zo prettig. Daarnaast heb je te maken met een ruimere ‘sweetspot’. Ook personen aan de randen van een loungebank willen tenslotte alles goed kunnen zien en horen. Om die reden is een audiosysteem met een krachtig en breed geluidsveld geen overbodige luxe. In de categorie tot 1500 euro kun je prachtige producten kopen.
Lees ook: Hoe kies je het juiste schermformaat voor een tv?
Voor een bedrag van 750 tot 1000 euro zijn er een heleboel fraaie smart-tv’s van 55 en 65 inch verkrijgbaar. Met name Samsung, LG en Philips hebben in dit prijssegment een uitgebreid aanbod. Bepaal vooraf welk schermtechniek je prettig vindt. Je hebt keuze tussen led en qled. Led-televisies bevatten in de vorm van meerdere led-lampen achtergrondverlichting. Het licht passeert in iedere pixel een kleurfilter.
Voor het opgegeven bedrag kun je ook een zogeheten qled-televisie overwegen. Deze toestellen hebben eveneens led-lampen als lichtbron, maar het paneel bevat óók een laagje nanokristallen. Volgens fabrikanten van qled-televisies resulteert dat in een groter kleurbereik. Bovendien staat deze techniek bekend om zijn hoge helderheid. Samsung, Hisense en TLC zijn de voornaamste producenten van qled-toestellen. Heb je een Philips-televisie op het oog? Mogelijk ondersteunt het product dan Ambilight. Hierbij schijnen meerdere led-strips overeenkomstige televisiekleuren op de achterliggende muur. Wek daarmee de illusie van een nóg groter beeld, zodat je spannende films en series intenser beleeft.
Van de overgebleven 500 tot 750 euro kun je een krachtige soundbar kopen. Dankzij een hoger uitgangsvermogen vult dit apparaat de hele kamer met helder tv-geluid. Kies in elk geval een exemplaar met een losstaande subwoofer. Die produceert lage tonen, zodat je het geluid van explosies, wilde achtervolgingen en luide muziek heerlijk hoort nadreunen. Kortom, net zoals in een echte bioscoop! Je kunt ook een soundbar/subwoofer-combinatie met twee losse achterspeakers overwegen. Luister hierbij naar realistische surroundeffecten. Onder andere Bose, Samsung, JBL en LG ontwikkelen in deze prijsklasse geschikte producten. Selecteer bij voorkeur een audiosysteem met ondersteuning voor Dolby Atmos. Daarmee luister je tijdens de betere films naar een ruimtelijk geluid, waarbij bepaalde audiogolven tegen het plafond weerkaatsen. Hoor bijvoorbeeld een vliegtuig, vogelzwerm of onweersbui boven je hoofd.
Lekker cosy een filmpje kijken?
Onmisbaar: een plaid voor op de bank!High-end-opstelling van meer dan 1500 euro
Deins je er niet voor terug om een flink bedrag aan een thuisbioscoop uit te geven? Dat is natuurlijk een ongekende luxe, maar tegelijkertijd ook een valkuil. De keuze is namelijk reuze, waardoor je al gauw verstrikt raakt in een overvloed van verkrijgbare producten. Als je wel wat richting kunt gebruiken, is het verstandig om een kijk- en/of luistersessie aan te vragen. De meeste speciaalzaken bieden deze mogelijkheid.
Met een televisie vanaf ongeveer duizend euro is een oled-tv van 55 inch binnen handbereik. Tegen een stevige meerprijs zijn er ook grotere oled-tv's te koop. Een paneel met deze schermtechniek heeft miljoenen zelfoplichtende pixels. Dat resulteert in een uiterst realistische kleurenweergave, waarbij de beelden de werkelijkheid exact nabootsen. Verder staat oled bekend om zijn uitstekende contrastwaarden. De aanwezige beeldprocessor kan elke zelfoplichtende pixel tijdelijk uitschakelen, waardoor donkere scènes pikzwarte elementen bevatten. Een bijzonder fraai gezicht!
Wanneer je voor jouw thuisbioscoop alleen genoegen met het beste geluid neemt, koppel je bij voorkeur een receiver met losse luidsprekers aan de televisie. Ten opzichte van een soundbar profiteer je zo van een breder geluidsveld. De voorste twee luidsprekers kun je tenslotte enkele meters uit elkaar plaatsen. Voeg je daar twee achterspeakers, een middenspeaker en een subwoofer aan toe, dan realiseer je daarmee een volwaardig 5.1-kanaals audiosysteem. Dat is de basis voor een goed klinkende thuisbioscoop! Overigens kun je in een ruimere kamer ook voor een groter speakeraantal kiezen.
Illustere audiomerken als Denon, Marantz, Yamaha, Sony en Onkyo produceren op grote schaal receivers waarop je meerdere speakers kunt aansluiten. Voor de aanschaf van hifi-luidsprekers kun je terecht bij diverse gespecialiseerde merken, zoals Bowers & Wilkins en Focal. Als alternatief voor een klassieke home-cinemaset met een receiver en speakers bestaan er in het hoogste prijssegment ook andere opstellingen. Zo zijn actieve luidsprekerssets van merken als Dali en Teufel erg populair. De versterker is hierbij al in de speakerbehuizing geïntegreerd, zodat er geen losse receiver is vereist. Dat scheelt weer ruimte. Tot slot zijn er ook uitbreidbare soundbars verkrijgbaar. Via (los verkrijgbare) speakers richt je daarmee een compleet 5.1-kanaals audiosysteem in. De soundbar fungeert daarmee feitelijk als grote middenspeaker.
Nieuwe thuisbioscoop kopen
Vanwege de moordende concurrentie ben je als consument momenteel spekkoper. Het is dringen op de markt voor audiovisuele apparaten, zodat je voor een budget vanaf zo’n vijfhonderd euro een goede thuisbioscoop kunt samenstellen. Als je meer geld besteedt, werpt dat beslist zijn vruchten af. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een televisie met een ruimer schermdiagonaal en/of audiosysteem met een hoger uitgangsvermogen. Speelt geld in mindere mate of zelfs helemaal geen rol? Tuig dan een complete thuisbioscoop met meerdere front- en achterluidsprekers op. Een krachtige middenspeaker en (draadloze) subwoofer maken het audioplaatje compleet. Veel kijk- en luisterplezier!