ID.nl logo
Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten
© JBL
Huis

Receiver kopen? Let op deze aandachtspunten

Zoek je een nieuwe receiver waarop je meerdere speakers kunt aansluiten? Diverse bekende merken proberen potentiële kopers met duizelingwekkende wattages, exotische surroundformaten en een indrukwekkend aantal speakerkanalen over de streep te trekken. Hoe belangrijk zijn dergelijke specificaties nou eigenlijk? Lees in dit artikel waarop je bij de aanschaf van een receiver kunt letten.

In dit artikel bespreken we: • Voor welke doelgroep een receiver interessant is • Wat de belangrijkste kenmerken van een receiver zijn • Hoe je een geschikte receiver voor jouw situatie kiest

Lees ook: 5 betaalbare receivers voor max 700 euro

Wil je een thuisbioscoop met heldere surroundeffecten? Dan is een receiver met meerdere aangesloten luidsprekers de beste keuze. Met name voor liefhebbers van films, series en games ligt zo'n opstelling voor de hand. Zo ervaar je in de kamer een ruimtelijk geluid, waarbij de audiogolven vanuit meerdere richtingen je oren bereiken. Overigens hanteren veel fabrikanten voor deze productgroep de naam AV-receiver.

Een receiver ontvangt een audiosignaal van een smart-tv, spelcomputer of blu-ray-speler en verdeelt de klanken vervolgens over alle aangesloten speakers. Daardoor hoor je tijdens een actiefilm bijvoorbeeld rechtsvoor een explosie, terwijl er linksachter een jachtvliegtuig overvliegt. Kortom, je wordt volledig omringd door het geluid van een film of serie. Vergeleken met de interne speakers van een televisie of soundbar is dat een groot verschil. Houd wel rekening met hogere kosten. Naast de receiver heb je namelijk ook meerdere speakers en eventueel een subwoofer voor de lage tonen nodig.

©Yamaha

Een thuisbioscoop met losse speakers heeft voor filmfanaten veel meerwaarde.

Aantal kanalen bepalen

Bedenk eerst hoeveel speakers je nu (en mogelijk in de toekomst) gaat aansluiten. Een traditionele 5.1-surroundopstelling bestaat uit twee frontluidsprekers, twee surroundspeakers, een middenspeaker en een subwoofer (vandaar de één in 5.1). Deze opstelling is geschikt voor een kleine tot middelgrote kamer. Zeker wanneer je kwalitatieve luidsprekers van een gerenommeerde speakerfabrikant aansluit, hoor je vanuit verschillende richtingen strakke geluidseffecten. Heb je een grote kamer, dan kun je eventueel meer speakers overwegen. Op een 7.2- of 9.2-kanaals receiver sluit je respectievelijk twee of vier extra luidsprekers aan. Daarnaast is er ook een tweede subwooferuitgang beschikbaar. Zo'n uitgebreide surroundopstelling is trouwens wel stevig aan de prijs.

Meer kanalen is niet per se beter. Zo biedt een 5.1-kanaals receiver veelal een gecontroleerder geluid dan een exemplaar met 7.2 of 9.2 kanalen in dezelfde prijsklasse. Bij een hoger aantal kanalen moeten de voeding en afzonderlijke eindversterkers de beschikbare stroom tenslotte over meer speakers te verdelen. Om die reden klinken relatief goedkope receivers met een uitgebreid arsenaal aan speakers vaak rommeliger. Zeker op een hoger volumeniveau is dat duidelijk te horen. Voor het aansturen van een groot aantal luidsprekers gebruik je bij voorkeur een receiver met een zeer krachtige voeding. Die zijn over het algemeen erg prijzig. Heb je een bescheiden budget? Investeer dan bij voorkeur in een 5.1- of 5.2-kanaals receiver en goede luidsprekers. Less is more!

©Denon

De stevig geprijsde Denon AVR-X6800H is een 11.4-kanaals receiver met eens fors aantal speakeruitgangen.

Ondersteuning surroundformaten

De ondersteuning van surroundformaten is belangrijk. Gelukkig zit dat bij alle hedendaagse receivers wel goed. Ondersteuning voor Dolby Digital, DTS en verwante formaten is vrijwel altijd ingebakken. Hierdoor luister je tijdens Netflix-streams en moderne games naar een goed surroundgeluid. Er bestaan met Dolby Atmos, DTS:X en Auro3D ook geavanceerdere indelingen. Deze formaten leveren kortgezegd een driedimensionaal geluid. De eerdergenoemde straaljager uit de actiefilm hoor je nu boven je hoofd vliegen. Of hoor een luchtballon opstijgen, waarbij het geluid verticaal naar boven verplaatst.

Houd er rekening mee dat er voor de weergave van hoogtekanalen aparte speakers nodig zijn. Je hangt hiervoor luidsprekers aan het plafond of hoog aan de muur. Merken als DALI en Klipsch ontwikkelen geschikte producten. Een andere mogelijkheid is door lage luidsprekers met opwaartse audiodrivers te positioneren. De audiogolven van de hoogtekanalen weerkaatsen dan tegen het plafond. Ben je niet van plan om dit soort gespecialiseerde luidsprekers te plaatsen? In dat geval heeft een receiver met ondersteuning voor 3D-surroundformaten geen meerwaarde.

Wattagebeloften Nog altijd pochen diverse audiomerken met hoge wattages. Staar je niet blind op deze getallen, want elektronicamerken hanteren verschillende meetmethoden. Zo ligt het er maar net aan hoeveel kanalen er bij de meting in gebruik zijn. Bij een pieptoon op een frequentie van 1 kHz via één audiokanaal valt het wattage bijvoorbeeld nogal hoog uit. Gelukkig vermelden bekende fabrikanten op hun productpagina meestal ook het wattage bij een realistisch frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz via twee audiokanalen. Een hoge waarde resulteert doorgaans in een strakke audioweergave met meer rust.

Audio- en videopoorten

Vanzelfsprekend ga je diverse audio- en videobronnen aansluiten. Voor de verbinding met een hedendaagse smart-tv ligt een HDMI-ARC-poort voor de hand. Op die manier verwerkt de receiver het audiospoor van Netflix, Videoland, Spotify of een andere tv-app. Vrijwel alle recente modellen hebben meerdere HDMI-ingangen. Sluit hierop bijvoorbeeld een spelcomputer, mediaspeler, blu-ray-speler of tv-ontvanger aan. De receiver stuurt het videosignaal naar de verbonden televisie, terwijl het zelf het audiosignaal afhandelt. Heb je een 8K-televisie of wil je die op termijn aanschaffen? Koop dan een receiver met één of meerdere HDMI-poorten die deze hoge videoresolutie kunnen verwerken.

Je sluit op nagenoeg elke receiver desgewenst meerdere audiobronnen aan. Koppel bijvoorbeeld een cd-speler analoog of digitaal (optische of coaxiale ingang) aan het apparaat. Luister je graag naar lp's? Koop dan een exemplaar met een geïntegreerde phono-voorversterker, zodat je een platenspeler kunt aansluiten.

©Sony

Meestal staat aan de achterzijde precies welke HDMI-poorten een 4K- of 8K-videosignaal kunnen verwerken.

Netwerkfunctie

Wie een abonnement heeft op Spotify of een andere muziekdienst kan een receiver met netwerkfunctie overwegen. Verbind het apparaat met een kabel (ethernet) of draadloos (wifi) aan jouw thuisnetwerk. Vervolgens plukt de receiver afspeellijsten, muziekalbums, podcasts en luisterboeken van het web. Je smartphone fungeert in dat geval als afstandsbediening.

Goedkopere receivers hebben vaak geen netwerkfunctie. Als alternatief is er wel dikwijls een bluetoothontvanger ingebouwd. Zo stream je vanaf een verbonden smartphone alsnog Spotify-afspeellijsten. Tot slot hebben de betere receivers een DAB+-ontvanger. Daarmee ontvang je digitale radiozenders.

Conclusie

De kunst is om een geschikte receiver te vinden die naadloos bij jouw luistergedrag en budget past. Het is bijvoorbeeld zonde om een prijzig exemplaar met een heleboel speakeruitgangen en Dolby Atmos-ondersteuning te kopen, terwijl je deze opties wellicht niet gebruikt. Investeer dan liever in een receiver met een hoge bouwkwaliteit en zware voeding. Misschien blijft er zo ook nog wat budget voor een stel kwalitatieve speakers en subwoofer over. Veel kijk- én luisterplezier!

Modern geluid

Receivers met DAB+

▼ Volgende artikel
Draadloos opladen: wat is het verschil tussen MagSafe en Qi2?
© Andrey Popov
Huis

Draadloos opladen: wat is het verschil tussen MagSafe en Qi2?

Draadloos opladen wordt steeds populairder, met twee toonaangevende technologieën: MagSafe van Apple en de nieuwe Qi2-standaard. In dit artikel leggen we de werking van MagSafe en Qi2 uit en lees je wat de verschillen tussen deze twee technologieën zijn.

Zowel MagSafe als Qi(2) gebruiken magneten om smartphones precies op de juiste plek op de oplader te positioneren. Ze kunnen allebei tot 15 watt vermogen leveren. Apple introduceerde MagSafe in 2020 voor iPhones, terwijl Qi2 een universele opvolger is van de oude Qi-standaard.

Lees ook: Dit zijn de verschillen tussen het nieuwe Qi2 en voorganger Qi

Wat is MagSafe?

MagSafe is niet nieuw. Apple introduceerde het al in 2006 voor MacBooks, waar het diende als magnetische stroomconnector. In 2020 paste Apple de techniek aan voor de iPhone en integreerde het in de iPhone 12. Sindsdien is MagSafe aanwezig op alle iPhone-modellen vanaf de iPhone 12. De techniek maakt gebruik van een ring van magneten rond de oplaadspoel in de iPhone. Die zorgen ervoor dat de telefoon automatisch op de juiste plek ligt op een MagSafe-oplader. Dat voorkomt energieverlies en maakt snelladen via draadloos opladen betrouwbaarder.

Gebruik je een officieel gecertificeerde MagSafe-oplader (onderdeel van Apple's MFi-programma), dan laadt je iPhone op met maximaal 15 watt. Bij standaard Qi-laders en bij niet-gecertificeerde laders is dat vermogen meestal beperkt tot 7,5 watt.

©hadrian | ifeelstock - stock.adobe.com

Wat is Qi2?

Qi2 is de verbeterde opvolger van de bestaande Qi-standaard. De techniek is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium (WPC), met medewerking van Apple. Een belangrijk onderdeel is het zogeheten Magnetic Power Profile: een magneetring die qua opbouw sterk lijkt op MagSafe. Ook Qi2 zorgt er dus voor dat een telefoon automatisch goed ligt op de oplader.

Qi2 levert net als MagSafe maximaal 15 watt, maar zonder dat een fabrikant een aparte Apple-certificering nodig heeft. Hierdoor zijn er meer en goedkopere laders op de markt, van allerlei merken. Bij oudere Qi-laders of niet-gecertificeerde modellen ligt het laadvermogen vaak lager, tussen de 5 en 7,5 watt.

Zo helpen MagSafe en Qi2 bij stabiel opladen

Bij draadloos opladen is het belangrijk dat je telefoon precies goed op de oplader ligt. Ligt hij een beetje scheef, dan sluiten de spoelen niet goed op elkaar aan waardoor er energie verloren gaat en het laadvermogen daalt. Oudere Qi-laders gebruiken geen magneten, waardoor het makkelijk is om je telefoon nét verkeerd neer te leggen. MagSafe en Qi2 lossen dat op met een magneetring in zowel de oplader als de telefoon. Die trekken elkaar automatisch op de juiste plek. Het resultaat: stabieler en sneller laden.

⚡Wat zegt het wattage over opladen? Het wattage geeft aan hoeveel vermogen een oplader levert. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je telefoon wordt opgeladen – mits je toestel dat ondersteunt. Let op: de werkelijke snelheid hangt ook af van factoren zoals de temperatuur van je toestel, hoe vol de batterij al is en of de telefoon goed op de lader ligt. Goed om te weten: zowel MagSafe- als Qi2-laders bevatten vaak temperatuurbeveiliging die het laadvermogen verlaagt bij oververhitting.

iPhone-ondersteuning voor MagSafe en Qi2

MagSafe werkt vanaf de iPhone 12. Alle modellen sindsdien hebben een magneetring rond de oplaadspoel, die zorgt voor correcte uitlijning en snelladen. De iPhone SE (3e generatie) ondersteunt wél draadloos opladen via Qi, maar heeft geen MagSafe en dus ook geen magnetische uitlijning of ondersteuning voor snelladen via MagSafe-opladers.

Qi2-ondersteuning is er vanaf de iPhone 15 (vanaf de eerste iOS-versie). Heb je een iPhone 13 of 14, dan moet daar minimaal iOS 17.2 op draaien. Oudere iPhones ondersteunen alleen standaard Qi en profiteren dus niet van de verbeterde uitlijning of hogere laadsnelheid van Qi2.

Ook interessant: 7 handige MagSafe-accessoires voor je iPhone

©Belkin

Android-ondersteuning voor MagSafe en Qi2

Sommige Android-modellen hebben inmiddels ook een magneetring rond de spoel, waardoor ze fysiek compatibel zijn met MagSafe-opladers. Maar dat betekent niet automatisch optimale prestaties. De exacte plaatsing van de spoelen moet overeenkomen – en dat is lang niet altijd zo.

Let op: Apple-specifieke functies zoals StandBy-modus werken niet op Android, ook al kun je soms fysiek dezelfde oplader gebruiken.

De meeste Android-telefoons ondersteunen Qi2 nog niet. Langzamerhand komen er wel steeds meer modellen op de markt die Qi2 (gaan) ondersteunen. Denk aan toestellen als de Samsung Galaxy S25-serie en de OnePlus 13. Deze zijn technisch Qi2-ready en kunnen opladen met 15 watt via een Qi2-lader, maar hebben meestal geen ingebouwde magneetring. Daardoor ontbreekt de automatische uitlijning. Wil je daar wél gebruik van maken, dan is een speciaal hoesje met ingebouwde magneetring nodig. Daarmee profiteer je alsnog van stabiel opladen en magnetische bevestiging, vergelijkbaar met MagSafe op een iPhone.

Fabrikanten zoals Samsung en Xiaomi gebruiken vaak hun eigen magnetische systemen, los van MagSafe of Qi2. Daardoor is de uitlijning soms net niet goed, wat invloed heeft op de laadsnelheid.

⚠️Let op: Qi2 werkt alleen als je toestel er geschikt voor is Qi2 is geen functie die je via een software-update kunt toevoegen. Je telefoon moet er hardwarematig op voorbereid zijn. Bij sommige iPhones (zoals de iPhone 13 en 14) werkt Qi2 wél na een update naar iOS 17.2. Bij Android-toestellen is dat anders: die moeten Qi2 vanaf de fabriek ondersteunen. Is dat niet zo, dan werkt de nieuwe standaard simpelweg niet.

Zo kies je tussen MagSafe en Qi2

MagSafe is specifiek voor iPhones ontwikkeld, werkt betrouwbaar en snel, maar vereist een gecertificeerde oplader. Qi2 brengt dezelfde techniek naar een breder publiek en maakt 15 watt draadloos opladen toegankelijk voor meer toestellen, waaronder veel nieuwe Android-modellen.

Voor iPhone-gebruikers betekent Qi2 vooral meer keuze in laders. Voor Android-gebruikers luidt Qi2 een nieuwe fase in: eentje waarin draadloos opladen niet langer traag of instabiel hoeft te zijn.

KenmerkMagSafeQi2
OntwikkelaarAppleWireless Power Consortium
Introductiejaar2006 (MacBook), 2020 (iPhone)2023
Magnetische uitlijningJa, via magneetringJa, via Magnetic Power Profile (vergelijkbaar)
Maximaal laadvermogen15 watt (alleen met gecertificeerde MagSafe-lader)15 watt (met elke gecertificeerde Qi2-lader)
Vereist certificeringJa, via Apple's MFi-programmaNee, open standaard
Geschikt voor iPhoneJa, vanaf iPhone 12 (iPhone SE (3e generatie) ondersteunt Qi, maar niet MagSafe)Ja, vanaf iPhone 15 (of iPhone 13/14 met iOS 17.2)
Geschikt voor AndroidBeperkt, fysiek mogelijk bij sommige modellen met magneetring, maar niet officieel ondersteundJa, mits toestel Qi2 ondersteunt (hardware vereist)
Prijsniveau ladersHoger, door Apple-certificeringBreder en vaak goedkoper, geen Apple-certificering nodig

Draadloze opladers

Met Qi-certificering

▼ Volgende artikel
Zo kies je de perfecte strijkplank bij jouw strijkijzer
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Zo kies je de perfecte strijkplank bij jouw strijkijzer

Een nieuw strijkijzer gekocht, maar nog geen strijkplank? De juiste strijkplank kiezen is gelukkig helemaal niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten waarop je moet letten. Met deze tips vind je snel een strijkplank die bij je past. 

Een goede strijkplank zorgt ervoor dat je kleding glad én droog onder het strijkijzer vandaan komt, je je wasgoed tijdens het strijken niet eindeloos hoeft te verschuiven en je comfortabel en ontspannen kunt strijken, zonder gewiebel en gerammel. Maar waar moet je op letten als je een strijkplank koopt? Op het volgende:

  • Het type strijkijzer dat je hebt
  • De grootte en de vorm van het strijkblad
  • De stabiliteit van de plank
  • Of de strijkplank in hoogte verstelbaar is, zodat je geen last krijgt van je rug

Lees ook: Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Als je wekelijks bergen wasgoed wegstrijkt, is het wel zo fijn als het strijken een beetje soepel gaat. Een kwalitatief strijkijzer is daarbij natuurlijk belangrijk, maar onderschat ook de kracht van een goede strijkplank niet. Continu je beddengoed moeten verschuiven, kleding die vochtig blijft na het stomen en een wiebelende strijkplank is immers niet waar je op zit te wachten. Sluiten jouw strijkijzer en strijkplank mooi op elkaar aan, dan zul je merken dat die steeds terugkerende berg wasgoed in een mum van tijd kreukvrij en opgevouwen in de kast ligt. Zo houd jij weer tijd over voor dingen die je écht leuk vindt.

Stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Het type strijkijzer dat je hebt, bepaalt grotendeels wat voor soort strijkplank je nodig hebt. Heb je een stoomstrijkijzer? Daarbij hoort een plank met een hittebestendige strijkijzerhouder die stoom goed kan doorlaten. Ook handig is een katoenen hoes met een vulling van bijvoorbeeld vilt of schuim, zodat condens niet kan ophopen en je wasgoed snel droogt na het strijken. Stoomstrijkijzers passen over het algemeen op alle 'standaard' strijkplanken die je in de winkel koopt, maar check voor de zekerheid dus wel altijd even of de plank stoomdoorlatend is. 

©Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com

Een stoomgenerator is een stuk groter dan een gewoon stoomstrijkijzer. Dat betekent dat dit type strijkijzer ook een grotere strijkplank nodig heeft, anders bestaat de kans dat de plank tijdens het strijken niet stevig op zijn plek blijft staan. Ook een sterk plateau dat het gewicht van de stroomunit aankan is een must. En omdat een stoomgenerator grote hoeveelheden stoom produceert, is ook hiervoor een katoenen hoes met een laag van schuim of vilt onmisbaar. Bij de specificaties van strijkijzers wordt altijd duidelijk aangegeven of ze geschikt zijn voor stoomgeneratoren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk toch een gewone strijkplank koopt. 

Grootte en vorm strijkblad

De grootte en vorm van het strijkblad hebben veel invloed op hoe comfortabel je strijkt. Strijken op een kleine strijkplank met een grote strijkbout werkt niet prettig: je kunt dan minder gedetailleerd te werk gaan en misschien hevelt de strijkbout regelmatig over de plank - dat kan nog gevaarlijk zijn ook. Aan de andere kant is een te groot strijkblad ook niet ideaal: je moet dan vaker heen en weer bewegen om je wasgoed glad te krijgen, wat extra tijd kost. Kies daarom altijd een model dat qua formaat bij jouw strijkbout past. Houd ook rekening met het soort wasgoed dat je vaak strijkt. Voor beddengoed, tafelkleden en lange jurken is een breed strijkblad fijn. Strijk je af en toe een T-shirt of een broek, dan volstaat een compacter strijkblad. 

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Stabiliteit 

Niets is vervelender dan een strijkplank die tijdens het strijken continu heen en weer wiebelt. Dit maakt het niet alleen lastiger om je kleding mooi glad te strijken, maar vergroot ook het risico op ongelukken. Goedkopere modellen zijn vaak minder stabiel, dus laat je niet te snel verleiden door het prijskaartje dat aan bepaalde strijkplanken hangt. Kijk liever naar het gewicht: een strijkplank van rond de 8 kilo is lekker stevig en zal niet snel wankelen of omvallen. Vooral wanneer je een stoomgenerator of een wat zwaarder stoomstrijkijzer hebt, wil je een model met een robuust en stabiel frame. 

In hoogte verstelbaar

Strijken kan lichamelijk best zwaar zijn, vooral als je grote hoeveelheden achter elkaar strijkt of een zwaar strijkijzer gebruikt. Als je last hebt van rugklachten of andere lichamelijke ongemakken, doe je er daarom goed aan om een strijkplank te kiezen die je in hoogte kunt verstellen. Zo vind je altijd een houding die ergonomisch verantwoord is. Sommige strijkplanken kun je zelfs zó laag instellen dat je zittend kunt strijken. Dat klinkt misschien wat gek, maar zittend strijken is een stuk gunstiger voor je rug. Voor zittend strijken is een strijkplank nodig met een werkhoogte van minstens 60 centimeter. De werkhoogte bij staand strijken varieert tussen de 90 en 102 centimeter. 

Mooie hoes nodig voor je strijkplank?

Kies uit honderden modellen