Review Sonos Ace – Hoe bevalt de eerste hoofdtelefoon van Sonos?
Járen hebben we gewacht op de eerste hoofdtelefoon van Sonos, de fabrikant van wifi-speakers en bijbehorende subwoofers en soundbars. Nu is 'ie er in de vorm van de Sonos Ace, een bluetooth-hoofdtelefoon van liefst 499 euro die indien gewenst het geluid van je Sonos-soundbar kan overnemen om in alle rust tv te kijken. Lees in deze Sonos Ace review hoe de hoofdtelefoon bevalt.
De Sonos Ace is een heel fraaie hoofdtelefoon die zeer comfortabel draagt, intuïtief werkt en lang meegaat op een accubeurt. Het geluid is goed, maar niet per se beter dan van goedkopere premium hoofdtelefoons. Wie hoopte op veel slimme Sonos-integraties is misschien teleurgesteld dat de Ace alleen het geluid van een soundbar kan overnemen. Gelukkig werkt deze functie erg goed, al is de meerwaarde voor sommige gebruikers beperkt. De adviesprijs van 499 euro vinden we een struikelblok, want deze goede hoofdtelefoon vinden we niet zovéél beter dan de bekendste concurrenten.
- Ontwerp
- Draagcomfort
- Kwaliteit ANC- en Transparantie-modi
- Kan geluid van Sonos-soundbar overnemen...
- ...maar nog niet vanaf Android en met alle soundbars
- Instabiele, incomplete app na grote update
- Erg duur
Opmerking vooraf: tijdens het testen ervoeren veel recensenten, wij ook, problemen met de Sonos-app. We hebben een app-update vlak voor de verkoopstart van de Ace afgewacht om de hoofdtelefoon en software zo compleet mogelijk te testen.
Stoffen hoes
De eerste ervaring met de hoofdtelefoon stelt ietwat teleur. Sonos levert de Ace in een stoffen hoes waar de hoofdtelefoon precies in past, inclusief een magnetisch afneembaar vakje waar de oplaadkabel in past. De afwerking van de hoes voelt zacht aan, maar lijkt ons ook gevoelig voor vlekken en andere viezigheid. Storender vinden wij – en sommige andere recensenten – de ritssluiting. Die werkt simpelweg minder soepel dan we verwachten – terwijl je er bij zo'n hele dure hoofdtelefoon toch vanuit zou moeten kunnen gaan dat ook de case tot in de puntjes is afgewerkt.
©Rens Blom
Stijlvol en comfortabel ontwerp
De hoofdtelefoon zelf laat gelukkig een veel betere indruk achter. Het ontwerp van kunstleer, plastic en metaal komt degelijk en premium over en we vinden de geteste witte versie erg fraai ogen. De Ace draagt met zijn ruime oorkussens en dikke hoofdband bijzonder comfortabel, ook bij langer gebruik.
©Rens Blom
©Rens Blom
We zijn blij met de magnetische bevestiging van de oorkussens. Ze zitten stevig op hun plek, maar je haalt ze ook eenvoudig los om ze na verloop van tijd te vervangen als ze versleten zijn (kosten: vijftig euro voor een set). Het geeft de hoofdtelefoon een duurzamer karakter.
©Rens Blom
De belangrijkste fysieke knop op de Ace is de zogeheten content key, de zilveren knop. Die druk je eenmaal in om muziek te pauzeren, tweemaal om naar een volgend nummer te gaan en driemaal om het vorige nummer te herstarten. Je kunt de knop ook omhoog en omlaag duwen om het volume aan te passen.
©Rens Blom
Een apart rond knopje schakelt tussen de ANC-modus (die omgevingsgeluiden minimaliseert) en Transparantie-modus (die omgevingsgeluiden doorlaat tijdens het muziek luisteren). De knoppen zijn makkelijk op de tast te vinden, drukken prettig in en werken soepel. Wij vinden ze fijner dan aanraakgevoelige oorschelpen, zoals die van Sony's WH-1000XM5.
©Rens Blom
Houd er rekening mee dat de Sonos Ace niet van water houdt, en dus niet geschikt is voor het dragen tijdens een regenbui.
Bellen en meer
Goed nieuws: de ANC- en Transparantie-modi zijn uitstekend – wat extra knap is aangezien de Ace de eerste Sonos-hoofdtelefoon is. De hoofdtelefoon weet storende omgevingsgeluiden effectief te minimaliseren en laat het alledaagse leven via de Transparantie-modus juist heel realistisch binnen. Die laatste modus is daarom erg prettig bij het wandelen op straat of boodschappen doen, als je muziek of een podcast wilt luisteren maar je wel bewust wilt blijven van wat er om je heen gebeurt.
Ook telefoneren werkt prima, zeker in een rustigere omgeving. We hebben ook wat gesprekken gevoerd tijdens een wandeling in het dorpshart en waren volgens onze gesprekspartners goed verstaanbaar, ook als we zelf het idee hadden dat passerende auto's te luidruchtig waren.
©Rens Blom
Geluidskwaliteit
De geluidskwaliteit van de hoofdtelefoon is ook goed, maar geen overtreffende trap. Muziek klinkt vol, rijk en warm, zonder op een bepaald punt écht te imponeren. De bas vonden we standaard net iets te licht, dus hebben we de equalizer in de Sonos-app erbij gepakt. Die equalizer stelt met drie schuifjes, waaronder één voor de bas, nogal teleur qua instelmogelijkheden. Maar eerlijk is eerlijk: met wat nadruk op de bas vinden wij de Sonos Ace erg prettig klinken.
De accu gaat bijna dertig uur mee (met ANC ingeschakeld) en laadt erg snel op via de usb-c-poort. Een paar minuten laden geeft je al stroom voor een paar uur luisteren, waarna het laden in tempo afzwakt om de batterij minder snel te laten slijten.
©Rens Blom
Slimme functies
Sonos staat bekend om zijn uitstekende ecosysteem van speakers die naadloos met elkaar samenwerken via wifi. Het ecosysteem is verenigd in de app, die goede beoordelingen had. Met nadruk op hád, want vlak voor de release van de Ace heeft Sonos een app-update uitgevoerd die een vernieuwd ontwerp introduceert maar veel bestaande functies schrapt. De app is na de update ook erg instabiel, met name op Android. Hopelijk weet Sonos dit snel op te lossen, want het hele internet staat vol met terechte klachten.
Gelukkig hebben we op onze Apple iPad wél de meest onderscheidende functie van de Sonos Ace kunnen testen. Dat is de content key indrukken tijdens het tv kijken, om het geluid uit de Sonos-soundbar over te laten schakelen naar de hoofdtelefoon en de soundbar op stil te zetten. Zo kun je rustig een film kijken terwijl je kinderen boven slapen of je vriendin aan tafel studeert, bijvoorbeeld.
De functie werkt vooralsnog alleen met de Sonos Arc-soundbar en is in de praktijk binnen één minuut ingesteld. Daarna werkt de functie direct door de knop op de hoofdtelefoon in te drukken, en nogmaals te drukken om weer terug te schakelen naar geluid uit de soundbar. De functie doet precies wat hij belooft en is echt handig, zo vinden wij.
Sonos heeft beloofd dat de functie ook gaat werken op de Ray, Beam (1) en Beam (2), en dat je hem ook zult kunnen instellen op een Android-telefoon. Het bedrijf durft ons echter niet te vertellen wanneer dit gaat gebeuren. Meer slimme functies, zoals de muziek van je Sonos-wifispeakers overzetten naar de Ace, ontbreken.
Conclusie: Sonos Ace kopen?
De Sonos Ace is een heel fraaie hoofdtelefoon die zeer comfortabel draagt, intuïtief werkt en lang meegaat op een accubeurt. Het geluid is goed, maar niet per se beter dan van goedkopere premium hoofdtelefoons. Wie hoopte op veel slimme Sonos-integraties is misschien teleurgesteld dat de Ace alleen het geluid van een soundbar kan overnemen. Gelukkig werkt deze functie erg goed, al is de meerwaarde voor sommige gebruikers beperkt. De adviesprijs van 499 euro vinden we een struikelblok, want deze goede hoofdtelefoon vinden we niet zovéél beter dan de bekendste concurrenten.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.